Incontinenta fecala reprezinta pierderea controlului voluntar al sfincterului anal. Aflati mai multe despre aceasta incapacitatea de a retine materiile fecale din articolul urmator.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta incontinenta fecala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce reprezinta incontinenta fecala?

Incontinenta pentru materii fecale se refera la incapacitatea de a retine materiile fecale intre scaune. Problema este cauzata de obicei de anumite afectiuni subiacente cum sunt abcesul, inflamatia rectului, anusului sau inflamatia perineala.

Probleme sfincter

Poate fi de asemenea rezultatul unor operatii in zona respectiva sau, la femei, al unor traume ale sfincterului anal dobandite in timpul nasterii. In anumite cazuri, incontinenta fecala este in legatura cu o afectiune a maduvei spinarii sau cu unele anomalii ale sistemului nervos.

Lipsa control sfincterian la persoanele in varsta

La batrani, incontinenta pentru materii fecale poate fi provocata de imbatranirea sfincterului si a muschilor plafonului pelvin, precum si a ligamentelor. Fecalomul, care este mai frecvent la adulti, este o alta cauza posibila a incontinentei pentru materiile fecale.

Pentru a determina cauza, medicul va poate pune o serie de intrebari, mai ales daca incontinenta anala apare cand stranutati sau tusiti sau apare doar noaptea. Medicul va poate examina sfincterul anal pentru a vedea daca muschiul sfincterian este intact. De asemenea, poate cere un test pentru a determina variatiile de presiune din regiunile rectala si anala.

Cum pot fi abordati muschii sfincterului slabiti?

Tratamentul este unul medical, prin dieta, medicatie ce incetineste tranzitul, exercitii pentru cresterea tonusului sfincterian, insa rezultatele, din pacate, sunt de cele mai multe ori slabe.

Chirurgia reprezinta tratamentul de electie, existand numeroase optiuni terapeutice: plastia sfincterului, implantarea unui sfincter artificial sau colostomia de diversie.

Cauze si factori de risc

Exista mai mult de o cauza a incontinentei fecale.

Printre cauze se pot numara:

Leziunile musculare

Lezarea inelelor musculare de la capatul rectului (sfincterul anal) poate ingreuna mentinerea scaunului in mod corespunzator. Acest tip de deteriorare poate aparea in timpul nasterii, mai ales daca persoana a suferit o epiziotomie sau in timpul nasterii a fost folosit forcepsul.

Leziuni ale nervilor

Lezarea nervilor care controleaza sfincterul anal poate provoca incontinenta fecala. Lezarea nervilor poate fi cauzata de nastere, o incordare constanta in timpul scaunelor, leziuni ale maduvei spinarii sau accident vascular cerebral. Unele boli, precum diabetul si scleroza multipla, pot afecta de asemenea acesti nervi si pot provoca daune care duc la incontinenta fecala.

Constipatie

Constipatia cronica poate determina formarea unui scaun tare in rect astfel incat devine prea mare pentru a fi eliminat. Muschii rectului si ai intestinelor se extind si, in cele din urma, se slabesc, permitand trecerea scaunului apos. Constipatia cronica poate provoca, de asemenea, leziuni nervoase care duc la incontinenta fecala.

Diaree

Scaunul tare este mai usor de retinut in rect decat materiile fecale moi. De aceea, scaunele moi specifice diareei pot provoca sau agrava incontinenta fecala.

Hemoroizi

Cand venele din rect se umfla, cauzand formarea hemoroizilor, acest lucru impiedica inchiderea completa a anusului, lucru care poate permite eliminarea materiilor fecale.

Pierderea capacitatii de stocare in rect a materiilor fecale

In mod normal, rectul se extinde pentru a mentine scaunul. Daca rectul este afectat sau daca peretii rectali s-au intarit in urma operatiilor, a tratamentului radiologic sau a bolilor inflamatorii intestinale, rectul nu mai reuseste sa se extinda atat cat trebuie, iar excesul de scaun se poate scurge.

Interventie chirurgicala

Chirurgia pentru tratarea venelor inflamate in rect sau anus (hemoroizi), precum si operatiile mai complexe la nivelul rectului si anusului, pot provoca leziuni musculare si nervoase care duc la incontinenta fecala.

Prolaps rectal

Incontinenta fecala poate fi rezultatul acestei afectiuni, in care rectul coboara in anus.

Rectocel

La femei, incontinenta fecala poate aparea daca rectul iese prin vagin.

Factori de risc

Exista mai multi factori care pot creste riscul de incontinenta fecala, cum ar fi:

  • Desi incontinenta fecala poate aparea la orice varsta, este mai frecventa la adultii de peste 65 de ani.
  • Incontinenta anala postpartum. Incontinenta fecala poate fi o complicatie a nasterii. Potrivit cercetarilor recente, femeile care iau terapie de substitutie hormonala la menopauza au mai multe riscuri sa se confrunte cu incontinenta fecala.
  • Leziuni ale nervilor. Persoanele care au diabet sau scleroza multipla de mult timp – conditii care pot deteriora nervii care ajuta la controlul defecarii – pot fi expuse riscului de incontinenta fecala.
  • Incontinenta fecala este adesea prezenta in stadiul tardiv al bolii Alzheimer si al dementei.
  • Handicap fizic. Persoanele cu handicap fizic pot ajunge prea tarziu la toaleta. O vatamare care a provocat o dizabilitate fizica poate, de asemenea, provoca leziuni ale nervilor rectali, ceea ce duce la incontinenta fecala.

Simptome

Incontinenta fecala poate aparea temporar in timpul unui episod de diaree, insa pentru unii oameni, incontinenta fecala este cronica sau recurenta. Persoanele cu aceasta afectiune au o senzatie de scaun tot timpul sau pot fi incapabile sa opreasca nevoia de a defeca, ceea ce apare atat de brusc incat nu ajung la timp la toaleta. Aceasta se numeste incontinenta de urgenta.

Un alt tip de incontinenta fecala apare la persoanele care nu sunt constiente de nevoia de a defeca. Aceasta poarta denumirea de incontinenta pasiva.

Incontinenta fecala poate fi insotita de alte probleme intestinale, cum ar fi:

  • diaree
  • constipatie
  • gaze si balonare.

Diagnostic

Incontinenta fecala reprezinta pierderea controlului voluntar al sfincterului anal. Este o boala ce limiteaza activitatile zilnice si viata celor afectati. Incontinenta poate fi majora, cand pacientul prezinta o pierdere completa a materiilor fecale solide, si minora, cand pacientul are pierderi ocazionale de fecale (la senzatia imperioasa de defecatie).

Uneori, poate fi confundata cu scurgerile mucoase ce acompaniaza boala hemoroidala, polipii vilosi sau colita. Cauzele sunt multiple: pe primul loc sunt leziunile sfincteriene, urmare a chirurgiei proctologice (hemoroizi, fisuri, fistule anale), a unei dilatatii anale fortate sau a unui traumatism obstetrical (in cursul epiziotomiei sau suturii acesteia).

Examenul local evidentiaza hipotonia sfincterului anal sau diferite cicatrici, leziuni la acest nivel, precum si afectiuni asociate: hemoroizi, prolaps rectal. El trebuie completat de alte investigatii: colonoscopie, manometrie, examene neurologice. Incontinenta anala reprezinta pierderea controlului voluntar al sfincterului anal. Este o boala ce limiteaza activitatile zilnice si viata celor afectati.

Cum se trateaza?

Medicamente

Medicamentele sunt prescrise in functie de cauza incontinentei fecale. Printre acestea se numara:

  • Medicamente anti-diareice, cum ar fi clorhidratul de loperamida, difenoxilatul si sulfatul de atropina.
  • Laxative, cum ar fi metilceluloza si psyllium, daca incontinenta este provocata de constipatia cronica.

Modificari dietetice

Consistenta scaunelor este influentata de alimentele si bauturile pe care le consumam. Daca incontinenta fecala este provocata de constipatie, medicul va poate recomanda sa beti multe lichide si sa mancati alimente bogate in fibre. Daca este cauzata de diaree, alimentele cu continut ridicat de fibre pot adauga, de asemenea, consistenta scaunelor si le pot face mai putin apoase.

Tratament intarirea sfincterului

Daca incontinenta fecala a fost provocata de leziuni musculare, medicul va poate recomanda un program de exercitii fizice si alte terapii pentru a restabili rezistenta musculara. Aceste tratamente pot imbunatati controlul sfincterului anal si constientizarea dorintei de a defeca.

Printre optiuni se numara:

Biofeedback – exercitii pentru tonifierea musculaturii anale

Fizioterapeutii special instruiti ii pot invata pe pacienti exercitii simple care pot creste rezistenta musculara anala. Oamenii invata cum sa-si intareasca muschii podelei pelvine, sa simta ca scaunul este gata sa fie eliminat si sa-si contracteze muschii daca materiile fecale devin incomode. Uneori, antrenamentul se face cu ajutorul manometriei anale si a unui balon rectal.

Antrenament intestinal

Medicul poate recomanda efectuarea unui efort constient pentru a defeca intr-un moment specific al zilei: de exemplu, dupa masa. Stabilirea momentului in care sa eliminati materiile fecale va poate ajuta sa obtineti un control mai mare.

Agenti de ingrosare

Injectiile cu agenti de ingrosare neabsorbabili pot intari peretii anusului. Acest lucru ajuta la prevenirea scurgerilor.

Stimularea nervului sacru (SNS)

Nervii sacrali circula din maduva spinarii pana la muschii din pelvis si regleaza puterea muschilor sfincterului rectal si anal. Implantarea unui dispozitiv care trimite impulsuri electrice mici in mod continuu catre nervi poate intari muschii intestinului. Acest tratament se face de obicei numai dupa ce au fost incercate alte tratamente. Este nevoie de mai multe studii pentru a arata daca este la fel de eficient ca si alte tratamente.

Stimularea nervului tibial posterior (PTNS / TENS)

Acest tratament minim invaziv stimuleaza nervul tibial posterior in zona gleznei. Poate fi de ajutor in cazul anumitor persoane cu incontinenta fecala atunci cand sunt efectuate saptamanal, timp de cateva luni.

Balon vaginal (sistem Eclipse)

Acesta este un dispozitiv de tip pompa si este introdus in vagin. Dupa umflarea sa, balonul preseaza zona rectala, ceea ce duce la scaderea numarului de episoade de incontinenta fecala.

Terapia SECCA

Aceasta procedura efectuata in regim ambulatoriu minim invaziva furnizeaza energie de radiofrecventa (RF) muschiului canalului anal, remodeland tesutul pentru o functie imbunatatita. Secca nu foloseste implanturi, incizii sau cusaturi si dureaza aproximativ 30 de minute.

Pacientii se intorc acasa in aceeasi zi si isi reiau activitatile normale dupa 1-3 zile. Majoritatea pacientilor tratati prin metoda SECCA observa rezultatele imediat. Studiile au aratat o imbunatatire continua a simptomelor timp de pana la 6 luni dupa tratament, deoarece remodelarea tesuturilor continua.

Interventie chirurgicala

Tratarea incontinentei fecale poate necesita efectuarea unei operatii pentru a corecta o problema de baza, cum ar fi prolapsul rectal sau deteriorarea sfincterului cauzata de nastere. Printre variante se numara:

Sfincteroplastie

Aceasta procedura prevede repararea sfincterului anal deteriorat sau slabit in timpul nasterii. Medicii identifica muschiul lezat si elibereaza marginile de tesutul inconjurator. Apoi aduc marginile musculare inapoi si le cos astfel incat sa stea suprapuse, intarind muschiul si strangand sfincterul.

Tratarea prolapsului rectal, a rectocelului sau a hemoroizilor

Corectia chirurgicala a acestor probleme va reduce sau va elimina incontinenta fecala.

Inlocuirea sfincterului

Un sfincter anal deteriorat poate fi inlocuit cu un sfincter anal artificial. In esenta, dispozitivul este o manseta gonflabila care este implantata in jurul canalului anal.

Cand este umflat, dispozitivul mentine sfincterul anal inchis pana cand sunteti gata sa defecati. Pentru a merge la toaleta, utilizati o mica pompa externa pentru a dezumfla dispozitivul si pentru a permite eliminarea fecalelor. Apoi, dispozitivul se umfla la loc.

Repararea sfincterului

In cadrul acestei operatii, medicii iau un muschi de pe coapsa interioara si il infasoara in jurul sfincterului, restabilind tonusul muscular al acestuia.

Colostomie

Aceasta interventie chirurgicala presupune efectuarea unei deschideri in abdomen prin care sunt eliminate fecalele. Medicii ataseaza o punga speciala la aceasta deschidere in care sunt colectate scaunele. Colostomia este, de obicei, ultima optiune, fiind luata in considerare numai dupa ce alte tratamente nu au avut succes.

Tratament naturist intarirea sfincterului

Exercitii Kegel

Exercitiile Kegel consolideaza muschii podelei pelviene. Acestia sustin vezica urinara si intestinul si, la femei, uterul si pot ajuta la reducerea incontinentei. Pentru a efectua exercitii Kegel, contractati muschii pe care i-ati folosi in mod normal pentru a opri fluxul de urina.

Tineti muschii incordati timp de trei secunde, apoi relaxati-va timp de trei secunde. Repetati acest model de 10 ori. Pe masura ce muschii se incordeaza, mentineti contractia cat mai mult timp, incercand sa faceti 3 seturi de 10 contractii in fiecare zi.

Alte recomandari

De asemenea, este recomandat sa:

  • beti cat mai multa apa;
  • sa mancati cat mai multe fibre;
  • sa fiti atenti la ce consumati.

Complicatii

Printre complicatiile incontinentei fecale se numara:

Stresul emotional

Persoanele care se confrunta cu incontinenta fecala intampina stari precum jena, rusine, frustrare si depresie. Este foarte obisnuit ca persoanele cu incontinenta fecala sa incerce sa ascunda problema sau sa evite angajamentele sociale.

Iritatii ale pielii

Pielea din jurul anusului este delicata si sensibila. Contactul repetat cu materiile fecale poate produce durere si mancarimi si, eventual, leziuni (ulcere) care necesita tratament medical.

Metode de prevenire

Prevenirea incontinentei fecale poate fi facuta in functie de cauza.

Reduceti constipatia

Faceti cat mai multe exercitii fizice, consumati cat mai multe alimente bogate in fibre si beti multe lichide.

Controlati diareea

Tratarea sau eliminarea cauzelor diareei va poate ajuta sa evitati incontinenta fecala.

Evitati incordarea

Incordarea in timpul miscarilor intestinale poate slabi muschii sfincterului anal sau poate deteriora nervii, ceea ce poate duce la incontinenta fecala.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fecal-incontinence/symptoms-causes/syc-20351397
  2. https://www.healthline.com/health/bowel-incontinence
  3. https://www.restech.com/solutions/secca/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma