Afectiuni ale glandelor sexuale masculine – simptome si tratament

Bolile genitale masculine sunt conditii care afecteaza sistemul reproducator masculin. Aflati din materialul urmator care sunt cele mai cunoscute afectiuni ale glandelor sexuale masculine.

Cuprins:

  1. Tipuri de afectiuni ale glandelor sexuale masculine
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Tipuri de afectiuni ale glandelor sexuale masculine

Testosteronul este cel mai important dintre hormonii sexuali masculini (androgeni). Testosteronul este necesar, in timpul dezvoltarii fetale, pentru formarea organelor genitale masculine. In timpul pubertatii, este necesar pentru dezvoltarea caracteristicilor fizice masculine, iar la barbatul adult, hormonul mentine masa si forta musculara, distributia grasimii, masa osoasa, productia de spermatozoizi, apetitul sexual si potenta. Deficitul sau dezechilibrul dintre testosteron si alti hormoni sexuali poate afecta dezvoltarea sexuala, caracteristicile sexuale si fertilitatea. Iar aceste afectiuni ale glandelor sexuale masculine pot avea un impact major asupra calitatii vietii pacientilor.

Pubertatea anormala

In mod normal, la baieti, pubertatea incepe intre 9 si 14 ani, adeseori in jurul varstei de 12 ani. Caracteristicile fundamentale ale pubertatii la baieti cuprind:

  • Cresterea testiculelor si a penisului
  • Aparitia parului pubian si axilar
  • Ingrosarea vocii
  • Accelerarea cresterii
  • Cresterea masei musculare
  • Parul facial

Afectiunile legate de pubertate cuprind pubertatea intarziata, pubertatea prematura (precoce) si pubertatea incompleta sau absenta. Pubertatea intarziata este afectiunea cea mai frecventa. La majoritatea copiilor, pubertatea intarziata este doar o varianta a unui proces normal si nu are o cauza specifica, in aceste cazuri, pubertatea doar apare mai tarziu si copilul devine un adult normal. Atat pubertatea precoce, cat si cea intarziata pot fi o caracteristica familiala.

Ginecomastia

Ginecomastia este denumirea data cresterii sanilor la barbati. Este frecventa in cursul pubertatii. Aproape 2/3 dintre baieti prezinta, pe parcursul acestei perioade, sani durerosi la atingere si de dimensiune crescuta. Ginecomastia apare ca rezultat al modificarilor hormonale – alterarii echilibrului in raportul dintre estrogeni si progesteron, care poate aparea in mod normal la pubertate sau ca parte a procesului de imbatranire.

Hipogonadismul

Hipogonadismul masculin, uneori denumit deficit de testosteron, este rezultatul unei incapacitati a testiculelor de a produce testosteron, spermatozoizi sau ambele. Hipogonadismul poate aparea la orice varsta, uneori chiar inainte de nastere. Sunt afectati aproximativ 1 din 500 de baieti si barbati.

Cele doua tipuri fundamentale de hipogonadism masculin sunt insuficienta testiculara primara, determinata de o anomalie testiculara, si insuficienta testiculara secundara, care este rezultatul unei probleme la nivelul hipotalamusului sau a glandei hipofize. In insuficienta testiculara secundara, testiculele sunt normale, dar ele functioneaza anormal din cauza unei lipse de stimulare din partea hormonilor hipofizari.

Cauze

Pubertatea anormala

Uneori, pubertatea anormala este cauzata de o afectiune medicala. Pubertatea intarziata poate fi rezultatul unor afectiuni cum sunt hipopituitarismul, anomaliile genetice, hipogonadismul si unele afectiuni indelungate cum sunt astmul si afectiunile renale. Pubertatea poate fi, de asemenea, intarziata la copiii care sunt implicati in atletismul de performanta sau fac sport in mod excesiv, care au o tulburare de comportament alimentar, care sunt malnutriti sau care au fost supusi tratamentului chimioterapie sau radioterapiei.

In mod caracteristic, pubertatea precoce este determinata de anomalii care fac ca hipotalamusul si hipofiza sa inceapa mai devreme modificarile care declanseaza pubertatea. Motivele pentru aceasta declansare precoce – care poate aparea cu cativa ani mai devreme decat normal – sunt de obicei necunoscute. Dar ele pot fi determinate si de tumori ale creierului, testiculelor si glandelor suprarenale.

Alte cauze ale pubertatii anormale

Alte cauze cuprind hiperplazia suprarenala congenitala sau hipotiroidia severa. Pubertatea precoce poate avea drept rezultat o statura mica la varsta de adult.

Baietii al caror penis si testicule nu s-au dezvoltat complet la 5 ani dupa inceputul dezvoltarii sau care nu prezinta niciun fel de dezvoltare testiculara pana la varsta de 14 ani, pot avea o pubertate intarziata. Pe de alta parte, pubertatea poate fi precoce in cazul in care baiatul prezinta o crestere a volumui testicular si a lungimii penisului inaintea varstei de 9 ani.

Ginecomastia

Este normal ca nou-nascutii de sex masculin sa aiba sani mai mari din cauza expunerii la estrogenii materni. Aceasta modificare dispare in mod tipic la scurt timp dupa nastere. In cazul barbatilor adulti, cea mai frecventa cauza a ginecomastiei este hipogonadismul. Ea poate, de asemenea, aparea ca rezultat al consumului de alcool sau a unor medicamente si droguri, cum ar fi marijuana, amfetaminele si heroina.

Afectiunile hepatice cronice, hipertiroidismul si unele tumori endocrine rare pot face ca sanii sa se mareasca de volum, dar la fel poate face si cancerul de san, care este insa rar la barbati. Unii barbati si baieti au tesut gras pe piept care ii face sa para ca au sani. Nu e acelasi lucru cu ginecomastia.

Hipogonadismul

Ambele forme de hipogonadism masculin pot avea multe cauze. Este importanta stabilirea cauzei exacte ale acestor afectiuni ale glandelor sexuale masculine, pentru a putea fi prescris tratamentul adecvat.

Cauzele frecvente de hipogonadism masculin primar

  • Sindromul Klinefelter, o anomalie congenitala la nivelul cromozomilor sexuali
  • Testiculele necoborate
  • Prea mult fier in sange
  • O leziune a testiculelor
  • Oreion
  • Antecedente de hernie operata
  • Tratamentul cancerului prin chimioterapie sau radioterapie

Cauzele hipogonadismului secundar

  • Sindromul Kalknann, o afectiune hipotalamica
  • Tumorile hipofizare
  • Alte afectiuni ale hipofizei
  • Medicamente, inclusiv unele medicamente psihiatrice
  • Imbatranirea normala

Efectele hipogonadismului masculin sunt determinate in primul rand de stadiul din viata in care apar. In timpul dezvoltarii fetale, hipogonadismul poate afecta dezvoltarea organelor sexuale externe, ceea ce duce la o afectiune denumita intersexualitate, in care sexul nou-nascutului nu este clar prin simpla examinare fizica.

Hipogonadismul in timpul pubertatii

Atunci cand hipogonadismul apare in timpul pubertatii, poate incetini cresterea si altera dezvoltarea multor caractere sexuale secundare. Un baiat care are aceasta afectiune ar putea sa nu dezvolte o masa musculara mai mare, o voce mai groasa sau par pe corp. Penisul si testiculele ar putea sa nu creasca. Modificarea dezvoltarii scheletului poate duce la aparitia unor maini si picioare anormal de lungi, disproportionate de inaltimea corpului.

La adulti, hipogonadismul poate determina disfunctie erectila si infertilitate. De asemenea, poate duce la diminuarea parului facial si de pe corp, subtierea pielii, dezvoltarea sanilor (ginecomastie) si diminuarea masei osoase. Suplimentar, hipogonadismul poate fi acompaniat de modificari mentale si emotionale, cum sunt modificarile de dispozitie, iritabilitatea, diminuarea apetitului sexual si depresia.

Simptome

Caracterul sexual primar masculin este determinat de testicul. Testiculele produc spermatozoizii si, impreuna cu secretiile glandelor genitale adiacente, formeaza lichidul seminal, sperma. In afara acestei functii, testiculele produc si hormoni (androgeni), hormoni care determina aparitia si mentinerea caracterului sexual secundar. Functia de producere a  celulelor si hormonilor poate fi afectata. In acest caz, functia testiculelor se intensifica, scade sau lipseste cu desavarsire.

Ca urmare a tulburarii functiei, capacitatea de procreere a bolnavului poate scadea sau poate disparea in totalitate, echilibrul hormonal fiind afectat. Disfunctia poate afecta ambele  testicule, putand fi insa limitata si numai la un testicul. Daca disfunctia afecteaza numai un testicul, celalalt testicul sanatos isi poate indeplini functia in mod perfect. Disfunctiile pot fi congenitale sau dobandite.

Anomalii congenitale

Lipsa unui testicul sau a ambilor este o anomalie congenitala. Prezenta mai multor testicule sau pozitia necorespunzatoare a testiculelor sunt tot anomalii congenitale. In cazul dezvoltarii normale a fatului, in ultimele luni intrauterine, insa cel tarziu in prima – a doua luna dupa nastere, testiculele coboara din cavitatea abdominala in scrot. Daca aceasta coborare este afectata, unul sau ambele testicule raman in cavitatea abdominala sau in canalul inghinal. Daca testiculul se pierde, acesta se gaseste sub pielea inghinala, a pulpei sau a penisului.

Anomalii dobandite

Anomaliile dobandite, legate de pozitia necorespunzatoare a testiculelor de regula apar pe fondul unui accident. Ca  urmare a unei miscari gresite, testiculul se poate rasuci in scrot. Ca  urmare a rasucirii, vasele de sange care asigura irigarea testiculului si canalul spermic se rasucesc. Irigarea testiculului este afectata. Rasucirea testiculului (torsiunea testiculara) este o afectiune deosebit de dureroasa.

Simptome care apar in urma unor traumatisme

Ca urmare a unei lovituri, contuzii, testiculul se poate inflama, sangera. Ca urmare a tensionarii tecii testiculului, apare durere. Tesutul testiculului este afectat. Bolile tractului urinar, infectiile, inflamatiile se pot extinde cu usurinta asupra testiculelor. Testiculele pot fi afectate si ca urmare a unei intoxicatii. In testicule se pot forma tumori sau determinari secundare, metastaze.

La baza tulburarilor congenitale se afla factori ereditari si leziuni suferite in timpul vietii intrauterine. Leziunile congenitale de regula sunt insotite de alte tulburari de dezvoltare. In multe cazuri, tulburarile dobandite apar pe fondul unor leziuni, accidente. Inflamatiile organelor invecinate pot cauza inflamarea organelor genitale. Infectiile tractului urinar, epididimita, bolile cu transmitere sexuala adesea cauzeaza infectia glandelor genitale. Epididimita poate aparea si ca o complicatie a otitei. In cazul tulburarilor congenitale ale pozitiei testiculelor, este nevoie de o interventie cat mai rapida.

Diagnostic

Medicul poate incepe procesul de diagnosticare cu un examen fizic. Testele fizice pot include:

  • Analize de sange pentru a se masura concentratiile de testosteron, zaharul din sange (pentru diabet) si colesterolul
  • Verificarea presiunii sanguine
  • Examen rectal pentru a verifica prostata
  • Examinarea penisului si a testiculelor

Alte teste pot arata daca aveti probleme cu impulsurile nervoase sau cu fluxul sanguin catre penis.

De asemenea, medicul poate pune intrebari despre simptomele si istoricul medical si sexual. Desi aceste intrebari pot parea foarte personale, nu va simtiti stanjeniti. Este important sa raspundeti sincer, astfel incat sa se recomande cel mai bun tratament. Puteti fi trimis la un alt tip de medic (urolog, endocrinolog sau terapeut in probleme sexuale, de exemplu) care va poate ajuta.

Ecografie si biopsie

Medicul urolog, in cursul examinarii, vizualizeaza si palpeaza testiculele si scrotul. In caz de nevoie, dispune efectuarea unei ecografii. In cazul suspiciunii modificarilor de tesut din testicule, se ia biopsie, proba fiind supusa examinarii histo-patologice.

Tratament

Multe cazuri de disfunctie sexuala pot fi corectate prin tratarea problemelor mentale sau fizice care le provoaca. Tratamentele includ:

  • Medicamente – medicamente care ajuta la imbunatatirea functiei sexuale prin cresterea fluxului de sange catre penis. Sildenafilul, vardenafilul si tadalafilul sunt sigure si eficiente pentru majoritatea barbatilor.
  • Terapia hormonala – nivelurile scazute de testosteron sunt ridicate cu ajutorul terapiilor de substitutie hormonala care presupun injectii, plasturi sau geluri.
  • Psihoterapia – un consilier psihologic va ajuta sa va exprimati sentimentele de anxietate, depresie, teama sau vina care pot afecta functia sexuala.
  • Dispozitive – implanturi de penis care ii pot ajuta pe unii barbati care sufera de disfunctie erectila.

Tratamentul in caz de urgenta

Testiculele cu pozitie anormala, din cauza temperaturii mai ridicate de mediu, devin improprii functionarii, declansandu-se modificari maligne. Testiculele blocate in cavitatea abdominala se incearca a fi pozitionate normal cu ajutorul preparatelor hormonale. Daca interventia cu medicamente nu este de succes, testiculul blocat este coborat chirurgical. In caz de torsiune este nevoie de interventie cat mai rapida, deoarece ca urmare a tulburarilor de irigare, tesutul testicular poate fi afectat in decurs de cateva ore. Anomaliile congenitale de regula sunt identificate imediat dupa nastere, cu ocazia primelor controale. Modificarile dobandite de obicei sunt foarte dureroase. Testiculele se inflameaza vazand cu ochii, devin sensibile. In caz de deformare si / sau dureri testiculare, adresati-va medicului.

Afectiunile testiculare aparute pe fondul infectiilor, inflamatiilor, se trateaza cu antibiotice si antiinflamatoare. In caz de nevoie, se recomanda repaus la pat. Scrotul bolnavului este ridicat si sustinut, fiind nevoie de racirea organului respectiv.

Masuri de preventie

Cele mai multe afectiuni ale glandelor sexuale masculine nu pot fi prevenite, tratarea cauzelor disfunctiei va poate ajuta sa intelegeti mai bine si sa faceti fata problemei atunci cand se intampla. Pentru a ajuta la mentinerea unei bune functii sexuale:

  • Urmati planul de tratament al medicului pentru oricare dintre conditiile medicale / de sanatate.
  • Limitati consumul de alcool.
  • Renuntati la fumat.
  • Daca este necesar, urmati tratamentul pentru orice fel de probleme emotionale sau psihologice, cum ar fi stresul, depresia si anxietatea.
  • Comunicati mai bine si mai des cu partenerul.

 

Referinte:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9122-sexual-dysfunction-in-males
  2. https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=maleg
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma