Iata ce beneficii are consumul de ceai de urzici pentru sanatate, proprietatile medicinale ale acestei plante si efecte adverse posibile.
1. Ce proprietati are ceaiul de urzici?
2. Ceaiul de urzica – beneficii pentru sanatate
3. Efecte secundare posibile
Urzica (Urtica dioica) este o planta folosita ca remediu natural de mii de ani datorita proprietatilor sale medicinale si nutritive. Are frunze verzi, plate, cu margini aspre si tulpini lungi. Frunzele si tulpinile sunt acoperite cu fire minuscule, ce produc o senzatie de usturime cand sunt atinse. Provoaca o eruptie cutanata si un disconfort cauzat de lichidul eliberat de aceste micro-fire. Urzica este consumata primavara mai ales – este una dintre verdeturile specifice de primavara. Vezi si: Dieta cu urzici si alte verdeturi de primavara. De asemenea, urzica poate fi consumata sub forma de suplimente sau ceai.
Urzica are efect antiastmatic, antifungic, antibacterian si astringent, depurativ, diuretic, galactagog, homeostatic si tonic. Ceaiul de urzica este un ceai obtinut prin infuzarea plantei in apa fierbinte.
Cum se prepara ceaiul de urzica? Puteti cumpara ceai de urzica vrac sau la pliculete. De asemenea, se poate prepara ceai de urzici din planta proaspata. De obicei, se prepara prin infuzarea unei linguri de frunze uscate la 250 ml apa fierbinte, pentru 10-15 minute.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de urzica includ:
Primul pe lista beneficiilor ceaiului de urzica este ca poate ajuta la reducerea inflamatiei. Inflamatia este un raspuns al corpului la o ranire sau infectie. O zona a corpului va deveni de obicei umflata pe masura ce sistemul imunitar actioneaza pentru a lupta impotriva infectiei sau pentru a repara leziunea.
Urzicile contin o serie de compusi analgezici si antiinflamatori naturali. Ceaiul de urzica este bogat in polifenoli benefici. Polifenolii sunt substante chimice care se gasesc in anumite plante si care pot avea numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Acesti polifenoli pot reduce inflamatia din organism. Deoarece inflamatia constanta, de grad scazut, sta la baza multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, sindromul metabolic, bolile de inima si anumite tipuri de cancer, urzica si alte plante bogate in polifenoli pot ajuta la prevenirea si gestionarea acestor afectiuni.
Urzica are proprietati diuretice si antibacteriene. Prin urmare, consumul de ceai de urzica ajuta la indepartarea toxinelor si poate ajuta in caz de infectii urinare si edem sau retentie de apa. Ceaiul de urzica sau extractul de urzica ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare din tractul urinar. Astfel, consumul de ceai de urzica in caz de infectie a tractului urinar poate fi o modalitate eficienta de a reduce progresul infectiei si de a ameliora o parte dintre simptome.
Substantele chimice si compusii organici gasiti in urzica functioneaza si ca antihistaminice daca sunt consumate sub forma de ceai. Exista dovezi care sugereaza ca ceaiul de urzica blocheaza receptorii de histamina, blocand in acelasi timp celulele imune sa elibereze substante chimice care declanseaza simptome de alergie. Urzica este folosita si in homeopatie pentru a reduce alergiile, cum ar fi urticaria, o eruptie cutanata comuna declansata de o reactie la un medicament, la alimente, stres sau alti iritanti.
Multi barbati sufera de hiperplazie benigna de prostata, care poate afecta o serie de aspecte urinare si sexuale ale vietii. Ceaiul de urzica imbunatateste sanatatea prostatei si in acelasi timp creste nivelul de testosteron din organism. Urzica poate fi eficienta in reducerea dimensiunii prostatei. In plus, atenueaza si simptomele precum nevoia frecventa de a urina, durerile la urinare si golirea incompleta a vezicii urinare. Se crede ca elementele fitochimice bioactive din urzica exercita o serie de efecte complexe asupra prostatei.
Se crede ca ceaiul de urzica poate creste productia de oxid nitric, care ajuta la largirea vaselor de sange si sustine fluxul sangvin. Sustine circulatia sanatoasa si oxigeneaza in mod corespunzator organismul, protejand astfel sanatatea inimii.
Ceaiul de urzica are in compozitie o serie de compusi fenolici cu proprietati diuretice, care ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice. Consumul regulat de ceai de urzica poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Se crede ca acest ceai stimuleaza productia de oxid nitric. Oxidul nitric actioneaza ca un vasodilatator (deschide sau dilata vasele de sange), relaxand muschii si ajutand vasele de sange sa se largeasca.
Una dintre principalele utilizari medicinale traditionale ale urzicii este ameliorarea durerilor musculare si a durerilor articulare, in special atunci cand sunt asociate cu artrita. Compusii fitoterapeutici gasiti in ceaiul de urzica au un efect benefic asupra durerilor articulare, osteoartritei si gutei. In plus, extractele de frunze de urzica pot inhiba cascada inflamatorie in bolile autoimune precum artrita reumatoida.
Consumul de ceai de urzica poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, prin stimularea pancreasului sa produca sau sa elibereze mai multa insulina sau prin cresterea sensibilitatii celulelor din organism la insulina circulanta.
Ceaiul de urzica poate ajuta la reducerea caderii parului, la sustinerea cresterii parului si la tratarea matretii. Poate fi consumat intern sau aplicat local dupa samponare. De asemenea, masarea scalpului cu uleiuri care contin extract de urzica sporeste aceste efecte. In plus, exista numeroase produse de ingrijirea parului cu extract de urzica. De asemenea, ceaiul de urzica poate ajuta in afectiunile pielii, cum ar fi eczemele si eruptiile cutanate.
Ceaiul de urzica este bogat in antioxidanti, precum si vitaminele A si C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Se crede ca urzica stimuleaza celulele T, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a altor boli. Ceaiul din frunze de urzica este bogat si in carotenoizi, flavonoide, alte minerale si vitamine. Acestea ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic.
Frunzele de urzica si ceaiul de urzica sunt in general sigure pentru adulti. Cu toate acestea, la fel ca in cazul tuturor remediilor pe baza de plante, unii oameni pot experimenta efecte secundare. Unii oameni au raportat o reactie alergica la ceaiul de urzica, inclusiv simptome precum urticarie. De asemenea, poate cauza uneori disconfort gastric – crampe abdominale si diaree. Urzica poate modifica efectele medicamentelor pentru tensiunea arteriala. Acestea includ diuretice si medicamente antihipertensive.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…