Tulburarea disforica premenstruala este o forma mult mai severa a sindromului premenstrual. Tulburarea consta intr-o serie de manifestari fizice si emotionale severe, care au loc inainte de menstruatie. Cum o recunosti, de ce apare si cum poate fi tratata?

Cuprins:

(1) Ce este tulburarea disforica premenstruala?
(2) Cauzele tulburarii disforice premenstruale
(3) Semne si simptome
(4) Diagnostic
(5) Tratament pentru tulburarea disforica premenstruala
(6) Sfaturi pentru gestionarea disforiei premenstruale

Ce este tulburarea disforica premenstruala?

In fiecare luna, inainte de menstruatie si imediat dupa, majoritatea femeilor resimt un disconfort fizic si emotional, moderat si tolerabil. Insa in unele cazuri, simptomele sunt severe (sindromul premenstrual) sau foarte severe. In acest din urma caz poate fi vorba de tulburarea disforica premenstruala, care afecteaza pana la 5% din femeile de varsta reproductiva (care au cicluri menstruale).

Tulburarea disforica premenstruala, prin simptomele debilitante, poate afecta serios starea de bine, relatiile, eficienta la scoala sau locul de munca.

Simptomele apar cu o saptamana sau doua inainte de menstruatie (atunci cand nivelul hormonilor incepe sa scada dupa ovulatie) si dispar in scurt timp de la debutul menstruatiei (dupa 2-3 zile).

Tulburarea disforica premenstruala este o tulburare endocrina. Dar pentru ca manifestarile acesteia sunt si de natura psihica (cum ar fi depresia si gandurile suicidare), tulburarea disforica premenstruala a fost inclusa recent in DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale). A fost astfel recunoscuta oficial ca o problema de sanatate mintala.

Tulburarea disforica premenstruala mai este numita si sindrom premenstrual sever.

Cauzele tulburarii disforice premenstruale

In prezent nu se cunosc cauzele acestei tulburari. Se presupune ca modificarile hormonale (estrogenul si progesteronul) care au loc pe durata unui ciclu menstrual ar fi implicate in aparitia tulburarii disforice premenstruale. Unele femei (cele care dezvolta afectiunea) sunt mai vulnerabile biologic la aceste schimbari si la efectele pe care le implica pentru organism. Totodata, s-a observat ca femeile cu tulburari premenstruale prezinta o neurotransmisie anormala a serotoninei, iar fluctuatiile acestui neurotransmitator in timpul ciclului menstrual influenteaza semnificativ dispozitia.

Factorii de risc pentru tulburarea disforica premenstruala includ:

  • predispozitia genetica;
  • stresul;
  • supraponderabilitatea sau obezitatea;
  • un istoric de trauma sau abuz sexual.

Semne si simptome

Simptomele tulburarii disforice premenstruale sunt similare cu ale sindromului premenstrual, fiind insa mult mai severe si cu un impact mai puternic asupra functionarii persoanei.

Tabloul simptomatic difera de la o femeie la alta. Manifestarile urmeaza ciclul menstrual – incep cu o saptamana sau doua inainte de menstruatie si dispar pana se termina menstruatia.

Simptome fizice

  • crampe abdominale;
  • senzatii de balonare;
  • sensibilitate la nivelul sanilor;
  • migrene;
  • dureri musculare sau articulare;
  • pofte alimentare, nevoia de a consuma cantitati mari de mancare (“binge eating”);
  • tulburari de somn.

Simptome la nivel psihic

Alaturi de simptomele fizice, manifestarile la nivel psihic includ:

  • stari depresive severe, posibil insotite de ganduri suicidare;
  • iritabilitate sau furie intense, care pot afecta si celelalte persoane;
  • neliniste, tensiune, anxietate;
  • atacuri de panica;
  • oboseala, lipsa de energie;
  • dificultati de gandire sau concentrare;
  • modificari bruste ale dispozitiei, nevoia de a plange des;
  • senzatia de pierdere a controlului;
  • lipsa interesului fata de activitati sau relatii.

In cazurile severe, tulburarea afecteaza atat de mult viata si relatiile, incat persoana poate ajunge sa se gandeasca ca viata nu mai merita traita. Pot aparea si ganduri suicidare.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului este necesara o evaluare generala a starii de sanatate, pentru a se stabili daca simptomele sunt cauzate de tulburarea disforica premenstruala sau de alte afectiuni. Se au in vedere istoricul medical, examinarea fizica, analize medicale (inclusiv investigatii ale functiei tiroidei), precum si o evaluare psihiatrica.

Foarte utila este tinerea unui jurnal in care persoana sa noteze simptomele cu care se confrunta, intensitatea lor, perioada si durata, pentru a putea oferi informatii cat mai exacte medicului. Intensitatea simptomelor face diferenta intre manifestarile obisnuite in perioada premenstruala, sindromul premenstrual si tulburarea disforica premenstruala. In plus, s-a observat ca notarea simptomelor poate avea si un rol terapeutic, pentru ca persoana constientizeaza legatura dintre ciclurile mentruale si modificarile dispozitiei, putand sa anticipeze apoi cand starea de spirit se va inrautati.

Diagnosticul diferential se face cu tulburari care au manifestari similare cu ale tulburarii disforice premenstruale: fibromialgia, sindromul de oboseala cronica, sindromul colonului iritabil, depresia, distimia, anxietatea, hipotiroidismul, tulburarea bipolara.

Diagnosticarea tulburarii poate fi un proces indelungat. Pe de o parte, pentru ca poate dura o perioada pana persoana observa ca simptomele au o ciclicitate si ca exista o legatura intre ele si ciclul menstrual. Pe de alta parte, pentru ca tulburarea disforica premenstruala nu este foarte cunoscuta.

Tratament pentru tulburarea disforica premenstruala

Optiunile de tratament pentru tulburarea disforica premenstruala includ medicatia si tratamentul non-farmacologic. De prima intentie este tratamentul medicamentos cu antidepresive. Antidepresivele care incetinesc recaptarea serotoninei (inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei) s-au dovedit semnificativ mai eficiente in tratarea tulburarii, comparativ cu alte antidepresive care vizeaza alti neurotransmitatori.

Contraceptivele hormonale pot fi de ajutor, insa sunt considerate a doua linie de tratament.
Intrucat tabloul simptomatic al tulburarii are o puternica componenta psihica, psihoterapia, alaturi de medicatie, poate ajuta persoana sa inteleaga mai bine ce i se intampla, sa invete tehnici de relaxare si de gestionare a stresului, sa invete modalitati de a face fata simptomelor cu care se confrunta.

Sfaturi pentru gestionarea disforiei premenstruale

Pe langa tratamentul medicamentos, puteti lua cateva masuri pentru a ameliora simptomele si a reduce impactul pe care aceasta tulburare le are asupra vietii voastre.

Imbunatatirea stilului de viata

  • Consumati alimente bogate in proteine si carbohidrati complecsi. Unele studii sugereaza ca acestea, fiind bogate in triptofan, un precursor ar serotoninei, ar fi utile pentru ameliorarea dispozitiei. In cazurile de sindrom premenstrual se recomanda alimentatia reducerea sau eliminarea completa a sarii, zaharului, cofeinei, alcoolului, insa nu exista dovezi ca aceasta masura ar avea efecte si in cazul tulburarii disforice premenstruale.
  • Mentineti-va active fizic – mersul pe jos, inotul, mersul pe bicicleta si alte tipuri de activitate fizica aerobica ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la cresterea nivelului de energie.
  • Odihniti-va suficient (7-9 ore de somn pe noapte este media necesara pentru un adult). Somnul ofera energia pentru a face fata emotiilor si experientelor dificile. Daca va confruntati cu tulburari ale somnului, incercati sa modificati obiceiurile care ar putea avea un impact negativ asupra somnului.

Grija pentru starea de bine emotionala

  • Exercitiile de relaxare si mindfulness va pot ajuta sa gestionati mai usor stresul si gandurile negative, contribuind la dezvoltarea rezilientei emotionale.
  • Petreceti cat mai mult timp in natura, mersul pe jos in aer curat si expunerea la spatiile verzi ajuta mult la imbunatatirea starii de spirit.
  • Reduceti pe cat posibil expunerea la situatii stresante, mai ales in perioada cand se manifesta simptomele.
  • Vorbiti despre ceea ce simtiti cu persoane in care aveti incredere si care va asculta cu empatie. De asemenea, impartasirea experientelor cu persoane care se confrunta cu aceeasi tulburare, in grupuri de suport sau pe forumuri, va poate ajuta sa vedeti ca nu sunteti singure si puteti invata din experientele lor.

Identificati patternul simptomelor si adaptati-va la el

Daca ati tinut un jurnal al simptomelor si ai observat ca acestea urmeaza stadiile ciclului menstrual, puteti estima dinainte cand urmeaza sa va simtiti rau si cand veti avea perioade mai bune. Astfel, puteti planifica activitatile mai stresante pentru perioadele in care va simti bine, iar in cele in care va confruntati cu simptomele neplacute ale tulburarii, sa va oferiti mai mult timp pentru activitati usoare si relaxante.

Referinte

(1) Premenstrual dysphoric disorder (PMDD) – https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd
(2) Premenstrual dysphoric disorder – https://medlineplus.gov/ency/article/007193.htm
(3) Treating premenstrual dysphoric disorder – https://www.health.harvard.edu/womens-health/treating-premenstrual-dysphoric-disorder
(4) Premenstrual dysphoric disorder (PMDD) – https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd/about-pmdd/
(5) PMDD/PMS – When PMS symptoms interfere with functioning & quality of life – https://womensmentalhealth.org/specialty-clinics/pms-and-pmdd/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma