Activitati hygge de toamna pentru starea de bine si sanatatea mentala

In ultimul timp, Hygge a evoluat intr-un stil de viata si o tendinta de decor. Iata ce inseamna acest concept si cateva activitati hygge de toamna.

Cuprins:

1. Ce inseamna hygge?
2. Cele mai importante elemente hygge
3. Toamna in stil hygge – 15 activitati hygge de toamna

Ce inseamna hygge?

Hygge este un concept danez ce se traduce prin „stare de bine”. Acest concept este cunoscut si ca „arta daneza a fericirii” si se concentreaza pe a te bucura de lucrurile simple alaturi de oamenii dragi, intr-un cadru relaxant, placut si confortabil. Nu este insa o activitate in sine, ci un concept, un stil de viata.

Acest concept tine de atmosfera pe care o avem in locuinta, cum amenajam casa, experientele pe care le traim alaturi de persoanele dragi. De asemenea, inseamna a trai in prezent si a te bucura, a petrece timp de calitate cu cei dragi, dar si timp cu sine. Cand vine vorba despre locuinta si amenajare in stil hygge, ne gandim la decorul scandinav, caracterizat prin minimalism. Despre minimalism si beneficiile pentru sanatate poti citi pe larg aici. Amenajarea locuintei, decorul si chiar ordinea, curatenia si organizarea din casa pot avea un impact semnificativ asupra starii de spirit. De asemenea, nu conteaza doar partea estetica si cum arata locuinta, ci si mirosurile din locuinta. Mirosurile placute pot fi folosite pentru a obtine o atmosfera hygge acasa, deoarece ne imbunatatesc starea de spirit. Apreciem experientele si mediul prin folosirea tuturor simturilor.

A crea un spatiu de locuit confortabil ne ajuta sa ne simtim mai bine, mai putin anxiosi si ne ofera un sentiment de calm emotional si siguranta. Hygge are o gama larga de beneficii. Ne poate ajuta sa fim mai fericiti, reduce nivelul de stres, ne ajuta sa traim in momentul prezent, imbunatateste grija de sine si iubirea de sine. De asemenea, ne ajuta sa dormim mai bine, sa adoptam mai usor anumite comportamente sanatoase si sustine relatiile sociale.

🕯️ Citeste mai multe despre: Hygge (stilul de viata danez) si exemple de activitati pentru starea de bine

Cele mai importante elemente hygge

Lumina potrivita este o componenta esentiala in ceea ce priveste conceptul hygge in spatiul de locuit. Implica folosirea de lumini calde si usoare, pentru un spatiu primitor si confortabil. De asemenea, pot fi utile lampile pentru podea, pentru a crea un spatiu mai intim. In aceasta categorie intra si lumanarile, o sursa de lumina distincta utilizata intr-un spatiu in stil hygge. Lumanarile creeaza o lumina calda si un sentiment de relaxare si confort.

Hygge se refera si la lucruri care se simt moi la atingere si confortabile. In aceasta categorie intre accesorii moi, cum ar fi paturi, cuverturi, perne – pentru a crea un spatiu cald si primitor. Aceste texturi moi sunt calmante si ne permit sa ne simtim relaxati, in siguranta. Cand vine vorba despre decor in stil hygge, sunt folosite mai ales elemente din lemn, ceramica, plante de interior, totul intr-un decor simplu si curat. In ceea ce priveste culorile, acestea sunt de obicei neutre, mai ales alb, bej, maro deschis. Culorile neutre ajuta la calmarea mintii si ofera un mediu anti-anxietate.

Dincolo de decor, hygge este despre conexiuni cu cei dragi, timp de calitate si a fi in momentul prezent. De asemenea, include activitati in stil hygge, ce ne ajuta sa ne simtim confortabil, linistiti si conectati cu ceilalti. Poate fi vorba despre a lua masa impreuna sau sa gatiti impreuna, a savura o cafea, ciocolata calda, vin fiert sau alte delicii cu o persoana draga, o seara de jocuri, o seara de film in familie etc. Activitatile hygge pot fi si individuale, ca parte a ingrijirii de sine si a timpului cu sine. Poate fi vorba despre a citi o carte cu o ceasca de ceai alaturi, o baie relaxanta cu lumanari parfumate etc.

Citeste si: Timp pentru sine – importanta pentru starea de bine

♥ Toamna in stil hygge

Desi momentele hygge sau activitatile de acest fel pot fi traite pe tot parcursul anului, sunt in special asociate cu sezonul rece. Aceasta arta daneza de a trai confortabil este perfecta pentru toamna. In lunile mai reci este mai natural sa creezi si sa te bucuri de momente confortabile de acest fel.

Hygge ne incurajeaza sa imbratisam fluxul lent al lunilor de toamna si iarna. Elementele hygge ne pot ajuta sa ne simtim mai confortabil, sa avem un somn mai odihnitor, pot ajuta la ameliorarea anxietatii, a stresului si promoveaza autocompasiunea, conexiunea, grija de sine. Ne incurajeaza si sa incetinim de la ritmul agitat al zilelor (slow living) si sa traim mai mult in momentul prezent.

🍂 Citeste si: Sanatate toamna – stil de viata si alimente recomandate

15 elemente si activitati hygge de toamna

Hygge nu se refera doar la modul in care iti amenajezi casa, ci si la ceea ce faci pentru a obtine acele stari de confort si fericire. Iata 15 elemente si activitati confortabile prin care sa aduci conceptul hygge in viata ta in timpul lunilor reci de toamna:

1.Foloseste lampi, becuri si instalatii de lumini cu lumina calda, confortabila si reconfortanta.

2. Alege perne, paturi si cuverturi confortabile, moi – de preferinta din materiale naturale precum bumbac si lana.

3. Poarta imbracaminte confortabila – ciorapi pufosi, pijamale calduroase si pufoase, pulovere confortabile etc.

4. Decoreaza casa cu tot felul de obiecte din natura, precum nuci, castane, un bol cu fructe de sezon, crengute cu frunze de toamna etc.

5. Creeaza zona hygge sau coltul hygge in casa. Un colt hygge este un spatiu din casa conceput ca un mediu perfect si confortabil. Danezii numesc asta hyggekrog. Foloseste perne, paturi, o sursa de lumina calda si orice elemente care iti ofera confort. Poate fi spatiul tau pentru savurat cafeaua, ceaiul sau ciocolata calda, pentru citit, scris in jurnal sau meditatie.

6. 📖 Citeste si fa-ti o lista cu carti de citit toamna asta, alaturi de o bautura calda si o lumanare aprinsa, cu parfum de toamna. Despre beneficiile cititului poti afla mai multe din acest articol.

7. Foloseste lumanari parfumate si aromaterapie. Mirosurile asociate cu aceasta perioada a anului includ mai ales scortisoara si cuisoare, dar si portocala, lemn de santal, mosc, pere si vanilie, miere si tabac, cafea etc. Foloseste uleiuri esentiale intr-un difuzor de aromaterapie sau lumanari parfumate. Lumanarile sunt un element de baza in Hygge. Daca preferi sa nu folosesti lumanari parfumate, poti opta pentru lumanari albe fara parfum.

8. Prepara bauturi calde. Indiferent daca preferi cafea, ceai, ciocolata calda sau vin fiert, hygge inseamna sa te bucuri cu adevarat de bautura ta calda, ca un moment de relaxare. Foloseste cana sau ceasca ta preferata pentru a savura aceasta bautura in liniste, singur sau alaturi de cei dragi.

Citeste si: Cafeaua – beneficii, riscuri si recomandari

9. Conectare cu natura – Hygge nu inseamna doar timp petrecut in interiorul casei. Inseamna si conectare cu natura si timp petrecut in natura. Natura ne ajuta sa ne intoarcem la noi insine. Exista o multime de dovezi care arata ca timpul petrecut in aer liber – chiar si doar mersul pe jos, si mai ales cu prietenii sau familia – are numeroase beneficii pentru sanatatea fizica si mentala. Planifica plimbari in parcuri, excursii in padurile din zona, plimbari cu bicicleta, la cules de mere sau alte fructe de toamna, la cules de frunze sau conuri de brad pentru decoratiuni de toamna etc.

10. Gatiti retete de toamna – inclusiv prajituri si alte retete cu aluaturi. Bucurati-va de aromele sezonului…dovleac copt cu scortisoara si nuci, ciocolata calda cu menta sau scortisoara, placinta cu mere. Toamna este si momentul potrivit pentru a trece la gatitul la foc mic sau slow-cooking. Este sezonul potrivit pentru supe, inclusiv supe-crema, tocanite, placinte, chec, cozonac, paine de casa (inclusiv paine cu maia), nuci coapte, castane coapte, dovleac copt si alte retete delicioase de toamna. Despre supa in sezonul rece poti citi pe larg aici.

11. Faceti o baie relaxanta cu sare Epsom, muzica placuta pe fundal si lumanari parfumate – ca o forma de terapie.

12. Activitati handmade de toamna – o alta activitate relaxanta de toamna poate fi crearea de decoratiuni handmade, coronite de toamna din frunze, castane sau ghinde, ghirlande din frunze etc.

13. Sculptati dovleci si faceti felinare din dovleac pentru Halloween. 🎃

14. Aduceti in casa culorile toamnei prin flori de toamna cumparate de la piata, precum crizanteme.

15. Luati-va timp pentru a scrie intr-un jurnal – inclusiv un jurnal al recunostintei. Despre recunostinta poti citi mai multe aici.

 

Surse foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma