Munca de acasa – cum sa fim eficienti

Munca de acasa, numita si telemunca, este o alternativa la a lucra de la birou sau de la locul de munca, acolo unde activitatea o permite. Iata care sunt particularitatile muncii de acasa, beneficiile versus provocarile si cum putem fi eficienti lucrand de acasa.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Munca de acasa: avantaje si dezavantaje
3. Recomandari pentru o buna desfasurare a muncii de acasa
4. Spatiul de lucru sau biroul de acasa
5. Munca de acasa pentru cei care au copii: provocari si beneficii
6. Greseli de evitat cand lucrezi de acasa

Informatii generale

Fie ca ai inceput sa lucrezi de acasa odata cu pandemia de Coronavirus, fie ca o faceai deja ca freelancer sau angajat, munca de acasa poate fi provocare. Dar poate aduce si o serie de oportunitati si beneficii.

Munca la domiciliu sau telemunca se poate realiza in mai multe forme:

  • full time sau partial (doar cateva zile pe saptamana/luna, ca un beneficiu oferit de catre angajator);
  • de acasa sau intr-un spatiu de co-working (mai ales in cazul freelancerilor sau a angajatilor care realizeaza telemunca full time).

Munca de acasa nu se preteaza in orice domeniu, unele profesii fiind mult mai adecvate acestei modalitati de a lucra. De exemplu, acele activitati profesionale pentru care este nevoie de un laptop si de conexiune la internet pot fi cu usurinta realizate de acasa.

Munca de acasa – tot mai populara

Munca de acasa este un trend care devine tot mai atractiv pentru angajati. Conform Harvard Business Review, telemunca a crescut cu 80% intre 2005 si 2012 in SUA. Unele companii ofera deja posibilitatea angajatilor de a lucra 1 sau 2 zile pe saptamana de acasa. In contextul actual, munca de acasa se recomanda pentru limitarea raspandirii coronavirusului.

Munca de acasa este un subiect de dezbatere, pentru ca desi implica o serie de beneficii, poate fi mai dificil sa iti mentii eficienta si productivitatea lucrand de acasa. Psihologii au studiat si continua sa cerceteze telemunca si implicatiile viitoare ale acesteia pentru angajati si companii. De asemenea, exista un mare interes de a vedea cum se pot maximiza eficienta si productivitatea lucratului de acasa.

Unele studii arata ca productivitatea angajatilor ar creste atunci cand lucreaza de acasa. Un exemplu este studiul publicat in 2018 (SUA), la care au participat 273 de anjagati care lucrau de acasa. Cercetarea a aratat ca angajatii ale caror joburi erau complexe, dar nu presupuneau colaborarea cu alti colegi sau suport social, aveau rezultate mult mai bune atunci cand lucrau de acasa decat la sediul companiei. Angajatii lucrau in domenii precum vanzari, marketing, contabilitate, inginerie si alte departamente.

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje

Avantaje

Dincolo de avantajul unui risc mai mic de contaminare, in contextul pandemiei, munca de acasa are si alte beneficii, deopotriva pentru angajati si companii.

Pentru angajati:

  • mai multa flexibilitate si autonomie in organizarea programului de lucru;
  • economisirea timpului petrecut in trafic, mai ales in orasele mari sau pentru cei care in caz contrar ar fi trebuit sa faca naveta; implicit se reduc si costurile aferente transportului la locul de munca;
  • faptul ca dispare distanta fizica intre locul de munca si angajati duce la posibilitatea de a lucra pentru companii din alte orase sau chiar tari, mai ales in cazul freelancerilor;
  • confortul de a lucra in propria casa.

Pentru companii:

  • telemunca full time sau cateva zile pe saptamana este un beneficiu pe care companiile il pot oferi angajatilor;
  • companiile pot gasi angajatii sau colaboratorii cei mai potriviti chiar si din alte orase.

Dezavantaje

Pentru angajati:

  • absenta fizica a colegilor, mai putine oportunitati de a socializa si de a crea legaturi cu acestia reprezinta principalul dezavantaj;
  • prezenta mai multor factori de distragere a atentiei, pentru ca acasa este de obicei un mediu asociat cu relaxarea;
  • necesitatea unei mai bune organizari pentru a mentine aceeasi productivitate ca la birou;
  • unele persoane pot simti ca nu sunt suficient de eficiente si atunci petrec mai multe ore lucrand decat ar face-o la birou;
  • munca de acasa poate crea un dezechilibru intre viata personala si cea profesionala, daca nu sunt puse limite clare intre profesie si viata personala.

Pentru companii:

  • pentru unele companii o dificultate poate fi cea de monitorizare a activitatii angajatilor.

Recomandari pentru o buna desfasurare a muncii de acasa

Indiferent daca lucrezi full time de acasa sau doar ocazional, poti adopta cateva obiceiuri care sa te ajute sa fii mai eficient in munca ta.

Stabileste-ti un program de lucru

Lucratul de acasa ofera o mai mare libertate in organizarea activitatilor profesionale. Dar in absenta unui program de lucru pe care sa il respecti, poti ajunge sa pierzi timp sau sa fii nevoit sa lucrezi suplimentar pentru a avea rezultate.

Stabilirea unui program al zilei este importanta pentru ca ofera o anumita structura zilei, dar in acelasi timp ne mentine motivati. Asigura-te ca adaugi si pauze, iar daca trebuie sa lucrezi mai mult in unele zile, ofera-ti si un timp de relaxare pe masura. Daca la inceput poate fi mai dificil, pe masura ce exersezi si testezi, vei vedea care este ritmul tau si in ce perioada a zilei esti mai productiv. Pe cat posibil, colaboreaza cu familia in a stabili ca timpul in care lucrezi sa il poti dedica exclusiv activitatii profesionale.

Creeaza-ti noi rutine

Cand lucrezi de acasa, este important sa creezi noi rutine, care sa te ajute sa intri in atmosfera de lucru. De exemplu, trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata, schimba-te de pijamale si eventual imbraca haine pe care le-ai purta daca ai merge la serviciu.

Cand mergi la birou, creierul este ajutat sa intre in starea de lucru: pregatirea pentru serviciu dimineata, drumul pana la birou, asezarea in fata laptopului. Mentine-le pe cele care se preteaza si muncii de acasa (cum ar fi dusul de dimineata, schimbarea hainelor) si adauga unele noi, pe care sa le faci zilnic.

Seteaza niste granite clare intre serviciu si viata personala

Cand activitatea profesionala se desfasoara la locul de munca, e mai usor sa delimitezi timpul si spatiu dedicat profesiei si vietii personale. Odata ce jobul se desfasoara de acasa, poate fi o provocare sa le separi. Poate aparea tentatia de a face ceva pentru casa sau de a sta mai mult in pat dimineata. Ce poti incerca:

  • Respecta programul pe care ti l-ai stabilit privind timpul cand lucrezi si cand te ocupi de familie si de activitatile placute si relaxante. Daca e necesar, noteaza in agenda activitatile extra-serviciu si acorda-le o atentie la fel de importanta ca celor profesionale.
  • Stabileste-ti locul de unde vei lucra si lucreaza, pe cat posibil, in acel loc dedicat.

Conecteaza-te si mentine legatura cu colegii

Daca activitatea ta nu presupune intalniri virtuale sau convorbiri telefonice cu colegii sau clientii, stabileste-ti tu intalniri ocazionale cu ei. Vorbiti la telefon, pe chat sau in conferinte video si intalniti-va si in persoana, cand acest lucru e posibil.

Spatiul de lucru sau biroul de acasa

Un alt aspect important pentru a fi mai eficient cand lucrezi de acasa este sa iti amenzajezi un spatiu dedicat muncii de acasa. Poate fi tentant sa lucrezi din pat sau de pe canapea, dar s-ar putea sa observi ca nu esti la fel de productiv. Daca intr-o zi lucrezi din pat, in alta zi din bucatarie si apoi din alta camera, creierului ii va fi mai dificil sa asocieze un loc cu activitatea profesionala. Acest lucru se poate traduce printr-o concentrare si o eficienta mai scazute.

Daca spatiul iti permite, poti transforma una dintre camerele casei in birou. Dar si un birou amenajat intr-o camera unde sa ai liniste si departe de zonele unde de obicei te relaxezi (cum ar fi canapeaua) este o optiune. Amenajeaza-l cat mai prietenos si organizeaza toate lucrurile de care ai nevoie cat mai la indemana. Mentine zilnic ordinea pe birou. Studiile sugereaza ca un birou organizat te ajuta sa te concentrezi mai bine.

De asemenea, locul unde iti desfasori activitatea ar trebui sa fie ergonomic. Daca petreci cateva ore pe zi la laptop in timp ce stai pe canapea, e posibil ca in timp sa dezvolti probleme la nivel musculoscheletal.

In aceasta perioada a pandemiei, te poate ajuta sa iti faci zona de lucru mai vesela, sa te instalezi langa o fereastra pe care sa vezi natura sau sa expui fotografii din calatorii sau cu oamenii dragi.

Munca de acasa pentru cei care au copii: provocari si beneficii

Lucratul de acasa pentru parinti inainte de pandemia cu coronavirus nu era (in cele mai multe cazuri) foarte diferita de cei care nu aveau copii. Cei mici mergeau la gradinita sau scoala, aveau o bona sau bunici care se ocupau de ei. Insa acest context, in care parintii lucreaza de acasa si au si copiii de care trebuie sa se ocupe e o situatie noua si plina de provocari.

Situatia e diferita de la o familie la alta si provocarile depind mult de varsta copiilor, daca familia e monoparentala sau nu, daca e un singur copil sau mai multi in familie, daca ambii parinti lucreaza de acasa sau doar unul, daca copiii merg la scoala si deci in aceasta perioada fac ore online.

Provocari si beneficii

Partea buna este ca parintii si copiii au mai mult timp de petrecut impreuna. Deseori copiii sunt cei mai fericiti ca ii au mai mult timp aproape pe parinti. Dificultatea pentru parinti vine din necesitatea de a impaca lucratul de acasa cu activitatile de tin de copiilor, dar si cele domestice. In familiile unde copiii sunt scolari, parintii au fost nevoiti sa devina si profesori. In aceasta perioada, nevoile emotionale ale celor mici pot fi mai mari. Au nevoie de mai multa atentie si afectiune si pot face tantrumuri mai des decat inainte. De cele mai multe ori, aceasta situatie vine cu multa frustrare pentru parinti, vina ca nu reusesc sa le faca pe toate asa cum si-ar dori. Iar in ceea ce priveste activitatea profesionala, sunt sanse ca productivitatea si eficienta sa scada.

Pe langa recomandarile de mai sus, pe care parintii le pot adapta in familia lor, e important sa gaseasca empatie si compasiune pentru ei insisi si pentru copii. Si sa stie ca nu sunt singuri in aceasta situatie. Daca ambii parinti lucreaza de acasa si activitatea le permite, se pot consulta in fiecare dimineata pentru a vedea cum pot imparti timpul pentru munca si timpul dedicat copiilor. Folositi casti pentru a reduce galagia de fundal atunci cand lucrati. Prioritizati activitatile urgente si importante care tin de serviciu, pentru a le realiza cat mai repede in acea zi. Celelalte – daca pot fi lasate pe mai tarziu sau cand copiii dorm la pranz sau seara.

Greseli de evitat cand lucrezi de acasa

  • Nu te izola. Asa cum mentionam mai sus, fa tot posibilul pentru a ramane conectat cu colegii, managerii, clientii, colaboratorii.
  • Ia pauze regulate, la fel cum ai lua si la birou. Cand lucrezi de acasa, poti fi tentat sa lucrezi mai mult pentru a arata ca esti in continuare productiv si eficient. Insa creierul are nevoie de pauze pentru a se putea concentra apoi mai bine. Cand iei pauze, ridica-te de la birou, fa miscare, ia o gustare, vorbeste cu cineva.
  • Poate fi tentant sa iei gustari foarte dese, avand bucataria si frigiderul aproape. Pentru a evita acest lucru, poti sa asezi la indemana cateva gustari sanatoase si mai putin calorice, astfel incat sa nu fii tentat sa mergi la bucatarie.

Referinte:

(1) The future of remote work – https://www.apa.org/monitor/2019/10/cover-remote-work
(2) 5 Ways to Work from Home More Effectively – https://hbr.org/2014/10/5-ways-to-work-from-home-more-effectively
(3) The productivity pitfalls of working from home in the age of COVID-19 – https://news.stanford.edu/2020/03/30/productivity-pitfalls-working-home-age-covid-19/
(4) 10 Tips to Help You Be More Efficient Working From Home- https://www.lifehack.org/articles/productivity/10-tips-help-you-more-efficient-working-from-home.html

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma