Varza murata – beneficii si recomandari

Varza murata este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate si nelipsit din camara multor persoane. Iata ce nutrienti contine, care sunt beneficiile posibile si alte recomandari.

Cuprins:

1. Ce este varza murata?
2. Varza murata – ce nutrienti contine?
3. Ce beneficii are varza murata?
4. Posibile riscuri si efecte adverse

Ce este varza murata?

Varza murata este un aliment des intalnit pe mesele noastre – nu doar cu gust placut, ci si nu multe beneficii pentru sanatate. Atat varza murata, cat si zeama de varza, contin vitamine si minerale importante pentru organism. Muraturile ca varza fermentata se obtin prin fermentare naturala acidolactica, fiind bogate in culturi bacteriene benefice, care au efect probiotic. In timpul procesului de fermentare sunt produse miliarde de probiotice benefice care ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si nu numai. Varza murata este o sursa de fibre alimentare si contine vitaminele C si K, potasiu, calciu si fosfor.

Fermentatia este un proces prin care microorganismele transforma carbohidratii in alcool sau acid in absenta aerului. A fost folosita de mult timp ca metoda de procesare a alimentelor pentru a modifica durata de valabilitate, gustul si textura lactatelor, a carnii, pestelui, legumelor, fructelor si leguminoaselor. Pe langa alimentele utilizate, exista o serie de variabile diferite in procesul de fermentatie care modifica rezultatul, inclusiv microorganismele implicate si conditiile de mediu. Alimentele fermentate populare includ varza fermentata, kimchi, chefir, kombucha, miso etc.

Varza poate fi pusa la murat intreaga sau taiata in cuburi sau fasii mici. Varza fermentata sau murata de baza contine doar doua ingrediente: varza si sare. Insa, exista multe tipuri diferite de varza murata care folosesc ingrediente suplimentare, condimente si ierburi. Varza murata simpla are un gust usor acru, dulce-sarat. Doar fermentatia reala, fara pasteurizare, ofera enzime probiotice.

Cititi mai multe despre: Alimentele fermentate – beneficii si recomandari

Varza murata – ce nutrienti contine?

Prezentata ca un superaliment, varza murata are un continut scazut de calorii si este bogata in substante nutritive benefice. Este o sursa de vitamine si minerale, inclusiv fier, calciu, seleniu, mangan si acid folic. Avand un continut ridicat de fibre, sustine sanatatea digestiva.

Varza fermentata este bogata in multi nutrienti, vitamine si minerale. O cana de varza fermentata (150 g) contine cam 27 calorii, 0 g grasimi, 6 g carbohidrati, 4 g fibre si 1 g proteine. Asigura cam 40% din doza zilnica recomandata de sodiu, impreuna cu vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina A, acid folic, cupru, fier, calciu, sodiu, mangan, potasiu si acid lactic. Vitamina C, unul dintre cei mai abundenti compusi din varza murata, protejeaza impotriva infectiilor si a stresului oxidativ. Vitamina K din varza murata joaca un rol vital in sanatatea oaselor si poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a bolilor de inima.

Insa, beneficiile pentru sanatate ale varzei murate se datoreaza in mare masura continutului sau de probiotice. Acest aliment fermentat contine trilioane de bacterii vii care restabilesc flora intestinala, distrug agentii patogeni si previn bolile. Sanatatea intestinala are un impact direct asupra sistemului imunitar, asupra functiei creierului, asupra starii de spirit si asupra emotiilor.

Citeste si: Nutritia functionala – principii si recomandari

Ce beneficii are varza murata?

Varza murata are numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului de probiotice, vitamine, minerale si alti nutrienti. Deoarece este un aliment fermentat, componente precum proteinele si carbohidratii au fost descompuse in compusi usor digerabili. Drept urmare, este o sursa bogata de vitamina B, vitamina C si vitamina K. Este o sursa bogata si de fibre alimentare si contine multe minerale precum fier, cupru si potasiu. Un aport optim de vitamine si minerale ajuta la imbunatatirea proceselor metabolice.

Iata cateva dintre beneficiile consumului de varza fermentata sau murata:

Sustine sanatatea sistemului digestiv

Daca suferiti de probleme de digestie, consumul de varza murata poate fi de ajutor. Fiind bogata in fibre alimentare, poate ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv, avand beneficii mai ales in caz de constipatie. De asemenea, contine lactobacili care ajuta la accelerarea digestiei si ajuta la combaterea inflamatiei. Poate reduce simptomele de indigestie, ca eructatii, balonare, exces de gaze, dureri abdominale, arsuri la stomac etc. De asemenea, poate imbunatati absorbtia nutrientilor, datorita continutului de enzime si acid lactic.

Sustine activitatea sistemului imunitar

Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de varza fermentata este continutul crescut de probiotice. Si pentru ca aproximativ 70% dintre celulele sistemului imunitar se afla in intestin, probioticele din varza fermentata pot ajuta la imbunatatirea sanatatii generale. Multe boli si afectiuni – inclusiv alergii, intolerante alimentare si tulburari inflamatorii – incep cu un dezechilibru microbian in intestin.

Una dintre cele mai benefice tulpini de bacterii probiotice este Lactobacillus rhamnosus, care s-a dovedit ca mareste numarul de IgA si alte imunoglobuline din mucoasa intestinala. De asemenea, o cana de varza fermentata contine 35% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, care este importanta pentru un sistem imunitar sanatos. Vitamina C stimuleaza productia de globule albe, creste regenerarea/repararea celulara si promoveaza formarea de colagen.

Citeste si: Alimentatia pentru microbiomul intestinal

Poate reduce inflamatia si alergiile

Autoimunitatea – una dintre cauzele fundamentale ale inflamatiei – este o stare in care organismul isi ataca propriile tesuturi, deoarece suspecteaza ca este afectat de un „invadator” strain, indiferent daca acesta este un aliment la care sunteti sensibil sau alergic, toxinele din produse de uz casnic si de infrumusetare, aer, apa de slaba calitate etc. Probioticele benefice din varza fermentata ajuta la cresterea si reglarea celulelor NK, supranumite „celule natural killer”, care controleaza caile inflamatorii ale organismului si iau masuri impotriva infectiilor sau reactiilor alergice la alimente.

Poate imbunatati starea de spirit

Ceea ce mancam ne influenteaza atat starea de spirit, cat si functia creierului. Daca intestinul este sanatos, atunci nivelul de stres va scadea. Bacteriile prezente in intestine trimit semnale catre creier. Influenteaza modul in care functioneaza creierul. Exista o retea complexa intre sistemul gastrointestinal si creier. Aceasta se numeste „axa intestin-creier”. Aceasta axa este bidirectionala, ceea ce inseamna ca starea intestinului poate influenta starea creierului si invers. Starea de spirit ne poate afecta digestia, iar sanatatea microbiomului intestinal poate avea, de asemenea, un impact asupra sistemului nervos, a functiei cognitive si a dispozitiei.

Varza murata este un aliment fermentat bogat in probiotice. Ajuta la mentinerea sanatatii intestinale prin cresterea microflorei sanatoase. Acest lucru poate ajuta la reducerea nivelului de stres si la imbunatatirea functiei creierului. Probioticele semnaleaza creierul sa produca substante chimice precum serotonina si dopamina. Astfel, alimentele bogate in probiotice precum varza fermentata pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor depresive. Poate avea beneficii si pentru reducerea starilor de anxietate si reglarea echilibrului emotional.

Sustine sanatatea cognitiva

Exista o legatura intre sanatatea intestinala si functia creierului. Nu doar ca starea de spirit ne poate afecta digestia, dar s-a dovedit si ca sanatatea sistemului digestiv poate afecta si sistemul nervos, functia creierului si starea de spirit. Toate acestea sunt posibile datorita nervului vag, unul dintre cei 12 nervi cranieni care ajuta la transmiterea de informatii intre celulele nervoase din sistemul nervos intestinal si sistemul nervos central din creier. Comunicarea prin nervul vag este influentata de diferitele populatii de bacterii din intestin. In functie de tipurile de bacterii care sunt prezente in proportii diferite in intestin, pot fi declansate mesaje chimice diferite ce influenteaza capacitatea de a invata, memoria si altele.

Vezi si: Top 10 Alimente pentru sanatatea creierului

Beneficii pentru sanatatea oaselor

Vitamina K joaca un rol esential in mentinerea oaselor puternice. Varza fermentata sau murata contine cantitati mari de vitamina k. Aceasta stimuleaza doua proteine care se leaga de calciu, cel mai abundent mineral din oase. Acest proces face ca oasele sa devina mai puternice si mai sanatoase.

Posibil efect anticancerigen

Conform cercetarilor efectuate cu privire la consumul varzei murate, s-a descoperit ca poate functiona ca un inhibitor al cancerului. Cand varza este fermentata pentru a se forma varza murata, se produc izotiocianati. Acesti compusi pot reduce riscul de cancer, in special la nivelul colonului, sanului si plamanilor. Probioticele ajuta organismul si sa elimine toxinele daunatoare din organism. Varza murata contine, de asemenea, un nutrient numit s-metil metionina, care poate reduce riscul de cancer la stomac. Weissella cibaria, un tip de probiotic din kimchi si varza fermentata sau murata, poate avea activitate anticancerigena, activitate de stimulare a sistemului imunitar, activitate antiinflamatoare si antioxidanta.

Beneficii pentru piele

Majoritatea persoanelor cu afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau dermatita de orice fel, trebuie sa aiba grija in primul rand de sanatatea intestinala. Varza fermentata sau murata poate avea beneficii pentru afectiunile pielii, deoarece este un aliment probiotic divers, cu spectru larg. Alimentele fermentate si probioticele pot fi utile in caz de acnee, dermatita, eczeme, pentru vindecarea ranilor etc.

Citeste si: Buddha Bowl – o masa nutritiva completa – beneficii si recomandari

Posibile riscuri si efecte adverse

Desi varza murata este in general sanatoasa, pot exista anumite riscuri de luat in considerare. Desi ingredientele simple din varza fermentata sau murata – varza si sarea – nu sunt alergeni obisnuiti, este posibil sa fiti alergic la acest produs final. Unii oameni sunt alergici la compusii pe baza de sulf din varza murata numiti sulfiti. Daca aveti intoleranta la histamina, de exemplu, varza fermentata sau murata este un aliment de limitat sau evitat. Bacteriile care dau aroma specifica vor creste, de asemenea, continutul de histamina.

Varza murata contine, de asemenea, tiramina, o substanta care poate provoca probleme persoanelor predispuse la migrene. Tiramina afecteaza neurotransmitatorii din creier responsabili de modularea durerii. In plus, tiramina din varza murata poate interactiona cu o clasa de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de monoaminooxidaza. Aceste medicamente sunt de obicei prescrise pentru a trata depresia sau tulburarile de anxietate.

Daca sunteti expus riscului de hipertensiune arteriala sau urmati o dieta saraca in sodiu, varza fermentata sau murata, fiind destul de sarata, poate sa nu fie cea mai buna alegere. Discutati cu medicul despre acest lucru.

Datorita rafinozei, pe care intestinul uman nu o poate descompune, consumul excesiv de varza murata poate provoca balonare si flatulenta.

Retineti!
Varza murata este usor de preparat acasa. Insa, daca alegeti sa cumparati varza murata din comert, evitati tipurile pasteurizate (pasteurizarea este un proces care ucide probioticele benefice), evitati conservatii si zaharurile adaugate.

Citeste si: Sanatate iarna – sfaturi si alimente recomandate

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma