Depresia este o tulburare afectiva care se caracterizeaza prin alterarea reglarii dispozitiei, comportamentului si a functiei afective. Mai multe despre aceasta cumplita maladie puteti afla din materialul urmator.
”Nu mai vreau sa traiesc”, ”mi-e greu sa ma ridic din pat”, ”mi-e greu sa-mi fac ceva de mancare”! Suna cunoscut, nu-i asa? Acestea sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta un depresiv in fiecare zi. Depresia este una dintre cele mai teribile maladii, aceasta facand anual sute de mii de victime.
Depresia se deosebeste cu totul de deprimare si poate fi asociata cu alte afectiuni medicale, poate aparea din cauza unor evenimente stresante, triste sau fara o cauza cunoscuta. Depresia majora este definita ca o stare depresiva zilnica ce persista minimum 2 saptamani. Un episod poate fi caracterizat prin: tristete, indiferenta, iritabilitate, insomnie, scaderea poftei de mancare, slabire, scaderea energiei si a capacitatii de concentrare, oboseala, sentimente de rusine si vinovatie, dificultate in luarea deciziilor, iritabilitate, ganduri legate de moarte, scaderea profunda a capacitatii de a se bucura de toate activitatile placute, probleme sexuale. Aceste semne pot sa apara si sezonier, cel mai frecvent toamna si iarna, fiind vorba de o depresie sezoniera.
Exista mai multe tipuri de depresie, clasificarea acestora fiind facuta in functie de simptome si severitatea acestora.
Depresia afecteaza peste 121 de milioane de persoane in lume. Numai in Europa se estimeaza ca sunt aproape 50 de milioane de oameni care sufera de aceasta boala. Va prezentam un tur de orizont al acestei boli cu cele mai recente date statistice.
Nu exista doar o singura cauza ce conduce la depresie. Este vorba de o boala complexa, ce poate aparea ca rezultat al unor multiple cauze. Pentru unii, depresia poate surveni in urma pierderii persoanei iubite sau apropiate, sau dupa diagnosticarea unue boli foarte grave. Pentru altii, depresia poate aparea pur si simplu ca urmare a prezentei depresiei in sanul familiei sau in mediul apropiat.
Primii zece factori stresori in viata unui individ sunt in ordine descrescatoare ca intensitate:
Moartea unui parinte este un eveniment crucial si uneori devastator in viata unui copil – depresia la copii. Multi copii pot sa revina la un regim normal de viata abia in cateva saptamani. In cazul altora, insa, poate persista efectul unei rani nevindecate de-a lungul intregii copilarii si maturitati. De ce un copil face fata mortii unui parinte si altul nu poate, depinde partial de modul in care i s-a vorbit copilului despre moarte si de modul in care restul familiei accepta moartea.
Fiti atenti la semnele fizice ale doliului si suferintei, de tipul incapacitatii de a dormi, modificarilor in modul in care mananca sau de tipul comportamental regresiv.
Initial, copiii pot nega realitatea mortii, pot fi maniosi sau pot sa se manifeste rebel. Ei pot, de asemenea, sa-si reprime sentimentele legate de pierderea suferita. Cei ce ingrijesc copilul trebuie sa-l incurajeze pe acesta sa-si impartaseasca sentimentele, atat cat se poate sa o faca. Permiteti accesul in casa a prietenilor copiilor. Prietenii pot fi sprijin, iar faptul ca prietenii vor afla de moarte ii va face pe copii sa realizeze mai exact pierderea pe care au suferit-o.
Copiii au capacitatea remarcabila de adaptare. Schimbarile pe care le observa ei insisi, in lumea inconjuratoare si la cei din jur reprezinta un izvor nesfarsit de evenimente care trebuie asimilate. Indiferent daca sentimentele recente sunt bune sau rele, copiii reusesc, de obicei, sa strabata evenimentele de viata, chiar pe cele care par nedrepte si nerezonabile ca de exemplu moartea unui parinte iubit.
Cei care petrec cel mai mult timp pe Facebook se simt nefericiti si uneori chiar deprimati. Aflati in continuare de ce? Nu starea de depresie ii impinge pe utilizatori sa se conecteze la retele de socializare, ci chiar utilizarea Facebook-ului are un impact negativ asupra starii psihice. La aceasta concluzie, publicata in revista Plos One, a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatea din Michigan.
Oricui i se poate intampla sa se simta trist din cand in cand. De obicei, asemenea stari de tristete sau disperare trec de la sine pe masura ce situatiile care le-au creat dispar sau pe masura ce dumneavoastra invatati sa le faceti fata
Uneori, totusi, stresul vietii poate duce la depresie.In acest caz, tristetea si disperarea nu trec, ba chiar se pot agrava.Evenimente obisnuite in anii maturitatii, de exemplu, dificultatile de la serviciu, crizele familiale, grija pentru parintii in varsta, pot declansa depresia. In anii batranetii, pierderea partenerului de viata, schimbarile fizice sau pensionarea sunt frecvent asociate cu depresia.
Simptomele psiho-emotionale si semnele fizice ale depresiei constau, de cele mai multe ori, in cateva din urmatoarele:
Cea mai frecventa intrebare cu care se confrunta un medic psihiatru atunci cand are in fata o persoana diagnosticata cu depresie este: ”Depresia asta de unde vine? Am provocat-o eu? O sa treaca vreodata?”.
Primul pas pentru a obtine un tratament adecvat este diagnosticul precis, care necesita o evaluare fizica si psihologica completa pentru a determina daca persoana sufera de depresie si, daca da, ce tip. Efectele secundare ale anumitor medicamente, precum si unele afectiuni medicale pot include simptome de depresie. Prin urmare, medicul examinator ar trebui sa excluda aceste posibilitati in urma unor intrebari, unei examinari fizice si unor teste de laborator.
De obicei, medicul intreaba daca persoana in cauza consum alcool si droguri si daca s-a gandit vreodata la moarte sau sinucidere. In plus, pacientii pot fi intrebati daca alti membri ai familiei au avut o boala depresiva si daca au fost tratati, ce tratamente au primit si care au fost eficiente. Profesionistii devin din ce in ce mai constienti de importanta explorarii diferentelor culturale potentiale in modul in care persoanele cu depresie experimenteaza, inteleg si exprima depresia, pentru a evalua si trata in mod corespunzator aceasta conditie.
Pentru a pune un diagnostic e nevoie, de asemenea, de o examinare a starii mentale pentru a determina daca discursul pacientului, modelul de gandire sau memoria au fost afectate, asa cum se intampla adesea in cazul unei boli depresive.
Astazi nu exista teste de laborator, de sange sau radiografii care sa poata diagnostica o tulburare mentala. Chiar si CT-ul sau RMN-ul, care pot ajuta la diagnosticarea altor tulburari neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau tumorile cerebrale, nu pot detecta schimbarile subtile si complexe ale creierului afectat de o boala psihica. Cu toate acestea, aceste tehnici sunt in prezent utile pentru excluderea prezentei unui numar de tulburari fizice si a cercetarii privind sanatatea mintala si, probabil, in viitor, acestea vor fi utile si pentru diagnosticarea depresiei.
Depresia constituie o problema de sanatate publica si in Romania. Diferenta este ca, in timp ce restul europenilor au acces la tratament si consultatii psihologice, pentru romani acestea sunt considerate un lux. In Europa exista un psiholog la 1.500 de persoane. In Romania, este unul la 11.000 de pacienti, atrage atentia prof. dr. Catalina Tudose, secretar general al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie.
Optiunile de ameliorare si tratare a depresiei sezoniere constau in:
In primul rand este obligatoriu ca pacientul sa urmeze tratamentul si recomandarile prescrise de catre medic, indiferent de forma acestuia, inclusiv psihoterapia, chiar si atunci cand se simte bine. Tratamentul (atat cel medicamentos, cat si psihoterapia) poate continua si dupa disparitia starii depresive, cateva luni sau chiar mai mult, in functie de factorii de risc ai reaparitiei acesteia.
Sanatatea fizica joaca un rol foarte important in imbunatatirea vietii unui pacient care a suferit de depresie. Mancarea sanatoasa, sportul regulat si somnul sunt elemente-cheie in mentinerea unei stari mentale pozitive.
Mancarea cu continut scazut de grasimi, bogata in acizi omega-3 si acid folic, poate avea o influenta pozitiva asupra psihicului. Sunt recomandate legumele, fructele, nucile, cerealele integrale si pestele, fiind de evitat consumul de alcool si cofeina. Fiecare persoana trebuie sa ia parte la actiuni care ii fac placere si o motiveaza, precum vizitarea prietenilor sau practicarea hobby-ului preferat.
Meditatia, exercitiile de respiratie, relaxarea progresiva a muschilor, yoga, muzica, pictura sau scrisul sunt tehnici de relaxare esentiale in lupta contra depresiei. O schimbare majora in viata oricarui om o face voluntariatul, iar oamenii care s-au luptat cu depresia sunt incurajati sa adere la grupuri de suport, grupuri in care ii pot ajuta pe cei care au aceeasi problema.
Foarte important in revenirea dupa o depresie este suportul pe care il ofera familia si prietenii. Comunicarea este esentiala in prevenirea reaparitiei depresiei, exteriorizarea sentimentelor fiind o cale de constientizare a lor si un mod de a lupta impotriva celor negative.
Referinte:
https://www.webmd.com/depression/guide/depression-types
https://www.beyondblue.org.au/the-facts/depression/types-of-depression
https://www.verywellmind.com/common-types-of-depression-1067313
https://www.healthline.com/health/types-of-depression#persistent-depression
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321385.php
https://www.medicinenet.com/depression/article.htm#what_treatments_are_available_for_depression
https://www.webmd.com/depression/default.htm
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml
https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…