Salvia (Salvia officinalis) este cunoscuta pentru aroma sa unica, dar si pentru beneficiile posibile asupra sanatatii. Iata ce contine, ce proprietati are, cum se consuma si ce efecte adverse poate avea.

Cuprins:

1. Ce este salvia?
2. Compozitie nutritiva
3. Ce beneficii are salvia?
4. Salvia – utilizari
5. Efecte adverse

Ce este salvia?

Salvia (Salvia officinalis) este o planta ce face parte din aceeasi familie cu oregano, lavanda, rozmarin, cimbru si busuioc. Ierburile si condimentele pot avea capacitati antioxidante extrem de ridicate, iar aromele lor pot ajuta oamenii sa reduca aportul de sare.

Planta de salvie are frunze comestibile gri-verzui si flori care pot varia in culori de la albastru si violet la alb sau roz. Exista peste 900 de specii de salvie in intreaga lume. Fiecare frunza este acoperita cu structuri minuscule, asemanatoare parului, numite tricomi.

Salvia poate fi folosita atat in ​​forme proaspete, cat si uscate. Este disponibila si pulbere de salvie sau capsule cu salvie, dar si ulei esential de salvie sau extracte de salvie.

Compozitie nutritiva

Salvia contine o multitudine de nutrienti si vitamine. Cu toate acestea, intrucat este consumata in mod normal in cantitati atat de mici, salvia nu ofera cantitati semnificative de calorii, carbohidrati, proteine ​​sau fibre. O lingurita de salvie macinata contine insa mai multi nutrienti puternici, printre care: magneziu, fosfor, potasiu, acid folic, beta-caroten, vitamina A, vitamina K. Salvia contine, de asemenea, numerosi compusi antiinflamatori si antioxidanti care ar putea fi benefici pentru sanatate.

Acesti compusi includ:

  • 1,8-cineol
  • camfor
  • borneol
  • camfen

Desi este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma actiunile acestor compusi, multe au demonstrat deja efecte pozitive asupra organismului si sistemelor sale.

Beneficii

De mii de ani, salvia a fost un ingredient esential in practica medicinei traditionale, fie ca vorbim de medicina traditionala chineza sau de medicina ayurvedica. A fost folosita pentru a trata o mare varietate de boli si simptome, inclusiv umflare, infectie, ameliorarea durerii si imbunatatirea memoriei. Ceaiul de salvie a fost recomandat pentru capacitatea sa de a imbunatati digestia, de a reduce diareea si de a calma durerile menstruale intense.

Iata care sunt principalele beneficii ale salviei:

Salvia este foarte nutritiva si aromata

Salvia are mai multe beneficii dovedite pentru sanatate. Poate ajuta la protejarea celulelor organismului de daunele cauzate de radicalii liberi datorita capacitatii sale antioxidante ridicate. Radicalii liberi adesea duc la moartea celulelor si pot afecta imunitatea.

Salvia si boala Alzheimer

Unele specii de salvie pot avea un impact pozitiv asupra abilitatilor cognitive si protejarea impotriva tulburarilor neurologice. Ar putea imbunatati, de asemenea, memoria la adulti tineri si sanatosi, dar mai sunt necesare cercetari, deoarece majoritatea studiilor au fost efectuate pe doua specii de salvie, Salvia officinalis (S. officinalis) si S. lavandulaefolia si au fost studii in vitro.

Medicina traditionala a recomandat de mult timp salvia (Salvia officinalis), salvia spaniola (Salvia lavandulaefolia) si salvia chinezeasca (Salvia miltiorrhiza) pentru a trata declinul functiilor mentale si pierderea memoriei asociate cu afectiuni precum boala Alzheimer. Unele studii sugereaza ca uleiul esential de salvie poate duce la imbunatatirea atentiei, si confera o stare de calm si imbunatatire a starii de spirit.

Este bogata in compusi care pot actiona ca antioxidanti, care s-au dovedit ca protejeaza creierul. De asemenea, se pare ca opreste descompunerea acetilcolinei, mesagerul chimic (ACH) ce e implicat in memorie.

Salvie pentru scaderea glicemiei si a colesterolului

Salvia poate regla glicemia – dar studiile efectuate in acest sens au inclus consumul de extracte timp de aproximativ 3 luni. Astfel de studii au aratat ca administrarea acestor extracte a redus glicemia, colesterolul total, trigliceridele si colesterolul rau. Poate avea efecte anti-hiperglicemice si de imbunatatire a profilului lipidic la pacientii diabetici hiperlipidemici, dar mai sunt necesare studii in aceasta directie. Unele studii au sugerat si ca ceaiul de salvie poate imbunatati profilul lipidic dupa minimum 2 saptamani de tratament.

Capacitatea salviei de a scadea nivelul de glucoza a fost dovedita in studiile pe animale. Astfel de studii au sugerat ca salvia poate fi o alternativa la produsele farmaceutice pentru tratamentul diabetului si inflamatiei asociate. Se crede ca salvia poate reduce nivelul de glucoza din sange prin activarea unui receptor specific. Cand acest receptor este activat, poate ajuta la eliminarea excesului de acizi grasi liberi din sange, care ulterior imbunatateste sensibilitatea la insulina, conform studiilor pe animale. La om, s-a dovedit ca extractul de frunze de salvie scade glicemia si imbunatateste sensibilitatea la insulina cu un efect similar ca rosiglitazona, un alt medicament anti-diabet.

Cu toate acestea, inca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda salvia ca tratament pentru diabet. Este nevoie de mai multe cercetari pe subiecti umani.

Salvie pentru controlul inflamatiei

Desi sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma acest beneficiu, anumiti compusi din salvie par sa aiba o actiune antiinflamatoare. Unii dintre compusii din salvie pot ajuta la reducerea inflamatiei, la fel ca multe alte plante aromatice si condimente.

Salvie pentru obezitate

Greutatea corporala crescuta si obezitatea sunt cunoscute pentru ca pot contribui la o serie de complicatii de sanatate, inclusiv diabetul de tip 2 si hipertensiunea. Au fost studiate efectele extractului metanolic derivat din frunzele salviei asupra metabolismului. Testele pe animale sugereaza asfel ca extractul metanolic poate sa inhibe absorbtia grasimilor in pancreas, ceea ce poate duce la o scadere a greutatii corporale totale.

Salvie pentru simptomele menopauzei

Printre simptomele menopauzei se numara bufeuri, insomnie, ameteli, dureri de cap, transpiratie nocturna si palpitatii. Aceste simptome apar din cauza dezechilibrelor hormonale, respectiv a nivelului scazut al estrogenilor. Ceaiul de salvie ar putea oferi o ameliorarea in ceea ce priveste bufeurile si simptomele aferente menopauzei. Se crede ca unii compusi din salvie au proprietati asemanatoare cu estrogenul, ceea ce le permite sa se lege de anumiti receptori din creier pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei si tratarea bufeurilor si transpiratiei excesive.

Salvia – actiune anti-diaree

Salvia poate avea efecte anti-diareice. Poate inhiba motilitatea intestinala si activitatea spasmodica a intestinului. Poate fi astfel folosit ca alternativa la utilizarea medicamentelor pentru a trata nu numai diareea, ci si colicile abdominale.

Salvie si sanatatea orala

Salvia are efecte antimicrobiene, care pot neutraliza microbii ce duc la carii dentare. Apa de gura cu salvie poate distruge bacteriile care duc la carii. De asemenea, uleiul esential de salvie poate distruge si poate opri raspandirea unor bacterii si ciuperci si poate preveni infectii la nivelul gatului, abcese dentare, gingii infectate si ulceratii bucale.

Salvia – utilizari

Salvia are numeroase utilizari si beneficii in diverse arii.

Salvia – cultivare si beneficii in casa si gradina

  • Este usor de cultivat in orice curte sau gradina – are nevoie de soare si sol bine drenat. Se poate cultiva langa broccoli, conopida sau varza. Poate controla si preveni daunatorii din gradina – frunzele resping daunatorii, cum ar fi gandacei, musculite si molii de plante. Astfel, se poate reduce folosirea insecticidelor toxice.
  • Atrage polenizatorii: polenizatorii precum albinele si fluturii sunt atrasi de salvie.
  • Salvia poate fi folosita pentru produsele de curatare preparate in casa. Poate adauga o aroma distincta unui produs de curatare preparat acasa. Un amestec de salvie, otet, alcool si o picatura de detergent de vase este tot ce trebuie pentru a crea un produs de curatare pentru toate zonele casei.
  • Sare de baie cu salvie – se poate adauga ulei de salvie intr-un amestec de sare Epsom si sare de mare pentru a crea saruri de baie aromate si cu proprietati de relaxare.
  • Se foloseste in unele produse de curatare si ingrijire a pielii.

Frunze de salvie uscate si extractele de salvie sunt disponibile in magazine naturiste, supermarket-uri si farmacii.

Consum

Salvia poate fi folosita pentru a aromatiza alimentele. Poate fi consumata intreaga sau macinata. Este o metoda excelenta de a da gust mancarii si de a reduce consumul de sare. Se potriveste bine la preparatele cu carne. Se potriveste si in asociere cu dovleac, in ciorbe cu carne, in asociere cu cartof dulce etc.

Salvia naturala este sigura pentru majoritatea oamenilor. Eficacitatea si efectele secundare ale suplimentelor de salvie vor varia in functie de marca si procesul de productie. Uleiul esential de salvie nu trebuie consumat intern. Se poate consuma ceai de salvie, extract de salvie, tinctura, decoct, infuzii sau pulbere de salvie.

Exista mai mult de 900 de tipuri diferite de salvie. Unele dintre aceste soiuri produc frunze colorate, flori cu diferite culori sau o aroma diferita. Se folosesc tipuri diferite in functie de indicatii si utilizari – salvia pentru ceai, de exemplu, este alt soi fata de salvia pentru ulei esential si aromaterapie. De exemplu, Salvia officinalis este folosita pentru produsele cu uz intern, in timp ce Salvia sclarea este folosita pentru ulei – uleiul esential de salvie este obtinut din muguri si este compus in principal din esteri.

Efecte adverse

Desi este considerata o planta sigura in general, unele persoane pot avea efecte secundare care includ uscaciunea sau iritarea gurii. In plus, salvia contine un compus numit tuiona, care poate cauza cresterea ritmului cardiac si confuzie daca planta este consumata pentru perioade lungi de timp. Se recomanda sa minimizati aceasta probabilitate consumand salvie nu mai mult de 1-2 aptamani. Nu consumati salvie daca sunteti gravida sau daca aveti febra.

Cercetarile efectuate pe animale sugereaza ca doze mari de tuione pot fi toxice pentru creier. Studiile au fost facute pe animale insa, si au presupus doze mari de salvie. In plus, este aproape imposibil sa consumi cantitati toxice de tuione din alimente. Cu toate acestea, prea mult ceai de salvie sau daca sunt ingerate uleiuri esentiale de salvie – care ar trebui evitate in orice caz – poate avea efecte toxice.

Pentru siguranta, limitati consumul de ceai de salvie la 3–6 cani pe zi. In caz contrar, daca sunteti preocupati de tuione din salvie, atunci puteti consuma pur si simplu salvie spaniola in schimb, deoarece nu contine tuione.

Referinte:
(1) 12 Health benefits and uses of sage, link: https://www.healthline.com/nutrition/sage
(2) What Is Sage Used For? Sage Benefits & Uses for Skin, Memory & More, link: https://draxe.com/nutrition/herbs/sage-benefits/
(3) Everything you need to know about sage, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480.php
(4) 9 Impressive Benefits Of Sage, link: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/sage.html
(5) Sage, link: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. deoarece acesta vă știe istoricul și vă poate oferi un raspuns pertinent.

      Multă sănătate!

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma