Apa alcalina – beneficii, cum se prepara, contraindicatii

 Apa alcalina aduce multe beneficii pentru sanatate de la imbunatatirea sistemului digestiv la echilibrarea nivelului hormonal. Afla din urmatorul articol ce este apa alcalina, care sunt beneficiile consumului, dar si care sunt contraindicatiile acestei bauturi.

Cuprins:

1. Ce este apa alcalina?

2. Ce contine apa alcalina?

3. Cum se obtine apa alcalina?

4. Apa alcalina – beneficii si proprietati

5. Efecte secundare si riscuri

6. Contraindicatii

Ce este apa alcalina?

Apa alcalina este apa care are un pH mai mare si o concentratie mai mare de minerale. In timp ce apa obisnuita are un pH neutru de 7,0, pH-ul apei alcaline este, de obicei, in jur de 8 sau 9. Aceasta apa este cunoscuta si sub denumirea de apa ionizata sau apa pi si provine din munti.

Apa plata alcalina contine, de asemenea, minerale alcaline si actioneaza ca un antioxidant.

Apa alcalina ionizata

Acest tip de apa a fost un subiect controversat si dezbatut de-a lungul timpului. Multi specialisti din domeniul sanatatii spun ca pana in prezent nu exista suficiente cercetari si dovezi care sa sustina numeroasele afirmatii facute de consumatorii si vanzatorii apei alcaline. Potrivit acestor specialisti, apa plata obisnuita este cea mai buna bautura pentru oameni. Cu toate acestea, exista cateva studii care sugereaza ca apa alcalina ar putea fi de ajutor in tratarea anumitor afectiuni. De exemplu, in anul 2012 s-a descoperit ca apa pi consumata in mod regulat poate ajuta la moderarea pepsinei, principala enzima gastrica care provoca refluxul de acid.

Conform unui alt studiu, consumul de apa ionizata alcalina poate avea multe beneficii pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, diabet zaharat si un colesterol ridicat.

Apa plata alcalina

Un studiu efectuat recent asupra a 100 de persoane a descoperit ca exista o diferenta semnificativa in ceea ce priveste vascozitatea sangelui dupa ce, participantii la studiu au consumat dupa un antrenament sportiv apa cu pH-ul ridicat comparativ cu apa plata obisnuita. Acest lucru inseamna ca sangele devine mai curat, iar fluxul sanguin este imbunatit. Prin urmare, apa alcalina duce la transportarea oxigenului in tot corpul.

Apa Kangen

Cea mai cunoscuta apa ionizata alcalina este apa Kangen. Conform specialistilor si distribuitorilor acestui tip de apa ionizata a fost produsa in dispozitivele de ionizare si filtrare Enagic. Termenul Kangen inseamna “reintoarcerea la origini” in limba japoneza, iar timp de peste 40 de ani, aceasta apa a fost consumata in Japonia pentru a ajuta la redarea starii originale, si anume alcaline a organismului.

Ce contine apa alcalina?

Apa pi contine in principiu o cantitate considerabila de calciu, siliciu si magneziu, iar aceste componente ajuta la functionarea corecta si sanatoasa a organismului, ajutand in acelasi timp la reglarea intregului metabolism prin:

  • Eliminarea reziduurilor din organism
  • Functionarea normala a sistemului digestiv
  • Asigurarea nivelului optim de fluide si enzime necesare
  • Hidratarea corespunzatoare a intregului organism

Proprietatile apei alcaline

Iata care sunt doua dintre cele mai importante proprietati ale apei alcaline:

  • Apa bogata in hidrogen are de regula o concetratie mai ridicata de Hidrogen Molecular (H2) – care este un antioxidant eficient ce se raspandeste rapid la nivelul membranelor celulare, avand rolul de a reduce din radicalii liberi, suprimand in acelasi timp stresul oxidativ.
  • Reactiile de oxidarea care au loc in organismul nostru pot produce radicalii liberi. Prezenta antioxidantilor impiedica astfel de reactii. Prin urmare, sursele de antioxidanti sunt foarte importante si trebuie sa iti asiguri zilnic sursa necesara pentru a putea reduce stresul oxidativ, dar si vatamarile care sunt asociate cu acesta. De aceea, trebuie sa acorzi o atentie deosebita nu numai cantatii de apa consumata zilnic, ci si calitatii apei.

pH alcalin

Apa este un element important si esential in viata noastra si, de aceea, trebuie sa consumam zilnic cel putin 2 litri pentru a mentine echilibrul hidric. In ceea ce priveste consumarea apei pi, aceasta trebuie consumata intr-o cantitate mai mica si mai ales atunci cand:

  • Corpul tau este sau a fost supus unui efort fizic intens
  • Ai o stare anxioasa si/sau usor depresiva
  • Ai pielea corpului si/sau a tenului uscata
  • Ai anumite afectiuni ale sistemului cardiovascular
  • Tii o dieta de slabit (topind grasimile)

Cum se obtine apa alcalina?

Apa alcalina se poate obtine in mai multe moduri, de exemplu o poti gasi:

  • in natura (de obicei in zona de munte)
  • apa alcalina in comert – (farmacii sau alte magazine)
  • exista suplimente alimentare care se pot adauga in apa si o pot transforma in apa alcalina
  • aparat apa alcalina – direct de la un ionizator de apa, un aparat care produce apa pi direct de acasa

Cum se face apa alcalina

Pentru a obtine apa alcalina acasa se recomanda sa folosesti un vas de sticla si o banda speciala pentru a masura pH-ul (aceasta banda o poti achizitiona direct de la o farmacie sau un plafar). Apoi, ia 2 litri de apa, poate fi chiar si de la robinet si apoi adaugi:

  • o lingurita de zeama de lamaie
  • o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • o jumatate de lingurita de sare de mare neiodata sau de Himalaya

Apoi, cu ajutorul benzii de masurare a pH-ului poti sa verifici daca ai atins nivelul dorit de pH, daca nu, poate fi suplimentat cu o cantitate mica de bicarbonat de sodiu. Atentie insa, caci apa nu trebuie sa depaseasca pH-ul de 8,5.

Apa alcalina – beneficii si proprietati

Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de apa pi:

Apa ionizata reduce anxietatea

Consumul de apa alcalina reduce anxietatea. Conform unor cercetari, nivelul crescut de acid din corp te poate face mai predispus la anxietate si poate stimula eliberarea de hormoni de stres din organism. Acest lucru nu numai ca duce la incordarea muschilor corpului, ci te stoarce practic de energie si astfel iti este afectat in mod negativ nivelul de hormoni, care afecteaza mai departe si alte functii importante ale organismului tau.

Stimuleaza metabolismul

Consumul de apa alcalina poate ajuta in stimularea metabolismului. Prin eliminarea unui echilibru de pH care se bazeaza pe acizi in organism, fiecare organ este capabil sa functioneze eficient, inclusiv hormonii si enzimele. Acest lucru poate duce la o mai buna ardere de grasimi (decat in mod normal), o digestie mai eficienta, o energie crescuta si un sistem imunitar sporit pentru o lunga perioada de timp.

Amelioreaza refluxul de acid gastric

Acidul gastric este necesar pentru a descompune alimentele si pentru a indeplini cu succes intregul proces de digerare. Cu toate acestea, la anumite persoane apare excesul de acid in stomac, iar daca nu este contracarat de anumiti agenti catalizatori, mai precis un tratament medicamentos se poate ajunge la boala de reflux gastroesofagian, care dauneaza esofagului si duce la inflamatia intestinelor.

Creste nivelul de energie

Apa alcalina ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de pH in organism, care te poate ajuta sa-ti mentii nivelul metabolic si functiile vitale sanatoase. Prin urmare, consumul de apa pi poate ajuta la imbunatatirea nivelului de energie din organism, dar este posibil ca modificarile sa nu fie imediat observabile.

Detoxifiaza organismul

Mineralele prezente in apa pi pot avea efecte antioxidante asupra organismului. Ele ajuta la eliminarea stresului oxidativ si a mutatiilor potentiale ale celulelor sanatoase cauzate de radicalii liberi. Consumul de apa alcalina iti poate ajuta pielea sa capete un aspect mai tanar, sanatos, stralucitor si sa reduca chiar si alte simptome legate de inaintarea in varsta, cum ar fi petele pe piele, osteoporoza si chiar declinul cognitiv.

Apa pi reduce inflamatiile

Apa alcalina poate ajuta la refacerea muschilor si a articulatiilor si la ameliorarea durerilor si a inflamatiilor cauzate de artrita si astm. Aceste inflamatii sunt, de fapt, cauzate de un nivel ridicat de aciditate.

Imbunatateste sanatatea oaselor

Apa alcalina ajuta la intarirea oaselor. Aparitia acidozei cronice se poate solda si cu demineralizarea osoasa. Acest lucru poate poate declansa anumite afectiuni precum osteopenia si osteoporoza, ceea ce poate fi o problema majora pe masura ce imbatranesti.

Imbunatateste sanatatea inimii

Mai multe studii au descoperit ca acidoza metabolica poate fi la baza unor probleme cardiace, inclusiv colesterolul ridicat si tensiunea arteriala, precum si un risc crescut de diabet. Astfel, consumul de apa alcalina in mod regulat poate combate aceasta aciditate din organism si ajuta sa-ti mentii sanatatea cardiovasculara.

Intareste sistemul imunitar si previne cancerul

Daca iti doresti sa-ti intaresti sistemul imunitar, consumul regulat de apa pi este o solutie buna. In plus, s-a descoperit ca acizii din apa pi previn declansarea si raspandirea anumitor boli. De exemplu, tumorile canceroase si alte simptome ale stresului oxidativ si ale radicalilor liberi supravietuiesc mai bine in conditii acide decat in ​​conditii neutre sau alcaline.

Apa alcalina slabeste?

Consumul de apa alcalina te ajuta sa scapi din greutatea corporala prin reducerea grasimilor. In plus, apa api:

  • Te face sa te simti mai satul (si astfel nu vei mai manca in exces la mesele principale ale zilei). Consuma un pahar de apa alcalina cu 30 de minute inainte de a manca. In plus, organismul tau are nevoie de aceasta apa pentru a reduce sucurile digestive. In caz contrar, dupa o masa mai grea, te vei simti balonat, umflat sau te vei confrunta cu constipatie.
  • Reduce pofta de dulce si alte pofte culinare. Unul dintre cele mai bune raspunsuri la cum sa slabesti rapid este sa nu mai mananci prea mult, practic sa fii in deficit caloric. Unul dintre motivele pentru care oamenii nu reusesc sa ajunga la linia de finish in lupta lor cu kilogramele este ca cedeaza ispitelor culinare. Cand tii o dieta stricta, cu un continut scazut de calorii, devine si mai greu sa rezisti alimentelor pe care le iubesti. Dar daca vrei sa slabesti rapid, trebuie sa respecti un plan concret, sa-ti definesti obiectivele si sa te asiguri zilnic ca vei face tot ce iti sta in putinta sa le indeplinesti. Pentru a castiga lupta ta cu kilogramele in plus, adauga in dieta ta apa alcalina si consuma zilnic mai multe pahare. In acest fel, poftele culinare vor disparea, iar tu te vei simti mai energic si mult mai in forma.

Efecte secundare si riscuri

Desi apa pi aduce numeroase beneficii, alcalinitatea in organism poate provoca anumite probleme gastrointestinale si chiar iritatii ale pielii.

Apa alcalina efecte secundare

Prea multa apa alcalina poate dezechilibra pH-ul normal, ceea ce poate duce la alcaloza metabolica, o afectiune care provoaca urmatoarele simptome:

  • Greata
  • Tremor al mainilor
  • Spasme musculare
  • Furnicaturi la nivelul extremitatilor si fetei
  • Varsaturi
  • Stari de confuzie
  • Ameteli
  • Dureri de cap

Alcaloza poate provoca, de asemenea, o scaderea brusca a calciului din organism, ceea ce poate afecta sanatatea oaselor.

Contraindicatii

Apa alcalina contraindicatii

Aceasta apa nu este recomandata persoanelor care sunt sub un tratament medicamentos pentru tratarea anumitor afectiuni cronice sau degenerative, deoarece apa pi poate sa accelereze evolutia acestora.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/alkaline-water-benefits-risks
  2. https://www.insider.com/alkaline-water-benefits-and-risks-2019-8
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/alkaline-water.html
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/313681.php#how-to-make-alkaline-water
  5. https://www.tyentusa.com/blog/how-to-lose-weight-alkaline-water/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma