Categori: NutrientiVitamine

Vitamina B3 (niacina) – rol, beneficii, surse alimentare

Vitamina B3 sau niacina are numeroase functii in organism. Iata ce beneficii are, care sunt simptomele de deficit si care sunt alimentele cu cel mai mare continut de niacina.

Cuprins:

1. Ce este vitamina B3?
2. Rol in organism si beneficii
3. Doze recomandate
4. Surse alimentare de vitamina B3
5. Deficitul de niacina
6. Suplimentele de niacina

Ce este vitamina B3?

Vitamina B3 sau niacina este o vitamina solubila in apa si face parte din grupul de vitamine B. Vitamina B3 este o vitamina solubila in apa care nu poate fi pastrata in grasimea corporala. Are doua componente active, acidul nicotinic (niacina) si nicotinamida (niacinamida). Aceasta vitamina joaca un rol in peste 200 de reactii enzimatice. Organismul poate sintetiza vitamina B3 in cantitati mici, cu conditia sa aiba suficiente depozite de magneziu, vitaminele B6 si B2 si triptofan.

Ca supliment, acidul nicotinic este o forma de niacina folosita pentru a reduce nivelul de colesterol si pentru a reduce riscul de boli de inima. Spre deosebire de acidul nicotinic, niacinamida nu scade colesterolul. Cu toate acestea, poate ajuta la tratarea psoriazisului si la reducerea riscului de cancer de piele non-melanom.

Niacina este transformata in niacinamida atunci cand este luata in cantitati mai mari decat cele necesare organismului. Niacina si niacinamida se dizolva usor in apa si sunt bine absorbite atunci cand sunt luate pe cale orala.

Niacina vs Niacinamida

Intelegerea diferentei dintre niacina si niacinamida poate parea confuza, mai ales avand in vedere asemanarea dintre nume si termenii chimici implicati. Niacina (sau vitamina B3) este cunoscuta si sub denumirea de acid nicotinic si este unul dintre nutrientii esentiali. Deficitul de niacina poate duce la pelagra, care include simptome precum stare de confuzie mentala, diaree, greata si afectiuni cutanate.

Niacinamida (nicotinamida sau amida acidului nicotinic) este derivata din niacina. Organismul are capacitatea de a converti niacina in niacinamida. Cu toate acestea, exista unele diferente intre aceste doua componente ale vitaminei B3. Niacinamida poate fi produsa de corp dintr-un aminoacid cunoscut sub numele de triptofan. Desi cele doua sunt utilizate in mod interschimbabil, au proprietati diferite. Efectele lor fizice asupra organismului difera.

Rol in organism si beneficii

Niacina este vitala pentru eliberarea de energie in tesuturi si celule. Ajuta la formarea NAD (nicotinamida adenina dinucleotida) si NADP (nicotinamida adenina fosfat fosfat), doua coenzime care sunt implicate in eliberarea de energie din alimente. Niacina ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si digestiv, ajuta la formarea globulelor rosii, transportul oxigenului in sange, circulatia sangvina si sinteza hormonilor sexuali. De asemenea, este esentiala pentru cresterea normala si pentru pielea sanatoasa.

Niacina poate ajuta persoanele cu boli de inima datorita efectelor sale benefice asupra coagularii. De asemenea, poate imbunatati nivelul trigliceridelor in sange. Niacinamida nu are efecte benefice asupra grasimilor si nu trebuie utilizata pentru tratarea colesterolului ridicat sau a nivelului ridicat de grasimi din sange.

Beneficiile niacinei

Iata cateva dintre beneficiile niacinei pentru sanatate:

Niacina – efect asupra colesterolului si trigliceridelor

Niacina a fost folosita inca din anii 1950 pentru a trata colesterolul marit.  Cu toate acestea, niacina nu este tratamentul primar pentru colesterolul marit din cauza posibilelor reactii adverse. Mai degraba, este utilizat in principal ca tratament de reducere a colesterolului pentru persoanele care nu pot tolera statinele. Pe langa scaderea colesterolului LDL sau „rau”, niacina poate sa creasca si colesterolul HDL „bun”.

Niacina poate scadea, de asemenea, trigliceridele prin oprirea actiunii unei enzime care este implicata in sinteza trigliceridelor.

Niacina si bolile de inima

Efectul niacinei asupra colesterolului poate ajuta la prevenirea bolilor de inima – dar cercetarile mai noi sugereaza un mecanism suplimentar prin care aduce beneficii inimii. Poate ajuta la reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei, ambele fiind implicate in ateroscleroza sau in intarirea arterelor. Cu toate acestea, rezultatele sunt mixte si mai sunt necesare studii pentru a putea concluziona daca niacina poate fi un tratament eficient si sigur in acest sens.

Niacina si functia creierului

Creierul are nevoie de niacina – ca parte a coenzimelor NAD si NADP – pentru a obtine energie si sa functioneze corect. Unele tipuri de schizofrenie pot fi tratate cu niacina, deoarece ajuta la „anularea” leziunilor provocate de celulele creierului care apar ca urmare a deficientei. Cercetarile preliminare arata ca ar putea ajuta si la mentinerea creierului sanatos in cazurile de boala Alzheimer. Cu toate acestea, rezultatele sunt mixte.

Niacina pentru piele

Niacina ajuta la protejarea celulelor pielii de deteriorarea soarelui, indiferent daca este utilizata oral (suplimente cu niacina) sau aplicata ca lotiune. Exista numeroase creme, lotiuni, seruri pe baza de niacina sau niacinamida utilizate pentru piele.

Doze recomandate

Unele persoane au nevoie de cantitati mai mari de niacina, in special cele afectate de boala Hartnup (o afectiune ereditara asociata cu absorbtia slaba a aminoacizilor), ciroza ficatului, sindromul carcinoid si sindromul de malabsorbtie. Persoanele care sufera hemodializa sau dializa peritoneala pot necesita cantitati mai mari de vitamina B3, la fel ca femeile care au sarcina cu mai multi copii sau care alapteaza mai mult de un sugar.

Doze dietetice recomandate de niacina in functie de varsta (echivalenti niacina in mg):

  • sugari 0 – 6 luni – 2mg
  • 7-12 luni – 4mg
  • 1 – 3 ani – 6mg
  • 4 – 8 ani – 8mg
  • 9-13 ani – 12mg
  • barbati (14 ani si peste) – 16mg
  • femei (14 ani si peste) – 14mg
  • femeile gravide – 18mg
  • mame care alapteaza – 17 mg

Aportul zilnic maxim pentru adultii de toate varstele este de 35 mg pe zi. Majoritatea oamenilor pot obtine cantitatea de niacina de care au nevoie consumand o dieta sanatoasa, nefiind nevoie de suplimente.

Surse alimentare de vitamina B3

Alimentele bogate in vitamina B3 (niacina) includ:

  • carne de vita, carne de miel, ficat de vita;
  • carne de pui, curcan;
  • somon, ton, macrou;
  • lactate;
  • leguminoase si legume: linte, broccoli, rosii, cartofi;
  • cereale integrale;
  • seminte de dovleac;
  • drojdia de bere etc.

Desi organismul nu poate produce vitamina B3, poate converti un aminoacid numit triptofan in vitamina B3. Alimentele bogate in triptofan, cum ar fi carne de curcan si oua, contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de vitamina B3, astfel incat includerea acestor alimente in dieta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea deficitului de vitamina B3.

Deficitul de niacina

Deficitul de vitamina B3 (niacina) este rar intalnit in tarile dezvoltate, unde alimentele bogate in proteine ​​sunt disponibile. Deficitul de niacina poate provoca o afectiune numita pelagra, care provoaca iritatii ale pielii, diaree si altele. Poate duce la limba rosie stralucitoare si modificari ale tractului digestiv care duc la varsaturi, constipatie sau diaree. Pelagra este neobisnuita in tarile industrializate si este in mare parte limitata la persoanele care traiesc in conditii severe de saracie. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tratarea acestei boli (pelagra) cu 300 mg / zi nicotinamida in doze divizate timp de 3-4 saptamani, impreuna cu un complex B sau produs din drojdie pentru a trata deficientele probabile ale altor vitamine din complexul B.

Alcoolicii pot suferi, de asemenea, de deficienta de vitamina B3, deoarece alcoolul inhiba absorbtia acestei vitamine la nivel intestinal.

Semne ale deficitului de vitamina B3

Semnele deficientei de vitamina B3 pot include:

  • amorteala mainilor si a picioarelor;
  • dureri de cap;
  • vertij (ameteli);
  • scaderea poftei de mancare;
  • hipersensibilitatea pielii atunci cand este expusa la soare;
  • afectarea memorie si stari de confuzie mentala;
  • oboseala, stari depresive;
  • diaree severa si delir (in caz de deficienta extrema).

Suplimentele de niacina

In suplimente, vitamina B3 are, in general, urmatoarele forme:

  • niacina
  • nicotinamida
  • ribozida nicotinamidelor

Majoritatea oamenilor asociaza vitamina B3 cu niacina, dar acidul nicotinic nu este de fapt forma naturala pe care o are vitamina B in corp. Corpul transforma inevitabil vitamina B pe care o luam din suplimente in nicotinamida adenina dinucleotida (NAD). Modul in care organismul transforma vitamina B dietetica in NAD face toata diferenta.

Nicotinamida, cunoscuta si sub numele de niacinamida, este o amida a acidului nicotinic, care este cunoscuta in mod obisnuit ca niacina. Nicotinamida ribozida (NR), pe de alta parte, este o forma modificata chimic de nicotinamida care are atribute unice. Aceasta are, totusi, aplicatii limitate, astfel incat majoritatea suplimentelor de vitamina B3 contin nicotinamida sau niacina. Se pare ca vitamina B3 sub forma de nicotinamida are beneficiul suplimentar in tratarea acneei.

Efecte adverse

Cantitatea de vitamina B3 gasita in alimente nu provoaca reactii adverse. Cu toate acestea, luarea unor doze mari de vitamina B3 ca supliment poate duce la efecte adverse. Acestea includ:

  • pielea inrosita sau cu mancarime;
  • eczeme;
  • ritm cardiac rapid;
  • greata si varsaturi;
  • constipatie;
  • dureri abdominale;
  • diaree;
  • durere de cap;
  • afectarea ficatului.

Excesul de vitamina B3 poate, de asemenea, duce la:

  • reducerea tolerantei la glucoza si rezistenta la insulina;
  • declansarea unui atac la persoane cu guta;
  • probleme oculare;
  • probleme gastrointestinale;
  • risc mai mare de leziuni hepatice;
  • scaderea tensiunii arteriale, ceea ce duce la pierderea echilibrului si riscul de caderi.

Administrarea de niacina ar putea agrava, de asemenea, alergiile, bolile vezicii biliare si simptomele anumitor afectiuni ale tiroidei. Utilizati niacina cu precautie daca aveti forma complexa de guta. Niacina poate provoca un exces de acid uric in sange (hiperuricemie), ceea ce va poate pune in pericol.

Interactiuni

Cand vine vorba de suplimentele de niacina, pot exista interactiuni cu urmatoarele:

  • Alcool – Administrarea de niacina cu alcool poate creste riscul de afectare a ficatului si agravarea reactiilor adverse ale niacinei, cum ar fi inrosirea si mancarimea.
  • Alopurinol -Daca luati niacina si aveti guta, suplimentele de niacina pot scadea eficienta medicamentului, si medicul va poate creste doza. Nu cresteti doza fara sa discutati intai cu medicul.
  • Anticoagulante (medicamente, ierburi si suplimente) – Niacina administrata impreuna cu anticoagulantele va poate creste riscul de sangerare.
  • Medicamente, plante si suplimente pentru tensiunea arteriala – Niacina ar putea avea un efect aditiv atunci cand luati medicamente pentru tensiune arteriala (sau plante sau suplimente). Acest lucru ar putea creste riscul de tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala).
  • Crom – Daca luati niacina impreuna cu suplimente de crom, acest lucru ar putea duce la scaderea glicemiei.
  • Medicamente pentru diabet –  Daca aveti diabet, niacina poate sa interactioneze cu tratamentele pentru controlul glicemiei. Este posibil sa fie nevoie sa ajustati doza de medicamente pentru diabet, la indicatiile medicului.
  • Statinele – Administrarea niacinei impreuna cu aceste medicamente pentru colesterol poate oferi o serie de beneficii suplimentare in comparatie cu statinele administrate independent, dar ar putea creste si  riscul de reactii adverse.
  • Zinc – Administrarea de zinc impreuna cu niacina poate agrava reactiile adverse ale niacinei, cum ar fi inrosirea pielii si mancarimea.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319429
(2) https://www.healthline.com/nutrition/niacin-benefits
(3) https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin
(4) https://www.livescience.com/51825-niacin-benefits.html
(5) https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma