Pere – beneficii, compozitie nutritiva, contraindicatii

Perele sunt fructe dulci, aromate si suculente, fiind bogate in vitamine, minerale, antioxidanti esentiali si fibre alimentare. Aflati mai multe despre ce contin perele si beneficiile consumului de pere. 

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contin perele?
  3. Beneficiile consumului de pere
  4. Modalitati de consum
  5. Riscuri si contraindicatii

Informatii generale

Cui nu ii plac aceste fructe suculente si dulci, care au un farmec aparte in special pe timpul verii? Perele sunt fructe savuroase, in forma de clopot, fiind consumate, crocante sau moi, inca din cele mai vechi timpuri. Acestea ofera o senzatie deosebita datorita suculentei lor, oferind un efect atat de racoritor, in special celor mici. Au un continut important de fibre, iar antioxidantii prezenti in pere ajuta la combaterea multor probleme de sanatate, imbunatatind imunitatea.

Ca parte a unei alimentatii echilibrate, hranitoare, consumul de pere ar putea sustine procesul de slabire si reduce riscul de cancer, diabet si boli de inima. Perele sunt minunate pentru starea generala de sanatate a organismului, datorita continutului ridicat de fibre, a substantelor nutritive vitale si a mineralelor.

Para este considerata sora marului, ambele fiind cunoscute si cu denumirea de poame. Zicala „un mar pe zi tine medicul departe” este valabila si in cazul perelor. Nutritionistii ne recomanda sa consumam o para in fiecare zi, macar in sezonul in care se coc, pentru a avea parte de beneficiile acestor fructe pentru sanatate.

Ce contin perele?

Exista mai multe sortimente de pere, fiind cultivate in jur 100 de soiuri in intreaga lume. Printre cele mai populare se numara perele Williams, Conference, Bergamote, Napoleon, Bartlett, Bosc si D’Anjou.

O para de dimensiuni medii (178 grame) contine urmatorii nutrienti:

Alti nutrienti

Aceeasi portie contine, de asemenea, cantitati mici de folat, provitamina A si niacina. Folatul si niacina sunt importante pentru functia celulara si producerea de energie, in timp ce provitamina A sustine sanatatea pielii si vindecarea ranilor.

Perele sunt, de asemenea, o sursa bogata de minerale importante, cum ar fi cuprul si potasiul. Cuprul este esential pentru sistemul imunitar, metabolismul colesterolului si functia nervoasa, in timp ce potasiul amelioreaza contractiile musculare si imbunatateste functionarea inimii.

Mai mult decat atat, aceste fructe reprezinta o sursa excelenta de polifenoli, antioxidanti care protejeaza impotriva daunelor oxidative. Consumati perele intregi, deoarece coaja contine de pana la sase ori mai multi polifenoli decat pulpa.

Beneficii ale consumului de pere

Lupta impotriva radicalilor liberi

Vitamina C, vitamina K si cuprul din pere lupta impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele corpului nostru. De aceea, printre beneficii pere putem spune ca aceste fructe ne protejeaza de imbatranirea precoce.

Previn bolile cardiace

Unul dintre cele mai importante beneficii ale perelor este prezenta fibrelor, care scad nivelul colesterolului si, astfel, protejeaza impotriva bolilor cardiace. Aportul zilnic de alimente bogate in fibre precum perele poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu pana la 50%. De asemenea, aportul de magneziu si potasiu din pere contribuie la protectia cardiovasculara.

Tin la distanta cancerul

Continutul ridicat de fibre prezente in pere indeparteaza celulele cancerigene si lupta impotriva cancerului de colon. O para pe zi poate preveni, de asemenea, cancerul de san cu pana la 34% la femeile aflate in post-menopauza.

Tin sub control nivelul glicemiei

Chiar daca sunt usor dulci, perele au un indice glicemic scazut si un continut ridicat de fibre. Astfel, ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange si previn diabetul.

Imbunatatesc sistemul imunitar

Continutul ridicat de antioxidanti precum vitamina C si cupru ajuta la stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a lupta impotriva diferitelor boli.

Previn osteoporoza

Problemele osoase sunt foarte frecvente in zilele noastre. Asadar, pentru a mentine oasele sanatoase si pentru a preveni osteoporoza, este foarte important sa mentinem pH-ul organismului si sa consumam zilnic cantitatea recomandata de calciu. pH-ul organismului poate fi mentinut prin dieta, consumand zilnic fructe si legume. Perele bogate in bor pot ajuta la absorbtia calciului.

Cresc nivelul de energie

Datorita continutului ridicat de glucoza, perele ofera energie instantaneu cand va simtiti slabiti sau apatici. Glucoza este absorbita foarte repede de corp si transformata in energie.

Regleaza digestia

O para de dimensiuni medii contine aproximativ 20-25% din aportul zilnic recomandat de fibre. Deoarece fibrele sale sunt insolubile, se misca usor prin intestin, regland tranzitul intestinal. Datorita continutului ridicat de fibre, aceste fructe sunt de ajutor persoanelor care sufera de constipatie.

Lupta impotriva inflamatiilor din colita, artrita sau guta

Perele au proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea inflamatiei sistemice aflate la originea bolilor inflamatorii cronice. Daca sunt consumate in mod regulat, Perele ajuta la prevenirea crizelor de colita, artrita si guta.

Calmeaza gatul iritat

Perele previn problemele de gat in ​​timpul verii. Pentru a reusi acest lucru, se recomanda sa mancati o para sau sa beti un pahar cu suc pe zi. Pentru a avea parte de toate beneficiile perelor, consumati aceste fructe in mod regulat in aceste zile calduroase de vara.

Ajuta la slabit

Perele sunt bogate in fibre, o para de marime medie avand aproximativ 7 grame de fibre. Acest lucru poate reprezenta un ajutor atunci cand vine vorba de pierderea in greutate. Fibrele incetinesc digestia si prelungesc senzatia de satietate.

Beneficii pere la copii si in sarcina

Perele, in comparatie cu alte fructe, au mai putine riscuri de a produce reactii alergice si, astfel, se numara printre putinele fructe care pot fi administrate sugarilor inca din prima etapa de diversificare.

Acidul folic este foarte important pentru ca previne aparitia defectelor de nastere. Acidul folic prezent in pere poate fi de mare ajutor femeilor gravide. De aceea, specialistii le recomanda femeilor insarcinate sa consumate pere in mod regulat in timpul sarcinii.

Beneficii pere pentru frumusetea pielii

Perele sunt bogate in fibre alimentare care mentin pielea neteda si moale. Ele reduc descompunerea zaharului in fluxul sanguin si previn deteriorarea colagenului pielii (un anumit tip de proteine) cauzate de cresterea brusca a nivelului de zahar.

Tin ridurile departe

Mancati pere in fiecare zi pentru a tine departe semnele de imbatranire. Aceste fructe sunt bogate in vitamina C, un antioxidant super-eficient, vitamina K si cupru. Toate aceste pot combate radicalii liberi nocivi protejand astfel celulele pielii de daune grave. In cele din urma, perele ajuta la tonifierea pielii si la prevenirea aparitiei ridurilor nedorite langa ochi si buze.

Pot combate acneea

Persoanele cu piele predispusa la acnee pot beneficia, de asemenea, de continutul perelor. Perele sunt bogate in vitamine si minerale esentiale. Aceste fructe pot spori imunitatea acestor persoane si le pot face mai puternice pe plan intern. Drept urmare, pielea devine capabila sa lupte impotriva acneei, a cosurilor si a tuturor celorlalte tipuri de infectii ale pielii din interior.

Scrub natural eficient

Datorita enzimelor naturale, perele reprezinta un important agent de curatare. Puteti scapa cu usurinta de celulele moarte ale pielii prezente in stratul superficial al pielii, adaugand un piure din pere in masca de fata pe care o folositi in mod normal si exfoliandu-va pielea cu ea. Extractul de pere poate, de asemenea, sa grabeasca procesul de regenerare a celulelor pielii.

Refacerea aspectului buzelor

Perele sunt ideale pentru buze. Meritele ii apartin acidului lactic prezent in extractul de pere. Acest continut acid al fructelor poate mentine celulele buzelor sanatoase si hidratate pentru mult timp.

Beneficii pere pentru frumusetea parului

Cand vine vorba de cele mai importante beneficii pentru par ale perelor, primul lucru care ar trebui inclus in lista este capacitatea acestora de a face parul sanatos si hranit. Perele, in special cele coapte, contin un zahar-alcool natural numit sorbitol, care hranesc radacinile parului, scalpul si mentin parul hidratat pentru a-l face sanatos.

Par sanatos si puternic

Perele au proprietati hidratante, fiind extrem de benefice pentru reducerea uscaciunii parului. Contin multa vitamina C, care functioneaza ca un antioxidant natural si ajuta la mentinerea firelor de par puternice si la imbunatatirea sanatatii celulelor parului.

Masca pentru parul ondulat si colorat

Aplicati produse care contin extract de pere pentru a va mentinerea buclele si nuantele parului. Puteti face o masca naturala acasa. Pentru aceasta aveti nevoie de o para curatata de coaja si pasata, apoi formati o pasta neteda adaugand ulei de soia. Apoi, intindeti aceasta masca uniform pe toata suprafata parului. Dupa o ora, spalati-l cu un sampon usor. Diferenta va putea fi observata cu usurinta.

Modalitati de consum

Acum, ca stiti aproape toate informatiile despre pere, pregatiti-va sa aflati cum pot fi consumate acestea.

Cel mai simplu este sa luati din fructiera o para proaspata, o spalati si apoi consumati-o cu tot cu coaja. In acest fel, puteti beneficia la maximum de continutul de fibre, fitonutrienti si antioxidanti prezenti in fructul zemos.

Perele pot fi taiate cu ajutorul unui feliator de mere. Trebuie sa taiati para de la baza, astfel incat miezul sa poata fi indepartat fara efort. De asemenea, turnati 2-3 picaturi de suc de lamaie peste felii cat mai curand posibil, pentru a nu se oxida. Puteti taia cubulete feliile obtinute si impreuna cu alte fructe sa preparati o salata racoritoare.

Perele sunt ingrediente de baza in unele dintre cele mai rafinate deserturi, cum ar fi pere fierte in vin sau pere cu sos de ciocolata neagra.

Suc de pere beneficii

O modalitate buna de consum poate fi si sucul de pere. Dar cu conditia sa nu contina zahar adaugat, sa fie preparat in casa si doar ocazional. Un important beneficiu al sucului de pere este reglarea digestiei. Sub forma de suc, perele au efect laxativ si depurativ puternic. Pe de alta parte, un pahar de suc de pere este benefic si atunci cand ne supara tusea sau durerea in gat, calmand inflamatia cailor respiratorii.

Specialitati preparate cu ajutorul perelor

Puteti prepara un aperitiv combinand branza albastra sau branza de capra cu pere. Daca doriti sa veniti cu ceva mai delicios, aranjati un platou cu branza, pere, nuci proaspete si miere.

 

Ca garnitura la un fel principal, o salata gustoasa poate fi pregatita din feliute de pere, salata ruccola, baby spanac, praz, ceapa verde, sos de mustar si macris. O puteti face un pic mai hranitoare adaugand si cateva nuci maruntite.

De asemenea, aceste fructe pot fi prajite in unt. Perele pot fi adaugate la carnea de pui sau porc. Puteti incerca si cateva retete mai putin obisnuite la noi: ovaz cu pere coapte sau unt de pere.

Riscuri si contraindicatii

Multe fructe, printre care si perele, contin o cantitate mai mare de fructoza decat glucoza. Din aceasta cauza, perele reprezinta alimente cu un nivel FODMAP ridicat. FODMAP inseamna ”oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili”. Acestea sunt forme de carbohidrati fermentabili cu lant scurt. Persoanele sensibile la FODMAP trebuie sa consume cat mai putini astfel de carbohidrati pentru a tine departe problemele digestive frecvente.

De exemplu, o dieta bogata in alimente de tip FODMAP provoaca gaze, balonare, durere si diaree la unele persoane cu sindrom de intestin iritabil (SII). Din acest motiv, persoanele cu SII ar trebui sa discute cu un dietetician inainte de a consuma pere in mod constant.

Perele ingrasa?

Nu, perele nu ingrasa, dimpotriva! Perele contin putine calorii, insa sunt bogate in apa si fibre. Datorita acestei combinatii, perele ajuta la slabire, deoarece fibrele si apa prelungesc senzatia de satietate. Cand suntem plini, nu mai simtim nevoia sa continuam sa mancam. Intr-un studiu de 12 saptamani, 40 de adulti care au mancat 2 pere zilnic au pierdut pana la 2,7 cm din circumferinta taliei.

In plus, in urma unui studiu de 10 saptamani s-a descoperit ca femeile care au consumat 3 pere pe zi au pierdut in medie 0,84 kg.

Perele si diabetul

Perele pot ajuta la controlarea glicemiei si la reducerea riscurilor de diabet de tip 2 si accident vascular cerebral. Perele ne pot ajuta chiar sa digeram alimentele mai bine. Si, drept bonus, le putem consuma pe post de desert nutritiv. Asadar, perele fac parte dintre fructele recomandate in diabet. Unele studii sugereaza ca pigmentii care dau culoarea perelor, numite antocianine, pot reduce riscul de diabet de tip 2. E nevoie, insa, de mai multe cercetari pentru a intelege cum se intampla acest lucru si cum ii ajuta perele pe cei cu diabet.

Perele si nivelul zaharului din sange

Indicele glicemic (IG) evalueaza alimentele si efectul lor asupra glicemiei pe o scara de la 1 la 100. Cu cat nivelul IG este mai mare, cu atat glicemia va creste mai rapid. Perele se incadreaza in intervalul 20-49 pe indicele glicemic. Astfel, perele reprezinta alimente cu un nivel scazut al IG, in mare parte pentru ca au un continut ridicat de fibre. O singura para are aproximativ 7 grame de fibre. Adica 20% din fibrele de care aveti nevoie in fiecare zi. (Femeile ar trebui sa consume aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar barbatii 38.)

Consumul de pere seara

Poate ca ati auzit ca daca mancati noaptea tarziu si, mai ales carbohidrati, va ingreunati procesul de slabire. Perele contin carbohidrati, iar din aceasta cauza ati putea crede ca nu ar trebui sa le mancati la ora cinei, insa nu este cazul. Perele pot fi consumate fara probleme seara, dar nu mai tarziu de ora 20.00, mai ales daca incercati sa slabiti.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pears
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/285430
  3. https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-pears/
  4. http://www.eatingwell.com/article/292095/4-surprising-health-benefits-of-pears/
  5. https://www.wellandgood.com/good-food/pear-benefits/
  6. https://www.webmd.com/diabetes/pears-diabetes-benefits-risks-nutrition
  7. https://www.livestrong.com/article/236546-how-do-i-eat-pears-at-night-to-lose-weight/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma