Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene, fiind cea mai frecventa afectiune cronica pulmonara la copii. Aflati mai multe despre astmul la copii din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este astmul la copii?
  2. Tipuri de astm
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Astmul la copii poate fi prevenit?

Ce este astmul la copii?

Astmul este o afectiune cronica ce creeaza dificultati ale respiratiei. Astmul este o boala nevindecabila, dar poate fi foarte bine controlata cu un tratament corect, astfel incat cei ce au aceasta afectiune pot duce o viata normala.

Plamanii si caile respiratorii devin usor inflamate atunci cand sunt expuse la anumiti factori declansatori, cum ar fi inhalarea polenului, o raceala sau o alta infectie respiratorie. Astmul la copii poate provoca simptome zilnice ingrijoratoare care le afecteaza joaca, activitatile sportive, scoala si somnul. La unii copii, astmul netratat poate produce crize serioase.

Astmul la copii nu este diferit de astmul la adulti, insa cei mici se confrunta cu provocari unice. Aceasta afectiune este o cauza principala a vizitelor la spital.

Tineti boala sub control

Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil. O persoana cu astm controlat este o persoana care: prezinta simptome minime sau zero, nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor, nu foloseste deloc / foarte rar medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic la fel ca o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala sau aproape normala (masurata prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.

Astmul la copii se vindeca?

Chiar daca nu exista inca un tratament care sa vindece astmul, remediile existente sunt extrem de eficiente. Important este sa va prezentati la un medic pneumolog pentru un diagnostic corect si sa respectati tratamentul si indicatiile acestuia.

Medicamente eficiente

Exista in prezent multe tratamente eficiente pentru astm. Medicamentele pentru astm sunt impartite in doua categorii: medicatie de urgenta (de salvare) si medicatie pe termen lung (de control sau de intretinere). Controlul eficient al astmului incepe cu un diagnostic corect si pus precoce. Intarzierea diagnosticului poate sa duca la distrugeri ireversibile la nivelul plamanilor.

In Romania se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 cazuri de astm, in Europa sunt 32.000.000, iar in intreaga lume peste 300.000.000.

In Europa, 1 din 4 pacienti a avut cel putin o criza de astm atat de severa, incat nu a putut nici macar sa ceara ajutor. Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienti pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocarea si frica.

Tipuri de astm

Si in cazul copiilor exista cateva tipuri ale bolii, in functie de cauza. Astmul poate fi declansat de efortul fizic, expresiile emotionale puternice, stres, dar si de infectiile respiratorii virale sau bacteriene.

  • astmul bronsic la copii
  • astmul alergic la copii
  • astm cardiac

Astmul bronsic

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene, care se manifesta prin crize de sufocare cu lipsa de aer, tuse si respiratie suieratoare.

Astmul alergic

Exista adesea o legatura intre alergii si astm. Cu toate acestea, nu toti cei care sufera de alergii au astm bronsic si nu toti cei cu astm au alergii. Insa, alergenii, cum ar fi polenul, praful si parul animalelor pot declansa simptome de astm si atacuri de astm la anumiti oameni. Aceasta se numeste astm alergic.

Astmul cardiac

Astmul cardiac se manifesta prin wheezing (respiratie suieratoare), tuse sau dificultati de respiratie din cauza insuficientei cardiace congestive. Este cunoscut sub numele de astm cardiac deoarece simptomele imita astmul obisnuit (astmul bronsic).

Cauze

Fiecare copil cu astm are propriile cauze care pot induce simptomele de astm (factori inductori sau declansatori – triggeri).

Inductori de astm

O persoana alergica poate sa-si declanseze simptomele de astm daca este alergica si respira aer care contine alergenii respectivi (praf de camera sau polen) sau face o infectie virala, ce inflameaza caile respiratorii (bronsiile).

Factori declansatori

Aerul rece, fumul de tigara sau exercitiile fizice nu sunt alergeni, dar pot provoca simptomele de astm.

Astmul se transmite?

Copiii care au in familie bolnavi cu astm, boli alergice (rinita alergica, febra de fan, eczema) au risc crescut de a face astm.

Din ce cauza apare astmul?

  • Aerul poluat in locuinte sau in afara acestora – persoanele care locuiesc in apropierea autostrazilor sau in zone poluate fac mai frecvent astm. De asemenea, copiii care cresc in locuinte cu mucegai sau insalubre fac mai frecvent astm.
  • Expuneri profesionale cu risc (astm profesional).
  • Fumatul pasiv: Copiii nascuti din mame fumatoare in timpul sarcinii sau care cresc in locuinte unde se fumeaza sau cu bunici fumatori fac mai frecvent astm.

Simptome

Prevalenta astmului este in continua crestere, mai ales in randul copiilor, atat de mult incat in ultimele doua decenii s-a dublat numarul de cazuri, a semnalat in urma cu cativa ani prof. dr. Florin Mihaltan.

In plus, in cazul multor copii, nici macar medicii nu-si dau seama ca racelile repetate si polipii problematici pot ascunde de fapt un astm.

Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, tuse suieratoare la copii, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani.

Astm bronsic simptome

Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. In timpul unei crize de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Atentie la simptome

Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Din cauza astmului scade capacitatea respiratorie a plamanilor, iar din aceasta cauza, in lipsa controlului bolii, pot aparea oricand crize de sufocare. Astmul este o boala subdiagnosticata in Romania, in special in randul copiilor, care manifesta simptome respiratorii nespecifice. Racelile repetate, respiratia suieratoare, obstructia nazala cvasipermanenta cauzata de polipi sunt semne in spatele carora se poate ascunde astmul.

Respiratia grea si tusea apar cam in toate bolile pulmonare. De aceea, uneori este dificil si pentru medic sa identifice astmul. Dar exista anumite lucruri care il diferentiaza: teren propice, predispozitia, alergia.

  • Intr-o clasa cu 30 de copii, cel putin 2-3 sufera de astm.
  • La copii, baietii au un risc aproape dublu sa faca astm, comparativ cu fetitele.
  • In cazul copiilor predispusi la astm, racelile se localizeaza direct in piept sau dureaza mai mult de 10 zile pana la vindecare.

Diagnostic

Depistare intamplatoare

De obicei, astmul se depisteaza la copii ca urmare a prezentarii la medic din cauza unei crize cu exacerbare infectioasa declansata de diversi factori: alergeni, fum de tigara, acarieni din praf, chiar si parul sau blana animalelor din gospodarie. Uneori, gripele sezoniere pot conduce la depistarea astmului. Infectiile respiratorii provocate de virusuri sunt cauza principala a crizelor de astm. Infectiile bacteriene, cu exceptia celor din sinuzite, nu provoaca crize astmatice. In majoritatea cazurilor, astmul bronsic este asociat cu rinita alergica.

Spirometria, analiza functiei respiratorii

Testarea pentru depistarea astmului se numeste spirometrie si seamana cu etilotestul, controlul pe care il fac politistii soferilor suspectati ca au baut: pacientii sufla intr-un dispozitiv care determina capacitatea pulmonara.

Tratament

O multime de persoane sub 18 ani sufera de astm. Mult mai multi au probabil astm nediagnosticat. Cu un tratament eficient, multi copii cu astm se pot bucura de diverse activitati, inclusiv exercitii fizice si sport. In multe cazuri, simptomele lor se reduc cu varsta.

Urmati un plan de tratament

Puneti la punct impreuna cu medicul copilului un plan de tratament. Cele 2 obiective sunt:

  • scaderea frecventei si severitatii episoadelor astmatice;
  • controlul starii pentru a permite o desfasurare normala a vietii.

Astmul bronsic la copii protocol

Planul terapeutic al copilului poate include mai multe strategii:

  • medicamente pentru astm bronsic, cum ar fi salbutamol copii sau inhalator copii;
  • evitarea factorilor declansatori ai astmului bronsic;
  • utilizarea zilnica a unui peak flowmeter;
  • desensibilizare

Astm bronsic copii tratament naturist

Multi oameni folosesc ierburi, plante si suplimente, in special plante chinezesti, pentru a trata astmul. Deoarece nu exista dovezi ca ele amelioreaza simptomele astmului, acestea nu sunt recomandate. Studiile au analizat utilizarea magneziului, a acizilor grasi omega-3 si suplimentelor antioxidante, cum ar fi vitamina D si vitaminele A, C si E pentru simptomele astmului. Din nou, nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda aceste terapii naturiste.

Incurajati copiii

Atitudinea poate fi deosebit de importanta. Copiii cu astm pot fi preocupati de ceea ce nu pot face. Ajutati-i sa se concentreze pe ceea ce pot face – si pe felul in care pot controla astmul bronsic. Incurajati-i si sustineti-i.

Fiti pregatit pentru o criza

O criza de astm poate fi un moment dificil pentru parinti si copil. Tocmai de aceea este necesar sa fiti pregatit pentru a face fata situatiei. Medicul va poate ajuta sa puneti la punct un plan de actiune in cazul unei crize de astm. Acest plan va va ajuta sa nu intrati in panica atunci cand se produce o criza.

Copii ale planului trebuie pastrate in locuri accesibile in orice moment. Asigurati-va ca atat copilul cat si persoanele care au grija de el (bunicii, baby-sitter si profesorii) stiu unde este pus planul respectiv. De asemenea, tineti copii ale planului in portofel, in masina sau in gentuta copilului in cazul in care criza de astm survine in afara casei.

Informatii de baza

Desi planul difera de la copil la copil, ar trebui sa contina numarul de telefon al medicului si aceste informatii de baza:

  • Semnale de alarma – simptomele si valorile debitului respirator maxim care adesea anunta o criza.
  • Cum sa procedati acasa in cazul unei crize: medicamentele care trebuie folosite in timpul unei crize de astm, unde sunt puse si cum sa fie folosite.
  • Indiciile unei crize de astm severe. Informatiile necesare pentru a decide daca eventual copilul necesita ingrijire medicala. Lista de criterii pentru a determina cat de dificil respira copilul. Notati ce doza de medicament se indica intr-o criza severa. Cititi instructiunile de utilizare a medicamentelor care sunt facute special pentru tratarea unei crize severe de astm.
  • Ce este de facut intr-o urgenta. Semnalele de alarma ale unei crize de astm amenintatoare pentru viata, numarul de urgenta si adresa celui mai apropiat spital.

Recomandari

Daca aveti indoieli cu privire la gravitatea simptomelor copilului, este mai bine sa va asigurati decat sa gresiti. Chemati medicul. Nu conteaza daca l-ati chemat degeaba. Tratamentul de succes al crizelor de astm depinde de recunoasterea simptomelor si de interventia precoce.

Colaborati cu personalul scolii

Orice parinte care are un copil cu astm se confrunta cu dilema cu privire la felul in care sa ajute copilul sa controleze astmul bronsic la scoala. Aceasta face din astm cauza numarul 1 a absenteismului scolar provocat de bolile cronice. Puteti sa va ajutati copilul sa nu intre in aceasta statistica. Puneti la punct un sistem de detectare a felului in care copilul a avut grija de astmul sau bronsic la scoala.

Prezentati planul de tratament al copilului

Prezentati acest plan al tratametului copilului tuturor adultilor care interactioneaza regulat cu el:

  • dirigintele;
  • asistenta medicala de la scoala;
  • specialistii ca profesori de muzica, de arte plastice sau de sport;
  • specialistii in consiliere;
  • antrenorii.

Intalniti-va cu profesorii copilului si cu restul personalului scolar inca din primii ani de scoala. Descrieti toate medicamentele pe care le ia copilul, cum sunt administrate si ce reactii adverse au. Explicati felul in care copilul se comporta intr-o criza de astm. In final, lasati un numar de telefon unde puteti fi gasit cand copilul este la scoala.

Stabiliti o medicatie de luat la scoala

Copilul ar trebui sa ia medicamente cu el la scoala. Stabiliti cu copilul sa-si ia zilnic medicatia, fara nici o intrerupere.

Intalniti-va cu profesorul de educatie fizica

Flexibilitatea este cuvantul cheie in educatia fizica. Cereti medicului sa scrie un bilet catre profesorul de educatie fizica al copilului. Acest bilet poate include recomandari pentru cele mai adecvate exercitii si explicarea simptomelor de astm ale copilului, precum si planul de ingrijire al astmului bronsic.

Evaluati mediul de la scoala

Verificati daca salile de clasa in care invata copilul sunt cat de cat curatate de praf, de mucegai si de mirosuri chimice cum ar fi cele de lipici si vopsea. Hamsterii, porcii de Guineea si alte animale in clasa pot, de asemenea, sa ridice probleme. Puteti cere sa se faca o schimbare in clasa in care invata.

Supravegheati invatatul copilului

Cereti profesorilor copilului sa va transmita daca are dificultati in a fi atent sau in a face ce i se spune, si interveniti prompt la orice scadere a notelor. Pot fi de vina simptomele din astm sau medicatia.

Evaluati rezultatele

Observati simptomele copilului. Daca sesizati o schimbare, consultati medicul.

Complicatii

Astmul poate provoca o serie de complicatii, printre care:

  • Crize severe de astm care necesita tratament de urgenta sau asistenta medicala spitaliceasca
  • Afectarea permanenta a functiei pulmonare
  • Oboseala si somn neodihnitor
  • Afectarea activitatilor de joaca, sportive etc

Astmul la copii poate fi prevenit?

Evitarea declansarii astmului este cea mai buna metoda de prevenire a crizelor de astm.

  • Limitati expunerea la factorii declansatori. Ajutati-l pe cel mic sa evite alergenii si iritantii care declanseaza simptomele astmului.
  • Nu permiteti fumatul in jurul copilului. Expunerea la fumul de tutun in timpul copilariei este un factor de risc puternic pentru astmul copilariei, precum si un declansator frecvent al crizelor de astm.
  • Incurajati copilul sa fie activ. Atata timp cat astmul la copii este bine controlat, activitatea fizica regulata poate ajuta plamanii sa lucreze mai eficient.
  • Ajutati-l pe copil sa mentina o greutate sanatoasa. Excesul de greutate poate agrava simptomele astmului.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-asthma/symptoms-causes/syc-20351507
  2. https://www.webmd.com/asthma/children-asthma#1
  3. https://acaai.org/asthma/asthma-101/asthma-in-children
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma