Beneficiile zambetului si rasului pentru sanatate

Se spune ca „rasul este cel mai bun medicament” si exista o doza de adevar in aceasta afirmatie. Iata care sunt beneficiile zambetului si rasului pentru sanatate si de ce este bine sa zambim cat mai mult.

Cuprins:

1. De ce zambim si radem?
2. Ce beneficii au zambetul si rasul?
3. Sfaturi pentru a zambi mai des

De ce zambim si radem? 😊

Zambetul este o modalitate prin care ne conectam cu alti oameni si ne exprimam bucuria. Ne nastem cu aceasta capacitate de a zambi, dar pe masura ce inaintam in varsta, zambim mai rar. Conform cercetarilor, copiii zambesc in medie de 400 de ori pe zi, in comparatie cu un adult fericit care zambeste de 40-50 de ori pe zi si cu un adult obisnuit care zambeste doar de 20 de ori pe zi.

Zambetul este in general vazut ca un raspuns involuntar la lucruri care ne aduc bucurie sau inspira rasul. Desi acest lucru este cu siguranta adevarat, sa nu uitam si ca zambetul poate fi o alegere constienta, intentionata.

Cercetarile sugereaza ca exista 3 tipuri principale de zambet (dar exista si altele):

  • zambet de recompensa – transmite aprobare, fericire, multumire si alte sentimente pozitive;
  • zambet de afiliere – comunica intentie pozitiva, incredere, apartenenta, compasiune si conexiune sociala;
  • zambet de dominanta – transmite dispret sau superioritate.

De obicei zambim sau radem atunci cand ne simtim cu adevarat multumiti si fericiti. Insa, oamenii zambesc si din alte motive, inclusiv pentru a fi politicosi sau pentru a parea abordabili. Uneori zambim de jena sau chiar de frica. Rasul si zambetul sunt comportamente complexe. Cercetarile au aratat ca doi muschi ai fetei sunt implicati in aparitia zambetului. Unul este muschiul zigomatic mare care controleaza colturile gurii – putem activa acest muschi usor. Celalalt este muschiul orbicularis oculi, care controleaza zona din jurul ochilor – nu putem activa acest muschi dupa bunul plac. Asta inseamna ca doar printr-un zambet sau ras autentic sunt implicati si acesti muschi.

Stiai ca in fiecare an in prima zi de vineri a lunii octombrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Zambetului 🙂?

Ce beneficii au zambetul si rasul?

Probabil ai auzit afirmatia ca „rasul este cel mai bun medicament”. Zambetul si rasul au un efect benefic asupra creierului si provoaca o crestere imediata a starii de relaxare. Zambetul nu ofera doar o imbunatatire a dispozitiei, dar ajuta si corpul sa elibereze endorfine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, rezistenta crescuta, reducerea durerii, mai putin stres, sistem imunitar mai puternic. Zambetul este contagios, iar atunci cand zambim activam neuronii din creier care declanseaza o caracteristica de sincronizare. Un zambet va duce la zambete suplimentare nu doar pentru tine, ci si pentru cei din jurul tau.

Iata cateva dintre beneficiile zambetului si ale rasului pentru sanatate:

1. Zambetul si rasul ajuta la relaxare

Cercetarile arata ca atunci cand simti tensiune fizica sau dureri corporale, zambetul si rasul te pot face sa te relaxezi. Zambetul duce la eliberarea de substante chimice care pot ajuta corpul chiar sa tolereze mai usor durerea. De obicei, atunci cand suntem fericiti zambim, iar cand suntem tristi, ne incruntam. Aceste actiuni sunt direct legate de emotia corespunzatoare. Studiile arata ca zambetul declanseaza o reactie chimica in creier, determinandu-l sa elibereze hormoni precum dopamina si serotonina. Acesti hormoni ne fac sa ne simtim mai fericiti si reduc tristetea si agresivitatea. Chiar daca esti dezamagit sau trist, daca te fortezi sa zambesti, practic creierul este „pacalit” sa creada ca se intampla ceva pozitiv si se imbunatateste starea de spirit.

2. Zambetul amelioreaza stresul

Fata unei persoane poate reflecta nivelul de stres. Un zambet nu numai ca ne impiedica sa parem obositi sau coplesiti, dar poate si reduce nivelul de stres. Stresul poate patrunde in intreaga noastra fiinta, inclusiv la nivelul fetei si a expresiilor faciale. In caz de stres, apar multe schimbari fiziologice in corp. Muschii se incordeaza si apar ganduri negative. De partea cealalta, cand zambim, corpul elibereaza substante chimice pentru a reduce nivelul de stres, astfel incat te simti mai fericit.

3. Zambetul imbunatateste starea de spirit

Zambetul ne poate ajuta sa fim mai fericiti. Actul fizic de a zambi activeaza cai in creier care influenteaza starea emotionala. Astfel, adoptand o expresie faciala fericita, putem „pacali” mintea sa intre intr-o stare de fericire. Un simplu zambet poate declansa eliberarea de neuropeptide care imbunatatesc comunicarea neuronala. Stresul si emotiile negative sunt o parte comuna a vietii. Aceste emotii pot duce la probleme de sanatate fizica, asa ca este important sa luati toate masurile posibile pentru a gestiona nivelul de stres. Zambetul ajuta la reducerea nivelului de stres, datorita neurotransmitatorilor pe care organismul ii elibereaza atunci cand zambesti. Corpul elibereaza endorfine, serotonina si dopamina, care imbunatatesc starea de spirit si ajuta la eliberarea emotiilor negative. Astfel, zambetul poate fi vazut ca un antidepresiv natural.

4. Reducerea tensiunii arteriale si sistem imunitar mai puternic

Cand razi sau zambesti, substantele chimice, cum ar fi endorfinele, reduc ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Astfel, zambetul ne poate ajuta sa avem o inima mai sanatoasa. Cand radem, sistemul nervos simte ca ne simtim calmi. Acesta ii transmite sistemului imunitar sa produca anticorpi ce lupta impotriva infectiilor. Astfel, sistemul imunitar devine mai puternic. Se crede ca atunci cand zambesti, functia imunitara se imbunatateste deoarece esti mai relaxat (datorita eliberarii anumitor neurotransmitatori).

5. Zambetul ne ajuta sa avem relatii mai bune cu cei din jur

Zambetul si rasul au beneficii pentru mentinerea relatiilor sanatoase. O persoana care zambeste are adesea interactiuni sociale mai placute. Zambetul poate duce la o stare de spirit mai buna si la relatii mai sanatoase. Suntem atrasi in mod natural de oamenii care zambesc. In timp ce expresiile faciale mai rigide sau negative, cum ar fi incruntarea sprancenelor si grimasele functioneaza in mod opus, zambetul este vazut ca fiind atractiv – iar oamenii pot chiar presupune ca aveti trasaturi de personalitate mai pozitive daca zambiti.

Cand zambim, apar schimbari pozitive atat in ​​interior, cat si in exterior. Oamenii care zambesc par a fi mai prietenosi, abordabili si de incredere. In schimb, poate parea mai dificil sa te apropii de o persoana care nu zambeste. De asemenea, zambetul ne poate face sa parem mai increzatori, avand beneficii cand vine vorba despre domeniul profesional.

6. Zambetul poate creste longevitatea

Poate cel mai convingator motiv pentru a zambi este ca poate prelungi durata generala de viata. Oamenii fericiti par sa se bucure de o sanatate mai buna si mai multa longevitate, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege de ce. Studiile indica faptul ca fericirea ar putea creste durata de viata, ceea ce sugereaza ca mentinerea unei stari pozitive si fericite poate fi o parte importanta a unui stil de viata sanatos.

7. Zambetul este contagios

Zambetul nu numai ca poate imbunatati starea de spirit, dar poate schimba si dispozitia altor persoane din jur in bine. Cercetarile sugereaza ca zambetele pot fi contagioase. Creierul identifica si interpreteaza automat expresiile faciale ale altor persoane. Atunci cand o persoana ne zambeste apare ceea ce se numeste „simulare senzoriomotorie” in creierul nostru ce ne determina sa imitam expresia fara sa ne dam seama. Ne ajuta sa intelegem ce simte cealalta persoana si declanseaza aceeasi stare emotionala.

Sfaturi pentru a zambi mai des

Este important sa ne dam voie sa zambim si sa radem cat mai des si chiar sa incercam sa facem asta mai mult constient:

  • Deoarece chiar si un zambet indus poate avea numeroase beneficii si induce starea de bine, primul pas este sa zambesti chiar si atunci cand nu simti asta. Aminteste-ti sa zambesti daca este cazul, folosind memento-uri. Gandeste-te la ceva care iti place cu adevarat atunci cand zambesti — asta te va ajuta sa-ti faci zambetul sincer. Gandeste-te la locul preferat de vacanta, la o persoana draga etc.
  • Respira adanc in timp ce zambesti. Acest lucru va reduce si mai mult din stres si va imbunatati relaxarea.
  • Fa-ti timp pentru activitati care te fac sa razi si sa te simti bine, fie ca este vorba despre o emisiune amuzanta, un film etc.
  • Petrece timp cu persoane care iti imbunatatesc starea de bine, mai ales ca zambetul este contagios.

Citeste si: Fericirea – cum influenteaza sanatatea si ce ne face fericiti

Sursa foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma