Arnica montana este una dintre cele mai benefice substante disponibile in natura. Aflati mai multe despre beneficiile si proprietatile acestei plante din materialul urmator.
Arnica (Arnica montana) este o planta medicinala raspandita in tara noastra in zona de munte. Principiile active din aceasta planta au in principal actiune antiseptica, antiinflamatoare, dar si antisclerotica, coleretica, colagoga, diuretica, hipotensiva.
In aplicatii externe se utilizeaza sub forma de infuzie, tinctura, pansamente, spalaturi locale si badijonari, gel, crema. Pentru uz extern este un adevarat panaceu in tratamentul leziunilor, de la contuzii pana la fracturi si luxatii.
Planta este des folosita in boala artrozica. Principalul simptom al acestei boli este durerea articulatiilor aparuta ca urmare a deteriorarii cartilajului articular si formarea unor excrescente osoase date de reactia periostala.
Rar, in cazul aplicatiilor produselor fitoterapice pe baza de aceasta planta pe tegumentele intacte pot apare eruptii si iritatii. In cazul persoanelor cu hipersensibilitate cunoscuta se va utiliza cu precautie.
Daca se aplica pe tegumente cu leziuni deschise exista riscul absorbtiei in circulatia sanguina cu producerea de efecte secundare (asupra sistemului nervos si circulator). Din aceasta cauza nu este recomandata folosirea in aceste situatii. Administrarea pe cale interna se va face doar la indicatia medicului si sub stricta supraveghere a acestuia.
Desi nu este o planta care poate fi ingerata, cu siguranta si-a castigat locul in casa adeptilor remediilor naturiste si nu numai. Este bine cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata prin aplicare externa vanatai, entorse, intinderi etc. si poate spori viteza de vindecare. Poate fi aplicata pe zonele cu traumatisme aparute in urma unor caderi, accidente etc.
Aceasta planta este originara din Europa si a fost folosita timp de secole. Multi sportivi folosesc anumite produse din aceasta planta pentru a-si recupera capacitatea musculara in urma unei efort sustinut si pentru a grabi recuperarea dupa un antrenament.
Desi nu trebuie ingerata niciodata, exista unele remedii homeopate considerate sigure de majoritatea. De asemenea, nu trebuie aplicata pe pielea crapata sau arsa.
Daca alegeti sa folositi acest remediu pentru durere, nu este recomandata administrarea pe cale orala. Este menita sa fie aplicata pe piele si se gaseste de obicei sub forma de arnica gel. Planta nu este utilizata foarte des in medicina interna, deoarece, in doze mai mari, arnica nediluata poate fi fatala.
Puteti dizolva capsule cu arnica sub limba. Acest lucru se datoreaza numai faptului ca produsele homeopate sunt foarte diluate. Planta in sine nu trebuie pusa in gura.
Poate fi utilizata in mai multe feluri, in functie de necesitate:
Arnica este o planta care creste in principal in Siberia si Europa centrala, precum si in zonele cu clima temperata din America de Nord. Florile plantei sunt folosite in medicina.
Oamenii iau arnica oral pentru ameliorarea leziunilor din gura si gat, a durerilor, cum ar fi durerile post-operatorii sau de dupa inlaturarea maselelor de minte, a muscaturilor de insecte, a venelor dureroase si umflate aflate la suprafata pielii (flebite superficiale), vanatailor, durerilor musculare, a problemelor de vedere cauzate de diabet, a accidentului vascular cerebral etc. De asemenea, este utilizata pentru a trata sangerarile si umflaturile de dupa operatie.
Arnica se aplica pe piele pentru abordarea durerilor si umflaturilor asociate vanatailor, durerilor si entorselor. Este, de asemenea, aplicata pe piele in cazul muscaturilor de insecte, a artritei, durerilor musculare si cartilaginoase, buzelor crapate si acneei.
Drept aliment, arnica este un ingredient aromat folosit in bauturi, deserturi care contin lactate congelate, bomboane, produse coapte, gelatine si budinci.
Cea mai frecventa utilizare a acestei plante este ca agent de calmare a inflamatiilor. Cand vine vorba de leziuni sportive sau de recuperare in urma unor eforturi mari, aplicarea unui extract din aceasta planta sau a gelului direct pe sursa durerii poate face minuni. Puteti observa rapid cum scad umflaturile datorita compusilor antiinflamatori organici ai plantei si ar trebui sa simtiti in curand o relaxare a muschilor din jurul zonei afectate.
La celalalt capat al spectrului, varstnicii pot beneficia si ei de suplimentele cu aceasta planta. Pentru cei care sufera de artrita sau de alte afectiuni inflamatorii care apar in mod natural odata cu inaintarea in varsta, aplicarea unor geluri sau creme cu Arnica montana poate ameliora rapid durerile articulare si poate reduce umflaturile, astfel incat sa va puteti deplasa mai usor si cu mai putine dureri.
Planta are abilitati antiinflamatoare, dar problema ameliorarii durerii se pastreaza. Medicamentele din farmacii precum ibuprofenul amelioreaza doar inflamatia, lasand adesea durerea in urma. Aceasta planta-minune, insa, functioneaza in mod natural ca analgezic, combatand astfel durerile de la nivelul intregului corpul. Nu o aplicati, insa, pe o rana deschisa deoarece are compusi care nu ar trebui sa existe in interiorul corpului.
Amestecul unic de compusi organici din Arnica montana ajuta, de asemenea, la vindecarea vaselor de sange sparte in diferite straturi ale pielii, eliminand astfel hematoamele si aspectul inestetic al vaselor de sange si petelor de pe piele aparute odata cu inaintarea in varsta. Desi inca se fac cercetari in ceea ce priveste efectele asupra altor afectiuni interne, un lucru este sigur – daca v-ati lovit undeva pe corp si nu doriti sa vedeti vreo vanataie, aplicati o crema cu Arnica pe zona afectata!
Pe langa faptul ca elimina vanataile, aceasta planta are si proprietati antimicrobiene, ceea ce o face foarte benefica pentru persoanele care sufera de afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul, eczemele si altele. Capacitatea antiinflamatorie, combinata cu activitatea antioxidanta impotriva a ceea ce provoaca afectiunea, face ca aceasta planta sa fie populara in randul persoanelor care sufera frecvent eruptii cutanate, cum ar fi sportivii – inca un motiv pentru care atletii sunt atat de familiarizati cu planta.
Daca doriti sa va consolidati firele de par si sa preveniti caderea parului, adaugati extract din aceasta planta in anumite sapunuri si sampoane. Nutrientii bogati se ataseaza de firele de par si il pastreaza mai tanar pentru mai mult timp. In unele cazuri, planta poate stimula chiar cresterea altor fire de par, adaugandu-i volum parului.
Aceasta planta poate fi amestecata cu uleiuri sau creme pentru a da nastere unui remediu eficient pentru pielea uscata. Acest agent de hidratare este important si pentru sanatatea parului, deoarece poate proteja in mod semnificativ impotriva matretii.
Dupa nasterea unui bebelus, unul dintre cele mai nediscutate riscuri pentru mama este sangerarea post-partum. Cercetarile au aratat ca utilizarea plantei poate contribui, de asemenea, la reducerea acestor hemoragii si la mentinerea unei stari bune de sanatate a mamei.
Arnica Oil Plantextrakt este un extract uleios de arnica indicat in dureri musculare si dureri reumatice. De asemenea, acest unguent pentru vanatai reduce inflamatia si ajuta la resorbtia hematoamelor aparute dupa traumatisme la nivelul oaselor si muschilor.
Aceasta crema pentru vanatai se aplica extern, prin masaj, pe zona afectata. Dupa masare, se acopera cu un material curat si se mentine bandajat usor un timp.
Gelul cu Arnica Plantextrakt are actiune antiinflamatoare si antiseptica datorita componentelor terpenoide ale uleiului volatil continut. Este indicat in dureri musculare, reumatice, entorse, luxatii. Favorizeaza formarea calusului dupa fracturi. Reduce inflamatia si durerea in cazul furunculelor si a intepaturile de insecte.
Arnica Oil si Gelul cu Arnica ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei care caracterizeaza artrozele. De asemenea, ajuta la obtinerea stabilitatii articulare, creste mobilitatea si forta musculara. Aceste produse pe baza de Arnica sunt indicate si la sportivi pentru masajul de relaxare si intretinere sau in cazul traumatismelor osteoarticulare si musculare.
Remediul homeopatic Arnica – in dilutii homeopatice variate – este lipsit de toxicitate datorita procesului de diluare si dinamizare specific homeopatiei.
Arnica este unul dintre remediile homeopatice cele mai folosite in practica medicala homeopata si totodata remediul homeopatic ce poate fi folosit de multe ori de catre oricine ca automedicatie. Este remediul entorselor, traumatismelor, adjuvant in interventii chirurgicale, interventii stomatologice, in pregatirea nasterii.
Studiile timpurii privind efectele gelulilor si a unguentelor cu arnica homeopata asupra simptomelor de artrita ale mainilor si genunchiului – precum durerea si umflarea – au fost pozitive. In prezent, cercetarile sunt impartite cu privire la beneficiile arnicai asupra durerilor musculare.
Daca este ingerata, planta este toxica pentru ficat si poate fi fatala. Cu toate acestea, unele suplimente orale contin arnica extrem de diluata. Acestea sunt considerate tratamente homeopate. Aceste tablete cu doze mici de arnica pot fi administrate fara probleme, ele fiind studiate pentru dureri musculare, leziuni oculare diabetice, umflaturile si durerile de dupa operatie. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a fi stabilita eficacitatea in cazul acestor probleme. In urma unui studiu realizat pe copii cu cancer, s-a constatat ca arnica homeopata administrata in doze mici a redus ulcerele bucale produse de chimioterapie.
Tratamentele homeopate sunt de obicei individualizate pe baza simptomelor specifice ale pacientului. In mod obisnuit, comprimatele de 5C sau 30C trebuie sa fie tinute sub limba de trei ori pe zi. Dozele pot fi luate pe durata a 24 de ore sau timp de sase luni.
Pentru tratarea topica a afectiunilor, cum ar fi artroza, se sugereaza sa utilizati un produs cu gel de arnica cu un raport de 50 de grame / 100 de grame si sa il aplicati pe articulatiile afectate de doua-trei ori pe zi, timp de 3 saptamani.
Arnica este posibil sigura daca este administrata pe cale orala in cantitatile care se gasesc in alimente sau daca este aplicata pe piele neintrerupta pe termen scurt.
Cantitatile mai mari decat cele gasite in alimente sunt nesigure atunci cand sunt luate pe cale orala. De fapt, aceasta planta este considerata otravitoare si a provocat moartea. Atunci cand este administrata oral, poate provoca, de asemenea, iritatii ale gurii si gatului, dureri de stomac, varsaturi, diaree, eruptii cutanate, dificultati de respiratie, batai rapide ale inimii, hipertensiune arteriala, leziuni cardiace, hemoragii, coma si chiar moartea.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…