Sindromul picioarelor nelinistite – simptome, cauze, tratament

Sindromul picioarelor nelinistite este o problema senzorimotorie ce afecteaza considerabil calitatea somnului. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista la aceasta problema.

CUPRINS:

1.Ce este sindromul picioarelor nelinistite?
2.Simptome
3.Cauze
4.Diagnostic
5.Tratament
6.Masuri de preventie

Ce este sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite este o tulburare caracterizata printr-o dorinta puternica, aproape irezistibila de a misca picioarele cand sunteti treaz; simptomele sunt, de obicei, mai grave atunci cand va odihniti, in special atunci cand sunteti asezat sau culcat. Este o problema senzorimotorie deoarece implica nervi care transmit senzatii si comanda miscarea muschilor.

Cei mai multi pacientu cu acest sindrom au si o dorinta foarte puternica de a se misca, iar miscarea de obicei ii face sa se simta mai bine. Partea negativa este ca acest lucru afecteaza considerabil calitatea somnului.

Sindromul picioarelor nelinistite afecteaza de obicei picioarele, asa cum ii spune si numele, dar poate provoca senzatii neplacute si in brate, trunchi sau chiar la un membru fantoma (partea unui membru care a fost amputata). Aceasta tulburare este, de asemenea, cunoscuta sub numele de boala Willis-Ekbom.

Sindromul picioarelor nelinistite – clasificare

Exista doua tipuri principale boala Willis Ekbom sau sindromul picioarelor nelinistite:

Sindromul primar sau idiopatic

Idiopatic inseamna ca vorbim de o cauza necunoscuta. De obicei apare inainte de varsta de 40 de ani, chiar in copilarie, poate avea o cauza genetica si de obicei persisa pe tot parcursul vietii. Simptomele pot fi sporadice sau treptat se agraveaza si devin mai severe in timp.

Sindromul secundar

O tulburare secundara este cauzata de o alta boala sau conditie. Apare de multe ori dupa 45 ani si nu are cauze ereditare. Debutul este de obicei brusc, simptomele nu se agraveaza, dar pot fi mai severe. Bolile care pot declansa acest tip de sindrom al picioarelor nelinistite includ diabetul, deficienta severa de fier, insuficienta renala, Parkinson, neuropatie etc.

Unele medicamente, cum ar fi inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) si antidepresive pot declansa acest sindrom. De asemenea, problema este frecventa in sarcina. Aproximativ 20% dintre femei experimenteaza aceasta problema in timpul ultimului trimestru de sarcina, desi motivele sunt neclare.

Simptome

Persoanele cu sindrom de picioare nelinistite resimt senzatii incomode in picioare si au o dorinta puternica de a-si misca picioarele, precum si senzatie de disconfort si nervi in picioare noaptea. Aceasta dorinta de a misca picioarele este mai grava atunci cand persoana se odihneste sau sta.

Aceaste senzatii afecteaza de obicei picioarele, dar pot afecta, de asemenea, bratele, trunchiul sau un membru fantoma. Simptomele apar, de obicei, la aproximativ 15 minute dupa ce va culcati si corpul se relaxeaza. Dupa ce adorm, majoritatea persoanelor au de asemenea miscari involuntare, spasme in picioare etc. Spasmele si miscarile pot sa apara si in timpul zilei.

Nu numai ca semnele si simptomele sindromului de picioare nelinistite difera de la o persoana la alta, dar pot fi dificil de descris. Descrierile obisnuite includ picioare fierbinti, intepaturi picior, furnicaturi in picioare, durere de picioare noaptea, senzatie de arsura pe pulpa piciorului, furnicaturi, mancarime etc.

Cum afecteaza calitatea vietii?

Simptomele sunt mai severe seara sau noaptea, iar uneori apar doar noaptea. Afecteaza calitatea somnului si este asociat cu somnolenta in timpul zilei, cu scaderea productivitatii etc. Sindromul picioarelor neplacute poate contribui, de asemenea, la anxietate, depresie, dificultati de concentrare si performante slabe la locul de munca sau la scoala.

Simptomele pot varia in functie de severitate si pot sa dispara pentru perioade de timp, apoi sa reapara.

Cauze

Cauza sindromului picioarelor nelinistite nu este clara, dar exista mai multi factori care pot influenta dezvoltarea afectiunii. Aceasta problema poate avea la baza unele dificultati in modul in care celulele creierului folosesc dopamina. Dopamina este o substanta chimica creier care ajuta la miscarea musculara.

Astfel, primul factor implica domeniul reglementarii creierului de dopamina. Dopamina este un neurotransmitator implicat in miscarea si reglarea dispozitiei. Excesul de dopamina este considerat a juca un rol in simptomele acestui sindrom. Al doilea factor implicat in sindromul primar este reglarea fierului. Se pare ca exista concentratii scazute de fier in creierul persoanelor afectate de sindromul picioarelor nelinistite. Al treilea factor este genetica – s-au identificat mai multe variatii genetice asociate cu sindromul picioarelor nelinistite.

Factori de risc

Factorii de risc includ:

  • genul feminin;
  • varsta inaintata;
  • factori genetici si ereditari.

Femeile gravide prezinta un risc mai mare pentru sindromul picioarelor nelinistite, in special in ultimul trimestru, dar simptomele se reduc, in general, in decurs de 4 saptamani de la nastere. Lipsa somnului si alte probleme legate de somn, cum ar fi apneea de somn, pot declansa episoade de sindrom de picioare nelinistite. In plus, simptomele se pot intensifica daca o persoana ia anumite medicamente, cum ar fi antidepresive si medicamente care blocheaza dopamina in creier.

Alte afectiuni asociate pot fi neuropatiile, afectiunile coloanei vertebrale, diabetul, boala Parkinson, scleroza multipla etc.

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu un chestionar, examinare fizica si analiza simptomelor. Este posibil sa fie recomandate teste de sange pentru a exclude alte cauze pentru simptome, cum ar fi teste pentru a analiza nivelul de fier.

In unele cazuri, medicul poate recomanda testarea nervilor pentru a se asigura ca nu exista leziuni nervoase. De asemenea, medicul poate sa recomande un test de somn numit polisomnografie. Acest test inregistreaza frecventa in care picioarele se misca in timpul somnului. Polisomnografia poate ajuta la monitorizarea tiparelor de somn pentru a determina daca o tulburare de somn contribuie la acest sindrom.

Tratament

Trebuie subliniat faptul ca sindromul picioarelor nelinistite nu poate fi vindecat. Cu toate acestea, tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Daca simptomele sunt usoare, cateva modificari ale stilului de viata pot fi suficiente pentru a controla simptomele sau pe un tratament naturist. Unele modificari care ar putea ajuta:

  • Evitati tutunul, alcoolul si cofeina. Incercati sa evitati produsele care contin cafeina, inclusiv ciocolata si bauturi cu cofeina, cum ar fi cafea, ceai si bauturi racoritoare, timp de cateva saptamani pentru a vedea daca acest lucru ajuta.
  • Adoptati un stil de viata sanatos si activ. Daca pacientul are un stil de viata sedentar, mersul pe jos, exercitiile fizice si orice forme de antrenament pot fi de ajutor.
  • Masati picioarele sau folosite comprese reci sau caldute. Folositi si alte tehncii pentru a relaxa musculatura picioarelor, ca bai calde, stretching etc. O baie calda si masarea picioarelor va pot relaxa muschii.
  • Relaxare – Apelati la tehnici de relaxare ca meditatie, yoga, exercitii de respiratie. Stresul poate agrava sindromul picioarelor nelinistite, astfel incat exercitiile precum yoga, meditatia si tai chi pot ajuta.
  • Stabiliti o buna igiena a somnului. Oboseala tinde sa agraveze simptomele, deci este important sa va imbunatatiti igiena somnului. Dormiti suficient, stabiliti o rutina de somn si mergeti la culcare zilnic la aceeasi ora, chiar si in weekend. Asigurati-va ca dormitorul este racoros, linistit si confortabil si il folositi doar pentru a dormi, nu pentru a privi la televizor.

Medicamente

Atunci cand simptomele sunt mai severe, medicamentele va pot ajuta sa controlati nevoia de a va misca si pentru a va ajuta sa dormiti. La pacientii cu mai multe simptome cronice sau severe, pot fi necesare medicamente cu prescriptie medicala. Acelasi medicament poate sa nu fie de ajutor pentru toti pacientii, iar un anumit medicament poate fi initial util, dar poate deveni mai putin eficient in timp. Toate medicamentele au efecte secundare potentiale si ar trebui utilizate numai sub supravegherea unui medic cu experienta in astfel de probleme.

Unele medicamente folosite pentru a trata sindromul picioarelor nelinistite actioneaza asupra unui neurotransmitator din creier numit dopamina. Aceste medicamente includ levodopa, pramipexol si ropinirol.

Unele medicamente ajuta la controlul simptomelor:

  • Pramipexol;
  • Ropinirol;
  • Doze mici de narcotice.

Alte medicamente va pot ajuta sa dormiti:

  • Sinemet (combinatie carbidopa-levodopa), un medicament anti-Parkinson;
  • Gabapentin si pregabalin;
  • Clonazepam sau alte tranchilizante.

Aceste medicamente pot provoca somnolenta in timpul zilei.

Alte medicamente si suplimente:

  • Fier: Suplimentele de fier pot ajuta persoanele care au niveluri scazute de fier. Aceasta, la randul sau, poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Analgezice: Ibuprofenul, un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), poate ajuta in caz de simptome usoare.
  • Benzodiazepinele: Acestea sunt medicamente sedative care ajuta persoanele cu simptome persistente si usoare sa doarma. Temazepam, Xanax si Klonopin sau clonazepam sunt exemple.

Masuri de preventie

Sindromul picioarelor nelinistite nu poate fi prevenit, deoarece nu se cunoaste exact cauza. Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va ameliora sau reduce simptomele. Evitarea factorilor declansatorilor cunoscuti pentru sindromul picioarelor nelinistite este un prim pas inteligent pentru depasirea problemei:

  • Gestionati stresul. Simptomele se agraveaza atunci cand sunteti anxios si depresiv. Orice puteti face pentru a mentine stresul sub control va va ajuta, inclusiv tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia si respiratia profunda. Incercati sa faceti o baie fierbinte si sa va masati picioarele inainte de culcare pentru a va ajuta sa va relaxati. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia si yoga, va pot ajuta sa va relaxati inainte de culcare. Aplicati pachete calde sau reci, care pot ajuta la ameliorarea senzatiilor in picioare.
  • Limitati sau reduceti complet alcoolul. Alcoolul este cunoscut ca agraveaza simptomele picioarelor nelinistite, deci evitati consumul excesiv ziua si evitati complet alcoolul seara. De asemenea, alcoolul perturba somnul, astfel incat este mai probabil sa va treziti in mijlocul noptii si sa fiti deranjati de simptomele acestui sindrom.
  • Nu faceti sport chiar inainte de culcare. In timp ce efortul zilnic moderat poate reduce semnificativ simptomele, este important sa nu exagerati. Exercitiul fizic excesiv seara poate intensifica uneori simptomele sindromului.
  • Renuntati la fumat. Nicotina este un stimulent care afecteaza fluxul sangvin la muschi si poate agrava miscarea picioarelor.
  • Rutina de somn. Incercati sa mergeti la culcare la aceeasi ora in fiecare noapte si sa va treziti la aceeasi ora in fiecare dimineata. De asemenea, incercati sa dormiti suficient in fiecare noapte. Asigurati-va ca dormitorul este unul care induce relaxare, cu o temperatura optima, fara lumini puternice si fara surse de distragere ca televizorul.

Referinte:

(1) Restless leg syndrome, link: https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/restless-leg-syndrome
(2) Restless leg syndrome, link: https://www.houstonmethodist.org/neurology/movement-functional-disorders/restless-legs-syndrome/
(3) Restless leg syndrome, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ue4938
(4) Everything you need to know abpout restless legs syndrome, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/7882.php
(5) What is restless leg syndrome, link: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Restless-Legs-Syndrome-Fact-Sheet

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma