Carbohidratii sunt macronutrienti alcatuiti din zaharuri, amidon si fibre, ce se gasesc in fructe, cereale, legume si produse lactate. Rolul principal al carbohidratilor este de a obtine energie din caloriile consumate de dumneavoastra pentru intregul organism.
2. Clasificarea carbohidratilor
4. Necesarul zilnic de carbohidrati
6. Exemple de gustari sarace in carbohidrati
7. Beneficiile carbohidratilor
8. Dezavantajele carbohidratilor
9. Cand sunt contraindicati carbohidratii?
Carbohidratii sunt molecule care la nivel chimic contin carbon, hidrogen si oxigen.
Carbohidratii dietetici sunt impartiti in 3 categorii, astfel:
Scopul principal al carbohidratilor in dieta noastra este de a furniza energie. Majoritatea carbohidratilor se descompun sau se transforma in glucoza, care poate fi folosita ca energie pentru organism. De asemenea, carbohidratii pot fi transformati in grasime (energie stocata – acea grasime care se depunde si duce la cresterea greutatii corporale) pentru o utilizare anterioara.
Pe de alta parte, fibrele sunt o exceptie in acest caz, deoarece nu ofera energie direct, dar au rolul de a hrani bacteriile bune din sistemul digestiv. Aceste bacterii, numite probiotice, pot utiliza fibrele pentru a produce acizii grasi necesari pe care o parte din celulele organismului le utilizeaza ca energie.
Zaharurile sunt, de asemenea, recunoscute ca fiind carbohidrati necesari organismului.
Exista o multe tipuri de alimente care sunt bogate in carbohidrati si, de obicei, acestia variaza in functie de efectele pe care le au asupra sanatatii.
Carbohidratii integrali sunt neprelucrati si contin fibrele care se gasesc in mod natural in alimente. Exemple: legume, fructe intregi, leguminoase, cartofi si cereale integrale.
Carbohidratii rafinati sunt procesati, iar fibrele naturale din alimente sunt indepartate. Exemple: bauturile indulcite cu zahar (sucurile), sucuri naturale din fructe, produse de patiserie, paste albe, paine alba, orez alb.
Numeroase studii arata ca aportul mare de carbohidrati rafinati este asociat cu probleme de sanatate precum, obezitatea, boli metabolice si diabetul zaharat de tip 2.
Carbohidratii care se afla in forma lor naturala si bogati in fibre sunt cei mai sanatosi si benefici pentru organismul dumneavoastra.
Exista mai multe tipuri de clasificare a carbohidratilor cum ar fi, carbohidrati buni – carbohidrati rai sau carbohidrati integrali – carbohidrati rafinati. Diferenta dintre aceste doua tipuri de categorii consta doar in denumire, caci, de fapt, au aceeasi semnificatie:
Iata care sunt alimentele care contin carbohidratii buni si necesari pentru buna functionare a organismului:
Oamenii care incearca sa restrictioneze carbohidratii trebuie sa fie atent cu boabele intregi, leguminoasele, cartofii si fructele cu continut ridicat de zahar.
Toate aceste alimente pot fi consumate moderat, dar este recomandat sa le evitati pe cat de mult posibil.
Dupa mai multe studii, americanii au constatat faptul ca numarul de carbohidrati pe care trebuie sa-i consume o persoana reprezinta 45 – 65% din totalul zilnic de calorii.
Astfel, daca in mod normal consumati pana la 2000 de calorii pe zi, este recomandat ca intre 1900 si 1300 de calorii sa fie carbohidrati. Mai exact, ar trebui sa consumati intre 225 si 400 de grame de carbohidrati pe zi.
Pentru a tine sub supraveghere numarul de carbohidrati, puteti sa va uitati la eticheta fiecarui aliment ambalat. Eticheta prezinta carbohidratii totali care includ amidon, fibre, alcooli din zahar si zaharuri.
Iata un plan alimentar pentru o saptamana ideal pentru persoanele active ce are un continut scazut de carbohidrati:
Luni
Mic dejun: omleta cu legume prajita in ulei de masline extravirgin sau ulei de cocos
Pranz: iaurt cu fructe de padure si o mana de nuci
Cina: mancare de legume la cuptor
Marti
Mic dejun: bacon si 2 oua fierte
Pranz: un burger cu o salata mica de legume sau o portie simpla de legume la tigaie (dupa preferinte)
Cina: somon cu unt si broccoli fiert
Miercuri
Mic dejun: omleta cu legume
Pranz: salata de pui cu putin ulei de masline extravirgin
Cina: o friptura de pui la gratar cu legume
Joi
Mic dejun: o banana cu iaurt si o mana de nuci
Pranz: smoothie cu lapte de cocos, fructe de paudre, migdale
Cina: o friptura de vita cu legume la cuptor
Vineri
Mic dejun: 2 oua fierte si rosii proaspete
Pranz: salata cu porumb si ton proaspat cu putin ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie
Cina: cotlet de portc cu legume fierte
Sambata
Mic dejun: o portie de cereale integrale cu iaurt grecesc si o mana de fructe de padure
Pranz: salata greceasca cu legume proaspete si branza feta
Cina: aripi de pui la gratar cu o salata de spanac si rosii proaspete
Duminica
Mic dejun: bacon, oua fierte, rosii si castraveti
Pranz: iaurt grecesc cu o mana de fructe de padure, fulgi de nuca de cocos si o mana de nuci
Cina: o portie de legume gatite la cuptor
Includeti in planul alimentar o varietate de legume ce contin un numar scazut de carbohidrati. Daca mancati proteine din carne, alegeti sa le mancati impreuna cu legume, fie o salata sau legume fierte ori la cuptor. Nu combinati proteinele cu cartofii prajiti.
Intre mesele principale ale zilei, optati si pentru 2 gustari sanatoase, care va vor ajuta sa nu vi se faca foarte foame pana la urmatoarea masa principala. Iata cateva exemple de gustari sanatoase:
Carbohidratii sunt principala sursa de energie a organismului, deoarece acestia va ajuta sa va alimentati si sa mentineti sanatatea si buna functionare a creierului, rinichilor, inimii, muschilor si sistemului nervos central.
De exemplu, fibrele sunt carbohidrati care ajuta la digestie, va ajuta sa va simtiti plini si sa pastrati nivelul de colesterol din sange sub control. Corpul dvs. poate stoca carbohidrati suplimentari in muschi si ficat pentru utilizare atunci cand nu primiti suficienti carbohidrati in dieta dumneavoastra.
Exista numeroase beneficii pentru sanatate asociate cu consumul de carbohidrati, principala sursa de energie a organismului. Cu toate acestea, consumul prea mare de carbohidrati – sau a unui tip gresit de carbohidrati – poate duce la declansarea unor probleme grave de sanatate si la crestere nedorita in greutate. Limitarea carbohidratilor la cantitati recomandate inseamna ca veti beneficia de avantajele carbohidratilor, evitand in acelasi timp numeroasele dezavantaje.
Consumul de carbohidrati fie transforma alimentele in energie, fie le transforma instantaneu in grasime atunci cand nu s-au consumat mai devreme in timpul zilei. In functie de programul de lucru pe care il aveti dumneavoastra si de programul de antrenament, consumul la timpul nepotrivit de carbohidrati poate sa nu va fie deloc benefic.
Ideea potrivit careia consumul de carbohidrati seara nu este in regula, ba chiar este contraindicat pentru persoanele care vor sa piarda din greutatea corporala, provine de la urmatoarea teorie: exista momente in timpul zilei conform carora carbohidratii care sunt consumati sunt mult mai probabil sa fie depozitati ca grasimi in organism in loc sa fie utilizati ca sursa de energie.
Un exemplu perfect al acestui fapt este daca alegeti sa mancati masa de pranz si apoi sa faceti un antrenament de exercitii fizice. Atunci, consumul de carbohidrati va poate oferi organismului energie in timpul si dupa terminarea antrenamentului. In schimb, daca mancati carbohidrati si nu faceti imediat miscare, sunteti inactiv (de exemplu, poate alegeti sa dormiti), atunci carbohidratii nu vor fi consumati si imediat vor deveni grasi. Astfel, ar avea loc procesul de depunere a grasimilor si a kilogramelor.
Cand consumi carbohidrati, corpul elibereaza un hormon numit insulina, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange prin promovarea absorbtiei si depozitarii glucozei. In timpul exercitiilor fizice, se elibereaza mai putina insulina, deoarece corpul dumneavoastra incearca sa ofere mai multa cantitate de glucoza muschilor tari. Cu toate acestea, atunci cand dormiti, corpul se bazeaza pe magazinele de energie pentru a continua sa va alimenteze creierul. Consumul de carbohidrati la ora 8:00 sau la 20:00 nu va face prea mare diferenta.
Determinarea unui aport caloric zilnic adecvat va depinde de faptul daca sunteti activ sau nu si daca incercati sau nu sa pierdeti din greutatea corporala. De asemenea, programul dumneavoastra de antrenament joaca si de data aceasta, un rol foarte important atunci cand trebuie sa consumati carbohidrati. De exemplu, persoanele care lucreaza la birou pot fi relativ inactive pe tot timpul zilei si vor alege apoi sa faca sport seara, sa presupunem intre orele 18:00 – 21:00. Aceste persoane au nevoie sa consume alimente bogate in carbohidrati pe timp de noapte pentru a ajuta la recuperarea corecta a muschilor, a fiecarui tesut si pentru a umple depozitele de glicogen (magazinele cu carbohidrati care sunt rapid convertite in glucoza cand este necesar).
Planificati-va atent mesele principale, dar si gustarile pe timpul zilei. Distribuiti mesele pentru a se potrivi corect stilului dumneavoastra de viata, ce include atat programul de lucru, dar si activitatile de dupa.
Optimizati alimentele conform unui plan alimentar stabilit inainte si care sa va fie usor sa-l urmati cu succes pentru o lunga perioada de timp. Astfel, va veti putea bucura de un stil de viata sanatos si activ.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…