Branca ursului (Heracleum sphondylium) – indicatii si administrare

Branca ursului este o planta medicinala cunoscuta mai ales pentru efectele sale asupra fertilitatii – poate fi utilizata in tratamentul infertilitatii, impotentei si frigiditatii. Iata cum se administreaza si ce actiune are.

Cuprins:

1. Ce este Branca Ursului?
2. Utilizari medicinale ale plantei
3. Branca ursului pentru fertilitate
4. Administrare
5. Contraindicatii

Ce este Branca Ursului?

Heracleum sphondylium este numele stiintific folosit pentru Branca ursului, care apartine genului Heracleum. Este o planta erbacee care are o natura bienala.

Este numita si „ginseng romanesc” si are capacitatea de a creste tonusul si energia. Are numeroase beneficii asupra sanatatii, fiind o planta bogata in numeroase elemente benefice, mai exact fitosteroli, acizi organici, urocumarine, poline, taninuri, uleiuri volatile.

Utilizari medicinale ale plantei

Iata care sunt utilizarile medicinale si beneficiile plantei:

  • afrodisiac si sustine activitatea glandelor sexuale;
  • este benefica pentru cresterea fertilitatii, reducerea frigiditatii, a impotentei si cresterea libidoului;
  • sustine imunitatea;
  • tonic digestiv;
  • scade tensiunea arteriala;
  • antiinflamator;
  • calmeaza sistemul nervos central;
  • reduce starile de anxietate si neliniste;
  • utila pentru umflare/edem – decoctul de radacina sau plante intregi se poate folosi de 2 ori pe zi pentru a creste productia de urina si reducerea edemelor si umflaturilor cauzate de probleme renale sau cardiace;
  • probleme oculare – poate fi folosita in asociere cu alte substante pentru afectiunile oculare;
  • mancarimi si iritatii;
  • tulburari reumatice;
  • afectiuni cutanate etc.

Toate partile plantei sunt antireumatice, antispastice, carminative, iar frunzele sunt tonice. Poate fi utilizata pentru reducerea simptomelor de raceala si durerile in gat. Ceaiurile se folosesc in tratamentul indigestiei, racelii, crampe la stomac, reumatism, durere in gat etc. In afara de aceasta, radacina este folosita pentru rani, vanatai, umflaturi, articulatii reumatice, etc.

Branca ursului pentru fertilitate

Aceasta planta este cunoscuta pentru efectele sale de reducere a impotentei, sterilitatii si frigiditatii, avand si rol afrodisiac si de crestere a libidoului. Sustine activitatea glandelor sexuale si creste tonusul general al organismului. De asemenea, reduce starile de oboseala si epuizare.

Este una dintre cele mai bune plante de fertilitate pentru femei, dar si pentru barbati. Este folosita in cea mai mare parte in Europa de Est si este una dintre cele mai populare plante pentru fertilitate. Aceasta planta are multe alte beneficii pentru sanatate, deoarece poate, de asemenea, trata hipertensiunea arteriala sau simptomele de menopauza. Simuleaza ovarele, deci este benefica pentru femeile care au probleme cu ovulatia in fiecare luna. Aceasta planta creste, de asemenea, fluxul sangvin in zona genitala. De asemenea, poate regla ciclul menstrual in cazurile in care sunt dereglari. Astfel, poate prezenta eficienta in tratarea infertilitatii. La barbati, imbunatateste calitatea spermei si poate creste sansele de a concepe.

Se poate administra in multe forme, dar cel mai utilizata este ca tinctura. Cel mai bine este sa fie luata de catre femei din prima zi a ciclului menstrual pana la ovulatie, in fiecare luna timp de cel putin 6 luni. Se va dilua cate o lingura intr-un pahar cu apa, de 3 ori pe zi. In cazul barbatilor se va folosi aceeasi cantitate, tot de 3 ori pe zi.

Cum actioneaza?

  • stimuleaza activitatea ovarelor si testiculelor;
  • are proprietati afrodisiace;
  • creste dorinta sexuala sau libidoul;
  • are efect antispastic asupra uterului si a tractului digestiv;
  • are efecte vasodilatatoare genitale (imbunatateste fluxul sangvin la nivelul organelor genitale);
  • este utila in insuficienta ovariana, afectari ale spermatogenezei cauzate de insuficienta testiculara si de impotenta.

Stimuleaza activitatea overalor, mai exact ovulatia, si vasodilatatia la nivelul organelor genitale. Se folosesc in general comprimate de Branca ursului, timp de cateva luni, la indicatiile medicului. In general se administreaza din ultima zi a ciclului menstrual pana la ovulatie, cate 6 comprimate pe zi, iar apoi se face pauza. La fel se foloseste si in cazul barbatilor, pentru sterilitate sau impotenta. Se recomanda cure de minimum 3 luni, in general 6 luni.

Administrare

De la planta se folosesc frunzele, radacina, semintele, florile si chiar mugurii plantei. Se poate consuma sub diferite forme:

  • comprimate Branca ursului sau pulbere;
  • tinctura de Branca ursului;
  • macerat si decoct;
  • gemoderivat din muguri de Branca ursului;
  • frunze proaspete sau uscate – pentru comprese sau ceai etc.

Cel mai des se foloseste tinctura de Branca ursului diluata in apa – 1-2 lingurite de tinctura de 3 ori pe zi. Se administreaza inainte de mesele principale ale zilei, cu 30 minute inainte. Se pot dilua in apa sau in ceaiuri medicinale. In general se recomanda cure de 30 zile pentru cazuri usoare si pana la 3-6 luni pentru afectiuni cronice.

Capsulele de Branca ursului se administreaa cate 2 capsule de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Pentru anexite se recomanda cure de 21 zile cu pauze de 10 zile, iar pentru amenoree cure de 3-6 luni. Ceaiul de Branca ursului se prepara prin infuzie 10 minute – 2 lingurite de plante intr-o cana cu apa fierbinte. Se consuma de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale.  Planta poate fi folosita si extern pentru dureri, furuncul, abcese.

Contraindicatii

Rareori produce efecte adverse, unul dintre ele fiind sensibilitatea crescuta la lumina. Este contraindicata femeilor insarcinate. Tinctura contine alcool si astfel nu este indicata in caz de hepatita virala, ciroza sau steatoza hepatica. Nu este indicata nici in caz de alaptare sau de alergie la planta Branca ursului.

De asemenea, este contraindicata celor cu tensiune arteriale scazuta si celor cu afectiuni ale prostatei – cum ar fi adenomul de prostata. Creste sensibilitatea la soare, astfel ca nu se recomanda expunerea la soare in timpul curelor.

Daca apar simptome digestive ca greata, disconfort gastric si varsaturi, se recomanda intreruperea curelor.

Referinte:

  1. https://www.researchgate.net/publication/280836088_Biology_ecology_distribution_and_current_status_of_Heracleum_mantegazzianum_Sommier_Levier
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2014.904311?src=recsys&journalCode=gnpl20
  3. https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1015777614626
Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma