Vaccinarile obligatorii in Romania – care sunt si cand se fac

In Romania exista o serie de vaccinari care se fac obligatoriu, potrivit unui calendar bine pus la punct. Aflati din materialul urmator care sunt si cand se fac vaccinarile obligatorii in Romania.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Vaccinarea BCG
  3. Vaccinarea anti-poliomielita
  4. Vaccinarea anti-difterie
  5. Vaccinarea anti-tetanos
  6. Vaccinarea diftero-tetanica
  7. Vaccinarea anti-pertussis
  8. Vaccinarea ROR
  9. Vaccinarea anti-hepatita B
  10. Calendarul vaccinarilor obligatorii in Romania

Informatii generale

Vaccinul este un preparat biologic care contine microorganisme omorate sau atenuate, ori fragmente ale acestora. In urma administrarii vaccinului, apare un raspuns imun (de aparare), care protejeaza organismul impotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Vaccinarile obligatorii in Romania sunt asigurate din fondurile Ministerului Sanatatii si Familiei si ele sunt administrate gratuit copiilor.

Vaccinarile obligatorii in Romania sunt administrate conform unei scheme bine stabilite de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Vaccinarea BCG

Vaccinarea BCG este una dintre vaccinarile obligatorii in Romania, ca si in Franta, Marea Britanie, Finlanda, Portugalia si Irlanda. Ea se efectueaza in maternitate, tuturor nou nascutilor cu greutate ce depaseste 2500 g, incepand din ziua 4-5 si poate fi efectuata pana la varsta de 60 de zile, fara testare tuberculinica prealabila.

Vaccinarea BCG confera protectie fata de infectia tuberculoasa si se efectueaza cu vaccin viu atenuat Calmette Guèrin BCG. Fiola de vaccin contine 20 doze vaccinale. Se dilueaza cu 2 ml diluant. Dupa deschidere, se foloseste in decurs de o ora. Se injecteaza lent i.d. 0,1 ml vaccin pe fata postero-externa a bratului stang, in treimea medie, cu formarea unei papule de 6-8 mm, cu aspect de coaja de portocala. Injectarea mai profunda poate determina aparitia de microabcese.

Evolutia reactiei vaccinale

In primele 30 de minute dupa inoculare, papula dispare. Dupa 7-21 zile, la locul inocularii apare un nodul vaccinal de 3-8 mm diametru. In 1-2 saptamani se acopera de o scauma. Alteori se pustulizeaza, se ulcereaza si apoi se acopera cu o crusta. Se vindeca spontan 1-2 (maximum 6) luni. In cazul ulceratiei se aplica pansament steril. Dupa vindecare, ramane o cicatrice, initial violacee, apoi sidefie, cu diametru de 3-6mm.

Prima revaccinare se face dupa 3-5 ani.

Intervalul intre vaccinarea BCG si alte vaccinari este de 2 luni. Ea se poate face concomitent cu Engerix B.

Vaccinarea anti-poliomielita

Vaccinarea antipoliomielitica in tara noastra se efectueaza cu tulpini de vaccin viu atenuat, administrat pe cale orala (VOP). Vaccinul utilizat este, conform uzantelor, un vaccin trivalent si asigura protectie impotriva infectiei cu virusul tip 1+2+3. Vaccinul induce o reactie imuna mediata celular, care determina blocarea portii de intrare a virusului poliomielica, la nivelul tubului digestiv. Primovaccinarea se face cu trei doze orale, primele administrate la interval de o luna iar cea de-a treia administrare are loc dupa 6 saptamani. Revaccinarea are loc la 1 an si la 7 ani. Vaccinul poate fi administrat impreuna cu vaccinarea DTP, DT, ADPA. Doza vaccinala este reprezentata de 0,2 ml care se amesteca cu ceai sau apa zaharata. Fiind un vaccin viu atenuat, necesita conditii speciale de conservare (+4ºC), iar dupa administrare nu se fac alte vaccinari, tratamente injectabile intramuscular, interventii cirurgicale, pentru a se evita aparitia unor cazuri rare de paralizie postvaccinala.

Ce se intampla dupa vaccinarea antipoliomielitica

Dupa vaccinare, copilul elimina prin scaun virus poliomielitic viu si poate fi sursa unor cazuri noi de imbolnavire a copiilor care inca nu au fost vaccinati antipoliomielitic. In conditiile epidemiologice specifice tarii noastre, este preferata vaccinarea antipoliomilitica cu virus viu atenuat (VOPT) deoarece se are in vedere si scaderea rezervorului de virus poliomielitic salbatic.

Vaccinarea anti-difterie

Vaccinarea antidifterica (AD) este, de asemenea, una dintre vaccinarile obligatorii in Romania. Aceasta se realizeaza cu anatoxina difterica purificata si adsorbita pe fosfat de aluminiu (ADPA), fiind o toxina difterica detoxifiata sub actiunea formolului si caldurii, purificata prin precipitare chimica si adsorbita pe un suport mineral. Se realizeaza o imunitate antitoxica, care vizeaza complicatiile mortale ale bolii, dar nu si o imunitate antibacteriana. Vaccinul este disponibil sub forma de anatoxina difterica sau in vaccinuri combinate. Sunt livrate bivaccinul DT (difterotitanic, ambele componente fiind toxice) sau trivaccinul (diftero-tetano-pertussis) in care componenta DT este antitoxica, dar componenta pertussis este celular bacteriana.

Fiola are 0,5 ml si un continut alb tulbure.

Cand se face vaccinul antidifteric

Vaccinarea se face la varsta de 3-12 luni prin injectarea i.m. pe fata anterioara a coapsei, la intalnirea treimii superioare cu treimea medie, la 3 cm in afara liniei mediane. Dupa 30 de zile se injecteaza in acelasi mod 0,5 ml, dar in cealalta coapsa.

In cazul in care primovaccinarea se face cu DTP, se repeta a treia doza dupa inca 30 de zile. Daca primovaccinarea s-a facut cu ADPA sau DT, sunt suficiente 2 doze.

Schema revaccinarii

Revaccinarea se face astfel:

  • Prima revaccinare cu 0,5 ml ADPA, DT, DTP (daca prima vaccinare s-a facut cu unul din aceste produse) la 6-9 luni de la vaccinare
  • A doua revaccinare cu 0,5 ml ADPA, DT, DTP, la 18-24 luni de la prima revaccinare;
  • A treia revaccinare cu 0,5 ml ADPA, sau DT la 7 ani. La copilul mare nu se mai vaccineaza DTP din cauza componentei pertussis din vaccin, care poate induce accidente neurologice.

Reactiile postvaccinale sunt minore: durere, edem, eritem local si dispar in 24 de ore.

Intervalul fata de alte vaccinari este de 30 de zile, daca s-a utilizat vaccin DTP. Nu este absolut necesar sa fie respectat un anumit interval daca s-a vaccinat cu ADPA su DT.

Vaccinarea anti-tetanos

Vaccinarea antitetanica (AT) se face cu ATPA (anatoxina tetanica purificata si adsorbita pe fosfat de aluminiu) sau DTP (vaccin combinat diftero-tetanic-pertussis) sau numai DT (diftero-tetanic).

ATPA se livreaza in fiole de doua doze de 0,5 ml, cu continut alb-tulbure. Se administreaza i.m. in regiunea deltoidiana la adult si pe fata anterioara a coapsei la copil, 0,5 ml ATPA la interval de 30 zile (2 doze).

Cum se face revaccinarea anti-tetanos

Revaccinarea se face cu doua rapeluri. Rapel I se face la 6-12 luni de la ultima inoculare de ATPA si consta in administrarea unei doze de 0,5 ml. Rapelul II se face la 6-7 ani de la rapelul I, prin administrarea unei doze de 0,5 ml ATPA.

In caz de plagi tetanigene, dupa tratamentul chirurgical al plagilor, se face vaccinarea AT in raport cu situatia vaccinarilor anterioare:

  • Pacient cu schema completa de vaccinare: se administreaza 0,5 ml ATPA i.m., in doza unica.
  • Pacient incomplet vaccinat: se administreaza 3 doze ATPA la interval de 14 zile.
  • Pacient nevaccinat: se administreaza ser antitetanic 3000-20.000 UI in doza unica si ATPA 3 doze cate 0,5 ml la interval de 14 zile.

Vaccinarea cu ATPA nu necesita intervale libere fata de alte vaccinari.

Vaccinarea diftero-tetanica

Vaccinarea diftero-tetanica (DT) se efectueaza cu un bivaccin combinat de tip antitoxic. Se administreaza ca si vaccinarea cu DTP, pe fata anterioara a coapsei, treimea medie. Reactiile postvaccinale sunt foarte rare si, de obicei, neinsemnate. Are indicatii relativ restranse, fiind recomandat copiilor cu boli neurologice severe sau celor care au facut convulsii inainte de vaccinarea cu DTP.

Vaccinarea anti-pertussis

Vaccinarea antipertussis este foarte eficienta si a scazut remarcabil morbiditatea prin aceasta boala la varsta de sugar. Nu exista un vaccin monovalent ci se administreaza un trivaccin care contine componente antitoxice pentru protectie impotriva bacilului difteric si tetanic, dar si un al treilea component, pentru vaccinarea antipertussis, care este de origine celulara microbiana (whole cell vaccin). Aceasta componenta este acuzata de efecte nedorite, intre care episoade de hipotonie/hiporeactivitate, convulsii febrile, encefalopatie acuta. De aceea, exista tendinta de a inlocui acest component cu o componenta imunogena acelulara (DTaP) sau chiar incercari de obtinere a unui vaccin antipertussis prin inginerie genetica.

Vaccinarea contra tusei convulsive este una dintre vaccinarile obligatorii in Romania. Aceasta trebuie sa se faca cat mai devreme la sugar, deoarece, prin complicatiile grave pe care le da, tusea convulsiva trebuie evitata in primele luni de viata.

Vaccinarea ROR

Vaccinarea antirujeolica (AR) se efectueaza cu un vaccin care contine un virus rujeolic viu, atenuat, preparat din tulpina Edmonson, pe fibroblasti de embrion de pui. Se gasesc fiole cu o singura doza (0,5 ml) sau ambalaje multidoza, care contin diluant necesar pentru 10 doze. Vaccinarea trebuie efectuata imediat dupa recontituire, precizare importanta mai ales pentru flacoanele multidoza. Se injecteaza subcutanat 0,5 ml. Vaccinul antirujeolic se recomanda pentru vaccinarea copiilor, dupa varsta de 9 luni, elentual in jurul varstei de 1 an. Exista trivaccin care, in afara de vaccinarea antirujeolica, asigura si vaccinarea antirubeolica si antiparotiditica. Intervalul recomandat a fi respectat intre vaccinarea antirujeolica si urmatoarele vaccinari este de 30-60 de zile.

Contraindicatii in cazul vaccinarii ROR

In afara de contraindicatiile comune oricaror vaccinari, contraindicatia majora este reprezentata de persoanele cu deficit imun, femeile gravide, bolnavii de HIV/SIDA, copiii care primesc medicatie imunosupresiva. Copiii alergici la componentele vaccinului pot dezvolta reactii alergice. Se va administra cu prudenta copiilor care au in antecedente convulsii febrile. Se pot evidentia unele reactii locale neinsemnate (roseata, durere la locul inocularii), febra, mai rar cu valori ridicate (dar aceasta eventualitate este posibila). Accidente majore, cum sunt encefalopatia acuta sau encefalita rujeolica au fost semnalate in cazuri extrem de rare (1/1 milion de doze vaccinale). Cu un procent identic s-au semnalat cazuri de panendefalita sclerozanta subacuta, ceea ce reprezinta un numar evident mai mic decat rezulta dupa rujeola naturala.

Vaccinarea anti-hepatita B

Vaccinarea impotriva hepatitei B se efectueaza in Romania cu produsul Engerix B, livrat de firma Glaxo-Smith-Kline. Este vaccinul de cea mai moderna conceptie, fiind obtinut prin inginerie genetica. Nicio substanta de origine umana nu este continuta in acest vaccin. Particulele de AgHBs, inserate intr-o plasmida, sunt transferate pe Sacharomzces cerevisiae si apoi este replicat cu un numar de generatii. Din aceasta cultura, antigenul puruficat este extras, prezervat cu thiomersal si livrat in fiole de o singura doza de 0,5 ml, diferita pentru nou nascut, sugar si copil (10 micrograme de AgHBs) fata de dozajul pentru adulti (20 micrograme AgHBs). Vaccinarea ofera protectie si impotriva hepatitei D. Indicatiile de vaccinare cu Engerix B depind de situatia epidemiologica a fiecarei tari. In tara noastra, unde portajul antigenic este foarte ridicat, vaccinarea cu Engerix se efectueaza in maternitate cat mai aproape de momentul nasterii, de regula in primele 24 de ore.

Care este situatia in alte tari

In alte tari, vaccinarea devine obligatorie numai pentru nou nascutii din sarcini cu risc (mame seropozitive). In afara de varsta de nou-nascut si sugar, cand copilul primeste 3 doze vaccinale pana la varsta de 6 luni, exista mai multe categorii de persoane care beneficieaza de aceasta vaccinare (contactii cu purtatori de virus hepatitic B, personal medico-sanitar, persoane care lucreaza cu sange si produse de sange, adolescenti care isi incep viata sexuala, utilizatorii de droguri).

Doza vaccinala de 0,5 ml se administreaza intramuscular, in treimea antero-laterala sau medie a coapsei, sau in regiunea deltoidiana la adolescenti si adulti. Se accepta administrarea subcutanata doar la pacientii care au tendinta la sangerare. Cea mai buna protectie se realizeaza dupa schema recomandata si in tara noastra si consta in 3 doze vaccinale.

Contraindicatii in cazul vaccinarii anti-hepatita B

Nu se recomanda administrarea in musculatura fesierica si nici intradermic, deoarece in ambele eventualitati se poate reduce raspunsul imun. Se poate administra concomitent cu vaccinarea BCG, DTP, DT, antipoliomielitica sau orice alta vaccinare (ant-Haemophilus de ex.). Nu se vor injecta in aceeasi seringa doua vaccinuri si nici nu vor fi administrate in aceleasi sedii. Pentru nou nascutii din mame purtatoare de AgHBs cea mai prudenta atitudine este aceea de a administra Engerix B si, concomitent, in alt sediu, imunoglobulina specifica antihepatita B. Dupa aceasta vaccinare se obtine un raspuns anticorpic eficient in 95% dintre cazuri, asigurandu-se astfel o protectie virtuala tuturor persoanelor vaccinate care pot raspunde cu anticorpi la o stimulare antigenica. Titrul de anticorpi care depaseste 10 mIU/ml confera protectie.

Calendarul vaccinarilor obligatorii in Romania

  • 24 ore, Tip de vaccinare: Antihepatitia B (AHB)
  • 2-7 zile, Tip de vaccinare: Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
  • 2 luni, Tip de vaccinare: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic
  • 4 luni, Tip de vaccinare: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic
  • 11 luni, Tip de vaccinare: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic
  • 12 luni, Tip de vaccinare: Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
  • 5-7 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
  • 8 ani – Vaccin VPI
  • 14 ani – Vaccin DTPa adulti

Abrevieri

  • DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular,
  • VPI = vaccin polio inactivat,
  • Hep B = vaccin hepatitic B,
  • DTPa–VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B,
  • DTPa-VPl-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B,
  • ROR = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion,
  • BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin,
  • dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti.
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma