Toxocaroza – cauze, simptome, tratament

Iata ce este toxocaroza, care sunt manifestarile clinice ale acestei probleme, care sunt cauzele, ce metode de diagnostic, tratament si preventie exista.

Cuprins:

1. Ce este toxocaroza?
2. Manifestari clinice
3. Cauze si transmitere
4. Diagnostic si tratament
5. Metode de preventie

Ce este toxocaroza?

Toxocaroza este o boala parazitara transmisa de la animale la om, cauzata de larve de nematode sau viermi rotunzi care se pot gasi in intestinul cainilor (Toxocara canis) si pisicilor (Toxocara cati). Sunt nematode din ordinul Ascaridida, familia Toxocaridae. Gazdele definitive sunt cainele si pisica.

Ciclul de viata al parazitului

Infectia poate aparea la om prin ingerarea accidentala a oualor de parazit, din surse contaminate – alimente contaminate, maini murdare etc. Oamenii sunt gazde accidentale care se infecteaza prin ingerarea de oua infectioase. Dupa ingerare, ouale eclozeaza si larvele trec prin peretele intestinal, fiind transportate catre o varietate de tesuturi (ficat, inima, plamani, creier, muschi, ochi). Desi larvele nu sufera nicio dezvoltare ulterioara in aceste zone, pot provoca reactii locale si daune care cauzeaza toxocaroza clinica. La om, larvele nu se dezvolta in viermi maturi.

Citeste si: Toxoplasmoza – cum se transmite si cum se trateaza

Manifestari clinice

Multi oameni care sunt infectati cu Toxocara nu au simptome si nu se imbolnavesc niciodata. Larvele sau ouale sunt pur si simplu eliminate prin fecale, de obicei cand sunt in numar mic. Unii oameni, insa, se pot imbolnavi din cauza infectiei (in cazul unui numar crescut de larve) si pot dezvolta simptome. Manifestarile clinice asociate sunt clasificate in functie de organele afectate. Reactiile alergice si probleme cutanate ca prurit sau mancarimi sunt semne relevante pentru toxocaroza. Alte simptome pot sa includa simptome respiratorii, ca tusee sau dificultati respiratorii, simptome hepatice (dureri in hipocondrul drept, hepatomegalie, greturi, lipsa poftei de mancare) sau simptome la nivel ocular.

Exista doua sindroame principale – larva migrans viscerala, care cuprinde bolile asociate organelor majore, si larva migrans oculara, in care efectele patologice asupra gazdei sunt limitate la ochi si nervul optic:

  • Toxocaroza viscerala – Toxocarioza viscerala apare atunci cand larvele de Toxocara migreaza catre diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul sau sistemul nervos central. Simptomele toxocarozei viscerale includ febra, oboseala, tuse, respiratie suieratoare sau dureri abdominale.
  • Toxocaroza oculara – Toxocaroza oculara apare atunci cand larvele de Toxocara migreaza spre ochi. Simptomele si semnele toxocarozelor oculare includ afectarea vederii, inflamarea ochilor sau afectarea retinei. De obicei, doar un ochi este afectat.

Toxocaroza poate provoca rezultate anormale ale testelor de sange, marirea ficatului si, uneori, marirea splinei si a ganglionilor limfatici. Alte simptome sunt pierderea poftei de mancare, dureri musculare si articulare, dureri abdominale, eruptii cutanate si probleme oculare.

Citeste si: Boli transmise de animale de companie – simptome, tratament, preventie

Toxocaroza este o problema grava?

Majoritatea oamenilor care inghit accidental oua de paraziti care provoaca toxocaroza nu se imbolnavesc. De obicei, parazitul moare si este eliminat in fecale. In cele mai multe cazuri, infectiile cu Toxocara nu sunt grave si multe persoane, in special adultii infectati cu un numar mic de larve (viermi imaturi), pot sa nu observe niciun simptom. Cele mai grave cazuri sunt rare, dar sunt mai probabil sa apara la copiii mici, care se joaca adesea cu pamant, duc mana murdara la gura sau ingereaza accidental murdarie cu fecale de caine sau pisica.

Cauze si transmitere

Oricine se poate infecta cu Toxocara. Copiii mici si cei care au caini sau pisici au un risc mai mare de a se infecta. Cainii si pisicile care sunt infectate cu Toxocara pot elimina ouale parazitului in fecale. Adultii si copiii se pot infecta prin inghitirea accidentala a oualor – prin maini murdare, alimente contaminate etc. Ouale pot rezista mult timp pe sol. Acestea trebuie sa ajunga pe sol pentru a embriona si ulterior devin oua infectante.

Ouale inghitite accidental – prin maini murdare, alimente contaminate, legume si fructe contaminate nespalate etc. – ajung in intestine, unde eclozeaza in larve. Larvele trec prin peretele intestinal si intra in sange. Apoi, circula in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul, plamanii, inima, creierul sau muschii. Larvele nu ajung sa devina viermi intestinali maturi la oameni, asa cum se intampla la caini sau pisici. Insa, pot trai luni sau chiar ani in organismul uman si pot deteriora organele pe care le infecteaza.

Desi rar, oamenii pot fi infectati si prin consumul de carne cruda sau insuficient gatita de la un animal infectat, cum ar fi miel sau iepure. Carnea si organele ar trebui sa fie intotdeauna gatite bine si la temperaturi adecvate pentru a preveni imbolnavirea. Toxocaroza nu este o infectie transmisibila de la o persoana la alta.

Diagnostic si tratament

Daca suspectati o infectie cu Toxocara, mergeti la medic pentru analize si investigatii. Se va preleva o proba de sange pentru testare – anticorpi anti Toxocara, impreuna cu IgE total. Parazitul nu poate fi identificat in materiile fecale. Hipergamaglobulinemia, leucocitoza si eozinofilia sunt frecvente in larva migrans visceral. De multe ori, nu este nevoie de tratament pentru toxocaroza daca nu aveti simptome. In general, infectia dispare de la sine.

Toxocaroza viscerala poate fi tratata cu medicamente antiparazitare precum albendazol sau mebendazol. Tratamentul toxocarozei oculare este mai dificil si consta de obicei in masuri de prevenire a leziunii progresive a ochiului.

Albendazolul este tratamentul de baza pentru toxocaroza. Se administreaza de obicei doza de 400 mg de albendazol de 2 ori pe zi timp de 5 zile. Acest medicament nu provoaca de obicei reactii adverse, desi unele persoane pot prezenta dureri de cap sau de stomac. Pe langa antihelmintice, medicamentele cu steroizi (corticosteroizi) sunt adesea administrate pentru a reduce orice inflamatie cauzata de o infectie severa. Antihistaminicele pot fi folosite pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor usoare de mancarime si eruptii cutanate. Corticosteroizii sunt indicati pacientilor cu simptome severe pentru a reduce inflamatia. Daca toxocaroza a afectat ochiul, se pot folosi medicamente cu steroizi in loc de antihelmintice. De asemenea, poate fi necesara o interventie chirurgicala in caz de complicatii.

Metode de preventie

Controlul infectiei cu Toxocara la caini si pisici va reduce numarul de oua infectioase din mediu si va reduce riscul de infectii la oameni. Rugati medicul veterinar sa trateze in mod regulat cainii si pisicile pentru viermi. Acest lucru este deosebit de important daca animalele de companie petrec timp in aer liber si se pot infecta din nou. Animalutele trebuie deparazitate in mod regulat. Contactul cu murdaria sau nisipul contaminat cu fecale de animale trebuie redus la minimum.

Alte recomandari:

  • Curatati zona animalului de companie cel putin o data pe saptamana – de recomandat in fiecare zi. Spalati-va mainile dupa manipularea deseurilor provenite de la animale de companie.
  • Nu le permiteti copiilor sa se joace in zonele care sunt contaminate cu fecale de animale si acoperiti cutiile cu nisip atunci cand nu sunt folosite pentru a va asigura ca animalele nu patrund inauntru si le contamineaza.
  • Spalati-va mainile cu sapun si apa calda dupa ce va jucati cu animalele de companie sau cu alte animale, dupa activitati in aer liber si inainte de a manipula alimente sau de a manca. Invatati copiii importanta spalarii mainilor pentru a preveni infectiile. Despre igiena corecta a minilor puteti citi pe larg aici.

Ouale de Toxocara au un strat protector puternic, care le permite sa supravietuiasca in mediu luni sau chiar ani in conditii potrivite. Multi dezinfectanti obisnuiti nu sunt eficienti impotriva oualor, dar s-a demonstrat ca temperatura foarte crescuta le ucide. Indepartarea rapida a fecalelor de animale poate ajuta la prevenirea infectiei, deoarece ouale au nevoie de mai multe zile pentru a deveni infectante odata ce sunt eliminate de animal prin fecale.

Vezi si: Cum ne poate imbunatati sanatatea un animal de companie

Referinte:
(1) https://eyewiki.aao.org/Toxocariasis
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5998503/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC153144/
(4) https://www.cdc.gov/dpdx/toxocariasis/index.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma