Dureri lombare – cauze, preventie si tratamente eficiente

Durerile lombare reprezinta cea mai intalnita afectiune a coloanei vertebrale. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si tratamentele eficiente in caz de dureri lombare.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre dureri lombare
  2. Cauze dureri lombare
  3. Boli in care apar dureri lombare
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Dureri lombare: masuri de preventie

Informatii generale despre dureri lombare

Durerile de spate, in limbajul medical rezerva termenul de lombalgie durerilor regiunii axate pe cele 5 vertebre lombare. Cele mai frecvente dureri de spate apar in regiunea lombosacrala a coloanei vertebrale. Deasupra durerilor lombare se vorbeste de dorsalgii, iar sub, de dureri fesiere sau sacrale (durerea lombara joasa).

Introducere

Durerile de spate sunt o problema de sanatate foarte des intalnita. Se estimeaza ca aproximativ 70-85% din totalul persoanelor adulte s-au confruntat cu aceasta durere de spate.

Exista o serie de factori care cresc riscul aparitiei unei dureri de spate. Printre acestea se numara: viata sendentara, supraponderabilitatea, consumul exagerat de tutun, stresul, pozitia necorespunzatoare a trunchiului atunci cand muncim sau invatam, vibratiile automobilului, degenerari ale discului vertebral, varsta inaintata.

Tipuri de durere lombara

Durerile pot fi acute, acestea fiind dureri puternice care dureaza putin ca timp, sau cronice, care dureaza mai mult de 3 luni. Durerea de spate, cunoscuta popular si sub denumirea de durere de mijloc, dispare uneori fara tratament, insa unele pot fi dureri din cauze foarte grave (in spatele acestor dureri sunt alte boli).

Aceasta durere de spate lombara are trei forme clinice principale si anume lombalgia (lumbago) acuta, lombalgia cronica si lombosciatica.

Una dintre cele mai frecvente dureri de spate nu apare numai la batrani ci si la tineri, dupa un efort fizic sau dupa o miscare brusca a coloanei vertebrale sau dupa expunerea la frig.

Coloana lombara

Durerile de spate din zona lombara pot aparea din mai multe motive, cum ar fi artrita, fibromialgia, spondiloza, spondilita etc.

Cauze dureri lombare

Durerile de spate in zona bazinului pot fi determinate de afectiuni ale coloanei vertebrale si anume tulburari de statica (scolioze, cifoze, lordoze), tulburari degenerative ale coloanei (spondiloza lombara, hernia de disc), leziuni inflamatorii (poliatrita reumatoida, spondilita anchilozanta), tulburari infectioase, tulburari endocrine (osteoporoza), traumatisme ale coloanei (fracturi vertebrale, tasari ale corpurilor vertebrale), boli ale organelor invecinate (boala inflamatorie pelvina la femei, litiaza renala, ulcer gastro-duodenal), tulburari psihice (psihoze, depresii, stresuri psihice, hipocondrie).

Cauzele durerilor de spate inflamatorii

Durerile in zona lombara dreapta si durerea lombara joasa stanga pot fi puse pe seama unei inflamatii a unei vertebre, a discului intervertabral vecin sau unei tasari vertebrale (de obicei, la un pacient tanar a unei afectiuni a articulatiilor vertebrale, iar la un pacient varstnic, a unei tasari sau unei tumori maligne sau benigne). Lombalgiile mecanice sunt de cele mai multe ori cauzate de o artroza a apofizelor articulare sau degenerescenta unuia sau mai multor discuri intervertebrale. Imbatranirea este asociata cu manifestarea acestei afectiuni, deoarece odata cu trecerea anilor, discurile intervertebrale isi pierd supletea si se fisureaza. Lombalgiile de origine viscerale pot fi cauzate de o afectiune care atinge rinichiul (lombalgia de natura renala), genitala (boala inflamatorie pelvina), de origine digestiva (ulcer gastro-duonenal). Lombalgiile de origine psihoneurotica (sunt frecvente in caz de isterie unde rezultatul durerii este dat de anxietate care produce tensiune in muschi si implicit durere).

Cauze psihoemotionale

Atunci cand traversam o perioada dificila in viata sau avem dificultati sa acceptam si sa integram schimbarile care au loc, vertebrele noastre lombare exprima teama noastra inconstienta sau refuzul acestor schimbari. Aceast lucru are loc adesea din cauza faptului ca acestea bulverseaza obiceiurile noastre (sau reperele) si uneori este dificil sa acceptam fara crispare, chiar daca aceste schimbari au fost alese de noi sau ne convin. Durerile spatelui ne pot vorbi si de dificultatea noastra de a accepta reasezarile, in mod deosebit in mediul familial si profesional, mutarile in alte locuinte, separarile. Avem dificultati sa schimbam pozitia, atitudinea relationala, pentru ca vertebrele lombare sunt palierii majori, chiar daca nu sunt singurii, ai mobilitatii relationale pentru ca ei comanda picioarele.

Persoana afectata  de dureri de spate simte o furie asociata cu culpabilitate, deoarece crede ca nu va putea fata tuturor responsabilitatilor materiale pe care le are.

Care este solutia

Acum este momentul ca ea sa accepte si sa fie deschisa la lucrurile noi si sa se lase ajutata de ceilalti, acceptand cu detasare si modul lor de actiona. Vom descrie acum cauzele subtile ce corespund celor 5 vertebre lombare.

L1

Prima vertebra lombara este afectata cand traim un sentiment de neputinta fata de cineva sau ceva ce nu ne convine si nu putem schimba lucrurile si ca trebuie sa suportam acel lucru

L2

Starea celei de a doua vertebre lombare depinde de flexibilitatea noastra fata de noi insine cat si fata de ceilalti. Singuratatea si tristetea cauzate de o timiditate accentuata sunt factori care pot afecta aceasta vertebra.

L3

A treia vertebra lombara este afectata mai ales atunci cand traim situatii tensionante sau conflictuale in familie. Poate fi vorba despre un conflict pe plan sexual. O stare de suferinta la nivelul L3 poate cauza afectiuni la nivelul organelor genitale, uter, vezica.

L4

Cand este afectata, a patra vertebra lombara exprima in realitate ca avem dificultati in a face fata realitatii de zi cu zi. Persoanele care sunt afectate la acesta vertebra sunt putin preocupate de ce se intampla in jurul lor si sunt foarte atasate de trecut, sunt foarte pasive si indiferente.

L5

Aceasta vertebra este afectata cand ne devalorizam fata de membrii familiei, de prieteni, colegi. Ne simtim diferiti si suntem deconectati de frumusetea noastra interioara.

Boli in care apar dureri lombare

Simptomele unor dureri de spate sunt foarte vii. Acestea imobilizeaza la pat si se exacerbeaza la cel mai mic efort, chiar si la tuse sau stranut. Durerea apare atat de brusc, incat bolnavul ramane blocat in flexie si nu se mai poate indrepta.

Unele dureri de spate sunt deranjante mai ales noaptea iar dimineata la trezire, necesita o ”dezmortire” pe o durata de mai mult de 30 minute. Aceste dureri sunt agravate de eforturi, de caratul de greutati, de stationarea indelungata in picioare, dar este usurata prin repaus la orizontala.

Impact

Anumite persoane au predispozitii pentru durerile de spate, mai ales cei care efectueaza munci grele si care stau mult pe scaun, cei care au de ridicat greutati si nu au antrenamentul necesar al muschilor spatelui si abdomenului pentru acest gen de efort. Pentru imbunatatirea si prevenirea acestor dureri de spate este important ca bolnavul sa faca miscare, sa-si indeplineasca sarcinile sale curente, sa se destinda, sa aiba o stare de echilibru emotional, sa urmareasca, sa previna durerea prin combaterea factorilor de risc.

Aveti dureri de spate care nu va dau pace de doua-trei zile? Va treziti dimineata cu spatele intepenit? Poate fi o simpla intindere a unui muschi sau ligament, dar poate ascunde si o boala serioasa precum hernia de disc, osteoartrita sau o infectie.

Important este sa nu neglijati aceasta suferinta si sa mergeti la medic pentru a afla cauza exacta. Pana atunci, afla despre ce ar putea fi vorba.

Afectarea unui muschi sau ligament

Cea mai frecventa cauza a durerilor de spate este lezarea unui muschi sau a unui ligament, determinata de o intindere necorespunzatoare, de o greutate corporala excesiva, de ridicarea unor greutati, de statul pe scaun intr-o pozitie vicioasa sau de dormitul intr-o pozitie inconfortabila.

Hernia de disc

Discopatia sau hernia de disc, uzura si fragmentarea discului intervertebral, determinata de presiunile create asupra coloanei, care includ traumele sau efortul fizic intens, poate cauza dureri de spate. De multe ori, in astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul partii inferioare a spatelui, feselor si membrelor inferioare. Potrivit medicului Ion Manea, in faza acuta, se recomanda prezentarea de urgenta la medic, iar in recuperare, sedinte regulate de fizioterapie, elongatii, mobilizare vertebrala si masaj terapeutic. In cazurile grave, atunci cand examenele RMN o indica, poate fi necesara si interventia chirurgicala.

Osteoartrita

O alta cauza a durerilor de spate poate fi osteoartrita, o problema de sanatate care consta in degenerarea articulatiilor si, implicit, in deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratata numai de catre medicii specialisti in urma unor investigatii amanuntite.

Osteoporoza

Osteoporoza cauzeaza, odata cu inaintarea in varsta, o scadere a rezistentei oaselor. Pe fondul acestei fragilitati, efortul fizic determinat de activitati zilnice, caratul unor greutati, cazaturile etc, pot determina fracturarea oaselor slabite. Pentru a preveni astfel de situatii grave este nevoie de tratament antiosteoporotic, gimnastica medicala pentru intarirea musculaturii paravertebrale.

Fibromialgia

Fibromialgia, o afectiune cronica manifestata prin oboseala, depresie, dureri musculare si articulare reprezinta, de asemenea, o posibila cauza a durerilor de spate. In astfel de cazuri, doar medicul poate prescrie un tratament, in functie de fiecare caz in parte.

Alte cauze mai rare

O infectie, diabetul, o boala a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, in cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depisteaza insa prin investigatii suplimentare si se trateaza doar la recomandarea medicului.

Diagnostic

Modificarile anatomice si patologice ale coloanei vertebrale sunt evidentiate de radiografia coloanei, de o radiculografie sau o mielografie.

Tratament

Tratamentul durerilor lombare are ca obiectiv combaterea durerilor si prevenirea recidivelor.

Tratamentul complex durerea lombara joasa

In acest sens, medicii recomanda sa indentificam si sa eliminam factorii de risc (viata sedentara, caratul greutatilor mari, pozitia incorecta, etc).

Medicamente pentru durerile de spate

Pentru combaterea durerii de spate se administreaza antialgice cum ar fi algolcaminul si paracetamolul, antiinflamatoare pentru durerile de spate cum ar fi aspirina, indometacinul, diclofenacul si miorelaxante cum ar fi mydocalmul, relaxamul, clorzoxazona.

In cazuri severe, se poate recurge la infiltratii cu xilina sau cu hidrocortizon.

Tratamentul fizioterapeutic cu ionizari, hidroterapia si masajul sunt de mare ajutor celor care sufera de dureri de spate.

Tratament naturist pentru durerile lombare

Medicii naturisti recomanda in caz de dureri de spate baile de namol, baile de nisip cald, helioterapia, balneoterapia.

Chiropractica si osteopatia pot ajuta in durerea de spate persistenta. Masarea muschilor de pe fiecare parte a coloanei poate calma durerile de spate. Intinderea coloanei vertebrale ajuta la calmarea durerilor de spate prin relaxarea benzilor de muschi incordati de pe fiecare parte a coloanei vertebrale (intinderea coloane se realizeaza prin ingenuncherea si cu fruntea sprijinit de podea, bratele intinse spre spate, pe langa trup si cu palmele in sus, pentru confort se poarte foosi o perna asezata sub fese).

Comprese cu plante

Aplicarea pe spate a compreselor fierbinti cu plante de leac precum valeriana, musetel si ghimbir poate ameliora durerile de spate.

Alte plante recomandate in cazul acestei boli sunt ardeiul, batranisul, ienuparul, mustarul, orzul, ovazul, urzica, varza, verbina. Aceste plante pot fi folosite sub forma de macerat sau sulingual (plantele bine macinate umectate cu apa se tin 15-20 minute in gura si apoi se inghit cu apa).

Alimentatie/stil de viata

Alimentatia bolnavilor cu dureri de spate trebuie sa fie bogata si variata cu multe fructe si legume. Organismul trebuie alimentat cu multe minerale si vitamine.

Daca stresul este una din cauze, incercati sa reduceti sursele de tensiune apeland la metode eficiente pentru controlul stresului.

Pentru antrenarea muschilor spatelui este recomandat de medici sa faceti exercitii blande de intindere si de consolidare atat a muschilor spatelui, cat si a muschilor abdominali. In acest caz, nu se fac miscari bruste, fortate, exercitiile trebuie sa fie blande sa se tina cont in functie de varsta, de rezistenta organismului si sunt sub indrumarea medicala. Atunci cand va doare spatele, sprijiniti-va cand stati pe un scaun. Aveti mare atentie si priza de constiinta la pozitia corpului si a spatelui. In timpul mersului, acesta trebuie sa fie drept si relaxat, iar pieptul in fata. Atentie mare atunci cand ridicati greutati. Trebuie sa faceti miscari lente si nu trebuie va aplecati, ci sa indoiti genunchii.

Sfaturi de aplicat in timpul somnului

In timpul somnului, incercati mai multe pozitii de somn si alegeti-o pe cea care vi se potriveste cel mai bine. Dormitul pe suprafete tari, cu salteaua destul de tare, dar nu excesiv de dura. Important este sa va mentineti o greutate corporala potrivita. Orice adaos in corp se va sprijini exact pe spate.

Adoptati o viata armonioasa cat mai naturala, fara consum de tutun.

Repaus la pat atunci cand sunt rani produse de cazaturilor, loviri la spate si obligatoriu mers la medic unde se face examenul de specialitate.

Purtati pantofi confortabili care sutin bine piciorul si nu va fac sa calcati anormal.

Dureri lombare: masuri de preventie

Prevenirea aparitiei durerilor vertebrale lombare se poate realiza daca tinem cont de urmatoarele:

  • Ridicarea greutatilor sa se faca prin flexia genunchilor si a soldurilor, nu prin aplecarea trunchiului in fata;
  • La birou se va sta pe un scaun al carui spatar ia contact cu spatele in doua puncte, lombosacrat si la nivelul umerilor. Picioarele vor fi ridicate de la sol si sprijinite pe un suport, genunchii fiind indoiti in unghi drept;
  • Relaxarea coloanei vertebrale se va face in pozitie culcata, pe o parte, de asemenea, pe burta, dar cu o perna mare sub bazin, sau pe spate, cu genunchii indoiti;
  • Sportul recomandat este inotul, in special pe spate.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma