Ecografia Doppler – tot ce trebuie sa stii despre doppler vascular

Ecografia Doppler este o investigatie imagistica prin care se verifica modul in care fluxul de sange circula prin anumite vase sanguine. Aflati cand este necesara o ecografie Doppler, ce boli sunt diagnosticate prin aceasta procedura si care sunt beneficiile acesteia.

Cuprins:

  1. Ce este ecografia Doppler?
  2. Cand este indicata o ecografie Doppler?
  3. Ecografia Doppler in sarcina
  4. Recomandari inainte si dupa procedura
  5. Beneficiile ecografiei Doppler
  6. Posibile riscuri si contraindicatii
  7. Informatii utile

Ce este ecografia Doppler?

Eco Doppler – obiective

Scopul unui examen Doppler este de a verifica fluxul de sange. Prin intermediului testului, medicii afla daca exista un blocaj, o restrictionare sau o scurgere dintr-un vas de sange.

Profesionistii din domeniul sanatatii folosesc ecografia pentru a examina structurile interne, cum ar fi oasele si organele. De asemenea, utilizeaza ecografia Doppler pentru a analiza cat de bine curge sangele prin vene si artere.

Test Doppler – prezentare generala

Ecografia Doppler presupune folosirea undelor sonore pentru a crea imagini despre felul in care sangele unei persoane curge prin vene si artere. De multe ori, obiectivul testului este de a verifica fluxul de sange prin brate si picioare.

In timpul unei ecografii Doppler, un dispozitiv portabil emite unde sonore care proiecteaza obiectele aflate in miscare, cum ar fi celulele sanguine. Undele sonore reflectate arata felul in care circula sangele.

Tipuri de ecografie Doppler

Exista mai multe tipuri de ecografie Doppler:

  • O eco-Doppler cu codaj de culori (ecografie Doppler color) ajuta la vizualizarea miscarii, vitezei si directiei fluxului de sange in culori.
  • O ecografie Doppler de putere este o forma mai noua de Doppler color care ofera mai multe detalii, dar care nu poate arata in ce directie curge sangele.
  • Doppler-duplex reproduce imagini standard cu un vas de sange, raportand datele inregistrate.
  • Ecografia Doppler spectrala arata fluxul de sange sub forma de date grafice. In plus, poate arata daca fluxul de sange este blocat.
  • Ecografia Doppler cu unda continua trimite un flux continuu de unde sonore, ceea ce permite ultrasunetelor sa masoare mai precis circulatia sangelui la viteze mai rapide.

Cand este indicata o ecografie Doppler?

Specialistii folosesc ecografia Doppler pentru a afla mai multe despre fluxul sanguin al unei persoane, in special daca exista blocaje sau alte nereguli.

Rezultatele ii pot ajuta pe medici sa diagnosticheze diverse afectiuni, inclusiv anumite boli cardiace.

De exemplu, medicii folosesc ecografia Doppler pentru a verifica:

  • daca si cat de deteriorate sunt vasele de sange
  • nereguli in structura inimii
  • daca exista blocaje, cum ar fi tromboza venoasa profunda
  • o ingustare sau o intarire a vaselor de sange, care pot intrerupe fluxul de sange in picioare – Doppler venos picioare
  • tromboflebita superficiala, care este caracterizata de o inflamatie la nivelul venelor picioarelor
  • tumori vasculare la nivelul picioarelor
  • tromboangeita obliteranta, o boala rara care determina umflarea vaselor de sange la nivelul mainilor si picioarelor
  • orice modificari ale functiei inimii, ecografia Doppler fiind de multe ori insotita de o electrocardiograma
  • orice modificari ale fluxului de sange aparute in urma unei operatii
  • orice modificari ale fluxului de sange aparute in timpul sarcinii sau la fat

De ce are nevoie o persoana de o ecografie Doppler?

Un medic poate recomanda o ecografie Doppler daca o persoana prezinta semne ca fluxul sanguin s-a redus la nivelul bratelor, gatului (Doppler cervical sau Doppler carotide) sau picioarelor.

De exemplu, fluxul de sange poate fi restrictionat de:

  • cheaguri de sange in vene
  • blocaje sau ingustarea arterelor
  • leziuni ale vaselor de sange

De obicei, un specialist in servicii medicale recomanda o ecografie Doppler daca o persoana prezinta semne sau simptome ale anumitor afectiuni, cum ar fi boala arteriala periferica. Aceasta se produce atunci cand depozitele grase se colecteaza in interiorul arterelor, restrictionand fluxul de sange.

Boala arteriala periferica poate provoca:

  • senzatie de rece la nivelul picioarelor sau partilor inferioare ale picioarelor
  • slabiciune sau amorteala la nivelul picioarelor
  • crampe dureroase la nivelul muschilor picioarelor sau soldurilor in timp ce mergeti sau urcati scarile
  • modificari ale culorii pielii
  • piele stralucitoare pe picioare.

Doppler inima

In alte cazuri, medicul poate comanda o ecografie Doppler daca o persoana are simptome ale unei afectiuni cardiace, cum ar fi:

  • oboseala
  • respiratie scurta
  • umflaturi (edeme) la nivelul picioarelor sau abdomenului.

In general, un medic are tendinta sa recomande acest tip de ecografie atunci cand o persoana:

  • poate avea vasele de sange afectate
  • se afla pe tratament pentru o afectiune a fluxului sanguin
  • a suferit recent un accident vascular cerebral, caz in care va verifica circulatia sanguina din creier, procedura purtand denumirea de doppler cranian.

De asemenea, daca la nastere un fat este mai mic decat era de asteptat, specialistii pot efectua o ecografie Doppler pentru a verifica daca exista orice nereguli la nivelul fluxului de sange.

Ecografia Doppler in sarcina

Sunteti insarcinata si stiti ca aceasta experienta este una extrem de interesanta si frumoasa. Cu toate acestea, sunteti si un pic nelinistita. Aveti nevoie de asigurari ca totul decurge in regula. ”Ar fi minunat daca as putea afla care e starea celui mic acum…” poate gandi orice mamica.

Sau poate nu sunteti atat de nelinistita, insa doriti sa creati deja o legatura mai stransa cu bebelusul.

In primul rand, fiti sigure ca nu sunteti singurele care gandesc asa. Multi oameni au nevoie de liniste sufleteasca sau vor sa afle mai multe despre cel mic – motiv pentru care pot apela la testul doppler fetal, care poate fi facut si la domiciliu.

Doppler-ul fetal – fie ca e facut in cabinetul medicului, fie acasa – este un dispozitiv portabil cu ultrasunete care foloseste unde sonore si care este utilizat de specialisti pentru a asculta bataile inimii fatului.

Primele batai ale inimii copilului

Cand mergeti la medic pentru control, doctorul va folosi unul dintre aceste dispozitive – speram, nu inainte sa incalzeasca mai intai gelul! – pentru a detecta bataile inimii bebelusului in jur de 8 pana la 10 saptamani.

Daca medicul nu aude bataile inimii copilului in primul trimestru, acesta nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Unele doppler-e detecteaza bataile inimii abia dupa aproximativ 12 saptamani.

Ecografia Doppler este utilizata in sarcina pentru a verifica circulatia sangelui la copil, uter si placenta. Folosirea acestuia in sarcinile cu risc ridicat, unde exista ingrijorari cu privire la starea copilului, s-a demonstrat ca prezinta beneficii. Cu toate acestea, valoarea sa ca instrument de screening in toate sarcinile trebuie evaluata, deoarece exista posibilitatea ca, in unele cazuri, interventia sa fie inutila si sa apara efecte adverse.

Recomandari inainte si dupa procedura

In general, nu exista nicio pregatire necesara pentru acest test. Daca sunteti fumator, medicul va poate cere sa nu mai fumati cu cateva ore inainte de test. Fumatul provoaca ingustarea vaselor de sange, lucru care poate afecta rezultatele testului.

Ce se intampla in timpul unei ecografii Doppler?

Ecografia Doppler este o procedura noninvaziva, nedureroasa, care nu expune persoana testata la radiatii daunatoare. Nu exista niciun risc asociat cu acest test si majoritatea oamenilor nu simt niciun disconfort in timpul procedurii.

Testul se efectueaza de obicei in sectia de radiologie a unui spital, in cabinetul medicului sau, rareori, la domiciliu.

Procedura poate varia usor, dar, in general, va puteti astepta la urmatoarele:

  • Va trebui sa eliminati hainele, bijuteriile si orice alte obiecte din zona care urmeaza sa fie analizata. In schimb, nu este nevoie sa lasati deoparte ochelarii, lentilele de contact, protezele sau aparatele auditive. Vi se poate cere sa purtati un halat de spital.
  • Inainte de procedura, vi se va cere sa va asezati pe o masa sau un pat de examinare.
  • Medicul va aplica apoi un gel solubil in apa pe un dispozitiv portabil numit traductor, care directioneaza undele sonore de inalta frecventa catre arterele sau venele studiate.

De ce sunt folosite tensiometrele?

  • Pentru a va examina arterele, specialistul poate plasa un tensiometru pe diferite zone ale corpului. Mansetele aparatului sunt de cele mai multe ori aplicate pe coapse, gambe, glezne sau diferite zone ale bratului. Cu ajutorul tensiometrului poate fi comparata tensiunea arteriala din diferite parti ale piciorului sau bratului.
  • Imaginile sunt create pe masura ce traductorul este asezat pe piele si miscat de-a lungul bratului sau piciorului. Traductorul trimite unde sonore prin piele si alte tesuturi ale corpului catre vasele de sange. Undele sonore se intorc din vasele de sange si trimit informatiile catre computer pentru a fi procesate si inregistrate. Calculatorul va reproduce apoi grafice sau imagini care arata cum circula sangele prin artere si vene. Traductorul va fi mutat in diferite zone ale corpului pentru a fi facute comparatii. Doctorul poate auzi un sunet specific pe masura ce fluxul sanguin este detectat.

Descoperirea eventualelor ingustari ale venelor

In timp ce examineaza arterele si venele picioarelor, doctorul incearca sa afle daca exista ingustari la nivelul vaselor de sange. Aceasta afectiune poate provoca decolorarea pielii, dureri in timp ce mergeti sau va odihniti si ulceratii pe picior sau glezne.

Cat dureaza

Testul se incheie dupa aproximativ o ora. In functie de semne si simptome, vi se poate cere sa efectuati cateva exercitii usoare dupa procedura.

Dupa procedura

In general, nu exista instructiuni speciale in urma unei ecografii Doppler. Puteti reveni la activitatile obisnuite imediat, cu exceptia cazului in care medicul va spune altceva.

Beneficiile ecografiei Doppler

Ecografia Doppler are urmatoarele beneficii:

  • este non-invaziva
  • este, in general, nedureroasa
  • nu foloseste radiatii
  • poate arata daca pacientul are artere blocate la nivelul gatului, mainilor si picioarelor
  • poate arata daca exista cheaguri de sange in vene la nivelul picioarelor
  • poate afisa cat de mult si cat de repede circula sangele in vene si artere
  • poate fi utilizata in locul unor proceduri mai invazive

Posibile riscuri si contraindicatii

Ecografia Doppler este o procedura care nu prezinta niciun fel de riscuri si este nedureroasa si care necesita putina pregatire din partea pacientului sau persoanei care urmeaza sa fie verificata. Testul ii ofera doctorului informatii importante despre felul in care sangele curge prin artere si venele principale. De asemenea, poate arata daca circulatia sanguina este blocata sau redusa in anumite zone ale arterelor, ceea ce ar putea duce la un accident vascular cerebral.

Informatii utile

Unde se poate face ecografie Doppler

Ecografia Doppler este un test destul de raspandit la nivelul tarii. Ecografia poate fi facuta in mai multe clinici private sau spitale de stat.

Ecografie Doppler pret

O ecografie Doppler arteriala sau venoasa variaza intre 250 si 300 de lei, in functie de unitatea in care este facuta.

Ecografie Doppler cu trimitere

Pe site-urile anumitor clinici se specifica exact faptul ca pentru ca o persoana sa fie supusa unei ecografii Doppler, este nevoie in prealabil de o trimitere de la medic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/doppler-ultrasound/expert-answers/faq-20058452
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326824
  3. https://www.healthline.com/health/doppler-ultrasound-exam-of-an-arm-or-leg
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma