Motivatia pentru sport – cum ne motivam sa facem sport

Motivatia pentru sport – cum ne mobilizam sa facem sport si odata hotarati, cum sa facem din activitatea fizica un obicei de durata?

Cuprins:

1. Informatii generale despre motivatia pentru sport
2. De ce e atat de greu sa-ti gasesti motivatia pentru sport?
3. Cand si cum este bine sa incepi practicarea unui sport?
4. Sfaturi practice pentru a continua sportul dupa ce ai inceput
5. 10 motive pentru a face sport in mod regulat

Informatii generale despre motivatia pentru sport

Sa fac mai mult sport” e una dintre cele mai frecvente rezolutii de Anul Nou si unul dintre cele mai dorite obiceiuri pozitive pe care oamenii ar vrea sa le deprinda. Cu toate acestea, multi nu reusesc sa fie suficient de activi fizic pentru a beneficia de numeroasele efecte pozitive ale sportului. In luna ianuarie, de obicei salile de sport sunt pline, pentru ca luna urmatoare numarul de participanti sa scada semnificativ.

Motivatia pentru sport este unul dintre factorii decisivi pentru nivelul de activitate fizica. Daca doar constientizarea efectelor benefice ar fi suficienta, am fi cu totii in forma.

Motivatia pentru sport este cea care te mobilizeaza sa devii activ fizic si sa continui odata ce ai inceput sa faci sport. Motivatia fluctueaza in tot acest proces, iar cei mai multi renunta atunci cand motivatia este scazuta. Dar pe masura ce rezultatele sportului incep sa fie simtite, devine mult mai usor sa faci miscare. Rezultatele devin in sine motivatori pentru miscare – fie ca pierzi in greutate, respiri mai usor, nu mai obosesti la fel de repede, te simti bine dupa un antrenament.

De ce e atat de greu sa-ti gasesti motivatia pentru sport?

Nu mai e nicio noutate cat de benefic este sportul pentru sanatate, nu doar pentru buna functionare a organismului, ci si pentru sanatatea mintala. Apoi, exista numeroase facilitati pentru a face sport, de la activitati diverse pe care le ofera salile de sport, pana la posibilitatea de a te antrena acasa, urmarind un tutorial sau online, cu un antrenor personal. Si totusi, de ce ne este atat de greu sa incepem sa facem miscare, chiar daca suntem constienti de impactul sau pozitiv?

Lipsa de timp, lipsa de chef, oboseala, lipsa unui partener cu care sa te antrenezi, faptul ca nu vezi rezultatele imediat sunt doar cateva dintre motivele care ne impiedica pe cei mai multi dintre noi sa faca sport. Experiente din trecut in care ai inceput sa faci sport, apoi ai renuntat pot contribui, de asemenea, la reticenta de a-ti mai face iar un abonament la sala. Sau poate nu iti place sa mergi la sala, ti se pare prea dificil sau dureros sa te antrenezi, nu iti place cum arati sau ti se pare ca esti prea in varsta sa mai conteze. Motivele pe care le invocam sunt numeroase, iar cele mai multe dintre ele sunt de obicei bariere mentale. Dar daca iti doresti sa faci mai mult sport, aceste bariere pot fi indepartate.

Cand si cum este bine sa incepi practicarea unui sport?

Daca nu ai probleme de sanatate care sa contraindice activitatea fizica, oricand este ideal sa incepi sa faci sport. Chiar si daca ai avut un stil de viata sedentar sau esti la varsta a treia.

Daca nivelul tau de activitate este minim si ai vrea sa incepi sa faci mai multa miscare, se recomanda sa incepi cu activitati usoare si sa cresti gradual intensitatea si durata. In acest fel, nu te vei demotiva la scurt timp dupa ce ai inceput. Daca ti-ai propus sa mergi la sala sau vrei sa te antrenezi acasa, opteaza pentru o intensitate minima a efortului fizic, la inceput.

Cand incepi antrenamentul, incalzeste muschii pe care ii vei folosi, prin exercitii de stretching (intindere musculara) sau o varianta simplificata a exercitiului propriu-zis. Dupa antrenament, aceleasi exercitii de stretching sau o plimbare usoara te ajuta sa te linistesti si previn aparitia durerilor musculare.

Hidrateaza-te si asculta-ti corpul. Daca simti durere in timp ce faci sport, opreste-te si reia antrenamentul intr-un ritm mai lent, doar daca durerea a disparut dupa pauza.

Motivatia pentru sport – ce sa ai in vedere la inceput

  • Porneste cu asteptari realiste. Daca iti propui obiective prea mari si doresti sa obtii rezultare rapid, nu doar ca vei fi frustrat, ci vei si renunta repede. Seteaza-ti obiective mici, pe care stii ca le poti atinge si pe masura ce le indeplinesti, seteaza-ti obiective mai ambitioase.
  • Gaseste o activitate fizica pe care sa o faci cu placere. Sportul nu trebuie sa insemne doar activitatile monotone sau dureroase. De altfel, este mult mai probabil sa renunti la ele. Dansul, zumba, inotul, plimbarile in aer liber sunt activitati fizice in care nu simti la fel de mult efortul fizic, si totusi faci miscare si arzi calorii.

  • Daca esti foarte ocupat, nu te crampona de ideea ca sportul trebuie sa-ti ocupe o ora intreaga. Chiar si 10-15 minute de activitate fizica intensa pot fi foarte eficiente. De asemenea, poti recupera in weekend daca in timpul saptamanii nu ai timp sa faci miscare.
  • Planifica-ti activitatea fizica in prima parte a zilei. Conform oamenilor de stiinta, avem zilnic o cantitate limitata de vointa pe care o “consumam” pe deciziile si activitatile din timpul unei zile. Facand sport dimineata, cand nivelul de cortizol este cel mai ridicat, te asiguri ca ai suficienta energie si vointa pentru a face miscare.
  • Asteapta-te sa observi si fluctuatii in motivatia pentru sport. Este normal. In orice activitate ai face, motivatia fluctueaza. In aceste perioade, e important sa ai alternative. De exemplu, “daca nu am energie sa merg la sala, voi face o plimbare”, “daca imi e greu sa ma trezesc dimineata sa alerg, voi face dupa-amiaza exercitii acasa” etc.
  • Gaseste un partener cu care sa faci sport. Studiile arata ca persoanele care se antreneaza alaturi de un prieten au sanse mult mai mari de a ramane motivate sa faca sport decat cei care o fac singuri.

Include miscarea in rutina zilnica

Daca vrei sa fii mai activ fizic, poti face mici modificari in rutina de zi cu zi si sa introduci mai multa miscare:

  • coboara din mijlocul de transport in comun cu una-doua statii mai devreme si mergi pe jos pana la destinatie;
  • renunta la masina si foloseste bicicleta sau mergi pe jos;
  • alege urcatul pe scari in locul liftului sau scarilor rulante;
  • activitatile gospodaresti din casa si din curte, mai ales daca le faci intr-un ritm alert, iti asigura un “antrenament” intens;
  • fa mai multa miscare la locul de munca, mai ales daca este unul static (ridica-te de pe scaun in pauzele de cafea, foloseste toaleta de la un alt etaj, mergi in biroul unui coleg sa ii vorbesti in loc sa ii trimiti un mesaj sau email etc.).

Sfaturi practice pentru a continua sportul dupa ce ai inceput

Ti-ai propus, te-ai mobilizat si ai inceput sa faci sport. Cum reusesti insa sa-ti pastrezi motivatia si sa faci activitatea fizica parte din rutina ta?

  • Programeaza-ti activitatea fizica exact asa cum iti planifici si celelalte activitati din saptamana. Prioritizeaza sportul ca pe o activitate importanta, in loc sa o lasi la finalul zilei.
  • Daca simti ca iti pierzi interesul pentru activitatea fizica, introdu un element de noutate sau care iti place: asculta muzica sau un podcast in timp ce faci sport, schimba traseul daca alergi afara, uita-te la o emisiune sau program preferat in timp ce te antrenezi acasa etc.
  • Citeste articole despre sport, uita-te pe reviste si imagini cu oameni care se antreneaza si sunt in forma, este probabil sa te inspire si sa te motiveze sa continui.
  • Monitorizeaza-ti progresul. Exista numeroase aplicatii unde iti pot stabili obiectivele si care iti inregistreaza evolutia. In acest mod iti poti urmari progresul, iar rezultatele te ajuta sa ramai motivat.
  • Ofera-ti recompense dupa fiecare antrenament pe care l-ai realizat. Mai ales la inceput, cand sportul nu face inca parte din rutina si nici nu sunt inca vizibile efectele pozitive, aceste recompense te motiveaza sa continui.
  • Fii bland cu tine insuti. Nu te pedepsi pentru lipsa de vointa, pentru forma in care este corpul tau, alegerile nesanatoase pe care le-ai facut etc. Toate acestea te pot demotiva, in timp ce autocompasiunea, conform studiilor, te ajuta sa continui eforturile de a ramane activ.

10 motive pentru a face sport in mod regulat

Sa faci sport este unul dintre cele mai importante si benefice lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta.

  1. Activitatea fizica te ajuta sa te mentii in forma, chiar si la varste inaintate, chiar si in cazul in care ai fost sedentar pana acum. Alaturi de o alimentatie echilibrata, sportul te ajuta sa ajungi la greutatea corporala potrivita, sa o mentii si sa previi obezitatea.
  2. Sportul reduce riscul de boli cardiovasculare si ajuta, in general, la mentinerea sanatatii inimii. Activitatea fizica frecventa intareste muschiul cardiac si ajuta inima sa pompeze eficient.
  3. Activitatea fizica regulata este extrem de benefica pentru dispozitie si pentru sanatatea mintala in general. Reduce depresia, stresul, anxietatea.
  4. Sportul imbunatateste functionarea cognitiva generala (memoria, gandirea, atentia).
  5. Sportul realizat in mod regulat contribuie la sanatatea oaselor, articulatiilor si musculaturii si reduce riscul aparitiei osteoporozei.
  6. Tot mai multe studii arata faptul ca exercitiile fizice pot reduce durerea cronica.
  7. Activitatea fizica stimuleaza eliberarea de endorfine la nivelul creierului, care ajung apoi in circulatia sanguina principala. Acestea au un efect energizant, la care contribuie si faptul ca in timpul unui antrenament viguros, oxigenul este trimis catre tesuturi si organe, ceea ce face ca inima si plamanii sa lucreze si mai eficient.
  8. Sportul, mai exact exercitiile de aerobic de intensitate ridicata, contribuie, conform studiilor, la incetinirea procesului de imbatranire si cresterea duratei de viata.
  9. Antrenamentul fizic reduce riscul unor afectiuni precum: diabetul de tip 2, hipertensiune arteriala, anumite tipuri de cancer, depresie.
  10. Sportul imbunatateste calitatea somnului, fapt care la randul sau are un impact pozitiv asupra organismului si sanatatii psihice. O activitate fizica frecventa te ajuta sa adormi repede, sa intri in starea de somn profund (in care corpul se reface) si sa nu ai treziri in timpul noptii.

Referinte:

(1) Need Motivation to Exercise? What Science Says Really Works – https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2018/exercise-plan-motivation.html
(2) Benefits of Exercise – https://medlineplus.gov/benefitsofexercise.html
(3) Physical activity – it’s important – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/physical-activity-its-important
(4) 10 Health Benefits of Daily Exercise – https://psychcentral.com/blog/10-health-benefits-of-daily-exercise/
(5) How to Start Exercising and Stick to It – https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/how-to-start-exercising-and-stick-to-it.htm

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma