Ceaiuri pentru slabit – ajuta la eliminarea kilogramelor in plus atunci cand sunt incluse intr-o dieta sanatoasa. Afla ce fel de ceaiuri este bine sa consumi daca vrei sa slabesti si care sunt efectele si beneficiile fiecarui ceai de slabit prezentat in acest articol.

Cuprins:

  1. Ce contin ceaiurile pentru slabit?
  2. Top 10 Ceaiuri pentru slabit
  3. Precautii si contraindicatii: ceaiuri pentru slabit

Ce contin ceaiurile pentru slabit?

Un program complet de slabire se bazeaza pe o dieta echilibrata, mult sport si somn suficient. In cadrul alimentatiei, un loc important trebuie sa il ocupe hidratarea corecta. Daca pentru hidratare, pe langa apa plata, sunt incluse si ceaiuri din plante, atunci rezultatele vor fi si mai bune in ceea ce priveste slabirea.

Dar de unde vin proprietatile diverselor ceaiuri pentru slabit? Aceste bauturi contin doua tipuri de substante bioactive:

  • Teina – este asemanatoare cofeinei, are efect diuretic si are capacitatea de a arde caloriile;
  • Catechine – antioxidanti din categoria flavonoidelor, care accelereaza metabolismul si topirea grasimilor.

Top 10 ceaiuri pentru slabit

Ceaiul verde

Ceaiul verde se afla in topul celor mai populare bauturi din lume. Ii sunt atribuite numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului valoros de antioxidanti polifenolici, in special catechine. EGCG (Epigallocatechin Gallate) este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care se gasesc in ceai verde. Acesti compusi bioactivi il fac si unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru slabit. In plus, ceaiul verde contine cofeina (teina), care actioneaza ca un tonic excelent pentru organism. De asemenea, este bogat in vitamine, minerale si aminoacizi, care iti fac plinul de energie pentru intreaga zi.

Catechinele si cofeina sunt acele elemente din ceaiul verde care il transforma intr-un aliat de nadejde in orice cura de slabire. Studiile arata ca EGCG actioneaza asemenea unui hormon care stimuleaza arderea grasimilor. Acest hormon este utilizat de sistemul nervos ca un semnal prin care „ordona” descompunerea grasimilor. O analiza a studiilor referitoare la efectul ceaiului verde asupra slabirii arata ca se pot elimina pana la 1,3-1,4 kg consumand ceai verde.

O ceasca de ceai verde iti va oferi o doza de vitalitate, de care ai nevoie mai ales daca tii o dieta hipocalorica. Vei beneficia de mai multa energie pentru antrenamentele sportive si vei scapa de epuizare cand ajungi acasa. Ceaiul verde nu trebuie insa baut dupa ora 18.00, pentru ca iti poate provoca insomnie.

Ceaiul oolong

Desi ceaiul verde a fost considerat mult timp cel mai bun ceai de slabit, unii cercetatori cred ca ceaiul chinezesc oolong este mai eficient intr-un program de slabire. Ceaiul oolong stimuleaza termogeneza (organismul arde calorii pentru a produce energie) si suprima dezvoltarea de noi celule adipoase. Potrivit unui studiu japonez, dupa doua ore de la consumul unei cesti de ceai oolong, rata metabolismului creste cu 10%, in timp ce dupa ceai verde – cu doar 4%. Iata un argument convingator pentru a include ceaiul oolong in dieta zilnica, mai ales daca te intereseaza mentinerea greutatii corporale sau eliminarea unor kilograme suplimentare.

Oolong este un ceai semifermentat, situat intre ceaiul verde si ceaiul negru, obtinut tot din frunze de Camellia sinensis. In tarile asiatice, unde ceaiul oolong se consuma zilnic, media greutatii corporale a populatiei este mult mai scazuta decat in tarile occidentale. Ideal este sa consumi ceai oolong cu 30-60 de minute inainte de masa. Consumul de ceai oolong este benefic si inainte de a face sport, pentru ca iti da energie pentru un antrenament mai intens, ajutand astfel la rezultate rapide in slabire. O ceasca de ceai oolong poate fi savurata atat fierbinte, cat si cu gheata, in zilele calduroase de vara.

Ceaiul negru

Obtinut prin fermentare indelungata, ceaiul negru are cea mai mare concentratie de teina si catechine dintre celelalte ceaiuri Camellia sinensis. De aceea, este considerat foarte eficient in cura de slabire. Un studiu a aratat ca persoanele care au baut 3 cesti de ceai negru pe zi, timp de 3 luni, au reusit sa-si reduca circumferinta abdominala comparativ cu persoane care au consumat cafea.

Ceaiul negru are efect de stimulare a digestiei si de a grabi tranzitul grasimilor din stomac, fara a le mai da ocazia acestora de a fi absorbite si stocate de catre organism. In acest scop, se recomanda consumul unei cesti de ceai negru dupa masa.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este recunoscut pentru proprietatile benefice asupra digestiei. El are si capacitatea de a accelera metabolismul, facilitand arderea grasimilor. Ceaiul de ghimbir are o aroma revigoranta si usor picanta, fiind excelent dupa o masa principala. Daca optezi pentru o dieta sanatoasa, cum ar fi dieta mediteraneana sau dieta okinawa, si exercitii fizice in fiecare, ai toate sansele sa atingi greutatea pe care ti-o doresti.

Ceaiul de ghimbir actioneaza nu doar ca sustinator al digestiei, ci este si o sursa foarte buna de antioxidanti si substante antiinflamatoare. Asa ca nu este de mirare sa te simti mai bine chiar daca tii o cura de slabire si chiar sa scapi de dureri.

Ceaiul de soc

Florile de soc contin substante cu puternice efecte detoxifiante si diuretice. Drept urmare, ceaiul de soc stimuleaza eliminarea retentiei de apa, regleaza tranzitul intestinal, accelereaza metabolismul si eliminarea toxinelor. Este tot ce ai nevoie in cursul unui program de slabit. Daca ai probleme cu constipatia din cauza dietei pe care o urmezi, ceaiul de soc iti vine in ajutor. Si celulita inestetica va fi mult diminuata dupa o cura cu ceai de soc.

Aromat si foarte placut la gust, ceaiul de soc poate fi baut de 2-3 ori pe zi. Adaugi doar cateva picaturi de lamaie si nici macar nu vei simti lipsa zaharului.

Ceaiul de menta

Binecunoscutul ceai de menta este folosit de obicei pentru tulburari digestive, crampe abdominale, diaree, balonare, indigestii. Dar trebuie sa stii ca el are si capacitatea de a scadea pofta de mancare si de a combate retentia de apa. Asadar, ceaiul de menta te ajuta sa faci fata senzatiei de foame care te chinuie in timpul dietei.

Ceaiul de menta iti vine in ajutor si daca te confrunti cu probleme digestive cauzate de dieta sau de schimbarea regimului alimentar. Doar trebuie sa ai grija la cantitatea consumata, deoarece prea mult ceai de menta favorizeaza constipatia. Pot bea 2 cani pe zi, intre mese, atunci apare senzatia de foame.

Ceaiul de urzica

Ceaiul din frunze de urzica are proprietati diuretice remarcabile. Aceasta infuzie elimina excesul de apa din tesuturi si totodata toxinele din corp. Efectul detoxifiant al acestui ceai completeaza cu succes eforturile pe care le faci cu dieta de slabire si sportul.

Se recomanda cate o cana de ceai de urzica dimineata si seara. Se prepara dintr-o lingura de frunze uscate de urzica la o cana cu apa clocotita, se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se filtreaza. Se bea neindulcit, chiar daca nu este prea placut la gust. Insa merita efortul, pentru ca rezultatele nu se vor lasa asteptate. Ceaiul de urzica te ajuta sa dai jos pana la 4-5 kilograme intr-o luna.

Ceaiul de papadie

Ceaiul de papadie este un remediu natural folosit indeosebi pentru stimularea ficatului si rinichilor sa elimine toxinele si excesul de apa din organism. De aceea, acest ceai este un aliat de incredere in lupta contra obezitatii. Ceaiul de papadie mai are un beneficiu notabil, acela de reducere a colesterolului si trigliceridelor prin inhibarea enzimelor responsabile cu asimilarea grasimilor.

Ceaiul de papadie se prepara din flori, frunze si radacina de papadie, toate uscate si maruntite. Se foloseste 1 lingurita din acest amestec la o cana cu apa fierbinte. Se bea cate o cana cu cea de doua ori pe zi, in cura de 1-3 saptamani.

Ceaiul de anghinare

Anghinarea este un remediu foarte bun pentru boli de ficat, dischinezie biliara (bila lenesa), reducerea glicemiei. Aceasta planta este folositoare si pentru slabit. Ceaiul de anghinare regleaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia si balonarea. Alaturi de o dieta sanatoasa si sport, consumul acestui ceai duce la slabirea de pana la 6-8 kilograme pe luna.

Este recomandat sa se consume o ceasca de ceai de anghinare caldut, cu 30 de minute inaintea fiecarei mese principale. Daca gustul este foarte amar, spre deosebire de alte ceaiuri pentru slabit, la infuzia de anghinare se accepta indulcirea cu o lingurita de miere, dar nu mai mult de atat. Cura cu ceai de anghinare poate dura 21-30 de zile.

Ceaiul de anason

Infuzia de anason stelat se numara printre cele mai bune ceaiuri pentru slabit. Aceasta bautura aromata si gust usor dulceag are proprietati diuretice excelente, ajutand la eliminarea lichidelor si toxinelor. Un beneficiu important: protejeaza ficatul si stomacul, care de obicei sunt puse la grea incercare in cazul unui regim drastic de slabire. In plus, este foarte bun si la combaterea celulitei.

Pentru a profita de aceste beneficii, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi 2-3 seminte de anason stelat intr-o cana de apa clocotita si sa lasi 10 minute la infuzat. Il poti bea neindulcit, de 2 ori pe zi, dupa masa.

Precautii si contraindicatii: ceaiuri pentru slabit

Un program de slabire presupune schimbarea stilului de viata si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Fara aceste eforturi, nu te astepta ca aceste ceaiuri pentru slabit sa faca minuni. Intr-adevar, ceaiurile prezinta avantaje in conditiile in care in cadrul unei diete ai voie sa bei doar apa plata, cel mult apa plata cu lamaie. Ceaiurile de slabit sunt usor de preparat, placute la gust si nu foarte scumpe.

Ceaiurile te pot ajuta sa slabesti, dar trebuie neaparat sa le bei neindulcite. Altminteri, adaosul de zahar iti va da peste cap cura de slabire. Se accepta doar adaugarea de suc de lamaie si eventual putina miere, doar in ceaiurile amare, cum ar fi ceaiul de anghinare sau ceaiul de papadie. In rest, toate celelalate ceaiuri pentru slabire se beau fara zahar.

Indiferent de ceaiul de slabit pe care il alegi, este bine sa consulti un medic cu competenta in fitoterapie inainte de inceperea curei. Administrarea oricarui remediu naturist pe termen lung poate avea efecte adverse.

Ceaiurile pentru slabit sunt contraindicate persoanelor cu boli cronice renale si boli hepatice. Pe de alta parte, pentru ca in sarcina si alaptare nu se recomanda nicio dieta de slabire, aceste situatii reprezinta contraindicatii si pentru ceaiurile de slabit.

 

Referinte:

https://www.prevention.com/weight-loss/g29553192/weight-loss-tea/

https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-and-weight-loss

https://www.healthline.com/health/ginger-for-weight-loss

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma