Vacanta este acea perioada pe care o asteptam cu nerabdare, care ne reincarca bateriile si ne ofera o pauza de la viata obisnuita. Aflati mai multe despre efectele calatoriilor asupra sanatatii si starii noastre de bine.
1. Informatii generale
2. De ce avem nevoie de vacanta?
3. Beneficiile vacantelor asupra sanatatii
4. Vacantele in pandemie
Ne este greu sa ne imaginam viata noastra fara vacante, macar una pe an sau cateva iesiri in weekend. Iar in contextul pandemiei de Coronavirus am experimentat cum e sa nu putem calatori, iar acum, cand o putem face, sa ne adaptam asteptarile si modul de a calatori la situatia actuala.
Vacantele sunt pauze, mai lungi sau mai scurte, pe care le luam de la viata noastra cotidiana. Pentru cateva zile, nu mai mergem la serviciu, nu mai dormim acasa. In schimb, ne propunem sa ne relaxam si ne bucuram mai mult de viata, impreuna cu oamenii dragi.
Legatura dintre calatorii si starea de bine a inceput sa fie studiata la inceputul anilor 2000. In acea perioada studiile din psihologia pozitiva au aratat ca vacanta este una dintre metodele de a deveni mai fericiti, mai multumiti de propria viata. Apoi alte studii au sugerat ca vacantele nu au un efect semnificativ asupra calitatii si satisfactiei vietii sau asupra starii de bine. Ulterior, controversa a fost gestionata prin ideea ca vacantele contribuie la o crestere a nivelului de fericire. Insa aceasta crestere e temporara, oamenii revenind in scurt timp la nivelul de fericire dinainte de vacanta.
Oamenii merg in vacante din numeroase motive: sa se relaxeze, sa descopere locuri si experiente noi, sa se recompenseze pentru perioadele in care lucreaza, sa fie impreuna cu oamenii dragi etc.
Calatoriile nu sunt doar activitati placute si distractive. Ele pot veni in intampinarea a numeroase nevoi pe care le avem: nevoia de explorare, nevoia de relaxare, nevoia de noutate, nevoia de a fi impreuna cu cei dragi. Tot in functie de nevoie, ne alegem si destinatiile de vacanta (pe langa interese, activitatile care ne fac placere sau bugetul dedicat calatoriilor). Pe de o parte, unii au nevoie de predictibilitate, de confort, de relaxare. Si atunci aleg sa isi petreaca vacanta intr-un loc in care au mai fost – un hotel unde s-au mai cazat si au fost multumiti, o plaja pe care au mai incercat-o, un oras preferat sau o zona in care continua sa revina. Altii au nevoie mai mult sa exploreze, sa descopere locuri, culturi, experiente, oameni noi. Prin urmare aleg de fiecare data destinatii noi.
Nu in ultimul rand, calatoriile ne ajuta sa ne descoperim pe noi insine mai bine si pe partenerii nostri de viata. In plus, persoanele care au vacante dese sunt in general persoane mai active fizic, care au tendinta de a face mai multa miscare si de a se implica in activitati fizice diverse (mers pe bicicleta, snorkeling, inot etc.)
In functie de calatoria pe care o facem, de durata, destinatia si experientele realizate, vacantele ne pot aduce o serie de beneficii la nivelul sanatatii psihice.
Atunci cand programul nostru este extrem de incarcat, incat avem senzatia ca traim pe pilot automat, vacantele ne ofera posibilitatea de a iesi din acest ritm. Chiar si o scurta vacanta ne poate ajuta sa uitam pentru putin timp de indatoririle si sarcinile de acasa. Si sa ne concentram mai mult pe momentul prezent. Conform unui sondaj realizat de Asociatia Americana de Psihologie in 2013, se pare ca vacantele ne ajuta sa gestionam mai usor stresul si emotiile negative prin faptul ca ne scot din mediul si activitatile care ni le provoaca.
Pentru aceasta, e important ca in vacanta sa reusim sa ne deconectam de ce tine de locul de munca. De aceea, a lua telefonul de serviciu sau laptopul pentru a lucra in vacanta nu e situatia cea mai indicata din acest punct de vedere.
Indiferent daca ne petrecem vacanta in apropiere de orasul nostru sau foarte departe, calatoriile ne scot din zona noastra de confort. Cu atat mai mult daca vizitam o tara straina, cu o cultura si obiceiuri diferite de ale noastre, calatoria ne determina sa ne adaptam si chiar sa ne schimbam perspectiva asupra vietii.
De asemenea, faptul ca trebuie sa luam anumite decizii sau sa gestionam experiente neprevazute ne ajuta sa ne dezvoltam increderea in noi insine.
Pregatirea pentru vacanta, calatoria in sine si amintirile despre ea ne cresc starea de bine. Asa cum mentionam mai sus, nivelul de fericire adus de vacanta in sine este pe termen scurt. Insa anticiparea unei calatorii ne aduce aproape la fel de multa bucurie ca trairea efectiva a vacantei. O explicatie data de cercetatori este ca deseori stim atat de multe informatii despre o vacanta viitoare, incat ne este usor sa ne imaginam cum va fi si sa ne bucuram. Dar in acelasi timp, acea vacanta are si suficiente necunoscute, cat sa ne mentina interesul aprins. In plus, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell (2014), anticiparea unei calatorii ne aduce mai multa bucurie decat anticiparea unor achizitii materiale. Acest lucru arata ca experientele sunt mai importante pentru starea de bine decat cumparaturile materiale.
Cum altfel mai putem anticipa sau prelungi starea de bine pe care ne-o dau vacantele? Rasfoind carti si albume cu destinatii turistice. Scriind pe un blog de calatorii. Uitandu-te la fotografiile din vacante sau inramand cateva dintre cele mai reusite – sunt doar cateva idei.
Planificarea si organizarea unei vacante de catre partenerii de cuplu ii determina sa negocieze, sa imparta responsabilitatile administrative si sa aiba in vedere interesele si pasiunile celuilalt. Calatoria sau vacanta in sine ii ajuta sa traiasca timp de calitate impreuna, sa se (re)descopere sau sa traiasca momente romantice intr-un context nou. Calatoriile sunt totodata un prilej de a se cunoaste mai bine, mai ales in cazul cuplurilor aflate la inceputul relatiei.
Calatoriile sunt una dintre cele mai bune metode de a ne expune la noutate. Intr-un timp foarte scurt, avem posibilitatea sa aflam despre obiceiuri si traditii despre care nu stiam, sa fim expusi la un limbaj nou (cand calatorim intr-o tara straina), sa gustam din mancaruri si combinatii de ingrediente cu totul noi. Toti stimulii noi la care ne expunem (locuri, culturi, obiceiuri, persoane noi) ne stimuleaza mintea. Ne imbogatesc imaginea si perspectiva asupra lumii si ne invata sa devenim mai flexibili.
Daca inainte de pandemia de Coronavirus, calatoriile erau o normalitate, cand avem din nou aceasta posibilitate e important sa ne adaptam la noile conditii. Respectarea distantarii sociale poate fi mai usor de aplicat daca alegem unitati de cazare cu un numar mai mic de calatori sau daca ne orientam catre alte facilitati de calatorii – autorulota, cortul. (Toate acestea cu respectarea regulilor de igiena, in special spalarea mainilor, purtarea mastilor in spatiile inchise). Totodata, pentru calatoriile in stainatate, e necesar sa urmarim cerintele tarilor de destinatie, pentru ca unele solicita certificatul medical care atesta ca vizitatorii nu sunt infectati cu Covid-19.
Pregatirea pentru calatorii in aceasta perioada necesita mai multa flexibilitate din partea noastra. Cu cat suntem mai pregatiti pentru neprevazut, cu atat vom fi mai putin dezamagiti. Cumpararea unor bilete de avion cu optiunea de a le putea amana, rezervarea unor cazari cu posibilitatea de a le anula gratuit ne pot scuti de eventuale neplaceri.
Unele persoane asteapta cu nerabdare sa calatoreasca din nou, in timp ce altele sunt mai anxioase. Important e ca ideea unei vacante sau calatorii (fie in tara, fie in strainatate) sa iti aduca bucurie si relaxare. Insa daca e mai degraba stresanta, da-ti timp si sa te adaptezi. Sau incearca sa te obisnuiesti treptat, cu excursii scurte, mai aproape de casa.
(1) Science Proves That Traveling Can Boost Your Health And Overall Well-Being – https://www.lifehack.org/338212/science-proves-that-travelling-can-boost-your-health-and-overall-well-being
(2) How Travel Can Benefit Our Mental Health – https://psychcentral.com/blog/how-travel-can-benefit-our-mental-health/
(3) Six Ways Traveling Can Boost Your Mental Health – https://www.psychologytoday.com/us/blog/happiness-is-state-mind/201811/six-ways-traveling-can-boost-your-mental-health
(4) Here’s why planning a trip can help your mental health – https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2020/05/heres-why-planning-a-trip-can-help-your-mental-health
(5) Why travel prolongs happiness: Longitudinal analysis using a latent growth model – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261517719301347
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…