Urina tulbure poate produce neliniste, mai ales atunci cand nu este cunoscuta cauza. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si remediile eficiente pentru urina tulbure.
In mod normal, urina este limpede, de culoare galben deschis. In cazul infectiei rinichilor, ea poate fi anormala. Examenul chimic (cu banda reactiva) poate da cateva indicatii, dar examenul urinei facut in laborator analizeaza urina si permite punerea in evidenta a diferitelor anomalii cum sunt prezenta puroiului, a sangelui, a proteinelor (prezente in mod normal in cantitati foarte mici), a germenilor (in mod normal, urina este sterila, adica, fara germeni) sau a calculilor de talie redusa care sunt eliminati in acelasi timp cu urina.
Urina capata atunci o culoare mai mult sau mai putin tulbure, cu sau fara filamente fine. Mirosul poate fi respingator. Aceasta corespunde prezentei puroiului ca urmare a unei infectii urinare, renale sau ginecologice. Urina poate sa contina si sange. Ea este atunci colorata intre roz si rosu, dar poate sa ramana translucida. In cazul prezentei proteinelor, ea ramane incolora. In cazul infectiei urinare, urinarea este dureroasa, apar arsuri, iar febra si durerile de spate sunt posibile.
Tratamentul depinde de cauza.
Urina tulbure, mai ales daca este inchisa la culoare, ar putea indica faptul ca o persoana nu consuma suficiente lichide.
Cei foarte tineri sau foarte batrani au un risc mai mare de deshidratare. De asemenea, persoanele care se lupta cu o boala care provoaca diaree, varsaturi sau febra, trebuie sa bea mai multe lichide.
Cei care fac exercitii fizice intense sau care depun efort fizic in timpul zilelor calduroase pot avea, de asemenea, un risc mai mare de deshidratare daca nu consuma suficienta apa.
Deshidratarea poate produce urina tulbure la unii oameni, dar si alte simptome, printre care:
Deshidratarea severa poate determina simptome mai severe, cum ar fi dezorientarea, pierderea cunostintei si scaune sangeroase sau negre. Cereti asistenta medicala de urgenta in caz de deshidratare severa.
O vezica urinara inflamata este o alta cauza des intalnita de urina tulbure. Daca urina are un miros extrem de neplacut, persoana respectiva poate avea o infectie.
In mod obisnuit, aspectul tulbure provine din scurgerea fie a puroiului, fie a sangelui in tractul urinar. Ar putea fi, de asemenea, o acumulare de celule albe ale sangelui, deoarece corpul incearca sa elimine bacteriile invadatoare.
Infectiile urinare pot afecta pe oricine, dar sunt mult mai frecvente la femei.
Pe langa urina tulbure, o infectie urinara poate provoca alte simptome, cum ar fi:
Cei care prezinta aceste simptome trebuie sa mearga la medic pentru diagnostic si tratament. Tratarea precoce a infectiei urinare poate ajuta la ameliorarea disconfortului si la prevenirea complicatiilor.
Infectiile renale debuteaza ca infectii urinare care se raspandesc din cauza lipsei unui tratament eficient si pentru ca se agraveaza in timp.
Infectiile renale cauzeaza simptome similare cu ale infectiilor urinare si pot provoca, de asemenea, simptome suplimentare, cum ar fi:
Infectiile renale necesita tratament medical imediat. Fara un tratament prompt, acest tip de infectie poate duce la afectarea permanenta a rinichilor.
Aproximativ 20 de milioane de persoane din S.U.A. dezvolta o ITS in fiecare an.
Unele infectii cu transmitere sexuala comune, cum ar fi gonoreea si chlamydia, pot provoca urinare tulbure. Gonoreea si chlamydia determina sistemul imunitar sa lupte si sa produca celule albe care se pot amesteca cu urina si pot da un aspect tulbure.
Aceste boli cu transmitere sexuala (BTS) pot provoca, de asemenea, scurgeri neobisnuite din vagin sau penis. Alte semne ale unei BTS includ:
Testarea periodica a BTS poate ajuta o persoana sa primeasca un diagnostic precoce si tratament. Utilizarea protectiei in timpul activitatii sexuale poate, de asemenea, sa previna raspandirea BTS.
Vulvovaginita este o inflamatie a vulvei si a vaginului si poate produce urina tulbure. Infectiile bacteriene sunt cea mai frecventa cauza a vulvovaginitei, desi infectia poate rezulta si din virusuri sau ciuperci.
In unele cazuri, organismul poate reactiona la contactul cu sapunuri, detergenti sau alte produse.
Aceste reactii pot provoca inflamatie in vulva si vagin, fara prezenta unei infectii.
Alte semne de vulvovaginita includ:
Medicul va dori sa determine daca infectia este bacteriana, fungica sau virala inainte de a avansa cu tratamentul.
O prostata inflamata, sau prostatita, poate fi, de asemenea, cauza urinei tulbure. Prostatita afecteaza intre 10 si 15% dintre barbatii din Statele Unite. Aceasta apare de obicei in urma unei infectii la prostata.
Alte simptome ale prostatitei includ:
Pietrele la rinichi pot provoca, de asemenea, urina tulbure. Ele se dezvolta in urma acumularii anumitor minerale in organism.
Pietrele mici pot fi eliminate fara urmari, insa pietrele mai mari pot bloca tractul urinar si pot provoca o infectie, care ar putea produce puroi in urina, oferindu-i un aspect tulbure.
Un simptom obisnuit al pietrelor la rinichi este durerea severa sub coaste, in general in partea laterala sau in partea inferioara a spatelui. Durerea poate aparea, de asemenea, in zona abdomenului inferior.
Alte simptome ale pietrelor la rinichi includ:
Unele pietre la rinichi nu necesita tratament. Cu toate acestea, cei care cred ca ar putea avea pietre la rinichi ar trebui sa mearga la medic pentru un diagnostic.
Uneori, diabetul sau bolile renale diabetice sunt cauza principala a urinei tulbure. Corpul poate incerca sa elimine zaharul in exces, pe care nu il poate procesa, prin urina.
Alte semne de diabet zaharat:
Netratate, problemele legate de diabet zaharat pot duce, in cele din urma, la insuficienta renala. Cei care sufera de diabet zaharat sau au aceste simptome trebuie sa ia legatura cu medicul, care poate verifica semnele de afectare a rinichilor.
In unele cazuri, urina tulbure poate fi semn de sarcina.
Pe langa simptomul principal de urina tulbure, pacientul mai poate experimenta urmatoarele semne:
In cele mai multe cazuri, urina tulbure la copii este cauzata de o infectie a tractului urinat sau de pietre la rinichi. O infectie a tractului urinar apare atunci cand bacteriile infecteaza orice parte a sistemului urinar al copilului, inclusiv uretra (cea prin care este eliminata urina din corp), vezica, ureter (organul care leaga uretra de vezica urinara) sau rinichi. Majoritatea infectiilor urinare afecteaza uretra si vezica urinara, potrivit Clinicii Mayo.
De asemenea, ca in cazul adultilor, urina tulbure poate aparea in urma deshidratarii. Apa dilueaza urina, motiv pentru care urina de culoare galben deschis sau urina limpede reprezinta un semn de hidratare, anunta Clinica Mayo. Cand copiii nu beau suficienta apa, urina poate avea o culoare de bere varsata in vasul de toaleta, insa poate, de asemenea, sa devina tulbure din cauza supraconcentratiei.
In timpul sarcinii, urina tulbure poate fi cauzata de o infectie urinata, o boala cu transmitere sexuala sau de vaginita. Simptomele acestor afectiuni sunt aceleasi ca in cazul femeilor care nu sunt gravide. Cu toate acestea, deoarece aceste infectii pot duce la complicatii privind sarcina, este deosebit de important sa se inceapa tratamentul. Infectiile netratate pot produce o scaderea a greutatii copilului la nastere, la travaliu prematur si la alte infectii mai grave.
Proteinele in urina sunt uneori un semn al preeclampsiei, o complicatie periculoasa a sarcinii. Proteinele nu modifica de obicei aspectul urinei, dar daca nivelul lor este suficient de ridicat, urina poate fi spumoasa.
Adresati-va imediat medicului daca sunteti gravida si banuiti ca aveti o infectie urinara sau vaginala sau semne de preeclampsie.
Daca urina tulbure este instotita de alte simptome, consultati un medic pentru a va oferi un diagnostic. Acesta poate cere o proba de urina, pe care sa o testeze pentru eventualele infectii. Doctorul poate solicita, de asemenea, efectuarea unor analize pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS).
In functie de simptome, medicul poate recomanda si analize de sange pentru a verifica semnele de afectare a rinichilor.
Tratamentul va depinde de cauza de baza. Printre remediile recomandate pentru fiecare tip de afectiune se numara:
Deshidratarea poate fi remediata prin consumul de lichide si alimentatia bogata in lichide. Totusi, deshidratarea severa poate necesita spitalizare.
Majoritatea infectiilor urinare raspund bine la tratamentul cu antibiotice. In cazuri mai severe, aceste medicamente pot fi administrate intravenos, apoi oral.
Tratamentul va depinde de tipul de BTS. Infectiile cum ar fi gonoreea si sifilisul raspund, in general, bine la tratamentul cu antibiotice.
Majoritatea pietrelor sunt eliminate in mod natural. Daca acestea provoaca dureri, medicul poate prescrie medicamente care combat durerea. In cazul in care pietrele sunt mai mari, medicul poate prescrie medicamente sau terapie cu unde de soc pentru a le sparge in bucati care sa fie eliminate natural. Pietrele foarte mari pot fi scoase in urma unei interventii chirurgicale.
Medicul poate recomanda medicamente antibiotice, antifungice sau antivirale pentru a trata vulvovaginita si pentru a evita simptomele.
Prostatita se poate remedia fara tratament. Daca infectia este cauzata de bacterii, antibioticele pot ajuta la tratarea simptomelor. Pentru cazurile cronice, medicii pot recomanda medicamente care sa amelioreze semnele.
Problemele de rinichi care apar din cauza diabetului pot necesita efectuarea de teste urinare frecvente pentru a verifica daunele produse rinichilor. Persoana in cauza va fi nevoita, de asemenea, sa trateze aceasta maladie.
Potrivit unor studii, cresterea consumului de vitamina C ar putea proteja organismul impotriva infectiilor tractului urinar. Se crede ca vitamina C creste aciditatea urinei, eliminand astfel bacteriile care provoaca infectii.
Fructele si legumele sunt deosebit de bogate in vitamina C si sunt o modalitate buna de a creste consumul.
Sucul de merisoare neindulcit este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru infectiile tractului urinar. Merisoarele previn patrunderea bacteriilor in tractul urinar, evitand astfel infectiile.
Probioticele sunt microorganisme benefice care sunt consumate prin alimente sau suplimente. Ele pot promova un echilibru sanatos al bacteriilor in intestine.
Probioticele sunt disponibile sub forma de suplimente sau pot fi gasite in alimente fermentate, cum ar fi kefirul, kimchi, kombucha si iaurtul probiotic.
Puteti urma acesti pasi pentru a reduce riscul de infectii urinare:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…