Acidul hialuronic sau hialuronan poate fi indicat adesea pentru a reduce durerile articulare, mai ales la nivelul genunchiului. Iata tot ce trebuie sa stii despre acidul hialuronic pentru sanatatea articulatiilor.
1. Ce este acidul hialuronic?
2. Acidul hialuronic si articulatiile
3. Acid hialuronic pentru tratamentul osteoartritei
4. Care sunt beneficiile si riscurile?
Acidul hialuronic numit si hialuronan este un glicozaminoglican, un lant foarte lung de dizaharide (zaharuri) prezente in toate tesuturile conjunctive. Pe masura ce imbatranim, nivelul de acid hialuronic scade, chiar cu pana la 50%. De aceea, suplimentarea cu acid hialuronic poate ajuta la mentinerea articulatiilor sanatoase si a pielii sanatoase. Acidul hialuronic functioneaza ca un lubrifiant in articulatii si alte tesuturi.
Acidul hialuronic este uneori abreviat ca AH. Se gaseste in fluidul articular, corpul vitros al ochiului, cartilaje, vasele de sange, matricea extracelulara, pielea si cordonul ombilical.
Oamenii iau suplimente de acid hialuronic pentru diferite afectiuni ale articulatiilor, inclusiv osteoartrita. Poate fi administrat pe cale orala sau injectat in articulatia afectata. Acidul hialuronic este de asemenea utilizat ca o substanta de umplere a buzelor in chirurgia plastica. De asemenea, se poate aplica pe piele pentru vindecarea ranilor, arsurilor, ulceratiilor pielii si ca un hidratant. O alta intrebuintare este pentru a preveni efectele imbatranirii. De fapt, acidul hialuronic a fost promovat ca o „fantana a tineretului”, dar nu exista dovezi care sa sustina afirmatia ca administrarea pe cale orala sau aplicarea acestuia pe piele pot preveni schimbarile asociate cu imbatranirea.
Acidul hialuronic a fost descoperit pentru prima oara in corpul vitros al ochiului de vaca in 1934 de catre dr. Karl Meyer, un biochimist de la Universitatea Columbia, nascut in Germania. In timp ce efectua experimente, a descoperit ca aceasta substanta a ajutat ochiul sa-si mentina forma si a dedus astfel ca poate avea o utilizare terapeutica.
In timpul anilor 1940, s-a descoperit ca in creasta de cocos se gaseste in abundenta acid hialuronic ca raspuns la testosteron. Un alt mod in care acidul hialuronic este produs in exterior este din bacterii. Tulpinile cum ar fi Agrobacterium, E. coli, Bacillus si Lactococcus pot fi folosite pentru a produce acid hialuronic.
Acidul hialuronic este o substanta care este natural prezenta in corpul uman. Se gaseste in cele mai ridicate concentratii in lichidele din ochi si articulatii. Acidul hialuronic care este folosit ca medicament este acidul hialuronic extras din creasta de cocos sau produs din culturi bacteriene in laborator.
Acidul hialuronic este prezent in fiecare tesut al corpului. Acesta este mai concentrat in lichidul sinovial care lubrifiaza articulatiile, in corpul vitros din ochi si in piele. Retentia apei este una dintre cele mai importante functii biologice ale acidului hialuronic.
Articulatiile sunt inconjurate de o membrana numita membrana sinoviala, care formeaza o capsula in jurul capetelor oaselor. Aceasta membrana secreta un lichid numit lichid sinovial. Practic, lichidul sinovial se gaseste in cavitatile articulare. Printre functiile sale se numara cea de lubrifiere, de amortizare a socurilor si de transport al nutrientilor. Cartilajul este o forma specializata de tesut conjunctiv. O componenta cheie a cartilajului este acidul hialuronic.
Nivelurile de AH din lichidul articular pot fi reduse semnificativ la persoanele cu osteoartrita. Suplimentele sunt indicate pentru tratarea artritei si intarzierea imbatranirii.
Atunci cand articulatiile sunt lubrifiate, oasele sunt mai putin susceptibile de a se freca unul de celalalt si de a provoca dureri. Suplimentele cu acid hialuronic sunt foarte utile pentru persoanele care sufera de osteoartrita, un tip de boala articulara degenerativa cauzata de uzura si afectarea articulatiilor in timp.
Acidul hialuronic poate fi, de asemenea, injectat direct in articulatii pentru ameliorarea durerii.
Ideea de a folosi acidul hialuronic pentru tratarea osteoartritei a fost initial propusa acum peste 70 de ani de catre omul de stiinta maghiar Endre Alexander Balasz. Acum acidul hialuronic este o optiune de tratament pe care medicii o pot oferi atunci cand pacientul nu mai poate controla durerea osteoartritei cu ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau cand pacientul nu poate tolera aceste medicamente. Regimul de tratament pentru acidul hialuronic implica, de obicei, administrarea unei injectii in articulatia afectata pe saptamana timp de 3-5 saptamani.
Pe de alta parte, injectiile cu corticosteroizi – cealalta alegere a tratamentului primar atunci cand medicamentele nesteroidiene nu sunt o optiune – ofera o ameliorare semnificativa in cateva zile. Cu toate acestea, ameliorarea durerii de la corticosteroizi se diminueaza semnificativ intr-o luna sau mai putin. Beneficiile de ameliorare a durerii date de acidul hialuronic persista la niveluri optime timp de aproximativ 3 luni, in medie.
Aproximativ 30% dintre persoanele care beneficiaza de injectii cu acid hialuronic sustin ca durerea dispare complet timp de pana la 1-2 ani, dar cercetarile au aratat ca aproximativ 20% dintre pacienti nu beneficiaza de nicio ameliorare.
Acidul hialuronic poate actiona ca un lubrifiant si un absorbant de socuri, dar nu numai. Unele studii sugereaza ca acidul hialuronic interfera cu prostaglandinele si citokinele, compusii care produc in mod natural inflamatia. Unele date sugereaza ca are capacitatea de a incetini progresul bolii.
Studiile arata ca injectiile cu acid hialuronic pot fi de obicei mai eficiente decat analgezice pentru unele persoane cu osteoartrita. Rezultatele variaza insa si de la o persoana la alta.
Se poate administra o singura injectare sau pana la 3-5 la interval de o saptamana, in functie de produsul injectat si de starea de sanatatea. Medicul va injecta acidul hialuronic direct in articulatia genunchiului. Anestezicul local este folosit uneori inainte de injectare. Injectiile pot fi administrate o data pe saptamana timp de trei saptamani sau o singura injectie in functie de produsul pe care medicul il recomanda.
Injectarea se face la fel ca orice alta injectare – se curata bine zona inainte, si uneori, daca vorbim de un exces de lichid la genunchi, de exemplu, acesta se va extrage cu ajutorul unui ac, dupa ce inainte s-a injectat un analgezic local. Cu acelasi ac medicul va injecta acidul hialuronic in articulatia genunchiului. Dupa o injectie, pacientul trebuie sa evite activitatile intense 1-2 zile.
Acidul hialuronic este o molecula destul de mare, dar care se rupe la nivel gastric. Pe langa solutiile injectabile, sunt disponibile si suplimente de acid hialuronic pentru articulatii, cum ar fi Regenovex. De cele mai multe ori, rezultatele se vad abia dupa 2-3 saptamani de tratament.
Acidul hialuronic poate fi utilizat impreuna cu alte medicamente pentru artrita, incluzand:
Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in The Scientific World Journal (2012) a aratat ca administrarea de 200 mg acid hialuronic zilnic timp de 12 luni a imbunatatit simptomele osteoartritei la pacientii de pana la 70 ani. Administrarea suplimentelor a fost asociata cu antrenamnte de intarire a musculaturii.
O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Nutrition Journal (2015) sugereaza ca hialuronanul prezinta eficienta in tratamentul simptomatic al durerii de genunchi, sinovitei, reducand inflamatia sinoviala si imbunatatind rezistenta musculara a genunchiului.
Desi, in general, dureaza putin pana incep sa se vada rezultatele, acestea pot persista apoi in general 6 luni, desi de obicei dureaza efectele chiar un an sau mai mult. Injectiile cu acid hialuronic (HA) se utilizeaza frecvent atunci cand injectiile cu corticosteroizi nu functioneaza. De asemenea, HA este o optiune mai buna daca aveti diabet, deoarece corticosteroizii pot creste nivelul de zahar din sange. Injectiile cu acid hialuronic sunt asemanatoare din punct de vedere chimic cu lichidul natural din articulatii.
Cand aveti osteoartrita, fluidul articular devine apos. Astfel, aceasta injectie ajuta la restabilirea proprietatilor naturale ale fluidului si functioneaza ca un lubrifiant si un amortizor. Mai exact, devine ca o perna sau un tampon impotriva celulelor inflamatorii si chiar poate stimula genunchiul pentru a incepe productia de acid hialuronic natural. Ajuta si la reducerea durerii prin acoperirea terminatiilor nervoase in articulatie.
Efectele secundare ale injectiilor sunt mai putine decat cele asociate cu alte tratamente, cum ar fi injectiile cu corticosteroizi. Dupa o injectie, pot sa apara dureri usoare, umflaturi si rigiditate in articulatie si in jurul ei. Efectele secundare ale injectarilor cu acid hialuronic nu sunt frecvente. Majoritatea se limiteaza la locul injectarii si nu dureaza mult.
Cele mai frecvente efecte secundare posibile:
Aceste reactii locale pot fi tratate prin repaus si prin aplicarea de gheata in zona injectata.
Efecte secundare mai putin frecvente sau rare sunt:
Referinte:
(1) 4 Injections that can banish joint pain for months, link: https://health.clevelandclinic.org/4-injections-that-can-banish-joint-pain-for-months/
(2) Hyaluronic acid, link: https://arthritisaustralia.com.au/medication-search/hyaluronic-acid/
(3) Hyaluronic cid injections for osteoarthritis, link: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/other/hyaluronic-acid-injections.php
(4) 7 Surprising benefits of haluronic acid, link: https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits#section1
(5) Oral administration of Polymer Hyaluronic Acid Alleviates Symptoms of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study over a 12-Month Period, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3512263/
(6) Oral hyaluronan relieves knee pain: A review, link: https://www.researchgate.net/publication/292074019_Oral_hyaluronan_relieves_knee_pain_A_review
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…