Radiografia este un instrument indispensabil de diagnostic in medicina moderna. Foloseste radiatii X pentru a reda imagini ale tesuturilor, organelor, oaselor si vaselor din corpul uman.

Cuprins:

1. Ce este radiografia?
2. Indicatii si tipuri de radiografii
3. Radiografia – beneficii si riscuri
4. Cum te pregatesti pentru o radiografie?

Ce este radiografia?

Radiografia presupune folosirea de radiatii X pentru a obtine imagini din interiorul corpului. Razele X sunt o forma de radiatie. Acestea pot trece prin majoritatea obiectelor, inclusiv corpul. Odata ce sursa de radiatii este indreptata asupra partii ce se doreste a fi examinata, dispozitivul emite radiatii care trec prin corp, inregistrand o imagine pe film fotografic sau un detector special.

Diferite parti ale corpului absorb radiatiile in grade diferite. Oasele dense absorb o mare parte din radiatii, in timp ce tesuturile moi, precum muschii, tesutul adipos si organele, permit mai multor raze X sa treaca prin ele. Ca urmare, oasele apar albe pe radiografii, tesutul moale apare in nuante de gri si aerul apare negru. Pana de curand, imaginile radiografice au fost mentinute pe foi mari de film (la fel ca un negativ fotografic mare). Astazi, majoritatea imaginilor sunt fisiere digitale stocate electronic.

Examinarea radiologica este nedureroasa. Este posibil sa simti un usor disconfort de la temperatura racoroasa din sala de examinare sau de la duritatea mesei de scanare.

Indicatii si tipuri de radiografii

Indicatiile depind de regiunile examinate. Radiografiile dentare sunt utile pentru depistarea urmatoarelor tipuri de probleme medicale:

  • infectii dentare;
  • probleme ale dintilor si cavitatilor dentare;
  • tumori osoase.

Radiografiile toracice au urmatoarele indicatii:

  • infectii si afectiuni pulmonare, ca pneumonie, tuberculoza, cancer pulmonar;
  • cancer mamar;
  • analiza dimensiunii inimii;
  • identificarea unor vase de sange blocate.

Indicatii pentru radiografia abdominala:

  • tulburari de tract digestiv;
  • depistarea unor obiecte inghitite.

Iata care sunt principalele tipuri de radiografii, ce indicatii si beneficii au:

Radiografia abdominala

Radiografia implica expunerea unei parti a corpului la o mica doza de radiatii ionizante pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Radiografia abdominala este o examinare radiologica efectuata in mod frecvent, care produce imagini ale organelor din cavitatea abdominala, incluzand stomacul, ficatul, intestinele si splina. Radiografia abdominala este adesea primul test de imagistica utilizat pentru a evalua si diagnostica sursa de durere acuta in regiunea abdominala si / sau durere la nivelul spatelui inferior, precum si cauza pentru greata si varsaturile inexplicabile.

Radiografia abdominala poate diagnostica si boli cum ar fi pietre la rinichi si in vezica urinara, blocaje intestinale, perforatii ale stomacului sau intestinului, ingerarea obiectelor straine, anevrism de aorta.

O radiografie abdominala nu necesita pregatire speciala. Trebuie indepartate obiectele metalice, bijuteriile, aparatele dentare detasabile, ochelarii de vedere si orice obiecte metalice sau imbracaminte care ar putea interfera cu razele X. Femeile ar trebui sa informeze medicul daca exista vreo posibilitate sa fie gravide. Radiografia abdominala nu este considerata sigura pentru femeile insarcinate.

Radiografia osoasa

O radiografie osoasa permite obtinerea de imagini ale oricarui os din corp, inclusiv oasele de la nivelul mainii, incheietura mainii, bratul, cotul, umarul, coloana vertebrala, pelvisul, soldul, coapsele, genunchii, picioarele, glezna sau talpile.

O radiografie osoasa este folosita pentru a diagnostica fracturi osoase, dislocari articulae, pentru a analiza alinierea si stabilizarea corespunzatoare a fragmentelor osoase dupa tratamentul unei fracturi, pentru depistarea unor rani, infectii, artrite, dezvoltari anormale ale osului si modificari osoase observate in boli metabolice, pentru detectarea si diagnosticarea cancerului osos, localizarea de obiecte straine in tesuturi moi in jurul osului sau in oase.

Radiografiile osoase sunt cea mai rapida si mai usoara cale pentru a evalua leziunile osoase, inclusiv fracturile si anomaliile articulare, cum ar fi artrita.

In timp ce imagistica cu raze X se numara printre solutiile cele mai clare si mai detaliate pentru analiza osului, ele ofera putine informatii despre muschi, tendoane sau articulatii.

Radiografia toracica

Radiografia toracica produce imagini ale inimii, plamanilor, cailor respiratorii, vaselor de sange si ale oaselor coloanei vertebrale si pieptului. O radiografie toracica este de obicei primul test de imagistica folosit pentru a ajuta la diagnosticarea simptomelor, cum ar fi dificultati respiratorii, tuse, dureri toracice, leziuni, febra. Medicii folosesc examenul pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea tratamentului pentru boli cum ar fi pneumonie, insuficienta cardiaca si alte probleme cardiace, emfizem, cancer pulmonar, pozitionarea dispozitivelor medicale, colectarea de lichid sau aer in jurul plamanilor etc.

Radiografia tractului gastrointestinal inferior – Examenul radiologic cu bariu

Radiografia tractului gastro-intestinal inferior este o examinare cu raze X a intestinului gros, cunoscuta si sub denumirea de colon. Aceasta examinare evalueaza colonul drept sau ascendent, colonul transvers, colonul stang sau descendent, colonul sigmoid si rectul. Se foloseste o forma speciala de radiografie numita fluoroscopie si un material de contrast numit bariu sau un material de contrast iodat solubil in apa.

Atunci cand tractul gastrointestinal inferior este umplut cu bariu, radiologul este capabil sa vizualizeze si sa evalueze anatomia si functia rectului, colonului si, uneori, parte a intestinului subtire subtire.

Un medic poate recomanda o examinare de acest tip pentru a detecta tumori benigne (cum ar fi polipi), cancer, colita ulcerativa (boala inflamatorie intestinala), boala Hirschsprung la copii (un blocaj al intestinului gros) etc. Procedura este frecvent efectuata pentru a ajuta la analiza cauzei unor simptome, cum ar fi diaree cronica, sange in scaun, constipatie, sindromul colonului iritabil, pierderea inexplicabila in greutate, modificari de tranzit intestinal, suspectare de hemoragii etc.

Radiografia tractului gastrointestinal superior – Examenul radiologic cu bariu

Este o examinare cu raze x a esofagului, a stomacului si a primei parti a intestinului subtire (cunoscuta si sub numele de duoden). In plus fata de consumul solutiei de bariu, unii pacienti primesc si cristale care elibereaza dioxid de carbon pentru imbunatatirea calitatii imaginilor – radiografie cu dublu contrast.

Examenul acesta poate depista ulcere, tumori, inflamatii ale esofagului, stomacului si duodenului, herniile hiatale, blocaje, anomalii ale peretelui muscular al tractului gastrointestinal, malabsorbtii intestinale etc. Este utilizat si daca apar simptome ca dificultati de inghitire, dureri abdominale, reflux, varsaturi inexplicabile, indigestie, sange in scaun etc.

Radiografia dentara

Radiografiile dentare capteaza imagini ale tesuturilor dentare, inclusiv dintii, maxilarul superior si inferior, structurile si tesuturile din jur. In radiografia intra-orala traditionala detectorul (filmul) de raze X este plasat in interiorul gurii, iar in radiografia panoramica, filmul este plasat in interiorul dispozitivului.

Radiografia dentara arata structura osului si a tesuturilor din jur, poate depista probleme dentare sprecum boala parodontala avansata, chisturi in oasele maxilarului, cancere orale, afectarea dintilor etc.

Radiografia – beneficii si riscuri

Imagistica cu raze X ofera imagini rapide, de inalta rezolutie si este relativ ieftina. Tehnicianul radiolog selecteaza cantitatea si tipul de raze X care urmeaza sa fie utilizate in functie de greutatea si inaltimea pacientului, tesutul sau regiunea corpului ce urmeaza a fi scanata si cantitatea de material de contrast necesara. Imaginea cu raze X este stocata pe un film radiologic.

Doza de radiatii primita de pacient variaza in functie de procedura individuala, dar este, in general, mai mica decat cea primita in timpul procedurilor de fluoroscopie sau tomografie computerizata.

Radiografiile pot diagnostica boli si leziuni, cum ar fi pneumonie, afectiuni cardiace, fracturi, infectii osoase, artrita, cancer, blocaje intestinale etc. Este o procedura rapida si relativ simpla, utilizata pentru diagnostic si in monitorizarea tratamentului. Alte beneficii sunt faptul ca e o procedura relativ ieftina, complet nedureroasa si la finalul procedurii nu raman in organism urme de radiatii.

Riscurile majore asociate cu radiografia sunt o usoara crestere a riscului cancerigen sau afectarea fatului in curs de dezvoltare (efect teratogen).

Expunerea la radiatii

Atunci cand o persoana are o problema medicala, beneficiul dat de procedura radiologica depaseste cu mult riscul de cancer asociat cu procedura. Chiar si atunci cand radiografia este necesara din punct de vedere medical, ar trebui sa se utilizeze totusi cea mai mica expunere posibila si numarul minim de imagini.

Cantitatea de radiatie la care este expusa o persoana in timpul unei radiografii depinde de tesutul sau de organul examinat. Sensibilitatea la radiatii depinde de varsta, copiii fiind mai sensibili decat adultii. In general, cu toate acestea, expunerea la radiatii de la o radiografie este scazuta, iar beneficiile acestor teste depasesc cu mult riscurile.

Cu toate acestea, femeile gravide sau care ar putea fi gravide trebuie sa informeze medicul cu privire la acest aspect inainte de procedura. Radiatiilor pot afecta fatul in curs de dezvoltare.

Dozele de radiatii variaza de la pacient la pacient.

Substanta de contrast

Uneori, injectarea substantei de contrast poate provoca efecte secundare cum ar fi:

  • senzatie de arsura sau inrosire;
  • gust metalic;
  • ameteli;
  • greata;
  • prurit si urticarie.

Rareori, apar reactii severe la o substanta de contrast, incluzand:

  • hipertensiune arteriala;
  • soc anafilactic;
  • stop cardiac.

Radiografia este o procedura nedureroasa, minim invaziva, cu complicatii rare, poate preveni utilizarea altor proceduri mai invazive, este o procedura accesibila si relativ ieftina si nu raman radiatii in corpul unui pacient dupa examinarea radiologica.

Cum te pregatesti pentru o radiografie?

In general, e necesara indepartarea obiectelor vestimentare in regiunea corpului ce trebuie supusa examinarii. De asemenea, e nevoie sa indepartati obiectele metalice, ca bijuterii, ochelari, curele, care ar putea afecta calitatea imaginii. Daca e vorba de o radiografie pentru a examina tractul gastro-intestinal, se recomanda sa evitati consumul alimentar inainte de procedura cu cateva ore sau sa limitati consumul de lichide.

Substanta de contrast – administrare

In unele cazuri, poate fi necesar sa vi se administreze o substanta de contrast inainte de radiografie. Aceasta este o substanta care va contribui la imbunatatirea calitatii imaginilor. Poate contine iod sau compusi de bariu. In functie de indicatiile radiografiei, substanta de contrast poate fi administrata oral, prin injectare sau clisma.

Procedura

Tehnicianul sau radiologul va oferi o serie de indicatii privind pozitionarea corpului pentru a crea imagini cat mai clare. E nevoie ca pacientul sa stea nemiscat si sa nu vorbeasca in timpul procedurii. Dispozitiul produce radiatii care trec prin corp si inregisteraza o imagine ce va fi afisata pe filmul radiologic.

O procedura cu raze X poate dura de la cateva minute pentru o radiografie osoasa pana la mai mult de o ora pentru proceduri mai complicate, cum ar fi cele care utilizeaza un mediu de contrast.

Dupa o radiografie, in general, va puteti relua activitatile normale. Radiografiile nu au de obicei efecte secundare. Cu toate acestea, daca procedura a inclus si administrarea unei substante de contrast, e indicat sa beti o cantitate mai mare de fluide pentru a elimina substanta de contrast din corp. Adresati-va medicului daca aveti dureri, umflaturi sau inrosire la locul injectarii.

Cat dureaza procedura?

In general, procedura radiologica dureaza aproximativ 15 minute pentru cea la nivelul intregului corp. Depinde de regiunea examinata si de mobilitatea pacientului. O procedura simpla, de exemplu la nivelul maxilarului sau toracic poate dura chiar cateva minute.

Referinte:

(1) Radiology, link: https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/rg.2015150023
(2) Imaging and radiology, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007451.htm
(3) Radiography, link: https://www.fda.gov/radiation-emittingproducts/radiationemittingproductsandprocedures/medicalimaging/medicalx-rays/ucm175028.htm
(4) X-rays, link: https://medlineplus.gov/xrays.html
(5) Radiology, link: https://www.radiologyinfo.org/
(6) X-rays, link: https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/x-rays

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma