Foliculita nazala – numita si vestibulita – reprezinta o infectie bacteriana care afecteaza tesuturile din interiorul nasului. Aflati din ce cauza poate aparea vestibulita nazala, care sunt simptomele si optiunile de tratament.

Cuprins:

  1. Ce este foliculita nazala?
  2. Cauzele vestibulitei nazale
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza foliculita nazala?
  6. Complicatii
  7. Masuri de prevenire

Ce este foliculita nazala?

Foliculita nazala sau vestibulita nazala este un tip rar de infectie bacteriana care apare la intrarea in nas. Poate arata ca un cos sau o iritatie care a aparut chiar in interiorul nasului. Se dezvolta adesea atunci cand firele de par se infecteaza. Acest lucru se intampla de obicei dupa ce o persoana se curata in nas sau isi smulge parul din nas.

Unele tratamente pentru cancer pot creste, de asemenea, riscul de aparitie a vestibulitei nazale.

Ce este vestibulul nazal

Vestibulul nazal este partea anterioara a cavitatii nazale. Este incadrat de cartilajele nasului si este captusit de acelasi epiteliu al pielii (scuamos stratificat, keratinizat).

Cauzele vestibulitei nazale

Vestibulita nazala este o infectie care se dezvolta in vestibul sau in orificiul nazal. Bacteriile Staphylococcus aureus provoaca cele mai multe infectii, afectiunea purtand denumirea de vestibulita nazala stafilococica.

Oricine poate dezvolta aceasta infectie, insa exista anumiti factori de risc care fac o persoana mai predispusa sa o experimenteze. Printre acesti factori de risc se numara:

Un sistem imunitar slabit

Unele afectiuni, cum ar fi diabetul si anumite medicamente pot slabi sistemul imunitar, crescand riscul de infectie.

Curatarea frecventa a nasului

Persoanele care isi curata frecvent nasul isi pot zgaria pielea, provocand rani minuscule prin care pot intra bacteriile. Curatarea frecventa a nasului poate facilita, de asemenea, patrunderea in nas a bacteriilor din alte zone, cum ar fi gura sau mainile.

Smulgerea parului din nas

Scoaterea parului din nas poate irita pielea si poate crea crapaturi si fisuri minuscule, crescand riscul de infectie.

Suflarea frecventa a nasului

Acest lucru poate irita nasul si poate permite umflarea acestuia. Suflarea nasului poate facilita raspandirea bacteriilor dintr-o zona a nasului in alta.

Piercing-urile nazale

Piercing-urile nazale pot crea o poarta catre organism prin care bacteriile pot patrunde. Inainte ca infectia sa se vindece, organismul o trateaza ca fiind o rana deschisa iar bacteriile pot intra in rana.

Tratament pentru cancer

Chimioterapia slabeste sistemul imunitar, facand pacientul mai vulnerabil la anumite infectii. De asemenea, poate favoriza uscarea nasului, determinandu-l sa crape sau sa sangereze si permitand dezvoltarea infectiei.

Simptome

Cei care obisnuiesc sa-si curete nasul introducandu-si varful degetului in nara trebuie sa afle ca astfel isi ating vestibulul nazal. Vestibulul nazal este zona aflata chiar la intrarea in nas. Aceasta zona a corpului, ca toate zonele de altfel, se poate infecta. Cand vestibulul nazal se infecteaza, se dezvolta foliculita nazala (sau vestibulita).

Deci, cum ar fi sa aflati ca aveti vestibulita nazala la una dintre nari? Ei bine, exista de fapt doua tipuri de vestibulita nazala, iar simptomele fiecareia difera usor.

Foliculita nazala acuta

Vestibulita nazala acuta este o infectie acuta a vestibulului nazal poate cauza urmatoarele simptome:

  • durere sau sensibilitate
  • roseata
  • umflaturi
  • formare si acumulare de puroi

Vestibulita nazala cronica

Pe de alta parte, vestibulita nazala cronica sau infectiile cronice recurente ale vestibulului nazal pot cauza aceste simptome:

  • ingrosarea stratului dermic al membranei nazale
  • formarea unor cruste

De asemenea, este important sa intelegem ca o persoana cu vestibulita nazala cronica se poate confrunta cu episoade acute ale bolii in timpul carora se vor observa simptome acute. Diferenta este ca persoana cu vestibulita nazala cronica are modificari permanente la nivelul vestibulelor nazale din cauza infectiilor acute recurente.

De ce este esential sa nu ne scarpinam

De exemplu, sa zicem ca v-a intepat o insecta. Reusiti sa aveti un autocontrol incredibil si nu va scarpinati deloc, iar in cateva zile simptomele acute ale muscaturii (umflaturile rosii care provoaca mancarime) dispar. Pielea revine apoi la starea sa originala, neteda. Pe de alta parte, sa zicem ca nu va puteti opri din scarpinat. In curand se formeaza o crusta, pe care o sfasiati din cauza scarpinarii continue. Umflatura rosie care produce mancarime a disparut, insa a ramas o cicatrice in urma vindecarii care, atunci cand va cadea, va dezvalui o piele diferita de cea din jur. Acelasi lucru se intampla si in cazul vestibulitei nazale acute sau cronice.

Cand se recomanda vizita la medic

Vestibulita nazala este foarte tratabila, mai ales daca pacientul solicita la timp tratament. Mergeti la doctor daca:

  • simtiti dureri sau mancarime la nivelul nasului, sau daca exista o eruptie cutanata, roseata sau un cos in interiorul nasului.
  • simptomele vestibulitei nazale nu se imbunatatesc dupa cateva zile de la administrarea antibioticelor.
  • infectia se raspandeste sau persoana afectata dezvolta febra dupa ce a inceput sa ia antibiotice.
  • persoana supusa chimioterapiei sau care ia medicamente care slabesc sistemul imunitar dezvolta un nas uscat, crapat sau dureros.

In mod normal, vestibulita nazala nu reprezinta o urgenta. Cu toate acestea, daca o persoana cu un sistem imunitar slabit dezvolta febra, ar trebui sa mearga imediat la camera de garda a unui spital.

Intrebati un specialist din domeniul sanatatii daca exista si alte simptome la care trebuie sa fiti atenti. De exemplu, frisoanele sau oboseala ar putea fi semne care indica faptul ca infectia s-a raspandit.

Diagnostic

Pentru a descoperi cauza de baza a foliculitei nazale, medicul va va pune mai multe intrebari legate de simptomele pe care le experimentati. De aceea, pentru a stabili un diagnostic corect, este important sa oferiti raspunsuri complete la aceste intrebari. Printre intrebarile pe care le va pune doctorul pentru a descoperi cauza vestibulitei nazale se numara:

  • Aveti dureri in nas si, daca da, cand au inceput?
  • V-a curs puroi sau sange din nas?
  • Ati sesizat vreo schimbare in capacitatea de a mirosi?
  • Ce medicamente ati luat?
  • Ce alte simptome aveti?

Cum se trateaza foliculita nazala?

In cele mai multe cazuri, prima metoda de tratare a foliculitei nazale va fi aplicarea unei comprese calde pe zona infectata de cateva ori pe zi. Un medic ar putea, de asemenea, sa recomande o crema cu un antibiotic numita mupirocina, care poate preveni raspandirea infectiei si poate reduce riscul revenirii acesteia.

In cazul infectiilor mai severe, un medic poate prescrie un tratament de 7-10 zile cu antibiotic oral. Multi medici recomanda dicloxacilina.

Unele persoane pot dezvolta un abces dureros si infectat numita furuncul. In acest caz, medicul poate recomanda indepartarea chirurgicala si scurgerea lichidului din furuncul pentru a preveni revenirea sau raspandirea infectiei. Nu incercati niciodata sa spargeti si sa eliminati lichidul din furuncul acasa, deoarece acest lucru poate creste riscul de infectie.

Ce e de facut daca infectia se raspandeste

Foliculita nazala tinde sa fie o afectiune benigna. Cu toate acestea, in cazuri rare, se poate raspandi catre alte zone ale corpului. Din acest motiv, o persoana ar trebui sa solicite un tratament prompt. Remediile casnice de unele singure nu vor vindeca infectia.

Uleiul de Geranium poate fi de folos

Acestea fiind spuse, un studiu din 2018 a descoperit ca uleiul esential de Geranium (Rose Geranium sau muscata-trandafir) ar putea reduce efectele secundare ale unor tratamente pentru cancer la nivelul nasului. Persoanele supuse chimioterapiei il pot intreba pe medic daca pot utiliza uleiul de geranium pentru a reduce riscul de infectie. Uleiul poate grabi vindecarea infectiei.

Cu toate acestea, asigurati-va ca va spalati bine pe maini inainte de utilizare, deoarece aplicarea uleiului cu mainile murdare poate produce raspandirea bacteriilor in zona afectata.

Recomandari

In plus, oamenii au la dispozitie o serie de alte strategii pentru a reduce riscul de raspandirea a infectiei sau de reaparitie a acesteia. Incercati sa urmati aceste sfaturi:

  • Evitati sa va smulgeti parul din nas.
  • Evitati sa va curatati nasul.
  • Spalati-va bine pe maini inainte de a va atinge sau de a va sufla nasul.
  • Suflati-va nasul doar atunci cand este absolut necesar.
  • Intrebati un medic cum puteti evita uscaciunea nasului.
  • Cautati un tratament adecvat pentru orice alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul.

Complicatii

Cazurile mai grave de vestibulita nazala pot duce uneori la complicatii, mai ales ca venele din aceasta zona tind sa duca direct la creier.

Celulita

Celulita poate aparea atunci cand infectia nazala se raspandeste sub pielea din alte zone. Printre semnele celulitei nazale se numara roseata, durere si umflare in varful nasului, care in cele din urma se poate raspandi pe obraji.

Alte simptome ale celulitei sunt:

  • piele care se simte calda
  • incretirea pielii
  • pete rosii
  • vezicule (cunoscute mai popular drept basici)
  • febra

Daca banuieste ca ar putea avea celulita, pacientul trebuie sa ia legatura imediat cu medicul sau sa mearga la un centru de ingrijire pentru a preveni raspandirea acestuia in zone mai sensibile, cum ar fi ganglionii limfatici sau sange.

Tromboza de sinus cavernos

Sinusul cavernos este un spatiu aflat la baza creierului, in spatele ochilor. Bacteriile care au cauzat infectia la nivelul fetei, cum ar fi furunculele produse de foliculita nazala, se pot raspandi si pot determina formarea unui cheag de sange in sinusul cavernos. Aceasta afectiune poarta denumirea de tromboza sinusala cavernoasa.

Solicitati tratament imediat daca ati avut o infectie nazala si experimentati:

  • dureri severe de cap
  • durere faciala severa, in special in jurul ochilor
  • febra
  • vedere incetosata sau dubla
  • pleoape cazute
  • umflaturi la nivelul ochilor
  • confuzie

Cum se trateaza tromboza de sinus cavernos

Pentru a trata tromboza de sinus cavernos, doctorul va incepe probabil cu antibiotice intravenoase. In unele cazuri, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina lichidul din abcesul nazal.

Persoanele care sufera de foliculita nazala pot reduce riscul de a dezvolta tromboza de sinus cavernos astfel:

  • trebuie sa se spele regulat pe maini inainte de a aplica orice antibiotice topice
  • este recomandat sa nu-si atinga nasul decat atunci cand aplica antibioticele topice
  • este important sa nu-si zgarie leziunile din nas
  • de asemenea, sa nu-si stoarca puroiul din abcesele aflate in sau in jurul nasului

Masuri de prevenire

Este recomandat sa urmati aceste masuri preventive:

  • Evitati lactatele, de asemenea, citricele, mancarurile picante, carbohidratii in exces (zahar, paine, paste etc), inghetata, bauturi racoritoare si bananele, pentru ca toate produc mucus in exces.
  • Evitati toate produsele cu drojdie, ciupercile, alimentele care contin mucegai, precum branza, bauturile alcoolice si otetul. De asemenea, evitati folosirea prelungita a pilulelor contraceptive si terapia de substitutie hormonala (HRT), deoarece acestea tind sa declanseze candidoza (suprapopulare cu candida). Aceasta este una dintre cauzele sindromului de intestin permeabil, in care toxinele sunt impinse in fluxul sanguin.
  • Evitati constipatia.

Folositi uleiuri esentiale

  • Curatati-va nasul aplicand doua picaturi de ulei sinusal in fiecare nara inainte culcare, timp de o luna.
  • Pentru a combate alergiile, incercati un program homoeopatic de desensibilizare.
  • Incercati acupunctura.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327427
  2. https://www.healthline.com/health/nasal-vestibulitis
  3. https://study.com/academy/lesson/nasal-vestibulitis-symptoms-causes-treatment.html
  4. https://www.medigoo.com/articles/nasal-vestibulitis/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma