Mituri despre sarcina – In ciuda unor progrese stiintifice si tehnologice care au transformat lumea medicala, inca exista extrem de multe mituri cand vine vorba de sarcina si nastere.

In majoritatea cazurilor, miturile despre sarcina sunt inofensive, desi in unele cazuri aceste mituri ar putea fi un pericol pentru sanatate. Imediat ce dai marea veste despre sarcina, vei auzi tot felul de sfaturi si opinii despre perioada care urmeaza. Iata 10 mituri despre sarcina:

Mitul 1. Este posibil sa prezicem sexul copilului

Printre cele mai comune mituri despre sarcina sunt cele despre sexul copilului si cum poate fi ghicit. Oamenii propun multe tehnici diferite pentru a prezice sexul copilului. Acestea variaza de la analiza formei fetei sau a burticii femeii insarcinate pentru a ghici sexul pana la a vedea cum se roteste verigheta cand femeia o atarna de o ata si o tine peste burta. Cert e ca niciuna dintre aceste metode nu este un indicator precis al sexului unui copil. O ecografie este, in cele mai multe cazuri, o modalitate fiabila de a afla sexul copilului.

Tot in legatura cu asta, unii afirma ca poti ghici sexul bebelusului in functie de ritmul cardiac. Astfel, se spune ca inimile baietilor bat mai lent decat ale fetelor. Oamenii de stiinta au studiat de fapt daca frecventa cardiaca fetala poate fi predictiva pentru sexul bebelusului. Teoria este ca fetele tind sa depaseasca 140 de batai pe minut si baietii mai putin – dar nu au gasit diferente semnificative.

Mitul 2. O femeie ar trebui sa manance cat pentru doi in sarcina

Inainte de a incepe sa mergi pe ideea „o gura pentru mine si o gura pentru copil”, ar trebui sa stii ca acesta este un mit. Desi este adevarat ca femeile pot avea nevoie sa creasca usor aportul caloric atunci cand sunt insarcinate, acestea ar trebui sa evite supraalimentarea. Da, poftele alimentare sunt reale, dar sarcina nu este momentul sa exagerezi cu mancarea. Supraalimentarea poate fi daunatoare atat pentru tine, cat si pentru fat, mai ales daca dieta contine o multime de calorii goale. Femeile ar trebui sa urmareasca o crestere treptata a caloriilor pe toata durata sarcinii:

  • primul trimestru: nu sunt necesare calorii suplimentare;
  • al doilea trimestru: se recomanda suplimentar 340 de calorii pe zi;
  • al treilea trimestru: o recomandare suplimentara de 450 de calorii pe zi.

Desi femeile trebuie sa creasca aportul de calorii, acestea nu trebuie sa isi dubleze aportul alimentar. In schimb, ar trebui sa se concentreze asupra calitatii alimentelor, mai degraba decat a cantitatii. Femeile trebuie sa manance atunci cand le este foame si sa urmareasca marirea aportului zilnic cu aproximativ 300 de calorii.

Poti folosi calculator greutate sarcina pentru a vedea daca te incadrezi in limitele recomandate.

In general, femeile ar trebui sa se concentreze pe continuarea dietei obisnuite, dar ar trebui sa se asigure ca mananca alimente bogate in nutrienti. Este important sa aveti o dieta sanatoasa si echilibrata.

Mitul 3. O femeie ar trebui sa evite exercitiile fizice in sarcina

Majoritatea femeilor trebuie sa se implice in exercitii fizice usoare pana la moderate in timpul sarcinii. O femeie care nu a facut exercitii fizice in mod regulat inainte de a ramane insarcinata ar trebui sa discute cu un medic inainte de a incepe o noua rutina.

Femeile insarcinate sunt adesea confuze cand vine vorba de activitatea fizica in sarcina. Majoritatea treburilor gospodaresti si exercitiile obisnuite sunt sigure in timpul sarcinii, desi fiecare sarcina este diferita. Este important sa discutati cu medicul inainte de a va implica in exercitii dificile. In general, a fi activa in timpul sarcinii este crucial pentru sanatatea mamei si a copilului.

Mitul 4. Greturile matinale apar doar dimineata

In ciuda numelui, greturile matinale pot afecta gravidele pe tot parcursul zilei. Aceste greturi incep de obicei prin a patra saptamana si se incheie pana in jur de a 16-a saptamana. Greata (si varsaturile) in timpul sarcinii poate aparea in orice moment al zilei, din cauza modificarilor hormonale. Pentru majoritatea femeilor, greturile incep sa se reduca din luna a 3-a. Pentru unele femei, persista pe toata durata sarcinii.

Mitul 5. Nu poti face sex in sarcina

Sexul nu iti va face rau, atat timp cat te bucuri de o sarcina sanatoasa. Pentru unele femei norocoase, sexul poate fi de fapt mai placut ca oricand datorita fluxului de sange crescut in zona pelvina. In alte cazuri e contrariul (hormonii pot scadea libidoul). Orgasmul sau sexul in sine poate cauza uneori contractii inofensive Braxton Hicks, dar nu sunt ceva de care sa va faceti griji. Sexul nu are efect negativ asupra unei sarcini sanatoase. In cazuri rare, un medic va recomanda sa va abtineti de la acte sexuale in timpul sarcinii. De exemplu, daca s-a produs sangerare puternica in timpul sarcinii sau daca s-a rupt apa, o femeie ar trebui sa evite sa faca sex.

Femeile care se confrunta cu probleme placentare sau orice alti factori care cresc riscul de travaliu prematur ar trebui sa se adreseze unui medic inainte de a face sex.

Mitul 6. Consumul de alune si lactate ii poate cauza alergie copilului

Este perfect sigur sa mananci aceste alimente daca tu nu esti alergica la acestea sau daca medicul tau nu te sfatuieste sa le eviti. Exista insa unele alimente pe care e mai bine sa le eviti in timpul sarcinii, din cauza riscurilor. Acestea includ cateva branzeturi moi, carne cruda sau peste crud, oua crude sau partial fierte si alimente cu risc de a fi contaminate.

Mitul 7. Vitaminele prenatale sunt doar pentru femeile care au deficiente de vitamine sau minerale

Multivitaminele special concepute pentru femeile insarcinate ofera minerale si vitamine esentiale. Acestea ajuta la mentinerea sanatatii sarcinii si la sustinerea dezvoltarii sanatoase a fatului. Majoritatea medicilor le recomanda femeilor sa inceapa sa ia vitamine prenatale din momentul in care incearca sa ramana gravide si pe toata durata sarcinii.

Exista multe marci si tipuri diferite care pot avea liste lungi de ingrediente. Ceea ce este important este sa le luam pe cele care furnizeaza cantitatea potrivita de minerale de baza pentru a mentine sanatatea mamei si a fatului.  CDC le recomanda femeilor sa inceapa sa ia multivitamine atunci cand intentioneaza sa ramana insarcinate. Cele mai importante substante nutritive pe care aceste suplimente trebuie sa le contina includ acid folic, fier, acizi grasi omega-3, calciu si vitamina D.

Mitul 8. O femeie nu poate bea cafea deloc in timpul sarcinii

Femeile pot sa consume cate o ceasca de cafea in fiecare zi cand sunt insarcinate. Insa, ar trebui sa limiteze aportul de cofeina la 200 mg sau mai putin. Cofeina este asociata cu unele riscuri legate de consumul in timpul sarcinii. Cercetarile efectuate in acest sens au aratat ca un consum prea mare de bauturi cofeinizate poate creste riscul de avort.

Mitul 9. Sarcina inseamna doar momente de bucurie

Sarcina poate fi dificila pentru multe femei. Hormonii, modificarile corpului si oboseala pot afecta atat sanatatea fizica, dar si starea de spirit a unei femei. Este normal ca oamenii sa nu se simta fericiti tot timpul, si se aplica si pentru femeile gravide. Sarcina este un moment unic si frumos pentru fiecare femeie, dar vina la pachet si cu anumite disconforturi fizice, mentale si emotionale. Important este sa le constientizezi, sa accepti ajutorul celor din jur si sa faci schimbarile necesare pentru sanatatea ta si a fatului.

Mitul 10. Nasterea naturala nu este posibila dupa o nastere prin cezariana

In realitate, o femeie poate sa aiba o nastere vaginala dupa o nastere anterioara prin cezariana. Decizia de a naste prin cezariana sau natural  depinde de cum progreseaza sarcina actuala, de travaliul femeii si de riscul eventualelor complicatii.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma