Durerea testiculara – care pot fi cauzele si ce solutii exista

Durerea testiculara – ce cauze pot sta la baza durerilor de testicule? Afla din urmatorul articol, precum si ce solutii si tratamente exista la aceasta problema.

Cuprins:

1. Ce inseamna durerea testiculara
2. Cauze pentru durerea testiculara
3. Cand sa mergi la medic
4. Auto-examinarea testiculelor
5. Sfaturi si metode de tratament
6. Complicatiile durerii testiculare
7. Preventie

Ce inseamna durerea testiculara?

Testiculele sunt foarte sensibile – astfel ca inclusiv o mica leziune poate provoca dureri destul de mari. Alte cauze posibile ale durerii testiculare includ afectiuni inflamatorii, afectiuni cronice, hernii, infectii sau torsiune testiculara.

Durerile testiculare reprezinta un simptom care poate afecta barbati de toate varstele si poate fi clasificat drept acut sau cronic. Durerea acuta este cea care apare brusc si dureaza cateva ore sau zile, de obicei cauzata de o leziune la testicule. Durerea cronica, insa, se dezvolta lent si persista timp de cateva saptamani sau luni si poate fi un semn pentru unele probleme mai grave, cum ar fi hernia inghinala, varicocel etc. In cazuri rare, acest tip de durere poate indica, de asemenea, prezenta cancerului testicular, desi este mai frecvent ca aceasta boala sa dezvolte mai intai alte modificari, cum ar fi o masa la nivel testicular sau dureri la urinare.

Semne si simptome

Durerea data de torsiunea testiculara apare de obicei brusc. Durerea cauzata de o infectie virala sau bacteriana a testiculelor sau a zonei scrotale (epididimita) incepe de obicei treptat. In asociere cu dureri de testicule, pot fi prezente si simptome ca:

  • umflare, sensibilitate sau roseata testiculelor sau a scrotului;
  • greata si varsaturi;
  • febra;
  • dureri la urinare;
  • scurgeri la nivelul penisului;
  • durere in timpul actului sexual;
  • dureri la ejaculare;
  • sange in urina;
  • sange in sperma.

Cauze pentru durerea testiculara

Durerea testiculara este de obicei usoara si se reduce de la sine. Poate fi data de anumite pozitii incomode, efort fizic etc. Insa, uneori este  un rezultat al problemelor medicale ce necesita tratament imediat. Aceste conditii includ:

  • inflamarea testiculelor cauzate de Chlamydia (numita si epididimita);
  • afectarea scrotului si a nervilor, cauzata de neuropatia diabetica;
  • traumatism testicular sau torsiune;
  • hernie inghinala;
  • hidrocel;
  • orhita sau inflamatia testiculelor;
  • spermatocel sau lichid in testicul;
  • varicocel sau dilatatia vaselor testiculare;
  • ruptura testiculara de la o accidentare sau lovitura in zona inghinala;
  • pietre la rinichi sau infectii ale tractului urinar – durerea iradiaza spre testicul;
  • cancer testicular.

Torsiunea testiculara

In unele cazuri, cauza pentru durerea testiculara poate fi data de o afectiune medicala mai severa, cum ar fi o torsiune testiculara. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin testicule rasucite, ceea ce duce la o insuficienta de sange la nivelul testiculelor. Este considerata o urgenta medicala. Aceasta afectiune apare cel mai adesea la copii si adultii tineri cu varste cuprinse intre 10 – 20 de ani. Cand un testicul se rasuceste in interiorul scrotului, vasele de sange ale acestuia sunt de asemenea rasucite, ceea ce intrerupe alimentarea cu sange a testiculului. Durerea data de torsiunea testiculara apare de obicei brusc, uneori cu greata si varsaturi.

Traumatism sau leziune

Deoarece testiculele sunt extrem de sensibile, o lovitura directa de orice fel poate provoca durere. In multe cazuri, chiar daca testiculele se umfla si devin invinetite, nu va rezulta o deteriorare grava sau permanenta. Uneori, insa, un testicul se poate rupe sau se dezvolta un hematocel (o acumulare de sange in jurul testiculului).

Epididimita

Epididimul este un organ alungit situat in spatele testiculului, in care sperma se maturizeaza. Cel mai adesea, o infectie este cauza pentru umflarea si durerea la nivelul epididimului, nu a testiculului in sine. Scrotul poate fi umflat si cald la atingere, iar durerea apare treptat. Aceste infectii pot proveni dintr-o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau Gonoreea, sau dintr-o infectie a tractului urinar.

Orhita

Orchita este putin diferita de epididimita, prin faptul ca implica inflamatia tesutului testicular in sine. Daca un caz de epididimita nu este tratat la timp, poate duce la orhita. Virusul oreionului poate provoca orhita, iar in timp ce antibioticele nu functioneaza asupra unui virus, alte tratamente simple, precum calmantele, odihna si sustinerea scrotului pot reduce durerea si umflarea.

Hernii

O hernie apare atunci cand o parte a peretelui abdominal devine slabita si permite ca o parte din intestin sau alte continuturi intra-abdominale sa puna presiune. Daca acest lucru se intampla in apropierea scrotului, sacul herniar poate afecta alimentarea cu sange catre testicul sau alte zone ale scrotului. De obicei, tusea sau stranutul agraveaza durerea. O hernie inghinala poate fi vizualizata ca o umflatura inghinala atunci cand o persoana tuseste sau ridica ceva greu.

Varicocel

Aceasta afectiune implica umflarea venelor care dreneaza testiculul si apare de obicei pe partea stanga – durere testiculul stang. Un varicocel mai mare poate fi resimtit ca o masa moale deasupra testiculului, sau chiar vazut in pozitia in picioare. Varicocelul pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra fertilitatii masculine.

Cancer testicular

O tumora canceroasa in testicul provoaca rareori durere, dar poate provoca umflarea sau o masa dura in testicul. Cancerul testicular poate fi tratat si vindecat daca este depistat la timp. Retineti ca, in general, cauzele pentru dureri testiculare sunt benigne, nu sunt date de cancer.

Durere de testicul fara cauze cunoscute

Cunoscuta drept orhialgie cronica, durere intermitenta sau constanta a testiculului, care persista timp de 3 luni sau mai mult si afecteaza viata de zi cu zi este diagnosticata dupa ce sunt excluse alte cauze. Medicii suspecteaza adesea o astfel de durere din cauza nervilor iritati, muschiului inghinal sau spasmelor planseului pelvin, dar acestea nu pot fi confirmate.

Dureri testiculare post-vasectomie

Dupa o vasectomie, o persoana poate observa fermitate in interiorul epididimului (numita epididimita congestiva) sau un nodul dureros numit granulom de sperma, care reprezinta scurgerea spermei in testicul. Ambele conditii pot provoca disconfort. Afectarea usoara nervoasa dupa o interventie chirurgicala de vasectomie poate provoca, de asemenea, dureri testiculare.

Gangrena Fournier

Gangrena Fournier este o infectie bacteriana severa care apare pe peretele abdominal, se raspandeste la scrot si penis si provoaca gangrena (moartea tesutului). Este o cauza rara, dar care poate pune viata in pericol. Cel mai frecvent factor de risc pentru dezvoltarea gangrenei Fournier este diabetul zaharat.

Hipertensiunea epididimala („testicule albastre”)

Excitatia sexuala prelungita fara orgasm poate duce la dureri testiculare, uneori extinzandu-se in abdomenul inferior. Apare atunci cand un barbat ramane excitat fara a avea orgasm, provocand o acumulare temporara de sange in testicule. Presiunea devine acumulata in epididim, tubul alungit care livreaza spermatozoizii de la testicule la vasele deferente. Scrotul poate deveni cianotic din cauza acumularii de sange venos. Simptomele sunt durere, disconfort, senzatie de greutate, si uneori o nuanta albastruie vizibila a scrotului.

De ce apare?

Atunci cand un barbat este excitat, vasele de sange spre penis si testicule se extind pentru a permite un volum mai mare de sange. In timp, acest sange determina extinderea si rigidizarea penisului, ceea ce duce la erectie. Testiculele cresc in dimensiune, de asemenea, devenind mai grele. De obicei, acest sange este eliberat dupa orgasm sau ca urmare a scaderii excitatiei. Daca ramane prea mult sange in zona genitala pentru o perioada indelungata, fara eliberare sau scadere a excitatiei, poate aparea aceasta problema. Cel mai rapid remediu este ejacularea. Dupa un orgasm, durerea va disparea incet. Un alt remediu este distragerea de la excitatia sexuala, printr-un dus, muzica, o alta activitate etc.

Cand sa mergi la medic pentru durerea testiculara?

Durerea testiculara sau de scrot necesita control medical. Anumite afectiuni medicale care provoaca dureri testiculare pot fi grave si necesita tratament imediat. Solicitati asistenta medicala daca:

  • aveti dureri testiculare subite sau severe;
  • simtiti durere impreuna cu alte simptome precum greata si varsaturi;
  • ati suferit o leziune in zona inghinala care provoaca durere sau umflare mai mult de o ora;
  • simtiti o masa dura in scrot;
  • aveti durere testiculara cu febra.

Pentru a diagnostica exact cauza pentru durerea testiculara, un medic examineaza scrotul si testiculele. Medicul poate pune intrebari despre durere, inclusiv cand a inceput, unde este localizata si cat de severa este, pe langa intrebari despre istoricul sexual si medical. Se poate efectua un examen fizic, se pot recomanda teste de sange sau urina pentru a verifica prezenta unei infectii sau se pot face alte teste, cum ar fi tehnici imagistice.

✔️ Auto-examinarea testiculelor

Fiecare barbat trebuie sa efectueze o autoexaminare de rutina a testiculelor la domiciliu o data pe luna pentru a se asigura ca acestea sunt sanatoase:

  • Examinati testiculele dupa o baie sau un dus cald, deoarece caldura relaxeaza pielea scrotului.
  • Examinati ambele testicule simultan, folosind ambele maini, fiecare examinat intre degetul mare si celelalte degete.
  • Incepeti de la un capat si continuati in sus si in jos.
  • In cazul in care simtiti o masa dura, adresati-va medicului. In general poate fi vorba despre chisturi inofensive, dar este mai bine sa fiti examinat.

Sfaturi si metode de tratament

Sfaturi:

  • Pentru a ameliora durerea si umflarea, puteti aplica o compresa rece (nu aplicati gheata direct pe piele) timp de 10 minute cu pauze.
  • Purtati lenjerie care sa ofere sustinere, pentru confort si pentru a proteja testiculele.
  • Evitati activitatea fizica intensa pana cand durerea dispare.
  • Plasati un prosop rulat intre picioare si sub scrot pentru sustinere.

Cum se trateaza durerea testiculara?

Tratamentul va depinde de cauza de la baza. Poate necesita administrarea de medicamente sau, in cazuri mai grave, poate fi necesara interventia chirurgicala. Se pot recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ce pot ajuta la ameliorarea durerii in cazurile cauzate de leziuni sau traumatisme. Antibiotice sau medicamente anti-infectioase se administreaza daca durerea este cauzata de o infectie bacteriana. In anumite situatii, cum ar fi torsiunea testiculara sau cancerul testicular, poate fi necesara interventia chirurgicala.

Complicatiile durerii testiculare

O infectie netratata, cum ar fi Clamydia sau o afectiune grava, cum ar fi torsiunea testiculara, poate duce la deteriorarea permanenta a testiculelor si scrotului. Daunele pot afecta fertilitatea. Torsiunea testiculara care duce la gangrena poate provoca o infectie care poate pune viata in viata, care se poate raspandi in intregul corp.

Preventie

Durerea testiculara nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, puteti lua unele masuri pentru a preveni acest lucru. Acesti pasi includ:

  • Evitati sexul neprotejat. Folositi prezervative la fiecare act sexual de orice tip, pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala. Citeste mai multe despre metodele contraceptive!
  • Examinati-va testiculele in mod regulat pentru a verifica daca exista modificari sau zone anormale.
  • Goliti complet vezica urinara de fiecare data cand urinati, pentru a evita infectiile tractului urinar.
  • Purtati un sistem de protectie pentru zona inghinala (cum ar fi slip suspensor) cand practicati anumite sporturi ce cresc riscul de leziuni testiculare.

Referinte:
(1) Testicle pain, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/testicle-pain/basics/causes/sym-20050942
(2) What causes pain in the testicles?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324776
(3) Testicular Pain (Pain in the Testicles), link: https://www.medicinenet.com/testicular_disorders/article.htm
(4) Testicle Pain Cause and Treatment, link: https://www.verywellhealth.com/what-to-do-when-testicle-pain-wont-go-away-4117418
(5) Testicular Pain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK296/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma