Citeste mai multe despre controlul urologic la barbati – cand se recomanda, ce boli pot fi diagnosticate si care sunt semnele ce indica anumite probleme cu sistemul genito-urinar la barbati.

Cuprins:

1. Ce probleme pot fi depistate in cadrul unui control urologic?
2. Simptome care pot indica anumite probleme
3. Ce implica un consult urologic?

Ce probleme pot fi depistate in cadrul unui control urologic?

Controlul urologic la barbati are rolul de a depista eventuale probleme de sanatate la nivelul tractului urinar si sistemului reproducator masculin – sistemul genito-urinar. Permite depistarea anumitor probleme cu rinichii, vezica urinara, uretra, organele reproducatoare masculine. In plus, pot fi identificate anumite probleme ce tin de sanatatea sexuala a barbatilor, inclusiv disfunctie erectila si nivelul scazut de testosteron. Prostata se modifica in timp, precum si functia urinara si sexuala.

Este important sa mergeti la un consult urologic ori de cate ori apar simptome. De asemenea, se recomanda anual un control de rutina, mai ales dupa varsta de 40 ani.

Iata cateva exemple de probleme ce pot fi depistate in cadrul unui consult urologic la barbati:

  • Marirea prostatei – Marirea prostatei poate provoca ingustarea uretrei si blocarea fluxului de urina. Simptomele pot include urinari mai dese si mai intrerupte, precum si nevoia mai frecventa de a urina noaptea.
  • Pietre la rinichi – Unele semne de avertizare include dureri in zona inferioara a spatelui, greturi si sange in urina. Pietrele la rinichi apar atunci cand substantele chimice din urina se cristalizeaza si formeaza mase dure. Aceste pietre vor fi mici la inceput, insa in timp pot creste.
  • Scurgeri urinare sau incontinenta – Incontinenta este o problema grava a vezicii urinare. Episoadele de scurgeri urinare pot fi legate de musculatura hiperactiva a vezicii urinare, sfincter slab sau alte probleme.
  • Infectii ale tractului urinar – Acestea apar adesea atunci cand bacteriile migreaza din tractul digestiv in uretra. Simptomele includ urinare anormala, durere, incontinenta, greata, varsaturi, febra si frisoane.
  • Nivel scazut de testosteron – Odata cu inaintarea in varsta, nivelul de testosteron scade in mod natural. Insa, o scadere prea mare duce la hipogonadism. Anumite semne de avertizare includ dorinta sexuala scazuta si oboseala intensa.
  • Infertilitatea masculina – Poate rezulta din deteriorarea tractului reproducator masculin si din cauza unei varietati de probleme la nivelul spermei.
  • Prostatita – Infectia sau inflamatia prostatei poate provoca dureri la urinare sau ejaculare dureroasa. Poate fi acuta sau cronica.
  • Strictura uretrala – Cicatrizarea uretrei poate ingusta sau bloca uneori cursul urinei din vezica urinara. Cauzele includ infectii, inflamatii sau rani. Simptomele includ urinarea dureroasa si debitul redus. Poate duce la complicatii precum prostatita si infectii ale tractului urinar.

Cancerul de prostata

Examinarile pentru cancerul de prostata sunt importante, astfel incat medicul poate depista la timp anumite modificari si anomalii ale prostatei. Desi cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor, acesta poate fi adesea tratat cu succes. Semnele si simptomele includ probleme la urinare sau nevoia de a urina frecvent, sange in urina sau probleme erectile. Este important la mergeti la controalele de rutina sau oricand apar semne sau simptome, incat sa fie depistate la timp anumite probleme.

Cancerul de prostata adesea nu produce simptome in stadiile incipiente. Dupa o anumita varsta, medicul poate recomanda un screening regulat. Un examen de prostata poate ajuta la detectarea cancerului cand acesta este inca usor tratabil, chiar daca simptomele nu sunt prezente. Citeste aici mai multe despre screening-ul pentru cancer de prostata.

Simptome care pot indica anumite probleme

Problemele urologice acopera o gama larga de afectiuni medicale, cum ar fi infectiile tractului urinar si problemele la prostata, precum si problemele mai grave precum cancerul vezicii urinare, cancerul de prostata si pietrele la rinichi. Sanatatea sexuala se incadreaza, de asemenea, in aceasta categorie. Simptome ca dureri la urinare, scurgeri anormale sau alte simptome legate de sanatatea sexuala trebuie sa va trimita la medic.

Unele dintre simptomele genito-urinare care pot indica anumite probleme includ:

  • urinari mai frecvente decat de obicei;
  • nevoia brusca si intensa de a urina;
  • secretii anormale la nivelul penisului;
  • durere sau senzatie de arsura la urinare;
  • urina tulbure sau cu miros prea intens;
  • sange in urina (hematurie);
  • urina de culoare anormala;
  • dureri la nivelul testiculelor sau inghinal;
  • probleme erectile – reducerea capacitatii de a obtine si mentine o erectie;
  • scaderea dorintei sexuale;
  • probleme de fertilitate;
  • durere in partea inferioara a spatelui sau a abdomenului inferior;
  • greata;
  • stare generala de rau;
  • oboseala intensa.

In multe cazuri, detectarea precoce a problemelor medicale ofera un prognostic mai bun – tratamente mai eficiente si risc mai redus de complicatii grave.

Cand ar trebui sa merg la urolog?

Este important sa mergeti la o consultatie urologie daca va confruntati cu anumite semne si simptome ca cele mentionate mai sus. Este esential sa obtineti un diagnostic corect si rapid, inainte de a aparea complicatii. De asemenea, chiar si in lipsa simptomelor este benefic sa mergeti la o consultatie o data pe an (control de rutina in lipsa simptomelor) – mai ales dupa varsta de 40 ani sau daca aveti anumiti factori de risc.

Ce implica un consult urologic?

Controlul urologic implica in primul rand anamneza – obtinerea de date medicale privind istoricul medical, semne si simptome prezente etc. Ulterior se va face o examinare fizica si se vor recomanda anumite analize si investigatii.

Examinarea genito-urinara

Medicul va efectua un examen genito-urinar. Implica o examinare completa a regiunii tractului urinar, precum si evaluarea abdomenului inferior. Se va face un examen genital – inclusiv examinarea penisului si a testiculelor – si un examen digital rectal (tuseu rectal) pentru a analiza prostata. Despre tuseul rectal poti citi pe larg aici.

Examinarea genito-urinara are rolul de a depista anumite semne si probleme, precum ulcere la nivelul pielii, veruci, herpes, noduli, umflaturi, semne de infectie etc. De asemenea, zona va fi examinata pentru semne de durere, disconfort, roseata etc. Examinarea genito-urinara include examinarea penisului, examinarea testiculelor si a scrotului, examinarea prostatei, examinarea zonei anale si rectale.

Analize si investigatii recomandate

De asemenea, pot fi recomandate anumite analize – analiza unei probe de urina, analize de sange – de exemplu nivelul de PSA, uree, creatinina, proteine totale, urocultura, acid uric etc. Poate fi recomandata si analiza spermei daca este suspectata o problema de fertilitate – spermograma. Vor fi recomandate uneori teste urodinamice pentru pacientii cu simptome de incontinenta, debitmetrie pentru a masura debitul urinar si cistometrie pentru a masura presiunea si volumul urinar in momentul umplerii, stocarii urinare si urinarii in sine.

Analiza PSA

Testul PSA masoara cantitatea de PSA (antigen specific prostatic) pe care o produce prostata. O parte din acest antigen se scurge in sange si va aparea in timpul testarii. Nivelurile ridicate de PSA in sange pot indica un cancer de prostata, dar diverse alte afectiuni si factori pot creste nivelul PSA. Nivelurile ridicate nu inseamna neaparat ca exista cancer. Majoritatea barbatilor adulti sanatosi au niveluri de PSA sub 4 ng/ml. Nivelurile de PSA de 4–10 ng/ml sunt limita. Daca nivelurile de PSA sunt peste 10 ng/ml, exista risc de 50% ca persoana sa aiba cancer de prostata. Insa, medicul va recomanda mai multe teste, inclusiv o biopsie de prostata.

Este important de retinut ca nivelurile de PSA pot varia in mod natural de la o persoana la alta. Este foarte posibil ca o persoana cu niveluri ridicate sa nu aiba cancer de prostata.

Alte investigatii recomandate

Pot fi recomandate si anumite proceduri imagistice, ca scanarile CT, RMN sau ecografii – ecografie testiculara, ecografie peniana si ecografie de prostata – pentru a ajuta medicul sa localizeze problema. In anumite cazuri se recomanda si cistoscopia pentru a vizualiza interiorul vezicii si ureterele. Daca este suspectat un cancer de prostata se va recomanda si o biopsie de prostata de obicei. Dupa diagnostic, tratamentul va depinde de afectiune.

Referinte:
(1) https://health.clevelandclinic.org/men-over-40-start-seeing-a-urologist-regularly/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/286276
(3) https://www.orlandohealth.com/content-hub/when-to-see-a-urologist
(4) https://advancedurology.com/advanced-blogging/what-to-expect-in-a-male-urology-exam/
(5) https://www.urologyhealth.org/healthy-living/urologyhealth-extra/magazine-archives/winter-2013/when-should-i-see-a-urologist

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma