Vertebroplastia – ce este, indicatii, beneficii si rezultate

Vertebroplastia este o procedura menita sa stabilizeze fracturile de compresie la nivelul coloanei vertebrale. Aflati cand este indicata o vertebroplastie, cum se desfasoara interventia, care sunt rezultatele si beneficiile vertebroplastiei. 

Cuprins:

  1. Ce este vertebroplastia?
  2. Cand este indicata o interventie de vertebroplastie?
  3. Desfasurarea si etapele vertebroplastiei
  4. Recuperarea dupa vertebroplatie
  5. Rezultate si beneficiile vertebroplastiei
  6. Complicatii si posibile riscuri

Ce este vertebroplastia?

Vertebroplastia, care este un tratament obisnuit pentru osteoporoza, este o procedura nonchirurgicala care presupune injectarea unui amestec special din ciment intr-o parte fracturata a unei coloane vertebrale pentru a contopi anumite fragmente, pentru a reduce durerile si pentru a stabiliza si intari oasele rupte.

Coloana vertebrala este cea care incapsuleaza maduva spinarii, care ofera structura corpului si care ii permite unei persoane sa fie flexibila si mobila. Din cauza anumitor boli sau leziuni, oasele din coloana se pot fractura. Cand se intampla acest lucru, fragmentele rupte se pot deplasa in afara, se pot freca unele de altele sau oasele se pot comprima, afectand nervii si facand persoana mai sensibila la dureri. De asemenea, pacientul poate deveni mai putin mobil si mai flexibil.

De ce se foloseste substanta de contrast

In cadrul vertebroplastiei, medicul ortoped utilizeaza o tehnica imagistica de ghidare, de exemplu cu o substanta de contrast, pentru a localiza partea fracturata a coloanei vertebrale si pentru a injecta amestecul de ciment. In anumite cazuri, este de asemenea efectuata o procedura numita kifoplastie, in cadrul careia doctorul plaseaza un balon in zona problema pentru a crea spatiul in care amestecul poate fi injectat.

Cand este indicata o interventie de vertebroplastie?

Vertebroplastia poate fi utilizata ca tratament sau ca masura paliativa pentru:

Cand se face vertebroplastie

Vertebroplastia este adesea efectuata la pacientii care sufera de osteoporoza, o boala degenerativa care face ca oasele sa devina fragile pana cand devin slabite si predispuse la fracturi. In multe cazuri, osteoporoza este cauzata de varsta inaintata, deficienta de calciu si vitamina D si menopauza.

Procedura este, de asemenea, recomandata persoanelor care au fracturi de compresie osoasa aparute in urma unor leziuni, printre care un traumatism anterior care a dus la o fractura osoasa, afectiuni preexistente, cum ar fi cancerul sau o tumora pe coloana vertebrala, fractura anterioara a vertebrei, infectii grave sau anomalii ale oaselor, cum ar fi boala Paget a oaselor.

Alte situatii in care se recomanda vertebroplastia

De asemenea, vertebroplastia este destinata celor care nu raspund rapid sau pozitiv la alte tratamente mai putin invazive, printre care repausul la pat, medicamente si terapii prin masaj.

Procedura rapida si simpla nu trateaza nicio afectiune care provoaca fractura prin compresie, cum ar fi osteoporoza si, astfel, nu impiedica reaparitia problemelor. Cu toate acestea, pacientul isi poate recastiga 75% din mobilitate si isi poate imbunatati calitatea vietii prin reducerea sau eliminarea durerii.

Vertebroplastia este o procedura in cadrul careia specialistul injecteaza un ciment special intr-o vertebra fracturata cu scopul de a ameliora durerile coloanei vertebrale si de a restabili mobilitatea corpului. Nu toate persoanele cu vertebre fracturate pot fi supuse unei astfel de proceduri. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca vertebroplastia ofera anumite beneficii mai putine fata de anumite abordari mai conservatoare, printre care se pot numara:

  • odihna la pat
  • administrarea de calmante
  • administrarea de relaxante musculare
  • bretelele de sustinere pentru spate
  • fizioterapia.

Cat de importanta este discutia cu medicul despre aceasta posibilitate

Pacientii trebuie sa discute cu medicul lor despre riscurile si beneficiile vertebroplastiei. Unii medici pot recomanda procedura daca:

  • metodele traditionale de tratare a fracturilor de vertebre sau a durerilor de spate nu dau roadele asteptate
  • pacientul acuza dureri puternice sau prelungite sau imobilitate
  • vertebra fracturata a dus la complicatii mai grave, cum ar fi: tromboza venoasa profunda, accelerarea osteoporozei, probleme respiratorii, scaderea in inaltime si probleme emotionale sau sociale.

Desfasurarea si etapele vertebroplastiei

Inainte de procedura

  • In primul rand, cel mai probabil doctorul va recomanda efectuarea unei radiografii, va incerca sa afle care este istoricul medical complet al pacientului si va face un examen fizic pentru a determina zona afectata si natura durerii legate de vertebre. De asemenea, medicul poate utiliza imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau o tomografie computerizata (scanare CT sau CAT).
  • Spuneti-i doctorului ce medicamente eliberate pe baza de reteta, fara prescriptie medicala, dar si ce suplimente luati.
  • Anuntati-l pe medic daca aveti antecedente de tulburari de coagulare sau daca luati orice medicamente anticoagulante (substante care subtiaza sangele), aspirina sau alte medicamente care afecteaza coagularea sangelui.

In timpul procedurii

In timpul procedurii, doctorul:

  • Va administreaza medicamente sedative pentru a va ajuta sa va relaxati si sa va mentineti calmul in timpul procedurii sau opteaza pentru anestezie generala in cazul in care durerile sunt severe.
  • Efectueaza o radiografie continua pentru a ghida acul catre vertebrele fracturate, cu corpul protejat de radiatii.
  • Injecteaza lent ciment in vertebra. In functie de felul in care cimentul patrunde in vertebra, doctorul ar putea efectua o a doua injectie pentru a o umple complet.

Recuperarea dupa vertebroplatie

Dupa procedura, in primul rand este necesar sa ramaneti pe spate timp de 1 ora pentru ca cimentul se se intareasca. De asemenea, veti ramane cel mai probabil intr-o camera de observatie timp de inca 1 – 2 ore.

Puteti simti ca durerea s-a ameliorat aproape imediat dupa procedura, insa, in unele cazuri, poate dura pana la 72 de ore pana cand se vor diminua durerile. In tot acest timp, medicul va poate administra calmante pentru a reduce disconfortul temporar. De asemenea, doctorul va evalua cat de intensa este durerea si va verifica daca au aparut eventuale complicatii.

Dupa procedura poate fi nevoie sa continuati sa purtati bretele de sustinere pentru spate, insa de obicei acestea sunt inutile.

In plus, veti fi nevoiti sa reveniti la doctor dupa cateva saptamani pentru o evaluare completa a rezultatelor.

Rezultate si beneficiile vertebroplastiei

Rezultatele vertebroplastiei sunt in cele mai multe cazuri spectaculoase: peste 90% dintre pacientii tratati prin vertebroplastie au declarat ca durerea a disparut chiar dupa primele ore de la procedura. In plus, darorita ameliorarii semnificative si rapide a durerii, acesti pacienti reusesc sa poata sa mearga imediat dupa operatie, lucru care le-ar fi provocat foarte multe dureri cu doar cateva ore inainte.

In plus, pacientii vor fi externati chiar in aceeasi zi, iar majoritatea dintre ei isi vor putea relua activitatile zilnice in termen de 24-48 ore.

Alte avantaje ale acestei proceduri

  • recuperarea sau imbunatatirea mobilitatii
  • recuperare rapida dupa procedura
  • renuntarea sau reducerea medicatiei antialgice
  • riscuri foarte mici de complicatii.

Aceste beneficii vor reda starea de bine, atat fizica, cat si emotionala, a pacientului in cel mai scurt timp posibil.

Complicatii si posibile riscuri

Contraindicatii absolute

  • Septicemie
  • Osteomielita activa la nivelul unei anumite vertebre
  • Coagulopatie necorectabila
  • Alergie la cimentul special sau la agentul opacifiant

Contraindicatii relative

  • Radiculopatie dincolo de durerea vertebrala locala, cauzata de un sindrom compresiv fara legatura cu colapsul vertebral
  • Ocazional, vertebroplastia preoperatorie poate fi efectuata inainte de o procedura decompresiva spinala
  • Infectie sistemica curenta
  • Stare medicala imbunatatita in urma terapiei medicale
  • Profilaxie la pacientii osteoporotici
  • Mielopatie cu origine la nivelul fracturii

Complicatii

  • Scurgerea materialului folosit in vertebroplastie
  • Compresia structurilor adiacente
  • Sindromul de vena cava inferioara
  • Extravazare a cimentului
  • Extravazare in venele paravertebrale
  • Embolie pulmonara

 

Referinte:

  1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/vertebroplasty
  2. https://www.docdoc.com.sg/info/procedure/vertebroplasty/
  3. https://radiopaedia.org/articles/vertebroplasty
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma