Dependenta de munca este o problema reala pentru multe persoane. La fel ca majoritatea dependentelor, dependenta de munca se poate agrava in timp. Oamenii pot experimenta „burnout” daca lucreaza pana la epuizarea fizica si mentala.
1. Ce este dependenta de munca?
2. Cand munca devine dependenta – workaholism la nivel psihologic
3. De ce apare dependenta de munca?
4. Semne si simptome
5. Probleme asociate dependentei de munca
6. Diagnostic
7. Solutii pentru dependenta de munca
Dependenta de munca, adesea numita „workaholism”, este o problema reala de sanatate mentala. Ca orice alta dependenta, dependenta de munca este incapacitatea de a opri acest comportament. Adesea provine dintr-o nevoie compulsiva de a obtine un anumit statut si succes sau de a scapa de stresul emotional. Dependenta de munca este adesea determinata de succesul in munca. Este comuna la persoanele perfectioniste.
Psihologii considera ca dependenta de munca este, de fapt, o manifestare a anumitor probleme emotionale si psihologice subiacente. Dependenta de munca este o dependenta de proces. O dependenta de proces este o dependenta de anumite comportamente sau procese ce modifica starea de spirit si chimia la nivelul creierului.
Termenul de „dependenta” cuprinde orice compulsie sau obsesie recurenta a unui individ, in ciuda consecintelor negative asupra vietii si a incapacitatii de a inceta activitatea respectiva. Ca in cazul oricaror dependente, aceasta trebuie sa atinga un punct limita inainte ca individul sa isi dea seama ca exista o problema.
Dependenta de munca apare adesea la persoanele care au o nevoie puternica de perfectiune. Stima de sine scazuta poate juca, de asemenea, un rol in dezvoltarea dependentei de munca, deoarece este posibil ca persoana in cauza sa lucreze mai mult pentru a obtine aprobarea superiorului.
Nu se cunosc exact cauze pentru dependenta de munca, dar este cel mai probabil este influentata de o serie de factori, inclusiv:
Unele cercetari indica faptul ca multe persoane cu dependenta de munca au parinti care au asteptari foarte mari de la ei si au simtit ca dragostea si aprobarea parintilor depindeau de succesul lor academic si profesional.
O descriere larga a dependentei de munca este atunci cand o persoana lucreaza cu mult mai multe ore decat e nevoie la un loc de munca. De multe ori, munca nu e platita suplimentar. De asemenea, persoana continua sa lucreze aceste ore suplimentare in ciuda efectelor negative asupra vietii sale personale, a relatiilor de familie, a sanatatii mentale si fizice.
Semnele comune ale dependentei de munca pot fi:
La fel ca in cazul altor dependente, dependenta de munca este determinata de compulsie, mai degraba decat de un sentiment sanatos de implinire. De fapt, persoanele care cad prada dependentei de munca pot fi destul de nefericite si nemultumite de munca lor, pot fi ingrijorate excesiv de munca, simt lipsa de control si depun multa energie si efort, care afecteaza relatiile si activitatile din afara muncii.
Care sunt efectele negative ale dependentei de munca? Dependenta de munca poate duce la diverse consecinte negative, inclusiv:
Dependenta de munca este diagnosticata de catre un specialist in domeniul sanatatii mentale, pe baza unor chestionare si a examinarii simptomelor asociate.
Scala Bergen Work Addiction este utilizata pentru a identifica dependenta de munca. A fost dezvoltat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Bergen si este acceptata in comunitatea medicala. Masoara mai multi factori, inclusiv cat de des se aplica anumite aspecte in viata pacientului. Aceste elemente sunt masurate pe o scara, astfel:
Intrebarile includ:
Cercetarile referitoare la scala aceasta indica faptul ca daca raspunzi „des” sau „mereu” la cel putin 4 dintre aceste intrebari, poti fi workaholic.
Exista anumite etape si valori la care aceste simptome ale dependentei de munca tind sa se manifeste mai evident. Ca si in cazul oricarei dependente, identificarea in etapele sale anterioare poate creste sansele de a scapa de aceasta:
In aceasta etapa a dependentei de munca, persoana in cauza tinde sa fie permanent ocupata si tinde sa isi ia mai multe sarcini decat poate realiza in mod realist. Lucreaza multe ore in plus (chiar daca nu sunt platite orele suplimentare) si nu pare sa gaseasca timp pentru a-si lua zile libere.
La acest nivel de comportament, persoana incepe sa se distanteze de relatiile personale. Cand este acasa, este distrasa si emotional ramane cu gandul la serviciu. Pot aparea probleme cu somnul, apare oboseala si tendinta de castig in greutate sau de pierdere in greutate.
Cei care se afla in stadiul avansat al dependentei de munca tind sa se confrunte cu simptome fizice si emotionale mai grave precum dureri de cap cronice, tensiune arteriala crescuta, ulceratii la stomac si risc crescut de accident vascular cerebral.
Daca suspectezi ca poti fi dependent de munca, incearca sa faci o pauza si sa vezi cum te simti. Daca nu poti sa te opresti de la a te gandi la munca si simti ca lucrul intens si excesiv iti afecteaza sanatatea si relatiile, solicita ajutorul unui psiholog.
In general, se foloseste o abordare pas cu pas pentru a-l ajuta pe dependent sa faca pasul inapoi si sa inceapa sa echilibreze mai bine munca si viata personala. Suprasolicitarea poate duce la un sistem imunitar slabit si un risc crescut de boala. Dar, din fericire, dependenta de munca este relativ usor de gestionat. Odata cu tratamentul, oamenii pot restabili un echilibru sanatos intre munca in viata personala.
Oamenii cu dependenta de munca lucreaza adesea pentru a evita sentimentele de vinovatie pentru ca nu lucreaza. Deci, este important ca dependentul in recuperare sa dezvolte o relatie sanatoasa cu munca. Cei mai multi dintre noi trebuie sa lucram pentru a plati facturile, astfel incat crearea unui echilibru este cruciala.
Terapia psihologica este principala recomandare de tratament pentru dependenta de munca – poate fi terapie individuala, terapie de grup sau o combinatie a celor doua. Terapia ajuta indivizii sa identifice motivul pentru care se simt atat de constransi sa lucreze ore intregi, in ciuda efectelor negative. Dependenta de munca poate rezulta dintr-o conditie de sanatate mentala coexistenta, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) sau tulburarea bipolara. Dependenta ar putea provoca, de asemenea, probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia. Un psiholog poate ajuta la stabilirea unui plan de tratament. Planul va aborda dependenta si orice problema de baza.
Terapia se concentreaza de obicei pe utilizarea terapiei cognitiv comportamentale sau interviu motivational, ambele fiind tehnici comune pentru tratarea tuturor formelor de dependenta. Terapia cognitiv comportamentala te invata sa recunosti tipare de gandire defectuoase sau negative care duc la comportamente daunatoare. Inveti apoi sa inlocuiesti aceste ganduri cu ganduri mai precise sau pozitive care incurajeaza schimbari comportamentale constructive.
Interviul motivational te ajuta sa descoperi cat de dispus esti sa te schimbi si ce sentimente si ganduri iti blocheaza dorinta. De aici, identifici o motivatie pozitiva in interiorul tau care te ajuta sa depasesti orice frica sau rezistenta si sa iti clarifici obiectivele.
Alte abordari includ programe de tratament holistic, care se concentreaza pe readucerea in echilibru a vietii de munca si de familie. Aceasta abordare de tratament se concentreaza pe sanatatea mentala si fizica generala si incorporeaza terapia familiala si individuala in program, dar include si abordari ce tin de dieta, spiritualitate, managementul stresului, tehnici de relaxare si imbunatatirea somnului.
Pacientul va primi instructiuni pentru a-si nota sentimentele si factorii care declanseaza dorinta de a lucra. Pot vedea astfel tiparele care s-au dezvoltat de-a lungul timpului.
Workaholicii au probleme in a delega orice fel de activitate de lucru colegilor. Daca, insa, isi propun neaparat sa faca asta, pot gasi o libertate incredibila. La inceput, acest lucru poate fi o provocare si e dificil, dar de obicei este un bun inceput spre eliberarea de acest comportament.
Este important sa avem granite clare intre casa si munca. Este posibil ca un dependent de muncasa nu poata sa stabileasca aceste granite, astfel incat tratamentul poate ajuta la atingerea acestui obiectiv. Se poate stabili un program clar care sa nu fie deloc depasit, o ora limita pana la care pot lucra sau un anumit target. Cand timpul lor s-a terminat, trebuie sa astepte pana a doua zi pentru a incepe sa lucreze din nou.
Una dintre problemele pe care le au dependentii de munca este aceea ca nu se pot gandi la altceva in afara de munca. E esential sa isi planifice ziua, si asta sa includa timp cu familia, timp pentru activitate fizica, citit, cumparaturi, gatit etc. O rutina zilnica si un plan pot fi extrem de eficiente in acest sens.
Persoanele dependente de munca tind adesea sa isi ia prea multe srcini pentru ca nu pot refuza cand li se cere. Desi e dificil initial, trebuie sa inveti sa te limitezi la cat poti face si sa eviti sa accepti prea multe sarcini.
Acest program a fost dezvoltat initial pentru dependenta de alcool, de catre Societatea Alcoolici Anonimi. Poate fi o parte utila a tratamentului, iar singurul criteriu este sa va recunoasteti dependenta. Scopul nu este abstinenta de la munca, deoarece munca este necesara pentru majoritatea oamenilor. In schimb, se doreste gasirea de modalitati de a gestiona munca, astfel incat acesta sa nu preia viata oamenilor. Cateva exemple de strategii includ:
Referinte:
(1) Work Addiction, link: https://www.healthline.com/health/addiction/work
(2) Work Addiction and ‘Workaholism’, link: https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201802/work-addiction-and-workaholism
(3) How to Tell If You Are Addicted to Work, link: https://www.verywellmind.com/could-you-be-addicted-to-work-4129047
(4) Signs and Symptoms of Work Addiction, link: https://www.foundationsrecoverynetwork.com/signs-and-symptoms-of-work-addiction/
(5) Workaholism: It’s not just long hours on the job, link: https://www.apa.org/science/about/psa/2016/04/workaholism
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…