Categori: SportStil de viata

Indoor cycling – beneficii si dezavantaje ale acestui antrenament

Indoor cycling sau ciclismul in interior este un antrenament cardio care te ajuta sa-ti imbunatatesti sistemul cardiovascular si sa-ti definesti musculatura. Afla din urmatorul articol ce grupe musculare iti sunt solicitate in timpul acestui antrenament, dar si care sunt beneficiile pe termen lung!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Tipuri de cycling

3. Beneficii indoor cycling

4. Performanta si rezultate in cycling

5. Riscuri

6. Contraindicatii

7. Informatii utile

Informatii generale

In urma cu peste 20 de ani, ciclistul sud-african Jonny Goldberg, cunoscut si ca Johnny G a transformat bicicleta statica pe care o vedem in salile de sport intr-un program de fitness de grup numit indoor cycling. Indoor cycling sau ciclismul in interior este un antrenament de grup care se concentreaza pe imbunatirea fortei fizice si a rezistentei corpului prin diferite tipuri de antrenamente.

Bicicleta indoor cycling

Astfel, daca esti adeptul mersului pe bicicleta sau nu, prin intermediul claselor de indoor cyclyng poti sa-ti definesti si sa-ti tonifiezi masa musculara.

Cycling sala

Antrenamentele de cycling sunt realizate sunt indrumarea unui instructor certificat. Acesta ii ajuta, monitorizeaza si ii motiveaza permanent pe participantii la clasa sa-si imbunatateasca forma fizica prin pedalari in forta, mentineri de pozitie si schimbari de ritm.

Tipuri de cycling

Antrenamentele de cycling sunt de mai multe tipuri, iar acestea variaza atat prin denumire, cat si prin nivelul de intensitate ale intervalelor. Clasele de cycling sunt:

  • Fartlek
  • Hill
  • High end endurance
  • Schwinn HIIT

Antrenament spinning

Antrenamentele de ciclism iti fac inima si picioarele sa lucreze rapid, iar pe tot parcursul orei vei calatori la nivel mental prin terenuri mixte (dealuri, varfuri de munte, intervale) prin intermediul muzicii. Clasa de spinning a fost inventata la inceputul anilor 80 ca o metoda de antrenament care sa permita sportivului sa se antreneze indiferent de sezon.

Diferenta dintre spinning si cycling

Diferentele din cele doua tipuri de antrenament sunt:

Forma bicicletelor de indoor cyling este cu mult diferita fata de cea de spinning. Bicicleta spinning este asemanatoare cu o bicicleta reala de drumetii. Totodata, acest tip de bicicleta detine ajustari care sunt necesare a fi efectuate inainte de inceperea clasei atat la scaun, ghidon, pedale, nivelul de dificultate (care se ajusteaza doar in timpul antrenamentului in functie de intensitatea la care vrei sa lucrezi).

Spinning si indoor cycling

O alta diferenta consta in forma scaunelor, care iti ofera o postura diferita spre deosebire de bicicletele pentru antrenamentele indoor cycling care sunt mai drepte si mai confortabile. Pedalele bicicletelor de spinning sunt rotative, spre deosebire de cele indoor. Astfel, muschii si tendoanele picioarelor vor lucra in mod circular, pedaland la orice intensitate. De exemplu, antrenamentele pe bicicletele rotative, poti „urca” (cand pedalezi in pozitie verticala), astfel incat sa poti lucra cu mai multe grupe musculare sau poti sa faci exercitii care izoleaza anumite grupe musculare.

Vei descoperi, de asemenea, ca o inertie rotativa suplimentara incurajeaza un ritm accelerat care duce in general la o tensiune suplimentara asupra sistemului cardiovascular. Acesta este motivul pentru care pulsul este, de obicei, accelerat in timp ce faci un antrenament de spinning in comparatie cu antrenamentul indoor cycling.

Bicicleta spinning

Pe masura ce ritmul creste, pedalarea creste, de asemenea, si in acest fel vei arde mai multe calorii. Un alt avantaj al bicicletelor spinning este modul in care sunt construite. Bicicletele Spinning sunt concepute pentru a reproduce forta si rezistenta unei biciclete reale. Din acest motiv bicicletele de spinning sunt compuse din lantul de transmisie, spre deosebire de restul bicicletelor indoor care folosesc o banda de material textil sau de plastic. Lantul de transmisie permite simularea foarte realista a dinamicii unei biciclete reale.

Iata care sunt asemanarile dintre spinning si cycling:

  • Cele doua tipuri de antrenament se desfasoara indoor (in interior)
  • Antrenamentul se desfasoara doar pe bicicleta stationara
  • Programele de antrenament sunt diferite si se desfasoara in ritmul muzicii

Beneficii indoor cycling

Iata care sunt beneficiile antrenamentelor de cycling:

Arzi multe calorii

Clasele de cycling difera in functie de tipul de antrenament si de durata acestuia, insa in general poti arde in jur de 400 – 600 de calorii. Pentru a vedea rezultate rapide, trebuie sa participi la cel putin 3 clase de cycling pe saptamana.

Imbunatateste sanatatea cardiovasculara

In timpul antrenamentului de indoor cycling, inima iti bate mai repede ca de obicei. Acest lucru aduce un beneficiu asupra sanatatii inimii.

Creste nivelul de energie

Antrenamentele de indoor cycling ajuta la cresterea rezistentei corpului, crescandu-i nivelul de energie. Pe masura ca energia iti creste, forta si abilitatea cardiovasculara iti vor creste motivatia in ceea ce priveste performanta fizica.

Te scapa de sters

Un alt beneficiu important al acestor antrenamente este reducerea stresului si a depresiei. In timpul antrenamentului, gandurile tale dispar aproape brusc si tu vei deveni constient doar de momentul prezent. In plus, acest sport duce la eliberarea rapida de endorfine care iti induce o stare de calm si de buna dispozitie pentru o buna perioada de timp.

Spinning beneficii

Intarirea musculaturii

La clasele de spinning muschii picioarelor lucreaza incontinuu, iar acest lucru duce la intarirea muschilor si a tendoanelor picioarelor. Astfel, daca nu esti un fan al exercitiilor clasice pentru intarirea musculaturii picioarele precum sunt fandarile sau genuflexiunile, poti sa te tonifiezi, participand regulat la clasele de spinning. In plus, pe langa picioarele tonifiate, iti vei creste rezistenta generale, astfel incat activitatile de zi cu zi sa le poti efectua cu mai multa usurinta.

Prevenirea cancerului

Conform mai multor cercetari, clasele de cycling previn declansarea de cancer de colon, cancer de san si cancer intestinal.

Alte beneficii clase de cycling

Beneficiile pentru sanatate ale ciclismului regulat includ:

  • Intarirea mobilitatii articulare
  • Imbunatatirea posturii si coordonarii
  • Intarirea oaselor
  • Scaderea nivelului de grasime corporala
  • Prevenirea sau combaterea anumitor boli
  • Somn bun si odihnitor

Performanta si rezultate in cycling

Pe masura ce iti prioritizezi lucrurile si acorzi importanta sportului, vei vedea ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. In plus, pe langa faptul ca antrenamentele de cyling iti lucreaza picioarele si fesierii, acestea iti solicita mai multe grupe musculare.

Ce muschi lucreaza bicicleta de fitness

  • Muschii abdominale (partea de core)
  • Bratele
  • Muschii spatelui
  • Cvadricepsul crural (muschi situat pe partea anterioara a coapsei)
  • Muschii femurali

Riscuri

Ai grija sa nu te suprasoliciti sau sa te fortezi (prin cresterea nivelului de intensitate sau cadenta) chiar de la primele tale clase de cyling. Este important sa iti acorzi timp si sa inveti sa-ti asculti propriul corp, incercand sa efectuezi miscarile in ritmul muzicii puse de catre instructor pentru a lucra de la o intensitate la alta.

Un risc al acestui tip de antrenament este deshidratarea, care poate sa apara pe parcursul orei. Astfel, nu uita sa bei cat mai multa apa si sa te mentii hidratat pentru a evita aparitia anumitor simptome neplacuta ca:

Contraindicatii

Antrenamentele de cycling nu sunt recomandate persoanele care sunt in perioada de recuperare dupa un accident sau operatie.

Daca ai o problema de sanatate, este recomandat sa discuti cu medicul specialist inainte si, de asemenea, sa informezi instructorul inainte de participarea la clasa daca este in regula sa participi la acest tip de antrenament.

Informatii utile

Echipament cycling indoor

Pentru a evita anumite riscuri si pentru a te bucura de antrenamentul propriu-zis este recomandat sa ai in vedere si sa utilizezi cateva din urmatoarele articolele de echipament:

  • Pantofi de ciclism (contribuie la o pedalarea corecta)
  • Tricouri de ciclism (iti ofera un confortul de care ai nevoie pe tot parcursul clasei, deoarece la cycling vei transpira abundent)
  • Pantaloni de ciclism (iti asigura un grad ridicat de confort si frecare aprope inexistent in pozitia de sezut)
  • Manusi pentru ciclism (previn aparitia bataturilor)
  • Bidon de apa pentru ciclism (bidon conceput pentru hidratarea rapida in timpul antrenamentului datorita capacului cu filet si mustiucul)
  • Husa pentru saua de la bicicleta (conceputa pentru a face sedarea mai confortabila pe bicicleta
  • Prosop

Melodii cycling

Muzica este foarte importanta in timpul antrenamentelor de cycling, iar pentru o ora de miscare intensa playlist-ul are rolul sau aparte care te va ajuta sa pedalezi cu energie. Iata cateva melodii pe care le poti auzi la clasele de cyling:

  • David Guetta – Dangerous ft Sam Martin
  • David Guetta – Titanium ft. Sia
  • Bon Jovi – It’s My Life
  • Fifth Harmony – Work from Home ft. Ty Dolla $ign
  • Tiësto – Wasted ft. Matthew Koma
  • Deorro – Focus feat. Lena Leon
  • Astrid S – 2AM
  • MaxRiven – Welcome To The Jungle
  • Felix Jaehn, Mike Williams – Feel Good
  • Calvin Harris (ft. Ayah Marar) – Thinking About You

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/benefits-of-a-spin-class
  2. https://www.realbuzz.com/articles-interests/fitness/article/the-benefits-of-spinning/
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-cycling.html
  4. https://www.bhliveactive.org.uk/benefits-of-spin-classes/
  5. https://fitness-tek.com/blog/difference-between-indoor-cycling-and-spinning
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma