Dieta fara sare – indicatii si beneficii

Dieta fara sare este esentiala pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni, in principal boli de inima sau boli de rinichi. Aflati din materialul urmator care sunt indicatiile si beneficiile dietei fara sare.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre dieta fara sare
  2. Cand este indicat un regim hiposodat?
  3. Alimente fara sare
  4. Dieta de slabit fara sare
  5. Principii si reguli pentru un regim fara sare
  6. Beneficiile dietei fara sare
  7. Contraindicatii

Informatii generale despre dieta fara sare

Pentru a ramane sanatosi, aveti nevoie doar de aproximativ 200-300 miligrame de sodiu pe zi. In ciuda denumirii sale, dieta fara sare (sau dieta hiposodata) permite consumul de sare, insa implica restrictionarea sarii adaugate. Din acest motiv, este cunoscuta in mod obisnuit drept dieta fara sare. Medicul le prescrie un regim fara sare persoanelor care sufera de anumite afectiuni cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima, insuficienta renala sau edem.

Cand este indicat un regim hiposodat?

Sodiul este un mineral esential implicat in multe functii corporale importante, cum ar fi functia celulara, reglarea fluidelor, echilibrul electrolitilor si mentinerea tensiunii arteriale. Deoarece acest mineral este vital pentru viata, rinichii isi regleaza strans nivelul in functie de concentratia (osmolaritatea) lichidelor corporale.

Sodiul se gaseste in majoritatea alimentelor pe care le consumam – desi alimentele integrale precum legumele, fructele si carnea provenita de la animalele de curte contin cantitati mult mai mici de sodiu comparativ cu alimentele procesate. Alimentele pe baza de plante precum produsele proaspete au, in general, mai putin sodiu decat alimentele de origine animala, cum ar fi carnea si produsele lactate.

Alimentele cu cele mai mari concentratii de sodiu sunt cele procesate si ambalate, cum ar fi chips-urile, produsele congelate si mancarurile de tip fast-food, unde se adauga sare in timpul procesarii pentru a imbunatati aroma.

Regim hiposodat

De asemenea, majoritatea oamenilor adauga sare la mancare atunci cand pregatesc mesele in bucatarie sau sub forma de condiment inainte de a manca.

O dieta fara sare presupune limitarea consumului de alimente si bauturi cu continut ridicat de sodiu. Specialistii in medicina recomanda de obicei aceste diete pentru a trata afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau bolile de inima. Pentru referinta, o lingurita de sare contine aproximativ 2.300 mg de sodiu.

Cand urmati o dieta fara sare, alimentele bogate in sodiu trebuie limitate sau evitate complet pentru a mentine aportul de sodiu sub nivelul recomandat.

Dieta fara sare reprezinta una dintre cele mai utilizate diete in mediul spitalicesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca cercetarile arata ca un consum cat mai mic de sodiu poate ameliora anumite afectiuni medicale.

Bolile renale

Bolile renale, cum ar fi boala renala cronica sau insuficienta renala, afecteaza din plin functia renala. Cand rinichii sunt compromisi, nu au capacitatea sa elimine eficient excesul de sodiu sau de lichide din corp. Daca nivelurile de sodiu si lichide ating cote alarmante, presiunea se acumuleaza in sange, ceea ce poate provoca deteriorarea suplimentara a rinichilor deja afectati.

Din aceste motive, specialistii le recomanda tuturor persoanelor cu boala renala cronica sa reduca aportul de sodiu la mai putin de 2 grame (2.000 mg) pe zi.

Potrivit unor studii efectuate pe persoane cu boala renala cronica, consumul moderat de sodiu a redus semnificativ tensiunea arteriala si proteinele din urina (un marker al afectarii renale).

Tensiune arteriala crescuta

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc pentru diferite afectiuni, printre care boli de inima si accident vascular cerebral. Consumul mare de sodiu poate cauza o tensiune arteriala crescuta.

Multe studii au aratat ca reducerea aportului de sare poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate. Sensibilitatea la sare a persoanelor cu hipertensiune arteriala variaza mult, iar anumite subgrupuri – cum ar fi afro-americanii – tind sa fie mai afectate de dietele bogate in sare.

Cu toate acestea, dieta fara sare este prescrisa in mod obisnuit ca tratament natural pentru toate persoanele cu tensiune arteriala ridicata.

Boli de inima

Dieta hiposodata este recomandata in mod frecvent celor cu afectiuni cardiace, cum ar fi insuficienta cardiaca. Cand inima este grav afectata, functia renala scade, lucru care poate provoca retentia de sodiu si apa.

Consumul exagerat de sare poate provoca supraacumularea lichidelor in corp la persoanele cu insuficienta cardiaca si poate duce la complicatii periculoase, cum ar fi lipsa respiratiei.

Agentiile de reglementare le recomanda persoanelor cu insuficienta cardiaca usoara sa-si limiteze aportul de sodiu la 3.000 mg pe zi. In schimb, cei cu insuficienta cardiaca moderata pana la severa ar trebui sa-si reduca aportul la nu mai mult de 2.000 mg pe zi.

Controverse privind consumul de sare

Cu toate acestea, desi majoritatea studiilor au aratat ca dietele fara sare sunt de mare ajutor in cazul celor cu insuficienta cardiaca, altele au observat ca dietele nerestrictive duc la rezultate mai bune.

De exemplu, un studiu efectuat pe 833 de persoane cu insuficienta cardiaca a descoperit ca o dieta cu sodiu restrictionata la mai putin de 2.500 mg pe zi a fost asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces sau spitalizare decat dietele fara restrictii.

Alimente fara sare

Medicul va adapta dieta fara sare la nevoile specifice. Cantitatea de sodiu care poate fi consumata in siguranta in fiecare zi depinde de starea de sanatate. Sarea exista in mod natural in unele alimente si este adaugata in altele. Specialistii recomanda sa inlocuim sarea de masa cu ierburi si mirodenii cand gatim si sa evitam alimentele bogate in sare, cum ar fi carnea procesata, supele la conserva si gustarile sarate cum ar fi covrigii.

Medicul sau dieteticianul va va oferi probabil o ”lista sigura” cu mancare fara sare, dar si alte recomandari si sfaturi specifice. Citirea etichetelor va juca un rol major in alegerea alimentelor adecvate. Produsele la conserva in saramura, cum ar fi maslinele, muraturile si condimentele contin prea mult sodiu adaugat. Puteti alege fructe si legume proaspete in detrimentul celor la conserva pentru a tine sub control nivelul de sare.

Produse fara sare

Daca urmati o dieta fara sare, este important sa alegeti alimente cu un continut natural redus de sodiu sau care contin cantitati mici de sare.

Urmatoarele alimente au un continut scazut de sodiu si pot fi consumate in conditii de siguranta:

  • Legume proaspete si congelate (fara sosuri): legume verzi, broccoli, conopida, ardei etc.
  • Fructe proaspete, congelate sau uscate: fructe de padure, mere, banane, pere etc.
  • Cereale si fasole: fasole uscata, orez brun, farro, quinoa si paste fainoase integrale.
  • Legume cu amidon: cartofi, cartofi dulci, dovlecei si pastai.
  • Carne proaspata sau congelata: pui, curcan, carne de vita sau carne de porc.
  • Peste proaspat sau congelat: ton, biban de mare, cod etc.
  • Oua: oua intregi si albusuri.
  • Grasimi sanatoase: ulei de masline, avocado si ulei de avocado.
  • Supele cu continut scazut de sodiu: ciorbe cu continut scazut de sodiu sau de casa.

Lactate fara sare

  • Produse lactate: branza fara sare, lapte, iaurt, unt fara sare, cascaval fara sare si alte branzeturi fara sare.
  • Paine si produse coapte: paine integrala din grau, tortilla fara sare si biscuiti nesarati.
  • Nuci si seminte nesarate: seminte de dovleac, migdale, alune etc.
  • Snacks-uri fara sare: popcorn si tortilla fara sare.
  • Condimente fara sare: otet, maioneza, dressing-uri pentru salate si sosuri fara sodiu.
  • Bauturi fara sare: ceai, cafea, suc de legume cu continut redus de sare si apa.
  • Asezonari fara sare: praf de usturoi, amestecuri fara sare, ierburi si condimente.

Puteti opta, de asemenea, pentru sare dietetica, sare medicinala, sare fara sodiu si inlocuitor sare.

Dieta de slabit fara sare

Pierderea in greutate poate fi o sarcina istovitoare. Nu numai ca necesita o atentie deosebita asupra dietei zilnice, insa, de asemenea, necesita un regim de antrenament adecvat. Cateva modificari dietetice va pot ajuta in procesul de pierdere in greutate. Cu toate acestea, daca ati acumulat prea multe kilograme intr-o perioada de doar cateva zile, atunci poate fi de vina greutatea apei. Retentia de apa provoaca acumularea in greutate din cauza prezentei excesului de apa in organism. Retentia de apa este declansata in mod special de o dieta bogata in sare. Potrivit nutritionistului Shilpa Arora, ”alimentatiile moderne au un continut excesiv de zahar si sare. Excesul de sodiu retine toxinele in organism, lucru care poate provoca o serie de boli”.

Dieta fara sare slabeste

Daca optati pentru o masa fara sare, puteti reduce rapid greutatea apei. Cu toate acestea, astfel de modificari sunt pe termen scurt. Potrivit expertului Ayurveda, dr. Ashutosh Gautam, „sarea duce la retentia de apa si este necesara pentru gust. O cantitate mai mica de sare ar putea duce la o pierdere in greutate, insa nu este recomandat sa urmati acest lucru atat timp cat poate provoca pierderea electrolitilor si poate dezechilibra nivelul de sodiu si potasiu din organism. ”

Principii si reguli pentru un regim fara sare

Sodiul este un mineral care se gaseste in mod natural in alimente si este componenta principala a sarii de masa. Scopul acestei diete este de a elimina sarea. Prea mult aport de sodiu poate provoca acumularea de lichide in corp.

Pentru a reduce cantitatea de sare din dieta

  • Evitati alimentele procesate. Mancati cat mai multe alimente proaspete.
  • Gatiti fara sare (1 lingurita de sare contine 2.300 mg sodiu)
  • Gatiti cu ierburi, condimente, lamaie, otet etc., pentru a adauga aroma
  • Mutati solnita de pe masa
  • Cautati alimentele pe ale caror etichete se mentioneaza ”continut foarte scazut de sodiu” sau ”fara sodiu”
  • Cand mancati la restaurant, cereti ca mancarea sa fie pregatita fara sare

Alte recomandari

  • Evitati sarea de usturoi, sarea de ceapa, monoglutamatul de sodiu, amestecurile cu bulion, mancarea chinezeasca, sosul de soia, sosul teriyaki, sosul barbeque, usturoiul, maslinele, muraturile, baconul si crutoanele.
  • Evitati alimentele care se prepara usor, cum ar fi supele la plic, conservele, legumele, pastele si orezul, amestecurile congelate, cerealele.
  • Nu incercati inlocuitori de sare decat daca va consultati mai intai cu medicul sau dieteticianul, din cauza potentialelor interactiuni cu medicamentele sau nutrientii.
  • Faceti supa de casa aromata cu usturoi si ghimbir.
  • Faceti marinade fara sare cu ulei de masline, usturoi, otet, miere si ghimbir.

Cum sa citim etichetele produselor

  • In primul rand, aflati cat de mult sodiu puteti consuma in fiecare zi. Nu uitati ca exista 1000 de miligrame (mg) intr-un gram. De exemplu, daca regimul presupune consumul a 2 grame de sodiu, limita este de 2000 mg pe zi.
  • Nu uitati ca etichetele alimentare contin sodiu in miligrame (mg).
  • Cititi eticheta produsului pentru a afla care este dimensiunea portiei si a continutului de sodiu, deoarece pot exista mai multe portii pe pachet. De exemplu, daca exista 2 portii intr-o punga si continutul de sodiu este de 250 mg pe portie, intreaga punga ar contine 500 mg.
  • Comparati etichetele produselor similare pentru a gasi cel mai scazut continut de sodiu.
  • Daca nivelul de sodiu pe fiecare portie este de 500 mg sau mai mult, produsul nu este o alegere buna.
  • Incercati sa alegeti alimente procesate cu mai putin de 140 mg pe portie

Beneficiile dietei fara sare

Poate reduce tensiunea arteriala

Dupa cum am mentionat mai sus, dieta fara sare poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Studiile au aratat ca dieta fara sare poate produce mici schimbari semnificative ale tensiunii arteriale, in special la persoanele cu niveluri ridicate.

Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Riscul de cancer, inclusiv de stomac, este mai mare in randul celor care consuma sare in exces. Cercetarile au aratat ca sarea in exces poate deteriora mucoasa stomacului si poate creste inflamatia si dezvoltarea bacteriilor H. Pylor. Toate acestea pot creste riscul de cancer la stomac.

Pe de alta parte, o dieta saraca in alimente procesate si bogata in fructe si legume este asociata cu un risc mai mic de cancer la stomac.

Poate imbunatati calitatea alimentatiei

O multime de alimente nesanatoase sunt extrem de bogate in sodiu. Fast food-urile si mancarea congelata nu sunt pline numai cu sare, insa tind sa fie bogate in grasimi si calorii nesanatoase.

Consumul frecvent al acestor alimente poate provoca anumite afectiuni, cum ar fi obezitatea, diabetul si bolile de inima.

Aceste alimente cu un nivel mare de sare nu isi au locul in cadrul dietei fara sare, ceea ce va poate imbunatati calitatea generala a alimentatiei.

Contraindicatii

Este clar ca dieta fara sare poate scadea tensiunea arteriala la cei cu niveluri ridicate si ca dieta bogata in sodiu creste riscul de cancer la stomac, insa anumite probe sunt contradictorii. De exemplu, desi cei cu insuficienta cardiaca trebuie sa consume cat mai putina sare, unele studii au aratat ca excluderea sodiului poate avea un impact negativ asupra sanatatii pacientului.

Un studiu la care au participat 833 de persoane cu insuficienta cardiaca a demonstrat ca restrictionarea sodiului la mai putin de 2.500 mg pe zi a fost asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces sau spitalizare, comparativ cu o dieta fara restrictii privind sodiul.

Alte studii au aratat rezultate similare

Mai mult decat atat, cercetarile au observat ca prea putin sodiu poate afecta negativ sanatatea inimii.

Aportul scazut de sodiu a fost, de asemenea, legat de mai multe alte efecte adverse asupra sanatatii. Consumul de sare prea mic poate duce la cresterea nivelului colesterolului si al trigliceridelor, la rezistenta la insulina si la hiponatremie (prea putin sodiu in sange).

Desi evitarea alimentelor bogate in sodiu, nesanatoase, cum ar fi mancarea de tip fast food, este benefica, nu toti oamenii sanatosi trebuie sa reduca sarea atunci cand urmeaza o dieta echilibrata, bogata in alimente integrale.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/low-sodium-diet
  2. https://healthfinder.gov/healthtopics/category/health-conditions-and-diseases/heart-health/low-sodium-foods-shopping-list
  3. https://www.livestrong.com/article/179344-no-salt-diet/
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15426-sodium-controlled-diet
  5. https://www.chkd.org/Patients-and-Families/Health-Library/Way-to-Grow/No-Added-Salt-Diet/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma