Cuisoare – beneficii, utilizare, contraindicatii

Cuisoarele sunt unele dintre cele mai apreciate condimente in gastronomie, dar sunt folosite de secole si ca remedii naturale pentru tratarea unor boli. Aflati mai multe despre cuisoare din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre cuisoare
  2. Ce contin cuisoarele?
  3. Pentru ce sunt bune cuisoarele?
  4. Moduri de utilizare si doze
  5. Beneficii si proprietati ale cuisoarelor
  6. Efecte adverse
  7. Contraindicatii

Informatii generale despre cuisoare

Ce sunt cuisoarele

Cuisoarele sunt mugurii florilor arborelui de cuisoare, un arbore vesnic verde cunoscut si sub denumirea de Syzygium aromaticum.

Gasite atat in forma intreaga, cat si macinate, aceste condimente versatile pot fi folosite pentru a da gust mancarurilor prajite, pentru a adauga aroma bauturilor calde si pentru a conferi un gust picant prajiturilor. Este posibil sa cunoasteti cuisoarele ca fiind unul dintre ingredientele principale din turta dulce sau drept unul dintre condimentele de baza din bucataria indiana.

Pe langa aroma lor dulceaga, cuisoarele sunt renumite pentru proprietatile lor medicinale puternice. Potrivit studiilor, compusii din cuisoare pot avea mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi mentinerea sanatatii ficatului si reglarea nivelului de zahar din sange.

Cuisoare planta

Originare din Indonezia, cuisoarele sunt muguri de flori uscate ale arborelui de cuisoare. Numele lor provine de la cuvantul latinesc clavus, care inseamna ”unghie”, deoarece forma unui cuisor uscat seamana cu cea a unei unghii.

Ce contin cuisoarele?

Compozitie cuisoare

Cuisoarele contin fibre, vitamine si minerale. De aceea, folosirea cuisoarelor intregi sau macinate pentru a adauga aroma alimentelor reprezinta o modalitate placuta de a va asigura nutrienti importanti.

O lingurita (2 grame) de cuisoare contin:

  • Calorii: 21
  • Glucide: 1 gram
  • Fibre: 1 gram
  • Mangan: 30% din DZR
  • Vitamina K: 4% din DZR
  • Vitamina C: 3% din DZR

Fibrele sunt de ajutor pentru ca previn constipatia, vitamina C poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, iar vitamina K este un nutrient important pentru coagularea sangelui. In acelasi timp, manganul este un mineral esential pentru mentinerea functiei creierului si construirea oaselor puternice.

Pe langa nutrientii enumerati mai sus, cuisoarele macinate contin cantitati mici de calciu, magneziu si vitamina E.

Uleiul de cuisoare contine un produs chimic numit eugenol care poate ajuta la reducerea si combaterea durerii si eliminarea infectiilor. Aceste efecte sunt in curs de cercetare.

Cuisoare proprietati

Cuisoarele reprezinta un condiment foarte apreciat in bucataria asiatica, fiind folosit in supe, tocanite, carne, sosuri si mancaruri din orez. Aceste remedii naturale sunt insa recunoscute si in medicina traditionala ayurvedica. De curand, cuisoarele au intrat si in atentia oamenilor de stiinta, care au inceput sa studieze proprietatile lor si beneficiile pentru sanatate. Astfel au fost obtinute urmatoarele proprietati medicinale ale cuisoarelor:

  • antibacteriene
  • antiseptice
  • antioxidante
  • antitumorale
  • detoxifiante
  • antispastice.

In industria cosmetica, cuisoarele sunt incluse in pastele de dinti, sapunuri, creme, uleiuri, parfumuri si tigari.

Pentru ce sunt bune cuisoarele?

Cuisoare tratament

Diabet

In urma unui studiu realizat pe soareci s-a descoperit ca extractul de cuisoare si nigericina, o componenta a extractului de cuisoare, au redus rezistenta la insulina in celulele musculare ale soarecilor.

Soarecii cu diabet zaharat care au consumat nigericina au avut, de asemenea, o rezistenta mai mica la insulina si imbunatatiri ale tolerantei la glucoza, secretiei de insulina si functiei celulelor beta.

In cadrul unui alt studiu efectuat pe animale, cercetatorii au analizat efectul prafului de cuisoare asupra unui sobolan cu diabet. Acestia au descoperit ca nivelul de zahar din sange a fost mai mic la sobolanii care au primit praful de cuisoare in comparatie cu cei care nu au primit aceasta pulbere.

Cancer

Multe plante aromatice si condimente au un continut ridicat de antioxidanti. Acestea sunt substante chimice care joaca un rol important in reducerea deteriorarii celulelor care ar putea deveni maligne. Potrivit specialistilor, ”se spune ca doar 1/2 lingurita de cuisoare macinate contine mai multi antioxidanti decat 1/2 cana de afine”.

Intr-un studiu de laborator, oamenii de stiinta au descoperit ca extractul de cuisoare a reusit sa incetineasca dezvoltarea mai multor tipuri de celule canceroase la oameni. Extractul de cuisoare a stimulat de asemenea moartea celulelor cancerului de colon.

Ce efecte are uleiul de cuisoare asupra celulelor canceroase?

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au analizat efectul diferitelor preparate cu extract de cuisoare asupra celulelor cancerului la san. Cercetatorii au descoperit ca uleiul esential de cuisoare si extractul de etanol de cuisoare erau ambele toxice pentru celulele cancerului de san.

Potrivit autorilor, cuisoarele ar putea avea un rol benefic in tratamentele viitoare pentru cancer, deoarece acestea pot provoca moartea celulelor si multiplicarea lenta a acestora.

Obezitate

Oamenii de stiinta au studiat, de asemenea, efectul potential al cuisoarelor asupra obezitatii. Intr-un studiu efectuat pe soareci, cercetatorii au descoperit ca extractul de cuisoare a redus incidenta obezitatii cauzate de o dieta bogata in grasimi.

Soarecii care au primit extractul de cuisoare aveau o greutate corporala mai mica, mai putina grasime abdominala si mai putina grasime hepatica decat cei din grupul de control.

Dureri de dinti

In mod frecvent, cuisoarele sunt aplicate direct pe gingii pentru tratarea durerilor de dinti, gestionarea durerilor in timpul lucrarilor stomatologice si alte probleme legate de stomatologie. Cu toate acestea, exista cercetari stiintifice limitate pentru a sustine acestea si alte utilizari.

Moduri de utilizare si doze

Ceai de cuisoare

Ceaiul este o parte indispensabila a vietii noastre, iar o ceasca fierbinte de ceai poate fi un mod minunat de a va incepe ziua. Iar daca v-ati plictisit de ceaiul verde obisnuit sau ceaiul negru, puteti incerca ceaiul cu cuisoare.

Cum se prepara ceaiul de cuisoare?

  • Adaugati o lingurita de cuisoare si macinati-le puternic.
  • Acum, adaugati aceasta pudra de cuisoare intr-o cana de apa si lasati-o sa fiarba 5-10 minute.
  • Dupa ce incepe sa fiarba, adaugati o jumatate de lingurita de ceai pudra si lasati acest amestec sa se abureasca inca cateva minute.
  • Dupa aceea, strecurati lichidul si lasati-l sa se raceasca.
  • Beti acest amestec cat este cald (puteti pastra acest ceai la frigider daca il folositi in alte scopuri).

Uleiul de cuisoare

Uleiul de cuisoare este produs prin distilarea mugurilor de flori uscate care sunt colectate din arborele de cuisoare. De asemenea, pot fi utilizate si alte componente ale copacului, precum tulpina si frunzele.

Uleiul din aceste mirodenii, care are o culoare galben deschis si o aroma puternica, picanta, a fost folosit timp de secole intr-o varietate de aplicatii.

Cuisoare capsule

Cuisoarele se regasesc si sub forma de capsule, dar si sub forma de tinctura de cuisoare.

Beneficii si proprietati ale cuisoarelor

Cuisoare beneficii

Cuisoarele, surse naturale de antioxidanti

Aceste plante contin mai multe vitamine si minerale importante, insa sunt bogate si in antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi care reduc stresul oxidativ, acesta fiind cunoscut pentru ca poate contribui la dezvoltarea bolilor cronice.

Cuisoarele contin un compus special numit eugenol, care actioneaza ca un antioxidant natural. De fapt, un studiu efectuat in laborator a descoperit ca eugenolul a oprit deteriorarea oxidativa cauzata de radicalii liberi de cinci ori mai eficient decat vitamina E, un alt antioxidant puternic.

Pe langa eugenol, cuisoarele macinate contin vitamina C. Stim cu totii ca vitamina C actioneaza ca un puternic antioxidant si ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

Consumarea cuisoarelor alaturi de alte alimente bogate in antioxidanti va pot ajuta sa va imbunatatiti starea generala de sanatate.

Cuisoarele pot distruge bacteriile

S-a dovedit ca aceste plante au proprietati antimicrobiene. Acest lucru inseamna ca pot opri dezvoltarea microorganismelor precum bacteriile.

Un studiu realizat in laborator a aratat ca uleiul esential de cuisoare a anihilat trei tipuri comune de bacterii, inclusiv E. coli, o tulpina de bacterii care poate provoca diaree, crampe, oboseala si chiar moarte.

Cuisoarele protejeaza sanatatea orala

Mai mult decat atat, proprietatile antibacteriene ale cuisoarelor ar putea chiar ajuta la promovarea sanatatii orale.

In cadrul unui studiu, compusii extrasi din cuisoare au oprit dezvoltarea a doua tipuri de bacterii care contribuie la aparitia bolilor gingivale.

Un alt studiu la care au participat 40 de persoane a testat efectele unei ape de gura realizata din ulei de arbore de ceai, cuisoare si busuioc. Dupa ce au folosit apa de gura pe baza de plante timp de 21 de zile, participantii si-au imbunatatit sanatatea gingivala.

In combinatie cu periajul obisnuit si igiena orala adecvata, efectele antibacteriene ale cuisoarelor pot aduce beneficii importante sanatatii orale.

Cuisoarele pot imbunatati sanatatea ficatului

Potrivit studiilor, compusii benefici din cuisoare ar putea ajuta la promovarea sanatatii ficatului. In special eugenolul poate fi deosebit de benefic pentru ficat.

Un studiu realizat pe animale a aratat ca eugenolul care se regaseste in cuisoare a ajutat la inversarea simptomelor de ciroza hepatica sau de cicatrizare a ficatului.

Din pacate, cercetarile pe oameni asupra efectelor de protejare a ficatului de catre cuisoare si eugenol sunt limitate.

Cu toate acestea, un studiu mic a descoperit ca administrarea suplimentelor de eugenol timp de o saptamana a scazut nivelul GST, o enzima implicata in detoxifiere care este adesea un marker al bolilor hepatice.

Cuisoarele au, de asemenea, un continut ridicat de antioxidanti, care pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice datorita capacitatii lor de a reduce stresul oxidativ.

ATENTIE! Cu toate acestea, retineti ca eugenolul este toxic in cantitati mari.

Cuisoarele pot reduce ulceratiile la stomac

Potrivit unor cercetari, compusii gasiti in cuisoare ar putea ajuta la tratarea ulcerelor stomacale. Cunoscut si sub denumirea de ulcer peptic, ulcerul stomacal este o leziune dureroasa care se formeaza in mucoasa stomacului, duodenului sau esofagului.

Acestea sunt cel mai frecvent cauzate de afectarea mucoasei care protejeaza stomacul, leziunile fiind produse de factori precum stresul, infectiile si problemele genetice. Intr-un studiu realizat pe animale, s-a aratat ca uleiul esential din cuisoare creste productia de mucus gastric. Mucusul gastric functioneaza ca o bariera si ajuta la prevenirea erodarii mucoasei stomacului din acizii digestivi.

Cuisoarele protejeaza sanatatea oaselor

Reducerea densitatii osoase este o boala care afecteaza aproximativ 43 de milioane de adulti in varsta numai in SUA. Poate duce la dezvoltarea osteoporozei, care poate creste riscul de rupturi si fracturi.

Potrivit unor studii efectuate pe animale, unii dintre compusii cuisoarelor ajuta la pastrarea densitatii osoase.

Efecte adverse

Cuisoarele pot fi consumate in siguranta pe cale orala in cantitati frecvent intalnite in alimente. Uleiurile sau cremele care contin flori de cuisoare sunt posibil sigure pentru utilizare atunci cand sunt aplicate direct pe piele. Cu toate acestea, aplicarea uleiului de cuisoare in gura sau pe gingii poate provoca uneori leziuni ale gingiilor, pulpei dentare, pielii si mucoaselor.

Inhalarea fumului din tigarile care contin cuisoare sau injectarea uleiului de cuisoare in vene sunt cel mai probabil daunatoare si pot provoca reactii adverse, precum probleme respiratorii si boli pulmonare.

Cuisoarele uscate pot provoca, de asemenea, iritatii orale, precum si deteriorarea tesuturilor dentare.

Precautii si avertismente speciale

Cuisoarele la copii

La copii, uleiul de cuisoare nu este recomandat pentru consumul oral. Poate provoca reactii adverse severe, cum ar fi convulsii, leziuni hepatice si dezechilibre electrolitice.

Cuisoare in sarcina si alaptare

Aceasta planta poate fi consumata pe cale orala in cantitati frecvent intalnite in alimente. Nu exista suficiente informatii fiabile despre siguranta administrarii cuisoarelor in doze medicinale daca sunteti gravida sau alaptati. Preferati siguranta si evitati utilizarea.

Contraindicatii

Cuisoarele contraindicatii

Tulburari de sangerare

Uleiul din aceste condimente contine un produs chimic numit eugenol care pare sa incetineasca coagularea sangelui. Specialistii considera ca uleiul de cuisoare poate provoca hemoragii la persoanele cu tulburari de sangerare.

Interventie chirurgicala

Uleiul contine un produs chimic numit eugenol care pare sa incetineasca coagularea sangelui. De aceea, exista ingrijorarea ca poate provoca sangerare in timpul sau dupa operatie. Opriti utilizarea cuisoarelor cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768.php
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-251/clove
  4. https://www.drugs.com/mtm/clove.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma