Tusea este un act voluntar sau involuntar prin care gatul elimina prin respiratie particulele straine, microbi, mucus sau alti iritanti. Tusea este o expulzare rapida a aerului din plamani.

Cuprins:

1. Ce este tusea?

2. Tipuri de tuse

3. Cauze

4. Simptome

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Cum poate fi prevenita tusea?

Ce este tusea?

Tusea se poate face deliberat sau ca parte a unui reflex. Desi tusea poate fi un semn al unei boli grave, de cele mai multe ori se va clarifica singura, fara a fi nevoie de ingrijiri medicale.

Stiati ca…?

  • Unii germeni folosesc tusea pentru a se raspandi in noi gazde.
  • Exista o gama larga de cauze potentiale ale tusei.
  • Unele tipuri de tuse apar doar noaptea.
  • Daca tusea este dificil de diagnosticat, poate fi necesara o radiografie toracica.
  • Tratarea la domiciliu poate atenua tusea.

Exista trei faze ale tusei:

  • inhalare (respiratie)
  • presiune crescuta in gat si plamani, cu corzile vocale inchise
  • eliberare exploziva de aer atunci cand corzile vocale se deschid, dand o tuse caracteristica sunetului.

Daca cineva tuseste mult, poate fi un semn al unei boli. Multe tipuri de tuse sunt cauzate de boli infectioase, cum ar fi virozele comune, dar exista si cauze non-infectioase.

Tipuri de tuse

Tusea este o actiune comuna, reflexa, care curata gatul de mucus sau alti iritanti straini.

In general, o tuse care dureaza mai putin de trei saptamani este o tuse acuta.

O tuse care dureaza intre 3 si 8 saptamani, imbunatatind pana la sfarsitul acelei perioade, este o tuse subacuta.

O tuse persistenta care dureaza mai mult de opt saptamani este o tuse cronica.

Exista doua tipuri de tuse: productiva si neproductiva. O tuse productiva sau tuse cu expectoratie produce mucus in gat si pe caile respiratorii, eliminandu-i din plamani. O tuse neproductiva, cunoscuta si sub denumirea de tuse uscata sau tuse seaca, nu produce mucus si irita gatul.

Multe lucruri – de la alergii la reflux de acid gatrointestinal – pot provoca o tuse seaca. In unele cazuri, nu exista o cauza evidenta.

Indiferent de cauza, o tuse seaca poate continua avand un impact semnificativ asupra vietii de zi cu zi, mai ales daca este mai rau pe timpul noptii.

Tuse cu expectoratie

Bronsita acuta este o inflamatie a bronhiilor, cai de conduce­re a aerului de la trahee la plamani. Inflamatia celulelor care captusesc bronhiile provoaca secretia unui mucus vascos care antreneaza dificultati respiratorii si tuse. Organismul incearca sa elimine mucusul prin tuse care face posibile expectoratiile.

Simptome

Se observa adesea o tuse cu expectoratie groasa, vascoasa, cu aspect gri si galbui. Se intalnesc, de asemenea, dispnee, febra si dureri toracice accentuate de tuse.

Cauze

Bronsita poate fi de origine virala sau bacteriana. Cel mai adesea, este provocata de aceiasi germeni responsabili de guturai si de alte afectiuni ale cailor respiratorii superioare. Ea este, adesea, consecinta unui guturai banal care sfarseste prin invadarea bronhiilor.

Frigul, umiditatea, iritatia datorata tutunului, inhalarea de produse chimice poluante si a prafulu pot provoca sau agrava bronsita. Fumatorii si persoanele frec­vent expuse la poluarea atmosferica sunt mai predispusi le bronsite. Existenta tulburarilor cardiace sau pulmonare croni­ce (astm, insuficienta cardiaca) reprezinta, de asemenea, ur factor care predispune la bronsita.

Tratament

Bronsita acuta dispare, in general, la capatul une saptamani (prescriptie dupa caz a antibioticelor, a antiinflamatoarelor, a medicamentelor impotriva febrei pentru a usura manifestarile).

Tusea productiva

Tusea productiva este cea care elimina mucusul pentru inde­partarea iritantilor din plamani si din caile aeriene. Este mai bine sa nu supresati tusea productiva. Consumul de lichide, mai ales de apa, ajuta la subtierea si inmu­ierea mucusului pentru a face tusea mai productiva. Totusi, daca tusea continua sa va intre­rupa somnul, puteti lua suficiente antitusive pentru a scadea frec­venta si gravitatea tusei, dar nu prea multe incat s-o opriti total.

Tusea cronica

Daca tusea dureaza mai mult de 2-3 saptamani, devine tot mai grava si se insoteste de o respiratie grea, febra, transpiratii nocturne, sca­dere in greutate sau mucus sangvinolent, puteti avea tuse cronica. Ingrijirea unei tuse cro­nice necesita o evaluare corecta si identificarea cauzei, daca este posibil.

Tuse cu expectoratii de sange (hemoptiziile)

Tuberculoza a facut ravagii pana la inceputul secolului sub numele de ftizie. Dupa un inceput de ameliorare intre anii 1920 si 1940, legat de imbunatatirea conditiilor de igiena, tuberculoza a recas­tigat teren in timpul razboiului din cauza lipsei alimentelor. Descoperirea antituberculoaselorsi gene­ralizarea vaccinului devenit obligatoriu au permis, in anii ’50, speranta unei victorii definitive asupra bolii.

Nu este, din pacate, cazul si se constata astazi o reala revenire a bolii care ramane un flagel. Zece milioane de noi cazuri sunt inregistrate in fiecare an in lume, trei milioane de morti, mai ales in mediile defavorizate si in cazul persoanelor atinse de virusul SIDA, mai fragile in fata infectiilor.

Simptome tuberculoza

Inceputul bolii este, in general, progresiv, instalandu-se de-a lungul mai multor sapta­mani si luni. Tuberculoza se manifesta cel mai adesea printr-otuse cronica, tenace si seaca, uneori cu sange si expectoratii. Miscarile respiratorii, in momentul inspiratiei profunde, pot provoca dureri toracice. Se pot, de asemenea, intalni dispnee, astenie, slabire, pierderea poftei de mancare, febra si transpiratii nocturne. Dar uneori nu exista niciun simptom clinic si, in 20% dintre cazuri, tubercu­loza este descoperita cu ocazia unei radiografii pulmonare sistematice. Si alte organe pot fi atinse in afara de plaman, simptomele variind atunci in functie de organ.

Cum se transmite tuberculoza

Tuberculoza se datoreaza unei bacterii cu dezvoltare lenta, Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch. Este o boala foarte infectioasa, contaminarea avand loc prin stropii proiectati de bolnav atunci cand acesta tuseste,  cand  vorbeste si  chiar cand respira. Bacteria ramane  atunci in suspensie in aer si contamineaza un subiect sensibil. Este o boala a bar­batilor in doua cazuri din trei, care poate fi mortala la persoanele imuno-deficitare sau la subiectii prea negli­jenti care au inceput prea tarziu sau au intrerupt prea devreme tratamen­tul lor.

Tratamentul tuberculozei

Se bazeaza pe trei sau patru antibiotice specifice, prescrise timp de sase sau noua luni, in functie de caz. Spitalizarea este scurta, relua­rea muncii se face imediat ce persoana nu mai este contagioasa, in general dupa trei luni. Uneori, sunt necesare tratamente complementare. Este fundamental sa se urmeze tratamentul pe toata  durata  pre­scrierii sale si sa se respecte o stricta igiena in viata de fiecare zi.

Prevenire

Ea se efectueaza prin reguli simple de igiena si mai ales prin vaccinare, prin BCG, obligatoriu, si repetat, eventual, in momentul controalelor. Persoanele aflate in contact cu tuberculosii vor primi si ele, in functie de caz, un tratament antituberculos.

Cauze

Tusea este atat normala, cat si comuna. Adesea mai mult enervanta decat grava, tusea este un reflex normal de protectie, desem­nat sa apere sistemul respirator de iritanti.

Totusi, o tuse puternica sau iritativa poate fi dureroasa si enervanta. Unele dintre aceste tipuri de tuse cer consultul medicului. Altele raspund la metode simple de autoingrijire si la medicamente eliberate fara prescriptie.

Ce produce tusea?

Mucusul care captuseste cavitatea nazala si caile aeriene creste ca raspuns la iritantii pe care ii capteaza. Iritantii stimuleaza receptorii tusei din nas, din gat si torace, iar receptorii trimit mesaje la creier ceea ce produce tuse pentru indepartarea iritantilor prin eliminarea de mucus. Virusurile care produc raceala si gripa sunt cele mai frecvente cauze de tuse. in general, tusea dispare cand infectiile se rezolva.

Alte cauze ale tusei

Alte tipuri de tuse pot fi determinate de:

  • Scurgerile postnazale

Suprapro­ductia de mucus care se scurge lent din spatele nasului in gat se poate datora alergiilor, inflamarii mucoaselor din sinusuri (sinuzita) sau altor cauze.

  • Iritantii din mediu

Acestia pot fi fumul de tigara, smogul, praful, spray-urile de casa cu aerosoli, alte parfumuri si aerul rece si uscat.

  • Astm

Deoarece astmul infla­meaza si contracta caile aeriene, se produce tusea, mai ales daca accesele survin in timpul noptii, dupa efort  sau  cand  sunteti expus la iritanti. Desi respiratia grea este un simptom   comun al astmului, multe persoane cu aceasta boala tusesc, dar nu au pot sa respire normal.

  • Boala de reflux gastroesofagian

Este rezultatul acidului din stomac care urca in esofag -si, in rare cazuri, in plamani -cand stati intins. Desi pirozisul este cel mai cunoscut simptom al GERD, unii oameni au in loc de acesta tuse.

  • Unele medicamente

Acestea sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si unele beta-blocante prescrise pentru hipertensiune arteriala sau pentru boli de inima. Un corp strain intr-o bronsie. Rareori, un corp strain, cum ar fi o bucata de aliment, poate stationa intr-o bronsie, producand tuse. Tusea in sine. Unii oameni tusesc din obisnuinta.

Nu exista nici o explicatie medicala pentru tusea lor, si uneori nu sunt constienti ca tusesc. Pentru unii poate fi o metoda de eliberare a tensiunilor nervoase sau de exprimare a furiei. Oricare ar fi motivul, tusea poate sa irite gatul si sa duca la continuarea ei, instalandu-se un cerc vicios.

Daca simptomele persista, con­sultati un medic care va poate prescrie medicamente pentru impiedicarea refluxului.

Pentru a reduce temporar frec­venta tusei, luati un antitusiv fara prescriptie medicala. Desi codeina este unul dintre cei mai eficienti supresori ai tusei, este un narcotic, asa ca in majoritatea statelor medicamentele pentru tuse care contin codeina se elibereaza doar cu prescriptie medicala. Dextromethorphan este aproape la fel de eficient ca si codeina, cu mai putine riscuri sau reactii adverse. Este trecut in lista medicamentelor care supreseaza tusea eliberate fara prescriptie.

Cauze de tuse acuta

(pe termen scurt)

In cele mai multe cazuri, o infectie se afla in tractul respirator superior si afecteaza gatul. Acest tip de infectie este cunoscut sub numele de infectie a tractului respirator superior.

Exemplele includ:

Daca este o infectie a tractului respirator inferior. atunci plamanii sunt infectati si / sau caile respiratorii inferioare in jos de la trahee.

Exemplele includ:

  • bronsita
  • pneumonie

O tuse acuta poate fi cauzata de febra.

Cauze de tuse cronica

(pe termen lung)

O tuse cronica poate fi cauzata de anumiti factori sau anumite boli, precum:

Tusea cronica la copii este cel mai adesea cauzata de astm, dar pot fi si din conditii cum ar fi picurare post-nazala. Cauzele mai putin frecvente ale tusei cronice la adulti includ tuberculoza, infectii fungice ale plamanilor si cancer pulmonar.

Simptome

Tusea poate fi singurul semn al unei boli sau poate aparea cu simptome de anumite boli ale plamanului, inimii, stomacului si sistemului nervos. Unele dintre simptomele care apar frecvent cu o tuse sunt:

  • Dificultati de respiratie
  • Scaderea tolerantei la efort
  • Suieratoare sau respiratie fluieranta
  • Scurgeri nazale
  • Durere de gat
  • Senzatie de arsura in gat
  • Pierdere in greutate
  • Febra si frisoane
  • Transpiratii nocturne
  • Tuse persistenta
  • Dificultati la inghitire sau tuse la inghitire

Tusea – simptomul deranjant din anotimpul rece

Odata cu aparitia frigului si a vantului, precum si a ploilor reci de toamna, apar si episoadele de viroze respiratorii. Datorate si scaderii imunitare a organismelor, pe trecerea vara – toamna, precum si pe oboseala acumulata ca urmare a programului incarcat de toamna (mai ales la elevi si studenti), aceste viroze respiratorii sunt mai degraba neplacute, decat periculoase.

Indiferent de tratamentul urmat, viroza respiratorie tine cam tot aceeasi perioada de timp, principalele sale remedii fiind:

  • odihna
  • hrana de buna calitate (fructe si legume bogate in vitamine, bauturi calde, supe calde)
  • bai calde
  • imbracaminte calduroasa, corespunzatoare vremii.

Tusea este un reflex de aparare al organismului si in general, nu trebuie inhibata, ci trebuie intarit organismul sa elimine toxinele cat mai repede.

De aceea, exista o serie de preparate cu efect bun asupra mucoasei respiratorii, indicate in diferitele etape ale evolutiei unei tuse.

Astfel, pentru o tuse uscata si chiar o tuse convulsiva, schema cel mai frecvent indicata este Extract din mladite de Caprifoi negru – Lonicera nigra MG=D1, 1-2 ml in apa, dimineata.  Apoi Extract din muguri de Carpen- Carpinus betulus MG=D1, 1-2 ml in apa, la pranz si Extract din muguri de Calin- Viburnum lantana MG=D1, 1-2 ml in apa, seara, timp de 10-14-21 zile.

Extractul din mladite

Extractul din mladite de Caprifoi negru – Lonicera nigra MG=D1 este un macerat glicerinic cu tropism asupra ficatului, splinei si aparatului respirator, fiind un stimulator al imunitatii generale si un intaritor al mucoasei respiratorii. Este indicat atat in bronsita acuta (tot alaturi de Carpinus betulus MG=D1), cat si in traheobronsite, actionand ca decongestionant bronsic, expectorant si sedativ pentru tuse. De asemenea, poate fi indicat si in alte infectii ale cailor respiratorii superioare, care sunt insotite de tuse, precum si in laringitele insotite de tuse, raguseala si afonie.

Extractul din muguri

Extractul din muguri de Carpen- Carpinus betulus MG=D1 e indicat datorita actiunii sale asupra cailor respiratorii superioare. Totodata extractul este bun la nivelul sinusurilor nazale si paranazale, a rinofaringelui si traheii. Acesta are are o actiune anti-inflamatorie specifica, antispastica si cicatrizanta. In afectiunile respiratorii este indicat in bronsite acute (impreuna cu Lonicera nigra MG=D1, caprifoi), in bronsite cronice (cu tuse recurenta, de lunga durata, impreuna cu Fagus sylvatica MG=D1, fag), in alte sindroame respiratorii spastice si tusigene (impreuna cu Viburnum lantana MG=D1, calinul de munte), precum si in sindroame pulmonare complicate, adica pneumonii sau bronhopneumonii, impreuna cu Corylus avellana MG=D1, alun si Viburnum lantana MG=D1, calin de munte).

De asemenea, este indicat in rino-faringo-traheite recidivante si spasmodice.

Schema propusa pentru aceste situatii este Extract din muguri de Coacaz negru- Ribes nigrum MG=D1, 1-2 ml in apa, dimineata, Extract din muguri de Carpen- Carpinus betulus MG=D1, 1-2 ml in apa, la pranz si Extract din muguri de Calin- Viburnum lantana MG=D1, 1-2 ml in apa, seara, circa o luna de tratament (sau chiar 1-2 luni de tratament).

Extractul din muguri de Calin-Viburnum lantana MG=D1 este un macerat  care are un tropism particular pentru aparatul respirator, avand proprietati anti-astmatice, de inhibare a bronhospasmului si reglare a tonusului bronsic. In acelasi timp, este un reglator neuro-vegetativ, spasmolitic si anti-alergic al cailor respiratorii.

Tusea este un simptom neplacut, dar poate fi usor si repede tratat folosind fitoterapia si gemoterapia. Combinatia potrivita de macerate glicerinice cu siropuri expectorante fie din muguri de pin, din iedera, din patlagina, simpla sau cu propolis duce la diminuarea si disparitia tusei in 7-10 zile de la debutul unui episod infectios.

Laboratoarele Plantextrakt va propun o formula traditionala folosita in calmarea tusei- sucul de ridiche neagra cu miere de albine. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie.

Diagnostic

Medicul dumnevoastra va poate intreba despre istoricul medical si va efectua un examen fizic. Medicul poate, de asemenea, sa comande teste pentru a cauta cauza exacta a tusei.

Cu toate acestea, multi doctori opteaza pentru a incepe tratamentul pentru una dintre cauzele frecvente ale tusei, in loc sa comande teste scumpe. Daca tratamentul nu functioneaza, totusi, este posibil sa faceti teste pentru cauze mai putin frecvente.

Teste de imagistica

  • Radiografie

Desi o rutina de raze X de rutina nu va dezvalui cele mai frecvente motive pentru tuse – picurare postnasala, reflux de acid sau astm – aceasta poate fi folosita pentru a verifica cancerul pulmonar, pneumonie si alte boli pulmonare. O radiografie a sinusurilor poate arata dovezi ale unei infectii sinusale.

  • Scanarea tomografiei computerizate (CT).

De asemenea, scanarile CT pot fi utilizate pentru a va controla plamanii in cazul aparitiei unor afectiuni care pot provoca tusea.

Teste de laborator

Daca mucusul pe care il tuseti este colorat, medicul dumneavoastra poate dori sa testeze o mostra pentru a descoperi bacteriile si virusii ascunsi.

Diagnostic la copii

O radiografie toracica si o spirometrie, cel putin, sunt comandate in mod obisnuit pentru a gasi cauzele tusei la un copil.

Tratament

Medicamente pentru tuse

Medicamentele utilizate pentru tratamentul tusei cronice pot include:

  • Antihistaminice, glucocorticoizi si decongestionanti

Aceste medicamente sunt un tratament standard pentru alergii si picurare postnasala.

Medicamente pentru astm bronsic inhalat

Cele mai eficiente tratamente pentru tusea asociata astmului sunt glucocorticoizii si bronhodilatatoarele, care reduc inflamatia si deschid caile respiratorii.

Antibiotice

Daca o infectie bacteriana provoaca tusea cronica, medicul dumneavoastra va poate prescrie antibiotice.

Reflux acid

Cand modificarile stilului de viata nu au grija de refluxul de acid, este posibil sa fiti tratat cu medicamente care blocheaza productia de acid. Unii oameni au nevoie de interventii chirurgicale pentru a rezolva problema.

Cel mai bun mod de a trata o tuse cauzata de o infectie virala este de a lasa sistemul imunitar sa se ocupe de el – in general, astfel de tuse se limpezeste pe cont propriu.

Codeina, dextrometorfanul si alte supresoare ale tusei sunt adesea folosite de persoanele cu tuse.

Remedii tuse

 O tuse care rezulta dintr-un virus nu poate fi tratata cu antibiotice. Cu toate acestea, puteti sa-l linistiti in urmatoarele moduri:

  • Ramaneti hidratat tot timpul consumand multa apa si ceaiuri caldute.
  • Ridicati capul cu perne suplimentare atunci cand dormiti.
  • Utilizati picaturi de tuse pentru a va calma gatul.
  • Gargati apa fierbinte cu apa sarata in mod regulat pentru a elimina mucusul si pentru a va calma gatul.
  • Evitati iritantii, inclusiv fumul si praful.
  • Adaugati miere sau ghimbir la ceaiul fierbinte pentru a va ameliora tusea si pentru a va indeparta caile respiratorii.
  • Utilizati spray-uri decongestionante pentru a debloca nasul si pentru a usura respiratia.

Tusea seaca tratament

Tusea uscata poate fi dificil de tratat. Odata ce caile aeriene devin prea sensibile, ele sunt usor iritate de tuse, creand un ciclu vicios. Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru usurare, indiferent de ce cauzeaza tusea dumneavoastra.

Incercati:

  • supt pastile de gat pentru a hidrata si a calma tesutul iritat de gat
  • administrarea supresoarelor tusei sau siropuri de gat cu propolis
  • adaugand miere la o bautura calda pentru a calma tesutul iritat de gat (ceaiuri calde)

Ceai pentru tuse seaca

 Cele mai bune ceaiuri pentru tuse seaca sunt:

  • Ceai de ceapa
  • Ceai de nuci
  • Ceai de coacaze negre, cu patlagina

O alta bautura eficienta pentru a trata tusea seaca este laptele cald la care sa adaugati putina miere dupa gust.

Remediu naturist pentru tuse

  • Ridiche neagra

Luati o ridiche neagra, scobiti pana ii scoate putin din miez la care adaugati miere. Se lasa acoperit cu capacelul de la ridiche taiat pana a doua zi. Peste noapte, ridichea neagra va produce un sirop deschis la culoare. Este indicat sa luati cateva lingurite din acel sirop format de cateva ori pe zi. Veti vedea ca va ameliora tusea.

Administrare

Sucul de ridiche neagra cu miere de albine se administreaza impreuna cu medicatia simptomatica in cazul infectiilor respiratorii virale care au ca simptom dominant tusea. De asemenea poate insoti tratamentul antibiotic pentru infectiile de natura bacteriana de la nivelul tractului respirator. Acest produs fitoterapic are avantajul ca poate fi administrat si la copiii cu varsta peste 2 ani (la copiii mai mici mierea de albine poate produce efecte alergice). La adulti si copii peste 7 ani se administreaza cate o lingura diluata in putina apa de 3-5 ori pe zi, la nevoie iar la copiii intre 2 si 7 ani cate o lingurita de 3-5 ori pe zi.

  • Sirop de hrean

Luati 1 sau 2 radacini de hrean pe care le radeti prin razatoarea mica, apoi adaugati peste o lingurita de otet de mere si o jumatate de ceasca cu miere de albine sau de care aveti dumnevoastra la indemana. Lasati compozitia formata la macerat pana a doua zi, iar apoi consumati cate o lingura sau cat aveti nevoie pentru a opri tusea.

  • Miere

Puneti 2 lingurite de miere intr-o cana cu ceai proaspat din plante sau cu apa calda si lamaie. Mierea este un calmant, in timp ce sucul de lamaie poate ajuta la tratarea congestiei. Puteti, de asemenea, sa mancati mierea cu lingura sau sa o puneti pe o felie de paine si sa o serviti ca pe o gustare dulce.

  • Menta

Frunzele de menta sunt bine cunoscute pentru proprietatile lor de vindecare. Mentolul din menta actioneaza ca un decongestionant, ajutand la descompunerea mucusului. Alegeti fie sa beti un ceai de menta si/sau sa inhalati vaporii de menta dintr-o baie de aburi. Pentru a face o baie de aburi, adaugati 3 sau 4 picaturi de ulei esential de menta pentru fiecare 150 de mililitri de apa fierbinte. Puneti un prosop deasupra capului si respirati adanc direct deasupra apei inhaland aburii mentolati.

  • Gargara cu apa si sare

In timp ce remedierea poate parea relativ simpla, o gargara de sare si apa calduta va poate ajuta la calmarea durerilor de gat care va provoaca tusea. Amestecarea a 1/4  sau 1/2 lingurita de sare intr-o cana cu apa calda poate ajuta la ameliorarea iritatiei.

Atentie!

Nu este recomandat copiiilor sub varsta de 6 ani sa faca gargara. Cel mai bine este sa incercati alte remedii pentru aceasta grupa de varsta.

Cum poate fi prevenita tusea?

  • Evitati contactul cu alti bolnavi. Daca stiti ca sunteti bolnava, evitati sa mergeti la munca sau la scoala, astfel incat sa nu infectati si alte persoane din jurul dumneavoastra.
  • Acoperiti nasul si gura ori de cate ori tusiti sau stranutati.
  • Consumati multe lichide pentru a ramane hidratat.
  • Curatati frecvent zonele comune ale casei, muncii sau scolii. Acest lucru este valabil mai ales pentru blaturi, jucarii sau telefoane mobile.
  • Spalati-va frecvent mainile, mai ales dupa ce tusiti, manancati, dupa ce folositi baie sau daca aveti grija de cineva bolnav.
  • Consumati multe legume si fructe bogate in multivitamine.
  • Alegeti sa consumati atat suplimente alimentare, cat si fructe sau legume care au la baza vitamina C.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/220349.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/diagnosis-treatment/drc-20351580
  4. https://www.healthline.com/symptom/cough
  5. https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/cough/cough-symptoms-causes-risks.html
  6. https://www.healthline.com/health/dry-cough
  7. https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-cough-remedies
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma