Varicele sau venele varicoase sunt vene marite in dimensiune, proeminente, care uneori pot fi tratate sau prevenite prin metode naturiste.

Cuprins:

1. Ce sunt varicele?
2. Cum arata varicele si ce simptome cauzeaza?
3. Ce complicatii pot provoca varicele?
4. De ce apar varicele?
5. Solutii naturiste pentru varice
6. Varicele si stilul de viata

Ce sunt varicele?

Varicele sau venele varicoase sunt vene mari, umflate, care apar adesea pe picioare, deoarece statul in picioare sau orice solicitare la nivelul lor creste presiunea din vene.

In primul rand, este sunt o problema ce tine de estetica, dar mai important este faptul ca acestea cresc riscul pentru alte probleme circulatorii.

Venele sunt vase de sange care transporta sange din tesuturile corpului catre inima. Inima pompeaza sangele in plamani pentru a creste nivelul de oxigen. Sangele bogat in oxigen este apoi pompat in corp prin vasele de sange numite artere. Venele au valve cu sens unic care ajuta la mentinerea fluxului spre inima. Daca supapele sunt slabite sau deteriorate, sangele se poate intoarce si se poate acumula in vene. Acest lucru face ca venele sa se umfle, ceea ce poate duce la varice.

Cum arata varicele si ce simptome cauzeaza?

In majoritatea cazurilor, nu exista durere, dar semnele si simptomele venelor varicoase sunt:

  • venele sunt umflate si proeminente;
  • venele sunt albastrui sau de culoare purpuriu inchis.

Alte simptome includ:

  • dureri in picioare;
  • senzatia de picioare grele, mai ales noaptea sau dupa efort fizic;
  • leziuni usoare in zona afectata pot duce la sangerari severe;
  • crampe in picioare;
  • sindromul picioarelor nelinistite;
  • dezvoltarea unor cicatrici la nivelul gleznelor;
  • lipodermatoscleroza – grasimea de sub piele, chiar deasupra gleznei, poate deveni redusa si creste sensibilitatea la leziuni;
  • glezne umflate;
  • telangiectazia la piciorul afectat (vene spider);
  • poate exista o decolorare a pielii in apropierea venei varicoase, de obicei spre maroniu sau albastrui;
  • eczeme venoase (dermatita de staza) – pielea din zona afectata este rosie, uscata si produce prurit sau mancarime.

Ce complicatii pot provoca varicele?

Orice boala in care fluxul sangvin normal este afectat prezinta un risc de complicatii. In caz de varice, complicatiile includ:

De ce apar varicele?

Varicele se dezvolta atunci cand supapele mici din interiorul venelor nu mai functioneaza corect. Sangele este impiedicat sa curga inapoi prin aceste supape mici, pentru ca fie sunt deteriorate, fie slabite. Varicele pot indica un risc mai mare de alte probleme circulatorii. Afecteaza barbatii si femeile in egala masura, dar sunt mai frecvente in general in randul femeilor in varsta sau a celor insarcinate, din cauza fluctuatiilor hormonale si a faptului ca inainatarea in varsta face ca venele sa isi piarda din elasticitatea naturala.

Pe masura ce imbatraniti, venele isi pot pierde elasticitatea, devin slabite si permit circulatia sangelui in ambele sensuri sau stagnarea lui. In cazul femeilor, mai ales a femeilor insarcinate, modificarile hormonale pot fi un factor de risc, deoarece hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor sangvine. Istoricul familiar de varice este un factor de risc important in aparitia varicelor, inclusiv obezitatea (excesul de greutate suplimenteaza presiunea asupra venelor), statul prelungit in picioare etc.

Factori de risc

Persoanele cele mai susceptibile la a dezvolta varice sunt:

  • persoanele in varsta, in special cele cu varsta peste 40 de ani;
  • femeile – acestea sunt mai predispuse la a dezvolta varice;
  • persoanele supraponderale sau obeze;
  • persoanele cu locuri de munca sedentare, care stau prea mult pe scaun sau in picioare;
  • cei cu un stil de viata sedentar;
  • persoanele cu afectiuni circulatorii;
  • alimentatie nesanatoasa;
  • dezechilibre hormonale, stres;
  • femeile gravide sau cele care au nascut recent;
  • adolescentii la pubertate, femeile care folosesc anticonceptionale sau femeile aflate la menopauza;
  • istoricul familial de varice;
  • persoanele cu piele sensibila si cu istoric de expunere crescuta la radiatii solare (arsuri solare).

Solutii naturiste pentru varice

Inainte de a apela la interventii chirurgicale sau medicamente, puteti incerca o serie de remedii naturiste pentru a reduce vizibilitatea venelor cu varice, fara riscuri prea mari.

Ciorapii de compresie

Purtarea ciorapilor de compresie de multe ori prima abordare pe care o puteti incerca inainte de a trece la alte tratamente. Ei exercita o presiunea asupra picioarelor, favorizand circulatia. Ciorapii compresivi pun presiune la nivelul piciorului, cu scopul de a imbunatati circulatia sangvina periferica. Reduc durerea si pot fi achizitionati fara prescriptie medicala. Sunt disponibile tipuri variate de ciorapi compresivi, cu un grad variat de compresie.

Exercitiile fizice si greutatea

Antrenamentele fizice si miscarea

Mersul pe jos este o modalitate foarte buna de a incuraja circulatia sangelui in picioare. Exercitiul regulat favorizeaza o circulatie mai buna a sangelui in picioare, ceea ce ajuta la impingerea sangelui care a fost colectat in vene. Sportul ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale, care este un alt factor ce contribuie la formarea varicelor. Nu e nevoie de antrenamente intense. Exercitiile eficiente si cu impact redus includ inotul, mersul pe jos, ciclismul sau yoga.

Mentinerea la o greutate normala si alimentatia

Excesul ponderal pune o presiune suplimentara pe vene. De asemenea, alimentatia nesanatoasa poate afecta functionalitatea venelor. Adoptati o dieta cu un continut scazut de sare pentru a preveni umflarea cauzata de retentia de apa. Alimentele bogate in potasiu, cum ar fi migdalele si fisticul, pot ajuta la reducerea retentiei de apa din organism si reducerea varicelor. Alimentele bogate in saruri sau sodiu pot provoca retentia apei, astfel incat reducerea cantitatii de alimente sarate poate reduce acest efect. Alimentele bogate in potasiu includ bananele, migdalele si fisticul, leguminoasele, cartofii, legumele cu frunze verzi, pestele.

Consumati alimente cu multe fibre, care previn constipatia – acest lucru poate fi important, deoarece tensionarea musculaturii data de constipatie poate agrava varicele. Alimentele cu fibre bogate includ nucile si leguminosele, cerealele ca ovazul sau graul, semintele de in etc. Consumati alimente bogate in flavonoizi, care imbunatatesc circulatia sangelui, ceea ce va sustine fluxul sangvin si reduc tensiunea arteriala si chiar varicele, cum ar fi in dieta mediteraneana. Alimentele care contin flavonoizi includ legumele, citricele, merele, afinele, cacao, usturoi. Anumite alimente ajuta la reducerea inflamatiei si imbunatatirea fluxului sangvin, facand posibila o mai buna vindecare si prevenire a varicelor. Alimente picante favorizeaza fluxul sangvin si pot fi chiar benefice in controlul greutatii corporale.

Extractul de seminte de struguri

Extractul de seminte de struguri, Vitis vinifera, ca supliment alimentar, poate ajuta la reducerea umflaturilor la picioare si a altor simptome ale insuficientei venoase cronice, desi in prezent exista dovezi limitate privind eficienta acestui tratament. In cazul administrarii unor medicamente anticoagulante, se recomanda evitarea folosirii extractului din seminte de struguri ca supliment alimentar, deoarece poate interactiona cu medicamentul si poate creste riscul de hemoragii.

Semintele de struguri contin elemente antioxidante, inclusiv flavonoizi, acid linoleic sau vitamina E si nu numai. Sustine formare de colagen, o proteina esential pentru mentinerea elaticitatii tesuturilor si conferirea de rezistenta. Se poate folosi si uleiul din seminte de struguri admistrat oral sau topic pentru ameliorara durerii sau a inflamatiei.

Uleiul de chiparos

Multe uleiuri esentiale sunt benefice pentru imbunatatirea fluxului sangvin, reducand in acelasi timp inflamatia si dezechilibrele hormonale. Unul dintre cele mai bune pentru tratarea specifica a problemelor venoase este uleiul de chiparos, care are capacitatea de a imbunatati circulatia si de a sustine sistemul circulator.

Se aplica cinci picaturi de ulei esential de chiparos pe zona problematica de doua ori pe zi timp de cateva saptamani, si se maseaza usor, fara a pune presiune mare. Daca aveti dureri musculare, umflaturi sau alte probleme ale pielii, incercati sa folositi alte uleiuri esentiale diluate ca uleiul de menta, uleiul din arbore de ceai si ulei de lavanda in cantitati mici pentru a calma zonele problematice.

Cea mai importanta substanta activa este capsaicina cu rol antiinflamator, analgezic si cu proprietati anticoagulante. Se pot folosi extracte, pudre, capsule, uleiuri, tincturi etc.

Castanul salbatic

Castanul salbatic a fost studiat de-a lungul timpului pentru proprietatile lui benefice in ceea ce priveste afectiunile circulatorii. Plantele pot fi consumate ca extract sau sub forma de ceai. De la castanul salbatic se folosesc semintele, frunzele, coaja si florile, si se gasesc sub forma de extract, creme / lotiune, ceaiuri sau capsule. Alegeti extractul care contine 16 – 20 % ingredient activ, si anume aescin (escina). Extractul de castan trebuie consumat in doze de aproximativ 100 miligrame aescina/zi. In plus, puteti sa le combinati cu extract de seminte de struguri (200 miligrame zilnic) si vitamina E (400 UI pe zi) pentru a ajuta la cresterea fluxului sangvin etc.

Un studiu publicat an jurnalul Brasileira de Farmacognosia (2015) arata ca are eficienta in tratarea varicelor ca terapie de compresia. Efectul pare a fi dat dat de compusul bioactiv aescina, cu proprietati antiinflamatorii si de prevenire si reducere a edemului. S-a aplicat zilnic 600 mg produs cu 100 mg aescina, timp de 2-16 saptamani. Aescina amdinistrata oral se recomanda la 12 ore (50-75 mg) sau aplicare de geluri 2% de 2-3 ori/zi, dar la indicatiile medicului.

Otetul de mere

Otetul din cidru de mere are rol anti-inflamator si proprietati antibacteriene. Un studiu publicat in Evidence-Based Complementary Alternative Medicine (2016) a aratat ca aplicarea de doua ori pe luna a compreselor cu otet din cidru de mere la nivelul varicelor, timp de 30 minute, a dus la ameliorarea durerilor si imbunatatirea aspectului picioarelor. Otetul de mere are efect antibacterian, reduce presiunea sangelui si are efect antioxidant, contine compusi polifenolici ce pot ameliora simptomele varicelor.

Afinul

Afinul are proprietati antiinflamatorii, imbunatateste circulatia sangvina, este bogat in vitamine ce imbunatatesc elasticitatea nevelor si crest fluxul sangvin in picioare. Afinul contine si antioxidanti ce confera rezistenta peretilor venelor. Pot fi consumate afinele ca atare, si se pot folosi extracte din frunze de afin, ceaiuri de afin sau unguente cu ingredient activ.

Pentru problemele circulatorii se recomanda o concetratie de 173 mg de antocianine/zi pentru 30 zile pentru reducerea simptomelor.

Extractul din scoarta de pin

Extractul din scoarta de pin contine compusi fenolici ce pot reduce intensitatea varicelor asociate cu inflamatia. Are proprietarea de a intari si conferi rezistenta vaselor de sange si restabilesc elasticitatea prin formarea de colagen. Reducand tensiunea si imbunatatind circulatia, extractul din scoarta de pin poate ameliora simptomele varicelor.

Alte optiuni naturiste pentru venele cu varice:

  • extrace si unguente cu galbenele;
  • ulei de musetel;
  • ulei de levantica;
  • ulei de rozmarin;
  • ulei de Centella asiatica sau Gotu kola.

Varicele si stilul de viata

Exista unele modificari ale stilului de viata care pot preveni varicele sau pot ajuta la reducerea disconfortului:

  • Aveti grija la stilul vestimentar – Evitati purtarea tocurilor inalte, nu purtati haine stranse, pantaloni stramti, deoarece aceste articole de imbracaminte pot afecta fluxul de sange.
  • Pentru a imbunatati circulatia in picioare, luati cateva pauze scurte zilnic pentru a va ridica picioarele mai sus de nivelul inimii. De exemplu, culcati-va pe spate si sub picioare plasati cateva perne, ca picioarele sa fie mai sus de restul corpului. Mentinerea picioarelor ridicate, in mod ideal la aceeasi inaltime ca inima sau mai sus, poate ajuta la imbunatatirea circulatiei. Acest lucru reduce presiunea in venele piciorului si gravitatia ajuta sangele sa curga usor inapoi in inima.
  • Evitati statul prelungit pe scaun sau in picioare. Faceti un obicei din a va schimba frecvent pozitia pentru a incuraja fluxul sanguin.Dupa 30-60 minute – CEL MULT – de stat in aceeasi pozitie, schimbati-va pozitia pentru a favoriza circulatia sangelui.
  • Nu stati picior peste picior sau cu picioarele incrucisate. Unii medici cred ca aceasta pozitie poate creste riscul de probleme circulatorii.
  • Masajul usor al zonelor afectate poate ajuta la mentinerea si imbunatatirea circulatiei sangelui. Atentie! Trebuie evitat masajul intens, deoarece presiunea crescuta poate cauza inflamatii! Se pot folosi uleiuri de masaj delicate sau hidratante pentru efecte optime.

 

Referinte::

(1) Varicose veins, link: https://medlineplus.gov/varicoseveins.html
(2) Varicose veins, link: https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/
(3) What can I do about varicose veins?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/240129.php
(4) The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/
(5) Horse chestnut – efficacy ans safety in chronic venous insufficiency: an overview, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X15001003
(6) Varicose veins, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
(7) Home remedies for varicoses veins, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321703.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma