Cifoza defineste o curbura exagerata a coloanei vertebrale in regiunea cervicala si/sau toracica, aparand acel aspect de cocoasa.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Care sunt diferitele tipuri de cifoze?
3. Simptome
4. Incidenta si prognostic
5. Cauze
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Cum putem preveni cifoza

Informatii generale

Cifoza poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa la femeile mai in varsta.

Curbura coloanei vertebrale are o serie de regiuni, regiunea cervicala cifotica in mod natural, regiunea toracica cifotica si regiunea lombara lordotica in mod natural. Acestea sunt curburile normale ale coloanei, dar exagerarea lor duce la curburi patologice.

Cifoza usoara produce putine probleme, dar cea severa poate cauza durere si poate afecta aspectul si postura. Cauza clara a cifozei ramane necunoscuta, dar suspectii principal raman bolile degenerative ale coloanei, fracturile, leziunile, spondilolistezia si chiar bolile care afecteaza tesuturile conjunctive, sistemul endocrin, distrofia musculara, poliomielita, boala Paget, spina bifida, tumorile la nivelul coloanei vertebrale si infectiile.

Care sunt diferitele tipuri de cifoze?

Cifoza posturala

Cifoza posturala este cifoza toracica mai mare de 50 de grade, unde vertebrele au forma normala. Este un tip usor de cifoza, care adesea se amelioreaza prin exercitii. Este frecvent observata la adolescenti, mai ales la fete.

Cifoza lui Scheuermann

Se refera la un tip de cifoza in care vertebrele au dezvoltat o forma de pana. Aceasta forma este mai severa si se poate agrava in timp. Afecteaza 0,4% din populatie, in mod egal barbati si femei.

Cifoza congenitala

Cifoza congenitala se diagnosticheaza la nastere, copilul avand o curbura exterioara a coloanei, ce va deveni mai vizibila odata cu cresterea.

Cifoza cauzata de varsta

Cifoza cauzata de varsta este cel mai frecvent tip de cifoza intalnita la adulti si tinde sa afecteze mai mult femeile decat barbatii. Aceasta apare adesea pe fondul osteoporozei, care slabeste oasele coloanei si le face mai susceptibile la fracturi

Simptome

Uneori cifoza poate fi prezenta fara simptome resimtite de pacient. In plus, simptomele difera de la un pacient la altul. Iata care pot fi semnele si simptomele cifozei:

  • aspect cocosat;
  • diferenta de inaltime intre cei doi umeri;
  • capul este aplecat in fata in comparatie cu restul corpului;
  • cand pacientul se apleaca in fata, inaltimea regiunii superioare a spatelui este mai mare decat in mod normal;
  • durere de spate;
  • limitarea unor activitati.

Incidenta si prognostic

Cifoza implica de obicei coloana vertebrala toracica. Nu este o problema care sa pericliteze in general viata. Afecteaza in mod egal barbatii si femeile, iar riscul creste odata cu varsta. Prognosticul este mai bun daca se intervine la timp prin aplicarea tratamentului necesar, pentru a preveni agravarea si pentru a creste sansele de reusita ale terapiei.

Cauze

Anumite tipuri de cifoze pot fi datede boala lui Schuermann, cand cifoza este numita cifoza Schuermann, si apare in general la pubertate. Anomaliile congenitale pot fi alte cauze ale cifozei, cand oasele vertebrale nu se dezvolta corespunzator inainte de nastere.

Postura incorecta

Lumea moderna si agitata in care traim ne predispune fara sa ne dam seama la probleme ale coloanei, din cauza posturii incorecte.

Petrecem atat de mult timp in fata telefoanelor, tabletelor sau computerelor, si de cele mai multe ori intr-o pozitie gresita care pericliteaza sanatatea generala. Pe termen lung, postura incorecta slabeste ligamentele, musculatura si articulatii, determica o curbura anormala si un spate rotunjit.

Osteoporoza

Alimentatia deficitara, carenta de nutrienti esentiali, fluctuatiile de greutate si obezitatea, sedentarismul, fumatul – toate actioneaza in dezavantajul nostru si cresc riscul de osteoporoza, printre multe altele. Osteoporoza determina o slabire si comprimare a vertebrelor.

Traumatisme si leziuni

In urma unor traumatisme sau leziuni la nivelul coloanei, aceasta poate fi afectata grav si se poate uneori vindeca in mod necorespunzator, ducand la deteriorari ulterioare. Fracturile pot duce la curbarea coloanei vertebrale, chiar si fracturile usoare de compresie.

Degenerarile discurilor intervertebrale

Discurile intervertebrale actioneaza ca niste pernite intre vertebrele coloanei. Odata cu varsta, aceste discuri se deshidrateaza si se micsoreaza, ceea ce adesea agraveaza cifoza.

Diagnostic

Medicul va efectua un istoric medical complet si un examen fizic. Se pot efectua radiografii sau alte investigatii imagistice pentru a obtine imagini detaliate ale coloanei vertebrale. Cu ajutorul radiorafiilor, se va masura si se va analiza unghiul curburii coloanei, o curbura cu un unghi mai mare de 50 grade fiind considerat anormal.

Investigatiile RMN si CT sunt adesea utilizate pentru ca duc la obtinerea unor imagini mai detaliate ale structurilor interne. Daca postura este cauza cifozei, radiografia nu va conferi prea multe informatii, dar daca vorbim de cifoza Scheuermann, se vor observa vertebre unite, cu grade diferite. De asemenea, se pot observa nodurile lui Schmorl, sau mici hernii ale discurilor de la anumite nivele.

In cazul pacientilor in varsta, pot aparea modificari artritice in cazul radiografiilor persoanelor cu cifoza excesiva. Modificarile sunt in general direct proportionale cu o crestere a intensitatii durerii.

Tratament

Tipul de tratament depinde de cauza si de severitatea cifozei. In prima instanta, tratamentul consta in administrarea de medicamente pentru calmarea durerii, terapie fizica, orteze si sfaturi privind stilul de viata.

Medicamente

Tipuri de medicamente recomandate de medic:

  • Analgezice – se vor recomanda in prima instanta medicamente fara prescriptie medicala – cum ar fi acetaminofen, ibuprofen sau naproxen sodic;
  • Medicamente pentru osteoporoza – medicamente de intarire a oaselor ce pot ajuta la prevenirea fracturilor vertebrale care ar putea agrava cifoza.

Kinetoterapie pentru cifoza si exercitii fizice

Se vor recomanda sedinte de kinetoterapie, pentru imbunatatirea flexibilitatii coloanei vertebrale si pentru ameliorarea durerii de spate. Se va recomanda un program zilnic de exercitii fizice care se axeaza pe intarirea musculaturii si exercitii de stretching. O serie de exercitii sunt cele de extensie a spatelui si a regiunii cervicale, arcuiri ale coloaneu in ambele sensuri, ridicari de spate (culcat pe burta, si ridicam in acelasi timp truchiul de pe podea si picioarele), rotatii de brate, rotatii pe perne cilindrice din spuma etc.

In cazul copiilor se poate recomanda o orteza pentru cifoza care sa opreasca progresul cifozei.

Chirurgia

Chirurgia este luata in considerare daca:

  • pacientul sufera de o durere severa care nu este ameliorata de terapia fizica si de medicamente si daca durerea se agraveaza rapid;
  • cifoza progreseaza;
  • cifoza a dus la deformare fizica si este insuportabila pentru pacient;
  • cifoza este congenitala;
  • pacientul este expus riscului de compresie neurologica din cauza cifozei.

Tratamentul pentru cifoza depinde de severitatea afectiunii, de cauza, de alte afectiuni medicale pe care pacientul le intampina si adesea de varsta pacientului. In cazul in care vorbim de o cifoza congenitala, este foarte probabil ca nou-nascutul sa fie supus unei interventii chirurgicale timpurii pentru a-si imbunatati sansele de dezvoltare normala. Cifoza lui Scheuermann in adolescenta presupune necesitatea de folosire a unei orteze si sedinte de terapie fizica, fiind in majoritatea cajurolor suficiente pentru corectatea cifozei. Cu toate acestea, unii adolescenti si tineri vor necesita interventii chirurgicale ulterior pentru cifoza, de obicei cand curbura depaseste 60 de grade si este dureroasa.

Cum putem preveni cifoza?

Cifoza posturala poate fi prevenita prin constientizarea posturii si prin acordarea unei atentii suplimentare sanatatii spatelui. Fiti activi si efectuati zilnic exercii fizice pentru a va intari si a mentine flexibilitatea; activitati precum inotul, alergarea, mersul pe jos, yoga si pilates sunt ideale pentru a ajuta la prevenirea durerilor si problemelor spatelui.

Ghiozdanul copiilor si problemele cu spatele

Incurajati copiii sa fie activi si sa adopte o pozitie corecta in picioare si in banca. Asigurati-va ca poarta ghiozdanul corect, ca acesta nu are bretelele prea lungi, prea scurte sau inegale si cel mai important, ca greutatea ghiozdanului NU este prea mare. Trebuie sa se evite acele ghiozdane nu bretele pe o singura parte, deoarece nu permit distributia uniforma a greutatii la nivelul spatelui. De asemenea, este important ca cei mici sa fie activi si sa practice un sport.

Ai grija la postura!

 

Postura este cel mai mare factor care contribuie la curbarea nefireasca a coloanei vertebrale. Cand stai la computer, pozitioneaza monitorul astfel incat mijlocul ecranului sa se afle la nivelul ochilor, scaunul sa fie unul care sa sustina spatele, picioarele sa fie indoile la 90 grade, cu talpile pe podea (a se evita statul picior peste picior). De asemenea, asiura-te ca tastatura este asezata la nivelul taliei, pentru a permite coatelor sa formeze pe langa corp un unghi de 90 de grade.

Cand stai in picioare, umerii trebuie sa fie trasi usor spre inapoi, musculatura abdominala trebuie sa fie incordata pentru a asigura un aliniament corespunzator.

Cand folosesti tableta sau telefonul, tine-l la nivelul fetei, la o distanta potrivita, evitand sa apleci capul in fata. Daca tinem telefonul la nivelul pieptului sau taliei, acest lucru poate provoca dureri de gat, rigiditate si afectare pe termen lung.

Evita deficitele alimentare

Stilul alimentar modern poate dauna grav sanatatii oaselor. Multe alimente care sunt consumate zilnic nu au o densitate nutritiva corespunzatoare, contin calorii goale si blocheaza chiar absorbtia adecvata a vitaminelor cheie. Se recomanda consumul adecvat de calciu pe parcursul intregii zile, si asocierea anumitor alimente pentru o absorbtie optima a calciului. Pentru ca acest mineral sa fie absorbit optim de organism, trebuie asociat cu alimente bogate in vitamina D si magneziu.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata verde, varza kale si broccoli au la fel de mult calciu ca laptele de vaca. Sursele bune de vitamina D sunt ciupercile, somonul etc..

Nu uita de exercitii!

Pentru sanatatea oaselor sunt foarte indicate exercitiile de intarire a musculaturii si mai ales cele ce presupun ridicarea greutatilor. Nu e nevoie insa si nu e nici recomandat sa ridicati greutati mari. De asemenea, exercitiile de yoga si pilates sunt utile pentru intarirea musculaturii si cresterea flexibilitatii corpului.

Renunta la fumat!

Renunta la fumat, deoarece elementele toxice din fumul de tigara blocheaza absorbtia de calciu si alti nutrienti importanti la nivelul oaselor. Fumul de tigara cauzeaza, de asemenea, inflamatie in organism.

 

Referinte:
(1) Kyphosis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-20374205
(2) Kyphosis, link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/orthopaedic_disorders/kyphosis_85,P07816
(3) Kyphosis Exercises to Treat Your Rounded Upper Back, link: https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/kyphosis-exercises
(4) How to Fix Your Posture (Kyphosis/Hip Tilt) With Exercise and Lifestyle Changes, link: http://www.healthguidance.org/entry/17395/1/how-to-fix-your-posture-kyphosis-hip-tilt-with-exercise-and-lifestyle-changes.html
(5) What is Kyphosis?, link: https://yourbodyposture.com/kyphosis/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma