Poluarea aerului – efecte asupra sanatatii

Poluarea aerului este o problema grava la nivel global. Iata cum afecteaza sanatatea generala, ce putem face pentru a ne proteja de poluantii atmosferici si ce poate face fiecare dintre noi pentru a proteja mediul.

Cuprins:

1. Ce este poluarea aerului?
2. Poluantii atmosferici
3. Masurarea calitatii aerului
4. Efectele poluarii aerului asupra sanatatii 
5. Cum ne putem proteja de aerul poluat?
6. Ce putem face pentru a reduce poluarea aerului

Ce este poluarea aerului?

Poluarea aerului apare atunci cand aerul contine substante care pot afecta sau chiar provoca daune oamenilor, animalelor sau mediului inconjurator. Aceste substante – poluantii atmosferici – pot fi sub forma de particule minuscule, lichide sau gaze. Unele substante provin din surse naturale, in timp ce altele sunt cauzate de activitati umane, precum masini, incendii, industrie, agricultura etc.

Poluarea aerului urban, cand este suficient de severa, poate provoca probleme grave in randul populatiei, mai ales in cazul celor susceptibili. Poluarea – in special monoxidul de carbon – este capabila sa agraveze boli cronice pulmonare preexistente. Persoanele susceptibile sunt mai ales nou-nascutii, bebelusii, batranii, persoanele cu alte afectiuni, inclusiv boli cardiace si pulmonare, dar si fumatorii.

Poluarea aerului din exterior provoaca 4,2 milioane de decese timpurii, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Statistici

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, poluarea aerului este o cauza majora de deces si boala la nivel global. Se estimeaza ca mai mult de 4,2 milioane de decese premature la nivel global sunt legate de poluarea aerului si ca poluarea aerului la nivel global e responsabila pentru:

  • 29% dintre cazurile de deces si boli legate de cancerul pulmonar;
  • 17% dintre cazurile de deces si boli legate de infectii acute ale tractului respirator inferior;
  • 24% dintre cazurile de decese legate de AVC;
  • 25% dintre cazurile de decese si probleme legate de boli de inima;
  • 43% dintre cazurile de deces si boli legate de BPOC.

Sursa: OMS

Poluantii atmosferici

Exista multe tipuri diferite de poluanti ai aerului dintr-o gama larga de surse. Poluantii cu cele mai severe efecte pentru sanatate sunt gazele si particulele care pot contribui la boli cardiovasculare si respiratorii (dioxid de azot, ozon la nivelul solului si particule). Acesti poluanti sunt adesea folositi impreuna sub termenul „smog” – care descrie o ceata densa ce contine praf industrial, fum, din zonele industrializate.

Smogul se formeaza atunci cand vremea este mai calda si exista mai multe radiatii ultraviolete. Schimbarile climatice cresc si productia de poluanti alergici din aer, inclusiv mucegaiul (din cauza conditiilor umede cauzate de vremea extrema si inundatii) si polen (din cauza unui sezon mai lung de polen si a unei productii mai mari de polen).

Nu putem vedea intotdeauna, dar poluarea aerului afecteaza pe toata lumea si este cel mai mare risc pentru mediu si pentru sanatatea noastra. Cand respiram aer poluat, inspiram un amestec complex de gaze si particule. Aceste particule se pot lipi de gat si de plamani. Particulele mai mici pot trece in sange si pot fi transportate catre diferite organe.

Surse de poluare

Cele mai daunatoare elemente poluante sunt particulele minuscule. Acestea nu numai ca afecteaza plamanii, dar intra in fluxul sangvin. Particulele pot fi produse din carbon negru, nitrati, sulfati, amoniac sau praf mineral. Agricultura este o astfel de sursa de poluare – amoniacul provenit din gunoiul de grajd si ingrasamintele ajung in orase si formeaza particule, in special in perioada de primavara.

Alti poluanti includ dioxidul de sulf, care este de obicei produs de la combustibilii vehiculului. Exista unele surse naturale de poluare a aerului in aer liber, cum ar fi furtunile de praf si fumul de la incendiile forestiere, dar poluarea cauzata de oameni le depaseste cu mult pe acestea.

Toxinele din aer

Sunt o serie de poluanti ai aerului care sunt de obicei prezenti la niveluri relativ scazute in aerul din jur. Cu toate acestea, au caracteristici care le-ar putea face un pericol pentru sanatatea oamenilor, animalelor sau plantelor. Sursele de toxine din aer includ:

  • emisii ale autovehiculelor;
  • produsele care rezulta din arderea combustibililor, inclusiv lemnul;
  • emisii industriale, precum gazele produse de rafinariile de petrol si carbune;
  • materiale precum vopseluri si adezivi etc.

Fumul lemnului ars si funingine

Fumul lemnului – creat din arderea lemnului de foc si a altor materiale – este un amestec de substante chimice si particule, care pot avea efecte negative asupra sanatatii respiratorii. Sursele de caldura care functioneaza cu lemne, precum semineele si sobele, sunt o sursa majora de poluare a aerului, in special in perioada de iarna.

Praful

Praful de mediu este creat din mai multe surse si din mai multe activitati diferite. Praful artificial este predominant in zonele urbane. Este produs de o serie de activitati, cum ar fi gradinaritul, pana la activitati industriale la scara larga, cum ar fi generarea de electricitate in centrale.

Poluanti de la incendii

Efectele incendiilor asupra oamenilor si asupra mediului sunt variate si pot fi catastrofale. Expunerea la fum de la incendii poate avea efecte precum:

  • agravarea astmului si a altor afectiuni respiratorii;
  • tuse si scurtarea respiratiei;
  • iritatii ale ochilor, nasului si gatului.

Masurarea calitatii aerului

Poluarea aerului este clasificata in functie de regiune si perioada in:

  • scazuta
  • moderata
  • crescuta
  • foarte mare

*pentru particule de suspensie, dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon si ozon.

Pentru mai multe informatii despre nivelurile actuale de poluare a aerului in toata lumea, in timp real, accesati: https://waqi.info/ro/

Indicele calitatii aerului (AQI) este un indice pentru o serie de poluanti majori ai aerului:

  • ozon la nivelul solului;
  • monoxid de carbon;
  • particule de suspensie;
  • dioxid de sulf;
  • dioxid de azot.

Indicele arat cat de curat sau de poluat este aerul. De asemenea, arata ce efecte asupra sanatatii puteti avea in cateva ore sau zile dupa respiratia aerului poluat.

Efectele poluarii aerului asupra sanatatii

Poluarea aerului afecteaza sanatatea tuturor. Cu toate acestea, aceste efecte au un impact disproportionat pentru cei mai vulnerabili: copii, persoane in varsta si oameni care sufera de boli si saracie. Este deosebit de daunator pentru persoanele cu afectiuni de sanatate existente.

Poluarea aerului are o serie de efecte asupra sanatatii. In functie de perioada in care oamenii sunt expusi la poluanti, de starea generala de sanatate, fondul genetic si concentratia de poluanti, poluarea aerului poate avea urmatoarele efecte asupra sanatatii:

  • irita plamanii si caile respiratorii;
  • ingreuneaza respiratia;
  • creste riscul de boli cronice grave, cum ar fi boli de inima, bronsita cronica, emfizem si astm.

Efectele negative asupra sanatatii cresc pe masura ce poluarea aerului se agraveaza. Cresterea usoara a poluarii aerului intr-o perioada scurta de timp poate creste simptomele bolii preexistente in randul celor cu risc.

Mucegaiul si alergenii de la copaci, buruieni si iarba sunt, de asemenea, transportati in aer, sunt agravate de schimbarile climatice si pot fi periculoase pentru sanatate. Schimbarile climatice extind si sezonul productiei de polen, iar unele studii incep sa sugereze ca polenul insusi ar putea deveni un alergen mai puternic.

Smogul si funinginea – efecte pentru sanatate

Smogul si funinginea sunt cele mai raspandite tipuri de poluanti ai aerului. Funinginea este formata din particule minuscule de substante chimice, fum, praf sau alergeni, sub forma de gaz sau solide, care sunt transportate in aer. Cele mai mici particule aeriene din funingine – fie ca sunt sub forma de gaze sau solide – sunt deosebit de periculoase, deoarece pot patrunde in plamani si in sange si pot agrava bronsita, pot duce la atacuri de cord etc. Smogul poate irita ochii si gatul si, de asemenea, afecteaza sanatatea plamanilor, in special a copiilor si a persoanelor in varsta. Este chiar mai rau pentru persoanele care prezinta astm sau alergii – acesti poluanti suplimentari intensifica simptomele si pot declansa atacuri de astm.

S-a demonstrat ca poluarea aerului provoaca sau agraveaza o serie de afectiuni pulmonare si cardiace, inclusiv: astm, bronsita cronica, boli cronice de inima (CHD) si accident vascular cerebral.

Cand poluantii atmosferici intra in organism, pot avea efecte asupra diferitelor organe si sisteme diferite, nu doar asupra sistemului respirator. Dovezi recente sugereaza ca poluarea aerului poate afecta si creierul si este posibil legata de dementa si declin cognitiv.

Poluarea aerului si afectarea pulmonara

Expunerea la poluarea atmosferica in viata timpurie poate avea un efect de lunga durata asupra functiei pulmonare. Exista dovezi ca procesul de dezvoltare normala a functiei pulmonare la copii este suprimata de expunerea pe termen lung la poluarea aerului. Astmul, o afectiune inflamatorie pe termen lung a cailor respiratorii, duce la tuse, respiratie suieratoare, etanseitate in piept si scurtarea respiratiei. Simptomele de astm la cei care au afectiunea pot fi exacerbate de diversi factori de stres, inclusiv infectii virale respiratorii, expunere la alergeni si episoade de poluare crescuta a aerului.

Exista dovezi puternice ca poluarea aerului din exterior este legata de cancerul pulmonar, iar IARC a clasificat poluarea aerului exterior ca fiind cancerigena pentru om.

Poluarea aerului si bolile de inima

Exista dovezi puternice pentru efectele expunerilor pe termen scurt si pe termen lung la poluarea aerului si boala cardiaca la adulti. Poluarea aerului poate contribui atat la dezvoltarea bolii cardiace, cat si la exacerbarea afectiunilor cardiace care exista deja. Riscul de insuficienta cardiaca, infarct miocardic, aritmii (ritmuri anormale ale inimii) si accident vascular cerebral este crescut atat prin expunerea pe termen scurt, cat si pe termen lung la poluarea aerului la indivizii sensibili.

Cum ne putem proteja de aerul poluat?

Cresterea ingrijorarii cu privire la poluarea aerului a dus la o multitudine de produse de protectie. Mastile sunt acum promovate frecvent, dar expertii spun ca sunt de o utilizare limitata, cu exceptia cazului in care au un sigiliu etans pe fata, ceea ce este rar.

Alte sugestii sunt aplicatiile de monitorizare a poluarii, astfel incat oamenii pot sa evite expunerea la poluanti puternici si rutele alternative de mers pe jos in oras, care sa ii tina mai departe de mediile foarte poluate.

  • Verificati zilnic prognozele de poluare a aerului din zona in care locuiti. Prognozele codate prin culoare va pot anunta cand aerul este nesanatos in comunitatea respectiva.
  • Evitati sa faceti sport in aer liber atunci cand nivelul de poluare este ridicat. Cand aerul este foarte nociv, alegeti sportul in locuinta sau sala de sport.
  • Limitati timpul petrecut cu copilul sau familia in aer liber, atunci cand calitatea aerului este nesanatoasa.
  • Evitati intotdeauna sa faceti exercitii fizice in apropierea zonelor cu trafic intens. Chiar si atunci cand prognozele privind calitatea aerului sunt pozitive, vehiculele de pe autostrazile aglomerate pot duce la niveluri ridicate de poluare.

Limitarea poluarii in locuinte

Pentru a limita poluarea in casa, urmati aceste recomandari:

  • Luati in considerare achizitionarea unui purificator de aer.
  • Evitati odorizantele si lumanarile parfumate.
  • Curatati filtrele de la aparate de aer conditionat si sisteme de incalzire.
  • Aspirati des.
  • Spalati paturile, pernele si jucariile de plus pentru a scapa de acarieni.
  • Curatati mucegaiul din casa.
  • Deschideti geamurile pentru a permite circulatia aerului in zilele in care calitatea aerului este buna.

Ce putem face pentru a reduce poluarea aerului?

Cu totii putem face tot posibilul pentru a reduce poluarea aerului si riscurile pe care le prezinta pentru sanatate. Iata cateva sfaturi:

  • Putem proteja mediul si putem preveni poluarea prin limitarea pe cat posibil a autovehiculelor sau a numarului lor. Mergeti pe jos sau cu bicicleta in loc sa conduceti. Cand trebuie sa conduceti, opriti motorul daca stati in stationare mai mult de cateva minute, evitati supraincarcarea rezervorului de benzina si varsarea benzinei, pentru ca aceasta se evapora si elibereaza hidrocarburi toxice si formeaza ozon.
  • Folositi vopseluri si produse de curatare sigure pentru mediu.
  • Combinati livrarile la domiciliu intr-o singura livrare pentru a reduce la minimum ambalajele si pentru a reduce numarul si durata transporturilor.
  • REDUCETI consumul, REUTILIZATI si RECICLATI – folositi produse si ambalaje reutilizabile, limitati plasticul, dozele de aluminiu etc. Reciclati deseurile – sticla, hartie, baterii, ulei, cutii din aluminiu, medicamente etc.
  • Nu incurajati consumerismul excesiv – evitati cumpararea excesiva a produselor de orice tip, mai ales imbracaminte.
  • Evitati arderea combustibililor solizi daca este posibil si ardeti numai combustibilii fara fum. Evitati aprinderea focurilor, mai ales cand nivelul de poluare este ridicat. Nu ardeti lemn sau gunoi. Lemnul  si gunoiul sunt printre principalele surse de poluare a particulelor (funingine) din multe regiuni ale tarii.
  • Limitati consumul de apa si de energie in locuinte. Generarea de electricitate si alte surse de energie favorizeaza poluarea aerului. Prin reducerea consumului de energie, puteti ajuta la imbunatatirea calitatii aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la incurajarea independentei energetice si la economisirea de bani.
  • Folositi echipamente de ingrijire a gazonului electrice si manuale, mai degraba decat pe benzina.

 

Referinre:
(1) How air pollution is destroying our health, link: https://www.who.int/airpollution/news-and-events/how-air-pollution-is-destroying-our-health
(2) Air pollution, link: https://www.who.int/airpollution/ambient/health-impacts/en/
(3) Air Pollution, link: https://www.cdc.gov/climateandhealth/effects/air_pollution.htm
(4) Air Pollution: Everything You Need to Know, link: https://www.nrdc.org/stories/air-pollution-everything-you-need-know
(5) Air pollutants and global effects, link: https://www.eea.europa.eu/publications/2599XXX/page009.html
(6) Health matters: air pollution, link: https://www.gov.uk/government/publications/health-matters-air-pollution/health-matters-air-pollution

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma