Ventrilica (Veronica officinalis) – purifica sangele si creste metabolismul

Ventrilica (Veronica officinalis) este un membru al familiei Plantaginaceae si are o istorie de lunga utilizare in medicina traditionala europeana, in special in Europa Centrala si Balcanica. In traditia populara din tara noastra, in functie de zone i se mai spune: buruiana de perit, soparlita, vindrilica, matrice, stratorica. Ventrilica purifica sangele si creste metabolismul.

Cuprins:

  1. Introducere
  2. Utilizare
  3. Efecte adverse
  4. Dozare

Introducere

Vetrilica este  o planta putin pretentioasa, putand fi gasita atat pe terenuri defrisate, sarace in nutrienti, cat si la marginea drumurilor, a santurilor si a locurilor impadurite, de la deal si munte.

In unele zone ale tarii se considera a fi un adevarat panaceu, tratand o serie larga de afectiuni ale cailor respiratorii superioare, digestive sau de natura osoasa si reumatismala; se considera ca are rezultate foarte bune in afectiuni ale pielii si eczeme.

Partile aeriene ale speciilor de vetrilica sunt folosite de asemenea in medicina traditionala romaneasca pentru tratarea diferitelor afectiuni precum boli de rinichi, tuse si boli de plamani si sunt cunoscute pentru proprietatile lor de vindecare a ranilor si eczemelor.

Planta s-a bucurat de o mare incredere atat in Antichitate, cat si in Evul Mediu. In zona Moldovei se considera ca avand  efect benefic de detoxificare a organismului uman si de vindecare a eczemelor cronice. Este un component popular in ceaiurile purificatoare ale sangelui. Pentru femei este recomandata mai ales pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. De asemenea apare si in amestecurile expectorante si in ceaiurile impotriva diareii.

Utilizare

Se folosesc inflorescentele plantelor (mai ales ale celor ce cresc la marginea padurilor), colectate in perioada infloririi, de preferat in ceaiuri combinate cu varfuri proaspete de urzica.

Intern: Pentru afectiuni si dificultati in zona cailor respiratorii (tuse, bronsita, astm bronsic), ale tractului gastrointestinal (pierderea apetitului), ale ficatului si ale tractului urinar, in guta si afectiuni reumatice. Ventrilica este, de asemenea folosita ca tonic, pentru a provoca transpiratie, pentru a „purifica” sangele si pentru a diminua colesterolul si a creste metabolismul. Poate ajuta la „reparatia” captuselii stomacului. Se beau 2-3 cani pe zi cu o jumatate de ora inainte de masa.

Extern: Ca gargara pentru inflamatia mucoasei orofaringiene, cu infuzie din o lingura de planta maruntita la 250 ml apa. Se fac frictionari si tamponari pentru vindecarea ranilor, tulburarilor cutanate cronice si mancarimii pielii, cu tinctura de ventrilica ( 200 g planta maruntita se lasa la macerat timp de 3 saptamani in 1000 ml alcool natural de 40 grade).

Efecte adverse

Ventrilica este sigura atunci cand este administrata in cantitatile prescrise. Cu toate acestea, posibilele efecte secundare sunt inca necunoscute.

Sarcina si alaptarea: Nu se cunosc suficiente lucruri despre utilizarea ventrilicai in timpul sarcinii si alaptarii. Tocmai de aceea evitati utilizarea.

Dozarea

Doza adecvata de ventrilica depinde de mai multi factori cum ar fi varsta, starea de sanatate a utilizatorului si alte cateva conditii. In acest moment nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina o gama adecvata de doze pentru ventrilica. Retineti ca produsele naturale nu sunt intotdeauna in mod necesar sigure si ca dozele pot fi importante. Asigurati-va ca urmati instructiunile relevante de pe etichetele produselor si consultati farmacistul, medicul sau alt specialist in domeniul sanatatii inainte de utilizare.

Referinte:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613244/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-135/veronica

https://www.awl.ch/heilpflanzen/veronica_officinalis/ehrenpreis.htm

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2017.00378/full

Gabriel Balazs

Absolvent de management de proiect in cadrul Open University, licentiat in inginerie si management, are experienta in management, comunicare si marketing de peste 15 ani. Preocupat de un stil de viata sanatos, este co-fondator al publicatiei Doctorul Meu si project manager al portalurilor online sfaturimedicale.ro, postamedicala.ro si cesavezi.ro. Este pasionat de ceea ce inseamna intoarcerea la natura esentiala a vietii si lucrurilor, de yoga si medicina alternativa, de calatorii si ascensiuni montane. Un aforism dupa care isi ghideaza viata: „Nu există încercare – există doar faci sau nu faci.”

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma