Infectia cu giardia sau giardioza – cauze, simptome, tratament

Giardia este un parazit ca provoaca giardioza, o infectie cunoscuta a sistemului digestiv. Aflati mai multe despre infectia cu giardia sau giardioza din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este giardia?
  2. Cauze si localizari frecvente
  3. Cum se manifesta giardia?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru giardia
  6. Giardia netratata: complicatii
  7. Cum poate fi prevenita giardia?

Ce este giardia?

Infectia cu giardia sau giardioza este o boala parazitara bine cunoscuta atat de parinti cat si de medicii pediatrii sau de familie. Este provocata de Giardia lamblia, un protozoar flagelat ce infecteaza duodenul si intestinul subtire, fiind mai frecventa la varstele mici, mai ales la grupa de varsta cuprinsa intre 1-5 ani.

Despre parazitul Giardia lamblia

Exista sub 2 forme:

  • trofozoitul – care masoara 12-15μm si are o forma de para taiata longitudinal, cu 4 perechi de flageli si 2 nuclei
  • chistul – care masoara 9-12μm, de forma elipsoidala, reprezinta forma de rezistenta dar si cea infectioasa a Giardiei.

Ciclul de viata al parazitului porneste de la om, animale (caine, pisica, vaca, oaie), apa, alimentele contaminate cu chisturi de Giardia. Dupa ce ajung in intestinul uman, chisturile se divid in trofozoiti care se maturizeaza in duoden si jejun si apoi se multiplica prin fisiune binara longitudinala. Trofozoitii din lumenul intestinal au pe fata dorsala un disc adeziv cu care se ataseaza de vilozitatile intestinale si absorb nutrientii alimentari rezultati din digestie. Dupa ce se detaseaza de lumenul intestinal, trofozoitii se deshidrateaza pe masura ce traverseaza intestinul si se inchisteaza intr-un chist oval cu 4 nuclei care se elimina prin fecale. Chistul de Giardia ramane viabil mult timp dupa eliminare, in apa rezistand circa 2 luni, indiferent de gradul de clorinare sau expunere la ultraviolete.

Epidemiologie

Calea de transmitere a bolii este oral-fecala, iar starea de purtator asimptomatic poate dura chiar si cateva luni. Giardioza apare mai ales in zonele cu igiena precara si la imunodeprimati. De asemenea, raspandirea chisturilor se poate realiza si prin apa potabila, sursele de apa putand fi contaminate cu chisturi de origine umana (atunci cand apa potabila este poluata de ape reziduale sau cand se produc defectiuni ale sistemelor de filtrare).

Manifestari clinice

Perioada de incubatie este de 1-3 saptamani iar simptomele, care nu sunt patognomonice, pot varia de la o diaree usoara pana la diareea cronica cu malabsorbtie si malnutritie.

In ordinea frecventei pot aparea: diaree, anorexie, distensie abdominala, flatulenta, steatoree, epigastralgii, greturi, scadere in greutate, varsaturi si constipatie.

Cum poate fi combatuta infectia?

De electie este Metronidazolul 15mg/kg/zi, 3 doze, 5 zile, cu mentiunea ca este contraindicat in timpul sarcinii si consumarea de alcool in timpul tratamentului produce efecte adverse grave.

  • Tinidazol, 50mg/kg in doza unica, maxim 2g
  • Paromomicina, 25-35 mg/kg/zi, in 3 doze timp de 7 zile
  • Furazolidon, 6mg/kg/zi, in 4 doze timp de 7-10 zile
  • Quinacrine 2 mg/kg, max 300mg/zi, timp de 5 zile

Cauze si localizari frecvente

Giardia lamblia este un protozoar flagelat in forma de para, care provoaca o larga varietate de simptome gastrointestinale. Giardioza este probabil cea mai frecventa parazitoza intestinala umana.

Deoarece se raspandeste prin contaminare fecal-orala, prevalenta este mai mare in cadrul comunitatilor cu conditii precare de igiena. Boala este frecvent raspandita prin apa, deoarece Giardia este rezistenta la nivelurile normale de clor din apa de robinet si supravietuieste bine in apele reci de munte, fiind destul de frecventa la persoanele care fac camping.

Transmiterea prin alimente este mai rara. Poate aparea cand se consuma alimente brute, insuficient preparate termic. Giardioza este o zoonoza, iar cross-infectivitatea prin castori, caini, rozatoare si vite asigura un rezervor constant.

Care este ciclul de viata al Giardiei

Ciclul de viata al Giardiei consta in doua etape: transmiterea fecal-orala a chistului si aparitia trofozoitului care cauzeaza boala. Chisturile de Giardia sunt eliminate prin fecalele gazdei, ramanand viabile intr-un mediu umed timp de luni de zile. La oameni, infectia apare dupa ingestia a 10-25 de chisturi. In stomacul noii gazde, sucul gastric acid determina aparitia a doi trofozoiti din fiecare chist. Acesti trofozoiti migreaza in duoden si jejunul proximal, unde se ataseaza de peretele mucos si se replica prin fisiune binara.

Dezvoltarea Giardiei in intestinul subtire (giardia intestinalis) este stimulata de bila si carbohidrati. Poate cauza dispepsie, malabsorbtie si diaree. Anumiti trofozoiti se pot transforma in chisturi si pot trece in materiile fecale.

De asemenea, giardia la ficat poate produce leziuni hepatice grave.

Transmiterea de la o persoana la alta

Puteti contracta giardioza daca mainile sunt contaminate cu materii fecale. De aceea, cei mai expusi pericolului sunt parintii care schimba scutecele unui copil. La fel de expusi sunt angajatii centrelor de ingrijire a copiilor, unde focarele sunt tot mai frecvente.

Factori de risc

Giardia este un parazit intestinal foarte frecvent. Oricine poate dezvolta o infectie cu giardia. Cu toate acestea, exista unii oameni care sunt mai predispusi riscurilor:

Copiii

Infectia cu Giardia este mult mai frecventa la copii decat la adulti. Copiii sunt mai susceptibili sa intre in contact cu materiile fecale, mai ales daca poarta scutece, merg des la toaleta sau isi petrec timpul intr-un centru de ingrijire a copilului. Oamenii care traiesc sau lucreaza cu copii mici, de asemenea, prezinta un risc mai mare de a dezvolta o infectie cu giardia.

Persoanele fara acces la o sursa sigura de apa potabila

Giardioza este raspandita in locurile in care salubritatea este precara sau apa nu este sigura de baut. Sunteti in pericol daca merg in locuri in care giardioza este des intalnita, mai ales daca nu sunteti atenti la ce manancati si ce beti. Cel mai mare risc este in zonele rurale sau salbatice.

Persoanele care practica sexul anal

Practicarea sexului anal fara prezervativ vine la pachet cu un risc crescut de infectie cu giardia, precum si alte infectii cu transmitere sexuala.

Cum se manifesta giardia?

Giardia la adulti

Manifestarile clinice ale giardiozei pot fi foarte variate. Dupa o perioada de incubatie de una pana la doua saptamani, pot aparea simptome ca greata, varsaturi, flatulenta, crampe abdominale, diaree, steatoree, scadere ponderala. O anamneza care evidentiaza instalarea treptata a unui sindrom diareic usor poate diferentia giardioza de alte infectii de etiologie bacteriana. Simptomele care dureaza 2-4 saptamani si scaderea ponderala semnificativa sunt sugestive pentru giardioza.

Giardia cronica la adulti simptome

Giardioza cronica poate urma unui sindrom acut sau poate aparea fara simptome anterioare severe. Simptomele si semnele cronice cum ar fi steatoreea, scaderea ponderala cu 10-20%, malabsorbtia, fatigabilitatea, depresia se pot intinde pe luni de zile daca boala nu este tratata.

Rareori, pacientii cu giardioza pot prezenta artrita reactiva sau sinovita asimetrica, de regula la membrele inferioare. De asemenea, pot apare rash si urticarie ca semne ale unei reactii de hipersensibilitate.

Giardia la copii

Multi copii cu giardioza nu au semne sau simptome ale bolii, chiar daca parazitul traieste in intestinele lor.

Cand parazitul provoaca simptome, boala debuteaza de obicei cu diaree apoasa severa. Giardioza afecteaza capacitatea organismului de a absorbi grasimile din dieta, astfel incat diareea contine grasimi neabsorbite. Asta inseamna ca diareea pluteste, este stralucitoare si miroase foarte urat.

Alte simptome includ:

  • crampe abdominale
  • energie scazuta (stare generala de rau)
  • o multime de gaze intestinale
  • burta marita din cauza acumularii gazelor
  • pierderea poftei de mancare
  • greata si varsaturi
  • uneori, febra mica

Aceste simptome pot dura 5 pana la 7 zile sau mai mult. Daca dureaza mai mult, un copil poate pierde in greutate sau poate prezenta alte semne ale unei alimentatii precare.

Simptome giardioza cronica la copii

Uneori, dupa ce simptomele acute (sau pe termen scurt) ale giardiozei dispar, boala intra intr-o faza cronica (sau de durata). Printre simptomele giardiazei cronice se numara:

  • perioade de gaze intestinale
  • dureri de burta in zona de deasupra buricului
  • scaune subtiri
  • pierdere in greutate
  • oboseala extrema

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv de giardioza este stabilit prin evidentierea trofozoitilor, chisturilor sau antigenelor Giardia lamblia in fecale sau suc duodenal.

Examen coproparazitologic

Examenul coproparazitologic permite identificarea chisturilor in scaunele formate. In scaunele diareice pot fi vazuti si trofozoitii mobili, cu miscari caracteristice de rotire si balans.

Daca in perioada acuta a bolii, chisturile se elimina continuu, pe masura ce infectia se cronicizeaza, excretia lor devine intermitenta. Astfel, in caz de suspiciune clinica se recomanda repetarea examenului coproparazitologic, la interval de 7 zile, timp de 3-4 saptamani.

  • Examenul direct al sucului duodenal
  • Biopsia intestinului subtire se recomanda in momentul in care examenul coproparazitologic si cel al sucului duodenal ies negative, dar exista manifestari clinice si modificari pe radiografia abdominala simpla (edem si segmentatie la nivelul intestinului subtire), teste de toleranta la lactoza pozitiv, scaderea sau absenta Ig A secretorie, hipogamaglobulinemie sau aclorhidie.
  • Eozinofilia nu apare in giardioza.

Excretia chisturilor

Excretia chisturilor se produce intermitent in materiile fecale, normale sau diareice, pe cand trofozoitii se gasesc aproape exclusiv in scaunele diareice. Examenul materiilor fecale pentru oua sau paraziti continua sa fie piatra de hotar a diagnosticului, in ciuda sensibilitatii reduse. Examinarea unui singur specimen are o sensibilitate de 50 pana la 70%. Sensibilitatea creste de la 85 pana la 90% in cazul examinarii a trei scaune succesive. Deoarece Giardia nu este invaziva, nu apar eozinofilie si leucocitoza.

Metode de detectare a anticorpilor

Anticorpii pentru trofozoiti sau chisturi se detecteaza prin imunofluorescenta sau metoda ELISA. Sensibilitatea acestor metode variaza de la 90 la 99%, iar specificitatea de la 95 la 100%. In ciuda sensibilitatii crescute a acestor metode, microscopia directa este importanta, deoarece poate decela si alti agenti infectiosi care pot fi prezenti simultan.

Aspiratul duodenal si biopsiile au sensibilitate foarte mare, dar sunt invazive si de obicei nu sunt necesare pentru diagnostic. Serologia si culturile din materiile fecale nu sunt de obicei necesare.

Tratament pentru giardia

Copiii si adultii care au o infectie cu giardia si nu prezinta simptome, de cele mai multe ori nu au nevoie de tratament decat daca este probabil sa raspandeasca parazitii. In multe cazuri cu probleme, infectia a disparut de la sine in cateva saptamani.

Medicatie

Cand semnele si simptomele sunt severe sau infectia persista, medicii trateaza de obicei giardioza cu medicamente precum:

  • Metronidazolul este cel mai utilizat antibiotic pentru tratarea infectiei cu giardia. Efectele secundare pot include greata si un gust metalic in gura. Nu beti alcool in timp ce luati acest medicament.
  • Tinidazolul functioneaza la fel ca metronidazolul si are multe dintre aceleasi reactii adverse, dar poate fi administrat intr-o singura doza.
  • Deoarece este sub forma lichida, nitazoxanida poate fi mai usor de ingerat de catre copii. Efectele secundare pot include greata, flatulenta, ochi ingalbeniti si urina de culoare galbena.

Remedii in cazul gravidelor

Nu exista medicamente recomandate in mod constant pentru giardioza in sarcina, din cauza efectelor adverse pe care le poate avea medicamentul asupra fatului. Daca simptomele sunt usoare, medicul poate recomanda intarzierea tratamentului pana dupa primul trimestru. Daca tratamentul este necesar, intrebati-l pe medic care este cea mai buna optiune de tratament disponibila.

Giardia netratata: complicatii

Fara tratament, giardia poate deveni cronica, dar acest lucru este rar. Poate sa dureze ani intregi, cu episoade repetate de diaree, deficiente de vitamine si oboseala.

O persoana care se recupereaza fara tratament poate continua sa aiba parazitul, desi acest lucru nu se intampla intotdeauna. Depinde de sistemul imunitar al pacientului.

La copii, giardioza poate duce la malnutritie si afectiuni legate de aceasta, cum ar fi probleme de crestere si dezvoltare cognitiva.

Alte complicatii

Alte complicatii includ:

  • probleme gastro-intestinale nespecifice pe termen lung
  • oboseala cronica

Studiile au sugerat, de asemenea, ca giardioza poate provoca si:

  • probleme cu ochii
  • complicatii musculare
  • simptome de alergie, cum ar fi urticaria

Unele rapoarte au legat dezvoltarea cancerului de infectia cu Giardia, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru.

Cum poate fi prevenita giardia?

Masuri profilactice:

  • Tratarea corecta a apei (floculare, sedimentare, filtrare, clorinare).
  • A se consuma numai apa imbuteliata in zonele endemice.
  • Spalare corecta si frecventa a mainilor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/167079.php
  3. https://www.healthline.com/health/giardiasis
  4. https://kidshealth.org/en/parents/giardiasis.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma