Hiperpigmentarea este un termen medical folosit pentru a descrie petele mai inchise la culoare de pe piele, ce pot fi date de excesul de melanina. Aceste pete pot fi cauzate de mai multi factori – de la cicatricile acneice si efectele expunerii la soare, pana la fluctuatiile hormonale.

Cuprins:

1. Ce este hiperpigmentarea?
2. Tipuri de hiperpigmentare
3. Simptome
4. Cauze si factori de risc
5. Tratament pentru hiperpigmentare
6. Cum poate fi prevenita hiperpigmentarea?

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea nu este neaparat o boala, ci un termen care descrie pielea care devine mai inchisa la culoare.

Pigmentare inseamna colorare. Tulburarile de pigmentare a pielii afecteaza culoarea pielii. Culoarea pielii este data de pigmentul numit melanina, produs de celule specializate din piele. Cand aceste celule devin deteriorate, afecteaza productia de melanina. In continuarea, cand corpul produce prea multa melanina, pielea devine mai inchisa la culoare.

Hiperpigmentarea este inchiderea la culoare a unei zone a pielii sau a unghiilor, cauzata de cresterea productiei de melanina.

Tipuri de hiperpigmentare

Exista mai multe tipuri de hiperpigmentare, cele comune fiind melasma, petele de la soare si hiperpigmentarea post-inflamatorie:

  • Melasma – Se crede ca melasma este cauzata de modificari hormonale si se poate dezvolta in timpul sarcinii. Zonele de hiperpigmentare pot aparea pe orice zona a corpului, dar apar cel mai frecvent pe abdomen si pe fata.
  • Petele de la soare – Numite si pete hepatice sau lentigo solar, petele solare sunt comune. In timp, acestea au legatura cu excesul de expunere la soare. In general, apar ca pete pe zonele expuse la soare, precum mainile si fata.
  • Hiperpigmentare post-inflamatorie – Aceasta este un rezultat al ranilor sau inflamatiei la nivelul pielii. O cauza comuna a acestui tip este acneea.

Simptome

Zonele mai inchise la culoare de pe piele sunt simptomele principale ale hiperpigmentarii. Petele pot varia ca marime si se pot dezvolta oriunde pe corp. Poate fi vorba de mici pete, suprafete mai mari de piele si in unele cazuri chiar intregul corp. Desi, de obicei, nu este daunatoare, poate fi un simptom al unei alte afectiuni medicale.

Cauze si factori de risc

O cauza comuna a hiperpigmentarii este productia in exces de melanina. Melanina este un pigment care confera pielii culoarea. Este produsa de celulele pielii numite melanocite. Mai multe afectiuni sau factori diferiti pot modifica productia de melanina din corp. Anumite medicamente pot provoca hiperpigmentare. De asemenea, unele medicamente chimioterapice pot provoca hiperpigmentare ca efect secundar.

Sarcina modifica nivelul hormonilor si poate afecta productia de melanina la unele femei. In plus, o boala endocrina rara numita boala Addison poate produce hiperpigmentare care este mai evidenta in zone de expunere la soare, cum ar fi fata, gatul si mainile si zonele expuse la frictiuni, cum ar fi coatele si genunchii.

Factorii de risc

Cei mai mari factori de risc pentru hiperpigmentare generala sunt expunerea la soare si inflamatia, deoarece ambii factori pot creste productia de melanina. Cu cat expunerea la soare este mai mare, cu atat este mai mare riscul de hiperpigmentare a pielii. In functie de tipul de tulburare, alti factori de risc pentru petele hiperpigmentate pot include:

  • utilizare contraceptivelor orale sau sarcina;
  • un tip de piele mai inchis la culoare, care este mai predispus la schimbari de pigmentare;
  • medicamente care cresc sensibilitatea la lumina soarelui – fotosensibilitate;
  • traumatisme la nivelul pielii, cum ar fi o rana sau o leziune superficiala.

Tratament pentru hiperpigmentare

Cum este diagnosticata hiperpigmentarea? Un dermatolog poate diagnostica exact cauza hiperpigmentarii, pe baza istoricului medical si a examinarii fizice. In unele cazuri, o biopsie a pielii poate identifica exact cauza.

Hiperpigmentarea este o afectiune frecventa a pielii si exista o serie de optiuni de tratament diferite. Cum se trateaza hiperpigmentarea? Desi hiperpigmentarea este inofensiva, unii doresc sa scape de ea. Exista o serie de metode posibile de tratament si remedii la domiciliu pe care le puteti incerca.

Sfaturi pentru a preveni hiperpigmantarea sau accentuarea ei

Evitati expunerea la soare

Folositi o crema de protectie solara cu un SPF de 30 sau mai mare pentru a proteja pielea si pentru a opri agravarea hiperpigmentarii. Ingrijirea la domiciliu include, in special, utilizarea de protectie solara. Protectia solara este cel mai important factor in imbunatatirea majoritatii cauzelor de hiperpigmentare. Alege:

  • un produs de protectie solara cu blocare fizica, de preferinta cu oxid de zinc ca principal ingredient activ;
  • SPF de cel putin 30 – ideal SPF 50;
  • spectru larg de protectie.

Folositi o protectie solara zilnic. Reaplicati la fiecare 2 ore daca va expuneti la soare – mai des daca transpirati sau inotati. Exista, de asemenea, tulburari ale pielii in care lumina vizibila poate juca un rol in agravarea hiperpigmentarii, cum ar fi in melasma. In acest caz, alegeti o protectie solara minerala care sa aiba si oxid de fier in ea, care sa poata bloca lumina vizibila.

Evitati leziunile pielii

Nu rupeti crustele, nu stoarceti cosurile etc.

Creme pentru hiperpigmentare

Multe dintre aceste creme sunt disponibile in forme mai puternice, cu prescriptie medicala. De obicei, sunt aplicate o data sau de doua ori pe zi pentru a ajuta la deschiderea la culoare a pielii in timp. Aceste tratamente topice pot include ingrediente precum:

  • acid azelaic;
  • corticosteroizi;
  • hidrochinona;
  • acidul kojic;
  • N-acetilglucozamina;
  • niacinamida;
  • retinoizi, cum ar fi tretinoina;
  • vitamina C.

Cremele sau gelurile de iluminare functioneaza cel mai bine pentru petele cum ar fi melasma sau petele de varsta. Sunt eficiente pentru petele de decolorare pe majoritatea tipurilor de piele. Produsele fara prescriptie medicale sunt optiuni accesibile (si uneori mai ieftine) pentru hiperpigmentare, dar poate dura mai mult pana isi fac efectul decat tratamentele profesionale.

Hidrochinona si retinoizii

Produsele topice sunt de cele mai multe ori folosite pentru hiperpigmentare. Acestea contin de obicei hidrochinona, care deschide pielea la culoare. Cu toate acestea, utilizarea prelungita a hidrochinonei topice (fara pauze de utilizare) poate provoca inchiderea la culoare a pielii. Asadar, cel mai bine este sa folositi hidrochinona topica numai sub monitorizarea unui dermatolog, astfel incat sa va poata ghida in mod corespunzator despre utilizarea medicamentelor fara efecte adverse.

Acizii pentru hiperpigmentare

Acizii dermatologici actioneaza prin exfolierea sau eliminarea stratului superior al pielii. Ori de cate ori va exfoliati pielea, apar noi celule ale pielii pentru a lua locul celor vechi. Multi acizi pentru fata sunt disponibili fara prescriptie in magazine de cosmetica sau farmacii. Optiunile populare includ:

  • alfa hidroxi acizi, cum ar fi acidul glicolic, lactic, citric, malic sau tartric;
  • acid azelaic;
  • acidul kojic;
  • acid salicilic;
  • vitamina C (sub forma de acid l-ascorbic).

Acizii dermatologici actioneaza cel mai bine pentru o hiperpigmentare usoara. Alegeti un continut de acid de 10% sau mai putin. Concentratii mai mari pot creste riscul de efecte secundare si sunt destinate utilizarii in saloanele profesionale si in dermatologie.

Retinoizi

Derivati din vitamina A, retinoizii sunt printre unele dintre cele mai vechi ingrediente utilizate in dermatocosmetica. Structura lor moleculara mica le permite sa patrunda adanc in piele si sa trateze straturile de sub epiderma. Pot fi fara prescriptie medicala sau cu prescriptie. Versiunile fara prescriptie tind sa fie mai slabe. Daca nu vedeti niciun rezultat dupa cateva luni, discutati cu medicul dermatolog despre produse cu prescriptie (Retin-A).

Retinoizii pot fi siguri pentru toate tonurile pielii, dar trebuie sa consultati dermatologul daca aveti pielea mai inchisa si intentionati sa utilizati aceste produse pe termen lung. De asemenea, este important sa retineti ca retinoizii sunt mai des folositi pentru a trata ridurile decat hiperpigmentarea.

Proceduri cosmetice

Unele proceduri cosmetice pot fi utile pentru a reduce aspectul de hiperpigmentare. Persoanele care se gandesc sa se supuna uneia dintre aceste proceduri ar trebui sa discute procesul si posibilele efecte secundare cu un specialist in ingrijirea pielii sau cu un dermatolog.

Peeling chimic

Peeling-ul chimic foloseste acizi la concentratii mai puternice pentru a trata zona dorita a pielii. Reduce aspectul hiperpigmentarii prin eliminarea stratului superficial. Versiunile mai profunde pot patrunde, de asemenea, in stratul mediu al pielii (derm) pentru a produce rezultate mai mari. Se recomanda sa se faca in cabinete dermatologice pentru a preveni efectele adverse.

Peeling-ul chimic poate fi indicat pentru petele de varsta, efectele radiatiilor solare (pete de la soare), melasma etc.

Posibile riscuri includ roseata, iritatii si basici. Cand sunt utilizate in mod necorespunzator, pot aparea, de asemenea, blistere sau cicatrici. Daca va expuneti la soare in mod regulat, este posibil ca peeling-ul chimic sa nu fie cea mai buna optiune de tratament, pentru ca poate duce la sensibilitate mai mare la razele soarelui. Daca nu aplicati in mod adecvat protectie solara si utilizati alta protectie UV, soarele poate agrava hiperpigmentarea.

Peeling cu laser

Peeling-ul cu laser utilizeaza fascicule de lumina tintite pentru a reduce hiperpigmentarea. Exista doua tipuri de lasere: ablatie (indepartare) si non-ablatie. Laserele cu ablatie sunt mai intense si implica eliminarea straturilor pielii. Pe de alta parte, procedurile non-ablatie vizeaza dermul pentru a favoriza cresterea productiei de colagen si efectele de strangere. Laserele cu ablatie sunt mai puternice, dar pot provoca mai multe efecte secundare. Ambele distrug elemente din piele pentru a te asigura ca celulele noi ale pielii se regenereaza.

Terapie cu lumina intensa pulsata (IPL)

Terapia IPL este un tip de tratament cu laser fara ablatie (fractionat). Cunoscuta si sub denumirea de fotofacial, terapia IPL stimuleaza cresterea colagenului in derm. De obicei, necesita mai multe sesiuni. IPL este utilizat pentru probleme generale de pigmentare. Poate ajuta, de asemenea, la reducerea aspectului ridurilor, spider veins sau pori dilatati.

Microdermabraziune

Microdermabraziunea este o procedura folosita pentru a trata hiperpigmentarea care afecteaza numai epiderma (cicatrizare superficiala). In timpul procedurii, dermatologul va folosi un instrument ce are atasata o perie sau un sistem abraziv. Acesta este glisat pe piele pentru a elimina rapid dar usor stratul de epiderma. Pot fi necesare mai multe sedinte. Este mai eficienta pentru cicatricile superficiale.

Dermabraziune

Dermabraziunea implica, de asemenea, eliminarea epidermei, dar efectele acesteia continua pana la o parte din derm. In timp ce dermabraziunea este uneori folosita pentru a trata ridurile, procedura a fost utilizata in trecut pentru a trata problemele de textura. Acestea includ cicatrici de la acnee, pete de varsta, cicatrici de la varicela, cicatrici de la leziuni sau efecte ale expunerii la soare.

Dermabraziunea poate fi o optiune buna daca doriti sa reduceti pigmentarea intr-un ritm mai rapid decat microdermabraziunea.

Tonul pielii si eficienta tratamentelor

Tonul pielii poate juca un rol in intensitatea si lungimea tratamentelor de hiperpigmentare. Persoanele cu tonuri de piele deschise, medii si inchise pot folosi unele dintre aceleasi terapii, dar persoanele cu pielea mai inchisa au nevoie de mai mule sedinte. Pielea deschisa raspunde bine la majoritatea procedurilor pentru hiperpigmentare.

Daca pielea e bronzata nu se recomanda in general folosirea de laser cu fascicul inalt sau terapia IPL. Pentru tonurile de piele medii pot fi mai utile microdermabraziunea si peeling-ul chimic. Pentru pielea mai inchisa e in general mai util acidul glicolic, acidul kojic, cremele iluminatoare fara prescriptie medicala, microdermabraziunea, peeling chimic cu rezistenta mai mica, tratamente cu laser, dar numai atunci cand sunt utilizate la intensitati mai mici intr-un numar mai mare de sesiuni.

Tratamentele topice necesita, in general, mai mult timp pentru a produce rezultate vizibile. Rabdarea este esentiala pentru orice optiune de tratament.

Remedii naturiste pentru hiperpigmentare

Poate fi, de asemenea, posibil sa imbunatatiti aspectul zonelor cu hiperpigmentare folosind remedii naturale. Cu toate acestea, nu exista studii care sa confirme ca oricare dintre aceste remedii sunt eficiente. Daca o persoana doreste sa incerce un nou tratament sau un remediu natural, ar trebui sa incerce intotdeauna produsul pe o mica suprafata de piele si sa nu mai foloseasca daca apar iritatii.

Aloe vera

Aloe vera poate fi utila in tratarea hiperpigmentarii. Alosina, un compus care este prezent in aloe vera, poate reduce hiperpigmentarea. Alosina functioneaza prin inhibarea productiei de melanina in piele. Se pot folosi capsule cu aloe vera la indicatiile medicului doar, sau geluri cu aloe vera aplicate direct pe piele. Nu exista insa studii concludente privind eficienta acestui tratament in reducerea hiperpigmentarii.

Lemn dulce

Extractele de lemn dulce ar putea reduce hiperpigmentarea. Un component din lemn dulce numit glabridina poate avea efecte antiinflamatoare, antioxidante si de albire a pielii. Se pot folosi creme care contin glabridina pe zone de hiperpigmentare, dar nu exista dovezi clare privind eficienta acestui remediu.

Ceai verde

Extractele de ceai verde pot reduce hiperpigmentarea, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii. Sunt necesare mai multe cercetari inainte ca oamenii de stiinta sa inteleaga pe deplin daca ceaiul verde poate imbunatati sau nu simptomele.

Cum poate fi prevenita hiperpigmentarea?

Nu este intotdeauna posibila prevenirea hiperpigmentarii. Cu toate acestea, va puteti proteja astfel:

  • folositi protectie solara cu un SPF de cel putin 30;
  • purtati palarii sau haine care blocheaza lumina soarelui;
  • evitati lumina soarelui in timpul zilei cand este cel mai puternic, de obicei de la 10 la 16 p.m.;
  • evitati anumite medicamente care duc la agravarea  hiperpigmentarii;
  • evitati leziunile pielii – nu stoarceti cosurile, nu rupeti crustele si nu zgariati pielea.

Referinte:
(1) Hyperpigmentation, link: https://www.aocd.org/page/Hyperpigmentation
(2) Skin Pigmentation Disorders, link: https://medlineplus.gov/skinpigmentationdisorders.html
(3) 8 Treatment Options for Hyperpigmentation, link: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyperpigmentation-treatment
(4) What You Should Know About Hyperpigmentation, link: https://www.healthline.com/health/hyperpigmentation
(5) What to know about hyperpigmentation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma