Capsaicina – utilizare, beneficii si posibile riscuri

Capsaicina este ingredientul activ al ardeiului iute, fiind folosita in creme, lotiuni si plasturi pentru ameliorarea durerilor musculare sau articulare. Suplimentele pe baza de capsaicina pot fi folosite si in cure in slabire. Aflati mai multe despre utilizarile si beneficiile capsaicinei.

Cuprins:

  1. Ce este capsaicina?
  2. In ce boli poate fi folosita?
  3. Capsaicina pentru slabit
  4. Beneficiile capsaicinei
  5. Cum se utilizeaza capsaicina?
  6. Efecte adverse

Ce este capsaicina?

Pe langa faptul ca este un ingredient extrem de cunoscut al mancarurilor picante din intreaga lume, ardeiul iute are si un rol surprinzator in lumea medicala.

Capsaicina este ingredientul activ al ardeilor iuti, fiind cea care da gustul iute. In schimb, capsaicina aplicata pe corp provoaca o senzatie de caldura care activeaza anumite celule nervoase. Daca este utilizata in mod regulat, acest efect de incalzire al capsaicinei reduce cantitatea de substanta P, o substanta chimica menita sa transmita durerea in organism.

Capsaicina topica este utilizata pentru ameliorarea temporara a durerilor musculare sau articulare cauzate de suprasolicitari, entorse, artrite, vanatai sau dureri de spate. Capsaicina topica este de asemenea folosita pentru tratarea durerilor nervoase (nevralgii) la persoanele care au herpes zoster sau ”zona zoster”.

Odata ce capsaicina este extrasa din ardei, aceasta poate fi adaugata in creme, geluri si chiar plasturi pentru a fi folosita ca tratament de calmare a durerii.

In ce boli poate fi folosita?

Produsele topice sub forma de crema cu capsaicina au fost studiate ca posibile variante de tratament pentru reducerea durerii produse de mai multe afectiuni.

Artrita

In caz de artrita, receptorii durerii sunt afectati, iar acest lucru face ca organismul sa se confrunte cu simptome prelungite de durere. Crema cu capsaicina este eficienta pentru ameliorarea durerii cauzate de diferite tipuri de artrita, cum ar fi:

Neuropatie diabetica

Neuropatia diabetica este caracterizata de afectarea nervilor din cauza diabetului. Aceasta maladie afecteaza aproximativ 50 la suta dintre persoanele cu diabet zaharat. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt urmatoarele, ele aparand in special la nivelul picioarelor si mainilor:

  • furnicaturi sau amorteala
  • durere
  • slabiciune musculara.

Afectiunea poate fi tratata cu analgezice naturale, cum ar fi crema pe baza de capsaicina.

Migrene

Crema cu capsaicina este de asemenea folosita ca o posibila metoda de tratament pentru migrene, afectiune caracterizata prin dureri de cap extrem de puternice si simptome neurologice. Migraine Research Foundation sustine ca migrena este a treia cea mai frecventa boala la nivel mondial.

Dureri musculare

Crema cu capsaicina poate fi folosita pentru a combate durerile musculare aparute in urma luxatiilor, incordarilor si entorselor. Injectiile cu capsaicina sunt utilizate pentru a trata hiperalgezia sau sensibilitatea crescuta la durere. De asemenea, reprezinta o modalitate eficienta de a reduce durerea musculara profunda.

Alte utilizari clinice

Potrivit cercetarilor, capsaicina poate juca, de asemenea, un rol important ca medicament complementar in tratamentul obezitatii, afectiunilor gastro-intestinale, cancerului si altele. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a explora pe deplin beneficiile capsaicinei in cazul acestor afectiuni.

Capsaicina pentru slabit

Se spune ca acest compus al ardeiului iute poate sustine pierderea in greutate. Sustinatorii declara ca extractul de capsaicina poate ajuta la accelerarea metabolismului si la reducerea tesutului adipos, precum si la limitarea poftei de mancare. Desi mecanismul de actiune nu este pe deplin inteles, capsaicina pare sa stimuleze un receptor al organismului cunoscut sub numele de TRPV1.

Cercetari privind pierderea in greutate si consumul de capsaicina

Desi oamenii de stiinta inca nu au confirmat ca substanta poate sustine pierderea in greutate, unele studii sugereaza ca acest compus poate avea un anumit beneficiu. De exemplu, oamenii de stiinta au publicat studii clinice care investigau potentialele beneficii ale compusilor capsaicinei (cunoscuti sub denumirea de capsaicinoizi) asupra aportului de energie. Potrivit dovezilor, consumul a minimum 2 mg de capsaicinoizi inainte de masa a redus aportul de energie cu 74 de calorii in timpul mesei.

Potrivit unui alt studiu publicat in Appetite in anul 2012, consumul de energie (50 de calorii pe zi) a crescut datorita consumului de capsaicinoizi. Astfel, specialistii au ajuns la concluzia ca aceasta crestere ar duce la o pierdere semnificativa in greutate in 1-2 ani.

Capsaicina accelereaza metabolismul

Consumul de capsaicina si capsacinoizi poate creste consumul de energie si oxidarea grasimilor, potrivit unui raport publicat in Critical Review in Food Science and Nutrition.

Cercetatorii au descoperit ca in cazul persoanelor cu un indice de masa corporala (IMC) incadrat in categoria supraponderal sau obez, consumul de capsaicina sau capsacinoizi a crescut consumul de energie si oxidarea grasimilor.

Pe langa reducerea aportului de energie, cercetarile demonstreaza ca aportul de capsaicina poate reduce dimensiunile in zona taliei.

Beneficiile capsaicinei

In cele mai multe cazuri, crema cu aceasta substanta este folosita pentru a combate durerile date de anumite afectiuni. Studiile au aratat ca, daca este administrata corect si constant, capsaicina poate ameliora durerile cronice cauzate de afectiuni cum ar fi artrita, diabetul si chiar migrenele.

Cercetatorii au analizat, in cadrul unei recenzii, dovezile despre folosirea gelului de capsaicina in tratarea artrozei la maini si genunchi. Acestia au descoperit ca administrarea zilnica de gel cu capsaicina a fost semnificativ mai eficienta in ameliorarea durerilor decat au fost tratamentele cu produse placebo. In urma unui studiu care s-a intins pe o perioada de 12 saptamani, gelul de capsaicina a redus cu peste 50 la suta durerile.

Plasturii cu capsaicina si eficienta lor

In cadrul unui studiu clinic realizat in 2014, cercetatorii au investigat eficienta utilizarii Qutenza, un plasture topic cu 8% capsaicina, in cazul durerilor date de neuropatia periferica. Participantii la studiu au primit un singur tratament cu pana la 4 plasturi si au fost monitorizati timp de 12 saptamani.

Potrivit rezultatelor studiului, un singur tratament a fost suficient incat sa reduca semnificativ durerea si sa asigure o mai buna calitate a vietii.

Gel cu clonidina vs gel cu capsaicina

In cadrul unui alt studiu realizat in 12 saptamani, specialistii au verificat eficienta utilizarii gelului cu clonidina si a cremei cu capsaicina la persoanele cu neuropatie diabetica periferica (DPN). Participantii la studiu au administrat crema topica de trei ori pe zi, pentru o perioada de 12 saptamani.

Rezultatele au indicat ca atat clonidina gel, cat si crema cu capsaicina au redus semnificativ durerea cauzata de neuropatia diabetica periferica. Cu toate acestea, trebuie mentionat si faptul ca peste 58% dintre persoanele care au folosit crema cu capsaicina au avut reactii adverse. Printre aceste reactii se numara mancarime, piele inrosita si vezicule.

Cum se utilizeaza capsaicina?

Utilizati aceasta substanta exact asa cum este indicat pe eticheta sau asa cum a prescris medicul. De asemenea, nu folositi capsaicina in cantitati mai mari sau mai mici sau mai mult decat este recomandat.

Capsaicina capsule

Nu luati oral produsele care contin aceasta substanta. Medicamentul de actualitate este utilizat numai pe piele.

Capsaicina crema – recomandari de utilizare

Nu folositi capsaicina topica pe rani deschise sau pe pielea arsa de soare, arsa de vant, uscata, crapata sau iritata. Daca intra in contact cu ochii, nas, gura, rect sau vagin, clatiti bine cu apa.

Asigurati-va ca pielea este curata si uscata inainte de a aplica o crema cu aceasta substanta. Cand folositi o crema sau lotiune cu aceasta substanta, aplicati un strat subtire pe zona afectata si masati usor pana cand este complet absorbita.

Capsaicina topica poate fi utilizata de maximum 4 ori pe zi sau conform indicatiilor de pe eticheta medicamentului.

Capsaicina plasture – metode de folosire

Pentru a aplica un plasture cu capsaicina pe piele, indepartati membrana si aplicati plasturele pe zona dureroasa. Apasati ferm pe margini pentru ca plasturele sa se lipeasca in mod corect. Indepartati plasturele si aplicati un plasture nou de 1-2 ori pe zi, daca este necesar.

Spalati-va pe maini cu apa si sapun imediat dupa aplicarea capsaicinei topice sau dupa manevrarea plasturilor. Daca ati aplicat medicamentul pe maini sau degete pentru a trata durerea in acele zone, asteptati cel putin 30 de minute inainte de a va spala pe maini.

Pentru a evita intrarea in contact a degetelor cu acest medicament atunci cand aplicati crema, folositi o manusa de cauciuc, un tampon de bumbac sau un servetel curat.

Substanta poate provoca o senzatie de arsura in locurile in care este aplicata. Aceasta senzatie este insa usoara si se diminueaza treptat in timp, prin utilizarea continua a medicamentului.

Cum poate fi ameliorata senzatia de arsura

Daca senzatia de arsura este dureroasa sau provoaca disconfort semnificativ, spalati zona respectiva cu sapun si apa rece. Solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati arsuri severe, dureri, umflaturi sau vezicule (basici).

Nu acoperiti pielea tratata cu un bandaj sau un tampon incalzitor pentru ca poate accentua senzatia de arsura. In schimb, puteti acoperi pielea cu haine.

Evitati sa faceti baie sau dus cu 1 ora inainte sau dupa ce aplicati capsaicina pe piele. De asemenea, evitati inotul sau exercitiile fizice intense. Apa calda sau transpiratia pot spori senzatia de arsura produsa de capsaicina.

Evitati introducerea cremelor cu capsaicina in ochi sau aplicarea lor aproape de nas, din cauza faptului ca poate fi inhalata. Daca intra in contact cu oricare dintre aceste zone, clatiti bine cu apa.

Capsaicina spray

Pe langa creme si plasturi, substanta se gaseste si sub forma de spray.

De asemenea, evitati ca substanta sa se atinga de lentile de contact, proteze si alte elemente care intra in contact cu zone sensibile ale corpului.

Dupa cat timp se pot ameliora durerile

Simptomele se pot ameliora chiar si dupa 2 saptamani de utilizare a acestui medicament in mod regulat. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, folositi medicatia conform indicatiilor. Ameliorarea durerii ar trebui sa apara treptat, deoarece substanta P din corp este diminuata la nivelul celulelor nervoase.

Luati legatura cu medicul daca durerea nu se diminueaza dupa ce ati utilizat acest medicament timp de 7 zile sau daca simptomele se agraveaza sau se amelioreaza si apoi revin dupa cateva zile.

Depozitati capsaicina topica la temperatura camerei, departe de umiditate si caldura, intr-un loc in care copiii si animalele de companie nu pot ajunge la ea.

Lichidul topic cu capsaicina este inflamabil. Nu-l folositi si nu-l depozitati langa foc sau flacara deschisa.

Efecte adverse

De obicei, substanta poate fi consumata in siguranta cu moderatie ca aliment. In schimb, suplimentele cu capsaicina pot provoca reactii adverse, cum ar fi iritatia stomacala, durerile de stomac, balonarea si agravarea ulcerelor si a arsurilor la stomac.

Pe de alta parte, consumul exagerat de capsaicina poate provoca efecte negative asupra sanatatii. De exemplu, exista o anumita ingrijorare cu privire la consumul unor cantitati mari de capsaicina si un risc crescut de cancer gastric. Potrivit unei analize, aportul scazut de capsaicina pare sa protejeze impotriva cancerului gastric.

Interactiuni cu alte medicamente sau suplimente

In plus, suplimentele cu aceasta substanta pot interactiona cu anumite medicamente (cum ar fi aspirina si anticoagulantele) si cu alte suplimente alimentare. Suplimentele care contin aceasta substanta nu trebuie administrate cu doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala programata.

Exista, de asemenea, o anumita ingrijorare cu privire la faptul ca utilizarea suplimentelor sau a cremelor cu aceasta substanta poate declansa un spasm coronarian si poate creste riscul unui atac de cord la unele persoane.

In plus, inca nu s-a stabilit daca suplimentele pot fi consumate de catre femeile insarcinate, mamele care alapteaza, copii, de catre cei cu afectiuni medicale sau care iau medicamente.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/capsaicin-cream
  2. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/capsaicin-topical-route/description/drg-20062561
  3. https://www.drugs.com/mtm/capsaicin-topical.html
  4. https://www.webmd.com/pain-management/what-is-capsaicin
  5. https://www.verywellfit.com/capsaicin-for-weight-loss-can-it-help-88840
  6. https://www.pepperscale.com/capsaicin-to-lose-weight/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma