Beneficiile unui hobby pentru sanatatea ta

Practicarea unui hobby este despre deconectare de la rutina zilnica, despre timp placut si relaxant si dezvoltarea anumitor abilitati. Iata cateva dintre beneficiile practicarii unui hobby.

Cuprins:

  1. Beneficiile hobby-urilor
  2. Exemple de hobby-uri

Pentru majoritatea dintre noi, hobby-urile sunt o componenta esentiala a vietii personale. Pot avea beneficii pentru sanatatea fizica, cognitiva si mentala, iar identitatea noastra este adesea legata de interesele si activitatile pe care le alegem.

Stilul de viata sanatos include si modalitati prin care sa iti imbunatatesti starea de bine, sanatatea cognitiva si mentala, inclusiv hobby-uri. Astfel de activitati ne pot ajuta sa fim mai fericiti, pot ajuta la reducerea stresului si pot imbunatati productivitatea. E important sa facem lucruri care ne dau o stare de bine. Pierderea interesului si a satisfactiei pentru lucrurile pe care in mod normal ne placea sa le facem inainte poate fi un simptom al depresiei. Anhedonia este un simptom obisnuit al depresiei – inseamna lipsa interesului sau a bucuriei de a face anumite activitati care inainte iti placeau.  > Citeste aici mai multe despre depresie si despre anhedonie.

Hobby-urile inseamna activitati voluntare si constante, recreationale, ce ne dau o stare de bine. O astfel de activitate este in special despre starea de bine pe care ne-o ofera, nu despre performanta.

Beneficiile hobby-urilor

Hobby-urile pot imbunatati starea de bine si calitatea vietii si pot avea numeroase beneficii psihologice. Indiferent daca este o activitate de tip creativ, educativ, ce tine de sport sau ceva personal, important este sa fie important pentru tine si placut.

Astfel de activitati pot imbunatati sanatatea cognitiva si stimuleaza neuroplasticitatea sau capacitatea creierului de a se dezvolta si modifica in urma anumitor activitati stimulante. Un hobby este o modalitate excelenta de a petrece timpul liber, de a ne relaxa si de a ne deconecta de la monotonia si rutina zilnica. In plus, ne ofera posibilitatea de a dezvolta noi abilitati.

Deoarece hobby-urile sunt activitati de petrecere a timpului liber, multi oameni renunta la acestea sau le ignora din cauza programului incarcat. Insa, un hobby este mai mult decat o simpla modalitate de a ne relaxa si distra. Ne ofera un sentiment de autoeficienta, imbunatateste creativitatea, ne imbunatatim calitatea vietii si ne antrenam creierul.

Mai putin stres, mai multa relaxare

In primul rand, practicarea unui hobby ajuta la reducerea stresului si ajuta la imbunatatirea starii de spirit. Hobbyurile sunt o modalitate de a ne muta gandurile de la stresul de zi cu zi si favorizeaza reducerea anxietatii. Ne ajuta sa ne relaxam si sa cautam placere in activitati care nu sunt asociate cu munca, treburile casnice sau alte responsabilitati. Practicarea unui hobby ajuta si la deconectarea de la rutina zilnica si contribuie la mentinerea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala. Inseamna reconectarea cu noi insine si timp pentru noi, in care sa ne dedicam propriei persoane.

Beneficii sociale

Hobby-urile ne pot ajuta sa cunoastem oameni noi si sa socializam – pot favoriza noi conexiuni sociale. In timp ce unele hobby-uri sunt activitati solitare, altele ne indeamna sa socializam, sa facem parte din grupuri, sa intalnim oameni care au aceleasi pasiuni ca ale noastre si sa formam noi legaturi. Nenumarate studii au aratat ca socializarea este o componenta cheie a fericirii si imbunatateste calitatea vietii. O activitate recreativa ne poate ajuta sa de imbunatatim increderea in sine si stima de sine, sa dezvoltam noi abilitati si sa scapam de plictiseala – in plus, astfel e mai putin probabil sa petrecem timp facand activitati nesanatoase sau care nu ne ajuta sa ne dezvoltam.

Alte beneficii

Hobby-urile fizice (ca drumetii, inot, arte martiale etc.) au beneficii fiziologice, deoarece pot creste ritmul cardiac si pot imbunatati functia creierului. Alte beneficii includ scaderea tensiunii arteriale, scaderea in greutate, dezvoltarea muschilor, mentinerea sanatatii oaselor si cresterea energiei.

De asemenea, hobby-urile sunt o modalitate de autocunoastere – ne descoperim, aflam mai multe despre interesele noastre, abilitati si pasiuni. Ne descoperim si ne cultivam talentele si anumite trasaturi de personalitate – inclusiv creativitatea, rabdarea, atentia etc.

Exemple de hobby-uri

Cand vine vorba de practicarea unui hobby, este important sa alegem o activitate care ne place, sa fie potrivita cu stilul nostru si sa ne ajute sa ne dezvoltam. Iata cateva exemple de hobby-uri:

  • gradinarit;
  • gatitul si arta culinara;
  • cititul – 📚 vezi aici care sunt beneficiile cititului;
  • cantatul la un instrument muzical si muzica in general – 🎵 citeste mai multe si despre terapia prin muzica;
  • activitati sportive – drumetii, inot, fotbal, tenis, arte martiale, mersul pe bicicleta, alergare, handbal, baschet, yoga etc.;
  • pictura, desenul si coloratul;
  • scrisul de mana si caligrafia;
  • scrisul creativ;
  • puzzle-uri;
  • sah;
  • dans;
  • sculptura;
  • origami;
  • activitati crafts si DIY;
  • invatarea unei limbi straine;
  • vizionarea filmelor documentare;
  • jocuri video sau jocuri de societate;
  • pescuitul;
  • acvaristica;
  • voluntariatul;
  • filmul si fotografia etc.

Hobby-urile au beneficii la orice varsta – inclusiv pentru copii si pentru adulti. In cazul adultilor in varsta, hobby-urile pot ajuta la sustinerea functiei cognitive, reducerea riscului de depresie si imbunatatirea calitatii vietii, dupa cum arata si un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Journal of Epidemiology (2016). ✔️ Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre Cum sa imbatranesti sanatos.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4919481/
(2) https://www.karger.com/Article/FullText/503571
(3) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10400419.2018.1411436
(4) https://www.cae.edu.au/news/five-benefits-of-having-a-hobby/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma