Covid-19 – tot ce trebuie sa stii despre noul coronavirus

Covid-19 reprezinta infectia provocata de coronavirusul aparut la sfarsitul anului 2019, in orasul Wuhan, din China. Treptat, epidemia de coronavirus s-a raspandit peste tot in lume, provocand mii de imbolnaviri si decese. Iata ce trebuie sa stii despre noul coronavirus SARS-CoV-2, cum se transmite, ce simptome cauzeaza, cum se trateaza si cum poate fi prevenita infectia Covid 19.

Cuprins:

  1. Ce este Covid-19?
  2. Cum se transmite noul coronavirus?
  3. Simptome Covid-19
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza Covid-19?
  6. Masuri de prevenire a infectiei Covid-19

Ce este Covid-19?

Covid-19Coronavirus Disease 2019 – este denumirea pe care expertii au atribuit-o infectiei cu noul coronavirus descoperit in China, la mijlocul lunii decembrie 2019, in orasul Wuhan, provincia Hubei.

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie de virusuri mai mult sau mai putin severe, care pot infecta atat oamenii, cat si animalele. In prezent se cunosc 6 specii de coronavirus. La om, coronavirusurile pot provoca de la simple raceli pana la infectii respiratorii grave, asa cum au fost: SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), in 2002-2003, și MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), in 2012.

De unde provine noul coronavirus?

Coronavirusul aparut pentru prima data in China, denumit initial 2019 n-CoV, este asemanator virusului care a provocat SARS, oamenii de stiinta numindu-l ulterior SARS-CoV-2. Iar boala pe care o determina se numeste Covid-19/Covid 19, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Expertii OMS sustin ca noul coronavirus SARS-CoV-2 provine din sursa animala. Primele cazuri au fost identificate la oameni care aveau legatura cu piata de peste Huanan Seafood Market, din Wuhan. Aici erau vandute tot felul de animale vii, inclusiv serpi. Cercetarile au aratat ca SARS-CoV-2 a avut ca rezervor de infectie liliacul, iar gazdele intermediare au fost pangolinii si serpii. De la acestia s-a transmis la om, iar in urma unor mutatii, a inceput sa se propage de la om la om.

Cum se transmite noul coronavirus?

Transmiterea interumana, adica de la om la om, a fost rapid confirmata in cazul noului coronavirus. SARS-CoV-2 se transmite prin:

  • inhalarea particulelor de secretii respiratorii (particule flugge sau „ploaie de picaturi”), eliminate prin tuse, stranut sau vorbire de catre persoana contaminata; riscul de contaminare este mai mare daca distanta dintre interlocutori este mai mica de 1 m;
  • contact direct cu obiecte si suprafete contaminate cu secretii respiratorii si apoi atingerea fetei, gurii, nasului, ochilor.

Virusul SARS-CoV-2 are o capacitate mare de supravietuire pe suprafete, pana la 9 zile rezista la temperatura camerei. Rezistenta noului coronavirus este diminuata la temperaturi ridicate, de peste 26 de grade. Solutiile pe baza de alcool si dezinfectantele pe baza de clor pot distruge coronavirusul.

Noul coronavirus nu se transmite prin apa, alimente sau pachete provenite din China. De asemenea, nu exista dovezi ca animalele de companie pot transmite coronavirusul. In schimb, autoritatile din Hong Kong au anuntat primul caz de caine testat pozitiv la coronavirus. Cainele ar fi fost infectat de stapana lui. Animalul nu prezinta insa simptome, fiind un caz asimptomatic.

Perioada de incubatie

Infectia cu SARS-CoV-2 are o perioada de incubatie cuprinsa intre 1 si 14 zile, cu o medie de 5-7 zile, potrivit autoritatilor sanitare. Insa rezultatele unor cercetari efectuate in China arata ca infectia cu coronavirus a aparut in unele cazuri chiar si la 29 de zile de la expunere. Datele privind incubatia pot suferi modificari in functie de studiile ulterioare.

In medie, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 poate infecta alte 1-3 persoane, potrivit OMS.

Simptome Covid-19

Simptomele infectiei Covid-19 sunt variabile de la un caz la altul si destul de dificil de reperat. Boala debuteaza asemenea unui sindrom pseudogripal, cu astenie, dureri musculare, febra. Rareori apar simptome precum secretii nazale, stranut, dureri in gat. De asemenea, apar foarte rar simptome digestive (diaree) sau conjunctivita.

Exista insa o triada de simptome specifice pentru Covid 19:

  • febra
  • tuse
  • dificultati de respiratie.

Riscuri si complicatii

Formele severe de infectie Covid 19 se manifesta prin insuficienta respiratorie acuta, insuficienta renala sau disfunctie multipla de organe. Aceste complicatii se afla la originea deceselor prin Covid-19.

Sunt expuse la riscuri de complicatii Covid-19 urmatoarele persoane:

  • varstnicii (peste 60 de ani)
  • pacientii cu boli cronice asociate: boala cronica respiratorie (BPOC), diabet zaharat, boli cardiovasculare, ciroza hepatica, neoplazii si alte conditii de imunodepresie.

In momentul de fata, expertii OMS estimeaza ca mortalitatea infectiei COVID-19 este de 2,4%, relativ scazuta, comparativ cu cea a epidemiei de gripa sezoniera, care este de aproximativ 2%.

Diagnostic

In caz de suspiciune de infectie cu coronavirus, persoanele respective sunt sfatuite sa apeleze la numarul unic de urgente 112, iar un echipaj medical se va deplasa la domiciliu pentru acordarea asistentei medicale. Nu se recomanda prezentarea la spital sau la medicul de familie pentru a evita contaminarea altor persoane.

Pot fi considerate cazuri suspecte de Covid-19 persoanele care au calatorit in China, Coreea de Sud, Iran, Italia sau in zonele cu focare epidemice din Franta, Germania sau alte tari europene in care se inregistreaza epidemii. Persoanele trebuie sa anunte autoritatile medicale mai ales daca au intrat in contact cu pacienti diagnosticati cu Covid-19.

In functie de consultul medical si ancheta epidemiologica, persoanele suspecte vor ramane izolate la domiciliu sau vor fi plasate in carantina timp de 14 zile.

Teste de diagnostic pentru Covid-19

  • Prelevare de probe din caile respiratorii superioare (nazo-faringe)
  • Prelevare de probe din caile respiratorii inferioare (in cazul pacientilor cu simptome respiratorii)
  • Prelevare de sange
  • Examen coproparazitologic

Cum se trateaza Covid-19?

Inca nu exista un tratament specific care sa tinteasca virusul SARS-CoV-2. Tratamentul pentru Covid-19 este simptomatic: medicamente contra febrei, antiinflamatoare, decongestionante. In plus, medicii au adaugat in schema de tratament si medicamente antitrombotice, dupa ce au constatat ca infectia poate duce la aparitia unor cheaguri de sange. De asemenea, unii dintre pacienti pot suferi complicatii neurologice.

La nivel mondial, sub egida OMS, sunt in curs de cercetare si testare mai multe tratamente ce ar putea fi utilizate contra Covid-19. Unele molecule antivirale deja existente folosite in alte boli sunt testate in cazul Covid-19. Iata cateva exemple de tratamente cu rezultate promitatoare contra Covid-19, dar utilizate pe scara larga pentru alte maladii:

  • clorochina utilizata contra paludismului,
  • lopinavir si ritonavir contra HIV,
  • ribavirina contra hepatitei C,
  • arbitol utilizat in Rusia si China contra gripei
  • remdesivir – considerat cel mai eficient tratament contra COVID 19.

De asemenea, alte echipe de cercetatori din China, SUA, Franta si Romania lucreaza la elaborarea unui vaccin contra Covid-9. Insa oamenii de stiinta spun ca un vaccin anti-Covid-9 nu ar putea fi disponibil mai devreme de 20 de luni.

Rata de mortalitate relativ scazuta

Desi initial specialistii precizau ca rata de mortalitate a infectiei Covid-19 nu este mai mare decat a gripei sezoniere, ulterior s-au constatat sute de mii de decese la nivel mondial din cauza pandemiei. OMS estimeaza o rata de mortalitate de 2-3%, insa in unele tari (SUA, Italia, Brazilia) s-a depasit aceasta rata.

Formele severe de Covid-19, soldate cu deces, au fost inregistrate in special in cazul persoanelor varstnice si a bolnavilor cronici.

Covid-19 la copii

Sunt foarte putine cazuri de Covid-19 in cazul copiilor. Sub 1% din pacienti au mai putin de 10 ani si nu au fost decese pediatrice raportate pana la sfarsitul lunii februarie.

Nou-nascutii mamelor cu pneumonie Covid-19 nu au fost infectati intrauterin. Asadar, noul coronavirus nu se transmite de la mama la fat.

Aceste concluzii i-au facut pe specialisti sa afirme ca epidemia de coronavirus nu afecteaza in mod sever copiii. Potrivit datelor actuale, COVID-19 afecteaza in special adultii barbati, mai ales cei cu comorbiditati.

Masuri de prevenire a infectiei Covid-19

Autoritatile sanitare au emis o serie de recomandari in scopul prevenirii epidemiei de coronavirus. Respectati urmatoarele masuri de prevenire (valabile in cazul tuturor infectiilor respiratorii):

  • Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun.
  • Tusiti sau stranutati in pliul cotului.
  • Utilizati batiste de unica folosinta.
  • Dezinfectati-va mainile cu solutii hidroalcoolice.
  • Evitati contactul mainilor cu ochii, nasul si gura.
  • Purtati masca medicala doar atunci cand suspectati ca aveti o boala respiratorie.
  • Evitati aglomeratiile in perioadele epidemice si contactul cu persoane care prezinta simptome respiratorii.
  • Mentineti o distanta de cel putin 1 m fata de alte persoane.

Masca medicala protejeaza de coronavirus?

Utilizarea mastilor de protectie ajuta la limitarea raspandirii virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena, cea mai importanta fiind spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Masca medicala este recomandata in special persoanelor bolnave si persoanelor care acorda asistenta pacientilor si suspectilor de imbolnavire. Nu se folosesc masti medicale suprapuse una peste alta.

Cititi totul despre: Masca medicala – recomandari si reguli de utilizare

Triaj epidemiologic

Persoanele care revin in tara dintr-o zona cu cazuri confirmate de infectie COVID-19 trebuie sa se supuna triajului epidemiologic efectuat in punctele de frontiera. In functie de situatie se vor stabili modalitatile de prevenire a infectiei (autoizolare la domiciliu sau carantinare 14 zile in zone special destinate). Pentru evitarea supraaglomerarii camerelor de garda din spitale, se recomanda ca triajul epidemiologic sa se efectueze la momentul intrarii in tara de catre personal medical.

Persoanele care revin in tara si prezinta simptome specifice coronavirusului vor suna la serviciul 112, astfel incat o ambulanta cu personal si echipament special de protectie se va deplasa la domiciliul acestora.

Recomandari pentru persoane care se intorc din zone de risc

Persoanele care calatoresc din zone cu focare epidemice Covid-19 (in special China, Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud, Iran, Italia) trebuie sa respecte urmatoarele reguli, timp de 14 zile:

  • Masurati-va temperatura de 2 ori pe zi.
  • Supravegheati-va starea de sanatate si aparitia febrei si a simptomelor respiratorii (tuse, dificultati respiratorii).
  • Purtati o masca medicala daca va aflati in contact cu alte persoane.
  • Spalati-va frecvent mainile si dezinfectati-le cu solutie hidroalcoolica.
  • Evitati contactul cu alte persoane, mai ales cele vulnerabile (gravide, bolnavi cronici, varstnici).
  • Evitati iesirile in locuri publice (mall, restaurante, cinematografe, teatre etc.).
  • Copiii nu trebuie sa mearga in colectivitate.

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/sante/epidemie/coronavirus-chinois

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma