Grasimile trans – ce sunt si cum iti afecteaza sanatatea

Grasimile trans sunt o forma de grasimi nesaturate care duc la declansarea de anumite boli de inima, inflamatii si colesterol. Aflati din urmatorul articol unde se gasesc grasimile trans, cat de periculoase sunt, dar si cum le puteti evita!

Cuprins:

1. Ce sunt grasimile trans?

2. Unde se gasesc grasimile trans?

3. Cat de periculoase sunt grasimile trans?

4. Reglementari privind limita admisa de grasimi trans in alimente

5. Sfaturi pentru a evita grasimile nesanatoase

Ce sunt grasimile trans?

Grasimile trans sunt grasimi nesaturate produse din uleiuri vegetale si sunt utilizate in mod obisnuit la prepararea margarinei si alimentelor coapte (precum gogosile, briosele si aluatul pentru alte tipuri de prajituri) sau anumite alimente prajite, dar si diverse snacks-uri cum sunt chips-urile, popcornul sau biscuitii sarati.

Exista doua forme de grasimi trans – grasimi trans naturale si grasimi trans artificiale. Grasimile trans artificiale sunt grasimi artificiale produse printr-un proces chimic numit hidrogenare. Grasimile trans care apar in mod natural pot fi gasite in multe produse animale, inclusiv in lapte si in carne.

Grasimile artificiale sunt un produs secundar al unui proces chimic numit hidrogenare. Hidrogenarea este utilizata pentru a transforma uleiurile vegetale in produse solide pentru a imbunatati termenul de valabilitate. Acest proces chimic schimba gradul de saturatie a grasimii si transforma uleiurile lichide in forme solide sau semi-solide. Produsul rezultat ramane solid la temperatura camerei si se numeste uleiuri partial hidrogenate. Hidrogenarea pastreaza alimentele, ceea ce le face mai putin susceptibile de a se strica. Aceasta metoda este, de asemenea, relativ ieftina si da un gust mancarii sau produsului alimentar.

Unde se gasesc grasimile trans?

Grasimile trans se gasescs in majoritatea alimentelor prajite si coapte disponibile in comert.

Alimente care contin grasimi trans

  • prajiturile, biscuitii, fursecurile, aluatul de placinta sau pizza, chiflele pentru hamburgeri
  • margarina si smantana vegetala pentru gatit
  • amestecuri de prajituri, placinte si ciocolata instant
  • alimente prajite (gogosi, cartofi prajiti, bucati de pui pane etc.)
  • snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, popcorn preambalat pentru cuptorul cu microunde)
  • semi-preparate congelate

Margarina fara grasimi trans

Aflati din urmatorul articol care este cea mai buna alegere privind: untul vs margarina – ce alegi intr-o dieta sanatoasa

Cat de periculoase sunt grasimile trans?

Grasimile artificiale sunt un produs secundar al unui proces chimic numit hidrogenare. Hidrogenarea este utilizata pentru a transforma uleiurile vegetale in produse solide pentru a imbunatati termenul de valabilitate. Acest proces chimic schimba gradul de saturatie a grasimii si transforma uleiurile lichide in forme solide sau semi-solide. Produsul rezultat ramane solid la temperatura camerei si se numeste uleiuri partial hidrogenate. Hidrogenarea pastreaza alimentele, ceea ce le face mai putin susceptibile de a se strica. Aceasta metoda este, de asemenea, relativ ieftina si da un gust mancarii sau produsului alimentar.

De ce sunt considerate grasime nesanatoase?

Grasimile trans nu ofera beneficii pentru sanatate; in schimb, acestea sunt asociate cu un risc ridicat de a dezvolta o multitudine de boli, cum ar fi:

Bolile cardiovasculare

Persoanele care mananca regulat grasimi trans sunt mai susceptibile sa sufere de boli de inima si de accident vascular cerebral. Grasimile trans afecteaza nivelul colesterolului din sange prin cresterea colesterolului LDL (colesterol rau) si trigliceride si scaderea colesterolului HDL (colesterol bun).

Grasimile trans provoaca inflamatii sistemice, formarea crescuta a cheagurilor de sange si functia endoteliala este redusa (sau relaxarea vasculara) – toate contribuind la cresterea riscului de declansarea a anumitor afectiuni cardiovasculare.

Diabet zaharat

Grasimile trans contribuie, de asemenea, la rezistenta la insulina si astfel cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Proprietati cancerigene ale grasimilor trans

Acizii grasi trans au fost, de asemenea, cercetati si s-a descoperit ca acestia contribuie semnficativ la cresterea riscul de cancer de colon. Alterarea raspunsului imun, integritatea peretelui celular si deficientele in sinteza prostaglandinei sunt unele motive care duc la declansarea acestor afectiunilor cancerigene.

Complicatii in sarcina

Grasimile trans pot traversa placenta si pot provoca afectiunii fatului care pot cauza anomalii la nastere. Un aport mare de acizi grasi trans a fost, de asemenea, asociat cu riscul de preeclampsie – o afectiune caracterizata prin tensiunea arteriala ridicata si prin prezenta de proteine ​​urinare.

Alergii

Conform unui studiu, grasimea trans cresc rata de crestere a afectiunilor alergice, cum ar fi astmul, alergia la frig si eczemele. Datorita acestor efecte adverse, mai multe tari precum Danemarca, Elvetia, Canada, Marea Britanie si Statele Unite au redus sau au restrictionat procesarea de grasimi trans din industria alimentara.

American Heart Association (AHA) recomanda reducerea aportului de alimente care contin uleiuri vegetale partial hidrogenate. AHA sugereaza prepararea carnii fara adaugarea de grasimi saturate si trans. FDA din SUA (Food and Drug Administration) a luat, de asemenea, masuri pentru a elimina grasimile trans artificiale din alimentele procesate.

Reglementari privind limita admisa de grasimi trans in alimente

In anul 2017, legea privind continutul de acizi grasi trans-nesaturati din produsele alimentare a fost aprobata de Senat. Astfel, operatorii din sectorul alimentar au fost obligati sa limiteze continutul de acizi grasi trans-nesaturati (AGTN) la 2 grame/100 de grame de ulei sau de grasime din continutul acestora si sa eticheteze produsele care contin AGTN.

In produsele „libere de AGTN”, continutul de AGTN nu va mai depasi 0,5 grame/ 100 de grame de ulei individual sau grasime individuala din produsul finit, potrivit initiativei legislative aprobate de Senat.

Operatorii din sectorul alimentar au fost obligati in urma sedintei din Senat sa eticheteze acele produsele alimentare care contin AGTN cu informatii privind cantitatile de acizi grasi trans-nesaturati, exprimate in grame/100 de grame de ulei sau de grasime individuala din produsul finit. Nerespectarea acestor obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, iar produsele alimentare care nu respecta standardele amintite se confisca de organele de control abilitate si se distrug pe cheltuiala contravenientului, potrivit deciziei luate in Senat.

Sfaturi pentru a evita grasimile nesanatoase

  • Alegeti sa urmati o dieta bogata in fructe si legume cu frunze verzi. Includeti proportii adecvate de cereale integrale, produse lactate care au un continut scazut de grasimi, cum ar fi puiul, pestele si nucile. Limitati consumul de carne rosie si bauturi zaharoase.
  • Luati in considerare utilizarea uleiurilor mai sanatoase atunci cand gatiti.
  • Limitati consumul de alimente prajite si produse coapte din comert

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/trans-fat-foods
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/trans-fat/art-20046114
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma