Cancerul renal este o boala in care celulele renale devin maligne (canceroase) si cresc necontrolat, formand o tumora. Aflati din ce cauza poate aparea cancerul de rinichi, cum se manifesta aceasta maladie si cum se trateaza. 

Cuprins:

  1. Ce este cancerul renal?
  2. Simptomele cancerului renal
  3. Cauze si factori de risc
  4. Cancer de rinichi la copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Evolutie si complicatii
  8. Cum poate fi prevenit cancerul renal?

Ce este cancerul renal?

Cancerul renal se dezvolta in rinichi. Rinichii sunt doua organe in forma de fasole, fiecare de dimensiunea pumnului. Ei sunt localizati in spatele organelor abdominale, fiecare rinichi situandu-se pe fiecare parte a coloanei vertebrale.

La adulti, carcinomul cu celule renale este cel mai frecvent tip de cancer la rinichi – aproximativ 90% dintre tumorile canceroase. Pot aparea insa si alte tipuri mai putin frecvente de cancer renal. In schimb, copiii mici au mai multe riscuri de a dezvolta un tip de cancer la rinichi numit tumora Wilms.

Incidenta cancerului renal pare sa creasca. Un motiv poate fi faptul ca tehnicile imagistice, cum ar fi tomografiile computerizate (CT), sunt utilizate mai des. Aceste teste pot duce la descoperirea accidentala a mai multor cancere renale. In multe cazuri, cancerul de rinichi este descoperit intr-un stadiu incipient, cand tumorile sunt mici si limitate la nivelul rinichilor, ceea ce le face mai usor de tratat.

Oncocitom renal

Insa nu toate formatiunile tumorale descoperite in rinichi sunt maligne. La nivelul rinichilor pot aparea si tumori benigne (noncanceroase), iar una dintre ele este oncocitomul renal.

Simptomele cancerului renal

Simptomele nu apar de obicei in stadiile incipiente ale cancerului de rinichi. Unele persoane se confrunta cu ele, in special in momentul in care cancerul este mai raspandit.

Unele simptome posibile sunt:

Cand se recomanda vizita la medic

Programati o intalnire cu medicul daca aveti semne sau simptome persistente care va ingrijoreaza.

Stadii ale cancerului de rinichi

Cancerul se dezvolta in timp. In primele etape, celulele se modifica pentru a deveni precanceroase. Uneori, aceste celule se pot transforma in cancer.

  • Localizat: Cancerul este la nivelul rinichilor si nu s-a raspandit.
  • Regional: Cancerul s-a raspandit la tesuturile din apropiere.
  • Metastazic: Cancerul s-a raspandit in tot corpul si afecteaza alte organe, cum ar fi ficatul.

Tratamentul este mult mai eficient daca diagnosticul este stabilit in stadiile incipiente. Cu cat cancerul s-a raspandit, cu atat este mai dificil de tratat.

Cauze si factori de risc

Medicii nu cunosc exact cauzele cancerului renal, insa factorii genetici si de mediu pot juca un rol in aparitia acestei maladii. Cancerul se declanseaza in momentul in care exista o modificare a structurii ADN-ului in celule, ceea ce face ca acestea sa creasca necontrolat. In cele din urma, se va forma o tumoare.

Fara tratament, cancerul creste si se raspandeste. De obicei, se raspandeste prin sistemul limfatic, care este format din noduli sau glande care exista in tot corpul.

Exista mai multe tipuri de cancer la rinichi. Printre acestea se numara:

Carcinomul cu celule renale (CCR)

Carcinomul cu celule renale (CCR) apare de obicei in celulele care marginesc structurile tubulare ale nefronului. Tumorile formeaza de obicei o singura masa. Uneori, insa, pot aparea mai multe tumori la un singur rinichi sau chiar la ambii rinichi. Aproximativ 85% dintre cancerele renale la adulti sunt de acest tip.

Carcinomul cu celule de tranzitie

Carcinomul cu celule de tranzitie, sau carcinomul urotelial, se dezvolta in tesutul care formeaza tuburile care leaga rinichii de vezica. Acest tip de tumora poate debuta in ureter si, de asemenea, in vezica. Aproximativ 10-15% dintre cancerele renale la adulti sunt de acest tip.

Tumora Wilms

Tumora Wilms este un cancer de rinichi care apare in copilarie si care este rezultatul mutatiilor genetice care afecteaza cresterea celulelor in rinichi.

Factori de risc

Factorii de risc pentru CCR, cel mai frecvent tip de cancer la rinichi, sunt:

Varsta – Cancerul renal este rar inainte de varsta de 45 de ani.

Sexul – Cancerul renal afecteaza aproximativ de doua ori mai multi barbati decat femei.

Obezitatea – Oamenii care sufera de obezitate au un risc mai mare, posibil din cauza factorilor hormonali.

Fumatul – Fumatorii au un risc mai mare, insa riscul incepe sa scada dupa ce persoana renunta la fumat.

Hipertensiune arteriala – Medicii nu stiu sigur daca factorul de risc este reprezentat de hipertensiunea arteriala in sine sau de medicamentele pe care oamenii le folosesc pentru a trata aceasta problema.

Substante toxice – Persoanele care lucreaza cu anumite substante chimice, precum cadmiul, unele erbicide si solventii organici pot avea un risc mai mare.

Medicamente – Riscul creste si in cazul utilizarii diureticelor si a unor medicamente analgezice mai vechi.

Dializa – Persoanele care sufera de insuficienta renala avansata si care sunt supuse dializei pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta maladie. Specialistii nu stiu daca acest lucru este cauzat de boala sau de tratament.

Factorii genetici si ereditari – Oamenii cu anumite afectiuni pot avea mai multe riscuri de a dezvolta carcinom cu celule renale (CCR). Printre exemple se numara boala von Hippel-Lindau, carcinomul celular renal ereditar papilar si sindromul Cowden.

Cunoasterea acestor factori de risc si adoptarea unui stil de viata sanatos – printre care renuntarea la fumat – poate contribui la reducerea riscului de boli renale pentru multe persoane.

Cancer de rinichi la copii

Tumora Wilms este un cancer renal rar care afecteaza in primul rand copiii. Cunoscut si sub denumirea de nefroblastom, este cel mai frecvent cancer de rinichi la copii. Tumora Wilms afecteaza cel mai des copiii intre 3 si 4 ani si devine mult mai putin frecventa dupa varsta de 5 ani.

Nefroblastomul apare de cele mai multe ori la un singur rinichi, desi poate fi intalnita uneori la ambii rinichi in acelasi timp.  De-a lungul anilor, progresele in diagnosticarea si tratarea tumorii Wilms au imbunatatit mult perspectiva (prognosticul) in cazul copiilor cu aceasta boala. Cu un tratament adecvat, perspectivele pentru majoritatea copiilor cu tumora Wilms sunt foarte bune.

Simptome cancer renal la copii

Semnele si simptomele tumorii Wilms variaza foarte mult. De exemplu, unii copii nu prezinta semne evidente. Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu tumori Wilms prezinta unul sau mai multe dintre aceste semne si simptome:

Alte semne si simptome:

  • febra
  • sange in urina
  • greata sau varsaturi sau ambele
  • constipatie
  • pierderea poftei de mancare
  • respiratie scurta
  • hipertensiune arteriala.

Diagnostic

Daca o persoana prezinta simptome de cancer renal, medicul va pune intrebari despre simptome, va intreba care este istoricul sau medical si personal. Dupa efectuarea unui examen clinic, va recomanda efectuarea catorva teste.

Teste si investigatii medicale

Daca medicul suspecteaza ca o persoana ar putea avea cancer la rinichi, poate comanda unul sau mai multe dintre urmatoarele teste.

Analize de sange si urina

Aceste teste pot exclude alte cauze posibile ale simptomelor, cum ar fi pietrele la rinichi sau o infectie.

Scanari imagistice

Ecografia, rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT) il pot ajuta pe medic sa descopere daca forma rinichilor s-a modificat din cauza unor tumori maligne. In cadrul unor teste poate fi folosita o substanta de contrast pentru a imbunatati claritatea imaginilor.

Biopsie

Medicul va folosi tehnologia imagistica pentru a se ghida in timpul acestei proceduri. In cadrul biopsiei, specialistul introduce un ac pentru a indeparta o mica proba de tesut renal cu scopul de a fi examinata la microscop. Prezenta cancerului poate fi confirmata doar cu ajutorul biopsiei. De asemenea, medicul poate recomanda alte teste pentru a descoperi cancerul cu celule de tranzitie.

Tratament

Doctorul alege tipul de tratament in functie de mai multi factori, printre care:

  • starea generala de sanatate
  • tipul si stadiul cancerului renal
  • preferintele personale ale pacientului
  • tratamente anterioare pentru cancer.

Interventia chirurgicala

In majoritatea cazurilor, operatia este prima varianta aleasa. Chirurgul poate indeparta o parte sau tot rinichiul, precum si tesutul din jurul tumorii. Daca este necesar, poate sa indeparteze ganglionii limfatici si alte tesuturi.

O persoana poate functiona cu un singur rinichi, deci eliminarea unui intreg rinichi este o optiune. Chirurgia laparoscopica, care necesita doar incizii mici, este de multe ori utilizata.

Optiuni nonchirurgicale

Exista cazuri in care pacientii sunt slabiti si nu pot fi supusi unei interventii chirurgicale. In aceasta situatie, sunt posibile cateva metode nonchirurgicale.

Embolizarea

Chirurgul introduce un cateter si insereaza un material sintetic prin el in vasul de sange. Acest material blocheaza alimentarea cu sange catre rinichi. Astfel, tumora este lipsita de oxigen si nutrienti si incepe sa se micsoreze.

Crioablatia

Specialistul plaseaza una sau mai multe ace speciale, numite crioprobi, prin incizii mici in tumora. Prin aceste ace sunt furnizate gaze care ingheata celulele, apoi le incalzesc, ca sa le congeleze din nou. Acest ciclu de inghet-dezghet ucide celulele canceroase. Procedura poate fi dureroasa si poate provoca unele sangerari, infectii si deteriorarea tesutului apropiat de tumora.

Chimioterapia

Chimioterapia presupune utilizarea de medicamente puternice pentru a ataca si omori celulele canceroase, dar si pentru a opri sau intarzia avansarea cancerului. Aceste medicamente afecteaza adesea intregul corp si pot avea efecte adverse raspandite. Cu toate acestea, efectele se reduc dupa terminarea tratamentului.

Imunoterapie cancer renal

Imunoterapia sporeste capacitatea sistemului imunitar al organismului de a lupta impotriva cancerului. Printre reactiile adverse frecvente se numara greata, varsaturile, frisoanele, temperatura crescuta a corpului si pierderea poftei de mancare.

Terapia tintita

In cadrul terapiei tintite, medicamentele vizeaza functii specifice sau gene care joaca un rol in dezvoltarea cancerului. Ele intrerup functiile prin care cancerul supravietuieste si se dezvolta.

Radioterapia

Radioterapia nu poate vindeca de obicei cancerul renal, insa poate ajuta la micsorarea unei tumori, la reducerea raspandirii celulelor canceroase si la ameliorarea simptomelor. Printre efectele secundare se numara de obicei greata si oboseala.

Cancer rinichi tratament naturist

Alaturi de tratamentele conventionale, unii oameni recomanda consumul de vitamine. Cu toate acestea, pacientul ar trebui sa discute acest lucru mai intai cu medicul, deoarece unele suplimente pot agrava simptomele sau pot produce probleme noi de sanatate.

Evolutie si complicatii

Daca doctorul decide eliminarea totala sau partiala a unui rinichi, iar celalalt rinichi nu functioneaza suficient de bine pentru a curata sangele, pacientul va avea nevoie de dializa sau de un transplant de rinichi.

Recidiva cancer renal

Cancerul renal se poate raspandi in alte parti ale corpului sau poate reaparea dupa ce pare ca a disparut. Anumite medicamente si alte tipuri de tratamente pentru cancerul renal pot provoca, de asemenea, complicatii.

Cum poate fi prevenit cancerul renal?

Puteti lua masuri pentru a va imbunatati starea de sanatate si pentru a reduce riscul de cancer renal. De exemplu, puteti incerca sa:

Renuntati la fumat

Daca fumati, renuntati la acest viciu. Exista multe feluri prin care puteti renunta, cum ar fi programele de asistenta, medicamente si produse de inlocuire a nicotinei.

Mentineti o greutate sanatoasa

Faceti miscare fizica pentru a va mentine la o greutate sanatoasa. Daca sunteti supraponderali sau obezi, reduceti numarul de calorii consumate in fiecare zi si incercati sa fiti activi fizic in majoritatea zilelor saptamanii.

Tineti sub control tensiunea arteriala

Solicitati-i medicului sa va verifice tensiunea arteriala la urmatoarea intalnire. Daca tensiunea arteriala este ridicata, puteti discuta despre metodele de reducere a acesteia. Va puteti schimba stilul de viata, facand exercitii fizice, slabind si modificandu-va alimentatia. Unii oameni ar putea avea nevoie de medicamente pentru a-si reduce tensiunea arteriala.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cancer/symptoms-causes/syc-20352664
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/164659
  3. https://www.webmd.com/cancer/understanding-kidney-cancer#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma