RMN (rezonanta magnetica nucleara) – indicatii, beneficii si posibile riscuri

Rezonanta magnetica nucleara este o tehnica de radiologie care foloseste magnetismul, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Aflati mai multe despre RMN din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce inseamna RMN?
  2. Cand se recomanda realizarea unui RMN?
  3. Cum se efectueaza rezonanta magnetica?
  4. Cum functioneaza aparatul RMN
  5. Beneficii si riscuri
  6. Informatii utile

Ce inseamna RMN?

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este o tehnica de imagistica medicala care foloseste un camp magnetic si unde radio generate de un computer pentru a crea imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din corp.

Ce e RMN

Majoritatea aparatelor RMN sunt, de fapt, magneti de dimensiuni mari, in forma de tub. Cand va aflati in interiorul unui aparat RMN, campul magnetic realinizeaza temporar moleculele de apa din corp.

Ce se vede la RMN

Undele radio fac ca acesti atomi aliniati sa produca semnale slabe, care sunt utilizate pentru a crea imagini RMN in sectiune transversala – de tipul feliilor unei paini.

Rezonanta magnetica nucleara poate produce, de asemenea, imagini 3D care pot fi vizualizate din unghiuri diferite.

Cand se recomanda realizarea unui RMN?

RMN tot corpul

RMN-ul este un mod noninvaziv prin care medicul poate verifica organele, tesuturile si sistemul osos. Aceasta aparatura produce imagini de inalta rezolutie din interiorul corpului, ajutand astfel la diagnosticarea unei varietati de probleme.

RMN la creier si maduva spinarii

RMN-ul este cel mai frecvent test imagistic al creierului si maduvei spinarii. Un RMN cerebral (RMN la cap) sau la coloana (RMN coloana) este adesea efectuat pentru a ajuta la diagnosticarea:

Exista si un tip special de RMN, denumit RMN functional al creierului (fRMN). Produce imagini ale fluxului sanguin catre anumite zone ale creierului. Cu ajutorul acestuia poate fi examinata anatomia creierului si pot fi determinate partile creierului care gestioneaza functii esentiale.

Acest tip de imagistica ajuta la identificarea zonelor importante care controleaza vorbirea si miscarea in cazul persoanelor care ar putea fi supuse unor operatii pe creier. RMN-ul functional poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua daunele produse de traumatismele cerebrale sau de tulburari precum boala Alzheimer.

RMN al inimii si vaselor de sange

Rezonanta magnetica nucleara care se concentreaza asupra inimii sau vaselor de sange poate evalua:

  • Marimea si functionarea camerelor inimii
  • Grosimea si miscarea peretilor inimii
  • Severitatea daunelor cauzate de atacuri de cord sau boli de inima
  • Probleme structurale in aorta, cum ar fi anevrisme sau disectii
  • Inflamatii sau blocaje in vasele de sange

RMN la nivelul altor organe interne

Cu ajutorul RMN-ului, medicul poate verifica daca exista tumori sau alte anomalii la nivelul multor organe din corp, cum ar fi:

  • Ficatul si conductele biliare
  • Rinichii
  • Splina
  • Pancreasul
  • Uterul
  • Ovarele
  • Prostata

RMN la nivelul oaselor si articulatiilor

RMN-ul poate ajuta la evaluarea:

  • Anomaliilor articulare cauzate de leziuni traumatice sau repetitive, cum ar fi ruperea unui cartilaj sau a ligamentelor (de exemplu, RMN genunchi)
  • Anomalii ale discului la nivelul coloanei vertebrale, (de exemplu, RMN lombar)
  • Infectii osoase
  • Tumorile la nivelul oaselor si tesuturilor moi

RMN la sani

RMN-ul poate fi utilizat alaturi de o mamografie pentru a detecta cancerul de san, in special la femeile care au tesut mamar dens sau care ar putea avea un risc ridicat de boala.

Cum se efectueaza rezonanta magnetica?

Ce trebuie sa faci inainte de RMN

Nu este nevoie de pregatiri speciale inainte de scanarea prin rezonanta magnetica. Odata ajuns la spital, pacientul poate fi rugat sa se schimbe intr-un halat. Deoarece aparatul utilizeaza magneti, este esential sa nu existe obiecte metalice in raza scaner-ului. Drept urmare, medicul ii va cere pacientului sa indeparteze orice bijuterie sau accesoriu metalic care ar putea interfera cu aparatul.

Din aceasta cauza, o persoana care are metale in interiorul corpului, cum ar fi gloante, srapnel sau alte corpuri straine metalice, nu va putea fi supusa unui astfel de test. Aici pot fi incluse, de asemenea, si dispozitivele medicale, cum ar fi implanturile cohleare si stimulatoarele cardiace.

Persoanele care nu tolereaza spatiile inchise trebuie sa-l anunte pe medic. In anumite cazuri, li se pot administra medicamente inainte de rezonanta magnetica pentru a le asigura o stare de confort.

Rolul substantei de contrast

Cel mai probabil, pacientilor li se va injecta o substanta de contrast pentru a imbunatati vizibilitatea asupra unui anumit tesut care trebuie scanat.

Radiologul, medicul specializat in imagistica medicala, va putea dialoga cu individul in timpul scanarii si ii va raspunde la orice fel de intrebari pe care le poate avea cu privire la procedura.

Dupa ce pacientul intra in camera de scanare, medicul il va ajuta sa se intinda pe masa speciala a aparatului.

De asemenea, vor fi folosite casti de ureche pentru a bloca zgomotele puternice ale scaner-ului. Acest lucru este extrem de popular in randul copiilor, deoarece acestia pot asculta muzica pentru a reduce orice stare de anxietate in timpul procedurii.

In timpul scanarii RMN

Odata ajuns in interiorul scaner-ului, tehnicianul va discuta cu pacientul pentru a se asigura ca acesta se simte cat mai confortabil. Scanarea nu va incepe pana cand pacientul nu va fi gata.

In timpul scanarii, este vital ca persoana sa ramana nemiscata. Orice miscare va perturba imaginile, cum se intampla atunci cand incercam sa facem o poza unui obiect aflat in miscare. In timpul procedurii, se vor auzi zgomote puternice care ies din scaner. Acest lucru este perfect normal. In functie de imagini, uneori poate fi necesar ca pacientul sa-si tina respiratia.

Daca acesta se simte inconfortabil in timpul procedurii, ii poate transmite acest lucru tehnicianului RMN si poate solicita oprirea scanarii.

Dupa o scanare RMN

Dupa scanare, radiologul va examina imaginile pentru a verifica daca mai sunt necesare alte testari. Daca radiologul considera ca este suficient, pacientul poate pleca acasa.

Radiologul va pregati apoi un raport pentru medicul solicitant. De obicei, pacientii sunt rugati sa faca o programare la medic pentru a discuta despre rezultate.

Cat dureaza un RMN

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este un test nedureros. Exista posibilitatea ca pacientul sa fie nevoit sa stea pe masa de RMN intre 20 si 90 de minute in timpul procedurii, insa vor exista pauze scurte intre fiecare scanare. In cazul in care specialistul nu a folosit sedative in timpul procedurii, persoana isi poate relua imediat activitatile si alimentatia in conditii normale.

Daca masa este prea rece, in special in cazul copiilor, membrii echipei medicale ii pot oferi pacientului o patura. Majoritatea efectelor sedativelor vor disparea in 1-2 ore, iar substanta de contrast va fi eliminata din corp dupa aproximativ 24 de ore.

Cum functioneaza aparatul RMN

Un scaner RMN contine doi magneti puternici. Acestea sunt cele mai importante parti componente ale echipamentului.

Corpul uman este format in mare parte din molecule de apa, care sunt compuse, la randul lor, din atomi de hidrogen si oxigen. In centrul fiecarui atom se afla o particula si mai mica numita proton, care functioneaza ca un magnet si care este sensibila la orice camp magnetic.

In mod normal, moleculele de apa din corp sunt dispuse la intamplare. Cu toate acestea, cand corpul pacientului este introdus intr-un aparat RMN, primul magnet determina alinierea intr-o directie a moleculelor de apa, fie spre nord, fie spre sud.

Rolul celui de-al doilea camp magnetic

Cel de-al doilea camp magnetic este apoi pornit si dezactivat intr-o serie de impulsuri rapide, determinand fiecare atom de hidrogen sa-si schimbe aliniamentul atunci cand este pornit si apoi sa revina rapid la starea sa relaxata initiala atunci cand este oprit.

Trecerea energiei electrice prin bobinele de gradient, care, de asemenea, provoaca vibrarea bobinelor, creeaza campul magnetic, provocand un sunet puternic in interiorul scaner-ului.

Desi pacientul nu poate simti aceste modificari, scaner-ul le poate detecta si, cu ajutorul unui computer, poate crea o imagine in sectiune transversala detaliata pentru radiolog.

Imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fRMN)

Imagistica prin rezonanta magnetica functionala sau RMN functional (fRMN) utilizeaza tehnologia RMN pentru a masura activitatea cognitiva prin monitorizarea fluxului de sange in anumite zone ale creierului.

Fluxul de sange creste in zonele in care neuronii sunt activi. Aceasta ofera o perspectiva asupra activitatii neuronilor din creier.

Aceasta tehnica a revolutionat cartografierea creierului, permitand cercetatorilor sa evalueze creierul si maduva spinarii, fara a fi nevoie de proceduri invazive sau injectii cu medicamente.

Imagistica prin rezonanta magnetica functionala ii ajuta pe cercetatori sa afle mai multe despre functia unui creier normal, bolnav sau lezat.

fRMN este utilizat si in practica clinica. Scanarile standard prin rezonanta magnetica sunt utilizate pentru a detecta anomaliile din structura tesuturilor. In schimb, o scanare fRMN poate ajuta la detectarea anomaliilor in plina activitate.

Pe scurt, RMN-ul functional verifica mai mult ce fac tesuturile decat cum arata.

In ce scopuri este folosit RMN-ul functional

Ca atare, medicii folosesc fRMN pentru a evalua riscurile interventiilor chirurgicale cerebrale, identificand regiunile creierului implicate in functii critice, cum ar fi vorbirea, miscarea, simturile sau planificarea.

RMN-ul functional poate fi, de asemenea, utilizat pentru a determina efectele tumorilor, accidentelor vasculare cerebrale, leziunilor craniene si cerebrale sau a maladiilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Beneficii si riscuri

Rezonanta magnetica nucleara avantaje si dezavantaje

Beneficii

  • RMN-ul este o tehnica imagistica noninvaziva care nu implica expunerea la radiatii.
  • In unele cazuri, imagistica asupra structurilor tesuturilor moi ale corpului – cum ar fi inima, ficatul si multe alte organe – poate sa identifice si sa caracterizeze cu exactitate bolile, mai bine decat alte metode imagistice. Acest detaliu face ca RMN-ul sa fie un instrument de nepretuit in diagnosticarea si evaluarea precoce a multor leziuni focale si tumori.
  • RMN-ul s-a dovedit valoros in diagnosticarea unei game largi de afectiuni, printre care cancerul, bolile cardiovasculare si anomaliile musculo-scheletice.
  • Rezonanta magnetica poate detecta anomalii pe care alte mijloace imagistice nu le pot descoperi din cauza prezentei oaselor.
  • RMN-ul le permite medicilor sa evalueze in mod noninvaziv sistemul biliar si fara substanta de contrast.
  • Materialul de contrast cu gadoliniu prezinta mai putine riscuri de a provoca o reactie alergica decat materialele de contrast pe baza de iod utilizate in cazul radiografiilor tomografiilor computerizate (CT).
  • Scanarea prin rezonanta magnetica ofera o alternativa noninvaziva la radiografie, angiografie si CT pentru diagnosticarea problemelor inimii si vaselor de sange.

Riscuri

  • RMN-ul nu prezinta aproape niciun risc pentru pacienti daca sunt respectate instructiunile de siguranta adecvate.
  • Daca se foloseste anestezierea, exista riscul de utilizare excesiva. Cu toate acestea, semnele vitale ale pacientului vor fi monitorizate pentru a minimiza acest risc.

RMN radiaza?

  • Campul magnetic puternic nu este daunator. Cu toate acestea, poate produce defectarea dispozitivelor medicale implantate in corp sau poate provoca denaturarea imaginilor.
  • Fibroza sistemica nefrogena este o complicatie recunoscuta, dar rara, legata de injectarea substantei de contrast cu gadoliniu. Apare de obicei la pacientii cu boli renale grave. Medicul va evalua cu atentie functia renala inainte de a introduce substanta de contrast.
  • Exista un risc foarte mic de reactie alergica daca se foloseste material de contrast. Astfel de reactii sunt de obicei usoare si controlate de medicamente. Daca aveti o reactie alergica, un medic va fi disponibil pentru asistenta imediata.

RMN in sarcina

  • Producatorii substantelor de contrast declara ferm ca mamele nu trebuie sa-si alapteze bebelusii timp de 24-48 de ore dupa administrarea materialului.

Efecte adverse RMN cerebral

Efectele secundare in urma unei scanari prin rezonanta magnetica sunt extrem de rare. Cu toate acestea, substanta de contrast poate provoca greata, dureri de cap si dureri sau arsuri in punctul de injectie, in cazul anumitor persoane.

La ce interval de timp se poate repeta un RMN

Scanarile pot fi repetate la intervale de cateva luni, cel putin doua.

Informatii utile

Scanarea prin rezonanta magnetica este raspandita la nivelul tarii. Pacientii pot alege dintr-o lista de clinici si spitale din Bucuresti si din tara pentru efectuarea acestui test.

Clinici RMN Bucuresti

Exista o multime de clinici private in Capitala unde pot fi efectuate scanari prin rezonanta magnetica. Printre aceste clinici se numara Centrul Medical Provita, Clinica Hipocrat, clinica Hiperdia etc.

RMN pret

In functie de zonele care trebuie scanate, pretul unui astfel de test se incadreaza intre 500 si 1650 lei.

RMN total pret

Un RMN total (whole body) costa 1650 lei.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/146309.php
  3. https://kidshealth.org/en/parents/mri.html
  4. https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bodymr
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma